2013/12/04

Uusiounelmia

Kun Helsingin kantakaupungin pienet liiketilat täyttyvät yritteliäisyydestä, on alaa pakko vallata seuraavilta itäisiltä kaupunginosilta. Asuinkortteleiden valmistuttua Kalasataman kulmille sinne taatusti kerääntyy myös kasa kivijalkaputiikkeja - samoin valumista tapahtuu kokoajan Kalliosta Vallilaan päin. Myös Kallion kyljessä nyhjöttävä, Linnanmäen kotipaikka Alppila on saanut viime aikoina elävyyttä katujensa varsille. Vielä muutama vuosi sitten baarien lisäksi ei nimittäin juuri muuta ollut tarjolla, mutta nyt löytyy antikvariaattia, koruliikettä, suunnittelutoimistoa, ekokampaamoa, sushia, persoonallista suutaria ja joulupuotia. Ja uusimpana tulokkaana unelmia kierrätysmateriaalista loihtiva Uusiounelmia.

Lyhyesti kyseessä on yhden naisen unelma: pitsiä ja minimalistinkin silmää viehättävää romantiikkaa kuluneiden pintojen seassa, projekteja kotiin ja vaatekaappiin. Esimerkkeinä suloiset kahvikuppeihin valetut kynttilät, koristetyynynpäälliset ja vintagepitsistä ommellut sukkanauhat morsmaikuille. Osa myytävistä tavaroista on vintagea jonkun muun valmistamana vuosikymmeniä sitten, osa on vanhaa tavaraa, joka on saanut uuden muodon ja elämän taitavissa käsissä.

Ja mitä tämä mainitsemani pikkuputiikkien lisääntyminen meinaa? Toivottavasti vastaiskua kohti hypermarketteja ja kulutuskulttuuria. Ainakin mieltäni suuresti ilahduttaa, miten ihmisillä riittää yritteliäisyyttä toteuttaa unelmiaan, vaikka taloudellisesti se ei aina olisi se kaikkein järkevin vaihtoehto. Itse olen tänä vuonna jälleen entistä enemmän hankkinut joululahjoja läheisilleni mentaliteetilla second handia, itse tehtyä, muuten ekologista, tai ainakin kotimaista. Osassa lahjoja toteutuvat hyvin kaikki aspektit, osassa vähän heikommin. Niin tai näin, taidan kipaista Viipurinkadulle hankkimaan vielä muutaman unelman joulupukin konttiin.

Uusiounelmialla on ollut nettikauppa pystyssä jo hetken, mutta pk-seudulla ollessasi suosittelen kyllä piipahtamaan putiikkiin ja nauttimaan tunnelmasta! :) Aukioloajat löydät Facebookista.


uusiounelmia_32uusiounelmia_3uusiounelmia_4uusiounelmia_1uusiounelmia_5uusiounelmia_28uusiounelmia_6uusiounelmia_8uusiounelmia_10uusiounelmia_13uusiounelmia_12uusiounelmia_11uusiounelmia_14uusiounelmia_19uusiounelmia_20uusiounelmia_22uusiounelmia_24uusiounelmia_25uusiounelmia_35uusiounelmia_27uusiounelmia_29uusiounelmia_26uusiounelmia_31uusiounelmia_33uusiounelmia_36


I really love the fact that my neighbourhood in Helsinki has become much more lively in these past couple of years. One of the lovely new boutiques is Uusiounelmia, a small one-woman tailor and vintage shop that sells dreams both to wear and to your home. All things are second hand and/or hand-made. There's also a web shop, check it out!7 comments:

 1. Oon muuten kans huomannut, et täällä Alppilassa on nykyään kaikkee! Ei tartte paljo kauemmas poistua :) Tota Uusiounelmia-kauppaa oon ihastellut, mut kun on tuo matka niin hirveen pitkä, ni en oo uskaltanut mennä vielä sisälle. Ehkä ensi viikolla :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mene ihmeessä!! Omistaja surkuttelikin vähän sitä, miten monet pysähtyy katsomaan ikkunaa, mutteivät jotenkin uskalla tulla sisälle. :/

   Ja siis joo, mahtavaa miten tää alue herää henkiin muulloinkin ku silloin, ku Lintsi on auki.

   Delete
 2. Tällaiset kivijalkakaupat ovat todella ihana piristys muuten pelkkien isoihin ketjuihin kuuluvien myymälöiden keskellä, mutta valitettavasti minua pelottaa niiden tulevaisuus. Valtaosa ihmisistä - minut valitettavasti mukaan lukien - kuitenkin menevät ostoksissaan siitä missä aita on matalin ja epäekologisin. Harva jaksaa olla niin uuttera kuin sinä, että valmistaa (tai edes tuunaa) joululahjat itse vaan valmiiksi muoviin ja lopulta supermarketin aulassa lahjapaperiin kääritty kertaostos vie voiton. :/ Sad But True T: James Hetfield

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tottakai aina löytyy niitä, jotka kävelevät lähimpään halpamarketiin ja hankkivat lahjat sieltä, sen kummemmin ajattelematta. Mutta niin sanotut vihreät, nuoret kaupunkilaiset ovat viemässä käytäntöä toiseen suuntaan! Luomu- ja ekokauppoja syntyy kokoajan lisää, samoin näitä tuunaavia tekijöitä ja heidän putiikkejaan. Muutos on toki hidas, mutta väitän, että ennen pitkää aate leviää pk-seudulta muuallekin (viimeistään sitten, kun muutosta edesautetaan jollain lailla - jossain vaiheessa kulutus menee varmasti niin överiksi, että sitä täytyy jollain tavalla rajoittaa, ettei maapallo täysin tuhoutuisi?). Suuret kauppakeskukset tuskin häviävät, mutta parannus sekin on, että kivijalkaputiikit toimivat niiden rinnalla. :)

   Delete
 3. click here for more dolabuy.su click to investigate dolabuy.ru Full Report buy replica bags

  ReplyDelete