2012/05/16

Viljatonta mutaa

Onnistuneen kakun tunnistaa siitä, että se ehtii hävitä parempiin suihin, ennen kuin muistaa kaivaa kameran esille.


TMP_6075DSC_2365

Ensimmäinen testikerta viljattomalle, minttuiselle mutakakulle onnistui yli odotusten. Ensi kerralla ilmeisesti voin sitten sählätä senkin edestä. Aineksia voi toki varioida makumieltymysten ja muiden preferointien mukaan, suluissa itse käyttämäni:

200g tummaa suklaata (Fazer Premium leivontasuklaa 71%)
200g voita (kotimainen apilavoi)
4 kananmunaa (luomu)
2dl sokeria (luomuruokosokeri)
1dl kookosjauhoja (luomu)
1tl leivinjauhetta
pussillinen Marianne Crushia

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa (mikrossakin onnistunee, itse en sitä kuitenkaan suosi) ja anna jäähtyä hetki. Sekoita suklaavoiseos kananmunasokerivaahdon sekaan. Lisää leivinjauhe, kookosjauho (siivilän läpi, paakkuuntuu helposti!) ja lopuksi Marianne-murska. Sekoita varovasti tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuun ja (kookos-) jauhotettuun irtopohjavuokaan, omani on halkaisijaltaan 23 cm.

Mudcaken ideahan on tietenkin se, että reunat ovat kypsät, mutta keskusta sulaa ja mutamaista. Paistamisessa siis kannattaa käyttää silmiä ja hammastikkua oikeanlaisen koostumuksen tarkkailemiseksi, ovathan uunitkin erilaisia. Kookosjauhot ainakin tuntuivat hieman hidastavan kypsymistä. Itse paistoin kakkua uunin alaosassa (koska laiskana ei jaksanut siirtää ritilää ylemmäs) tasan 25 minuuttia, ja lopputulos oli juuri oikea. Viimeiset minuutit ovat kriittisiä, joten älä jätä kakkua yksin.

Kookosjauhot sisältävät huomattavasti enemmän proteiinia ja rasvaa suhteessa hiilihydraatteihin kuin perinteiset jauhot, ja sopivat hyvin niin gluteenittomaan kuin muuten vain viljaherkän ruokavalioon. Suoraan minkä tahansa reseptin muita jauhoja ei kuitenkaan voi kookosjauhoilla korvata, sillä ne imevät itseensä runsaasti nestettä. Sitä pitääkin sitten lisätä ainesten joukkoon saman verran kuin jauhojakin. Itse en laittanut ylimääräistä vettä joukkoon, mutta vähensin jauhojen määrää reilusti, sillä alkuperäisessä ohjeessa vehnäjauhoja oli 3dl. Kokeilemalla ja lisäämällä jauhoja pikkuhiljaa saa oikean määrän selville.

Ja sitten nauttimaan. :)


I made a glutein-free (or actually grain-free) mudcake for the first time last weekend. And succeeded! Instead of wheat flours I used coconut flours, and added some extra flavour with mint chocolate crush. Yummy. :)

10 comments:

  1. mmm <3

    Maistuuko kookosjauho kookokselle? 8) Mietin että jos maistuu, mikähän oisi semmoinen passeli korvike sille. Toistaiseksi en oo tykännyt mistään muusta kookosjutusta kuin kookosteestä. =S Muutoin resepti kuulostaa aikas täydelliseltä! ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei ne maistu kookokselle! Tuoksuu kyllä vähän, mutta kyllä tollasessa kakussa kaikki muut maut vievät voiton. ;) Aika makeaa se on, joten ohjeeseen oikeasti kuuluvan vaniljajauheen jätin ihan suosiolla pois. Tulihan sitä makeutta tosta Marianne-rouheestakin tarpeeksi.

      Delete
  2. O. M. G. Kiitos tästä, pitää kokeilla!!

    ReplyDelete
  3. Ihan pakko kokeilla tätä! Kuulostaa niin hyvältä :)

    ReplyDelete
  4. Voi kuinka ihana tuo eka kuva ^__^ Ja kakku kuulostaa namilta!

    ReplyDelete