2009/08/28

Tuoksahdus menneestä

Olen viime aikoina jälleen villiintynyt hajuvesistä. Se voi johtua siitä, että koko kesän käyttämäni Ralph Laurenin turkoosissa putelissa oleva tökötti alkaa pikkuhiljaa kyllästyttää. Talveksi haluaa aina vaihtaa johonkin makeampaan, mausteisempaan ja jopa raskaampaan, joka ei olisi samalla tavalla kevyt tuulahdus, kuin mitä kesätuoksun toivoo olevan.

Toisaalta, jos ja kun löytää sen oman tuoksunsa, ei siitä tarvitsekaan luopua tai vaihtaa edes kausien tai vuodenaikojen mukaan. Itsellä on kuitenkin tapana kyllästyä hajuvesiin viimeistään sen yhden pullon jälkeen. Usein tuoksut sitä paitsi menettävät tehonsa ja muuntautuvat kummallisiksi ja pahanhajuisiksi parin vuoden sisällä. Tämä tietenkin riippuu säilytystavasta (kuivassa ja auringolta suojattuna!). Olen huomannut keljuuntumisen useita kertoja, kun yhteen aikaan tapanani oli ostaa Tax Freesta 50ml pulloja - ne kun ovat suhteessa huomattavasti halvempia. Tosiasia kuitenkin on, ettei puolta desiä EdT'a ehdi kuluttaa siinä ajassa, kun se vielä on kelvollista. Etenkään, jos käyttää muitakin, kuin sitä yhtä ainoaa hyväksi havaittua tuoksua.


Kävellessäni tavaratalojen kemikalio-osastoilla, pysähdyn yleensä parfyymihyllyjen lomaan, vaikka asiani ko. kauppaan koskisi jotain aivan muuta. Tänään pahviseen tikkuun tuli suihkautettua Calvin Kleinin IN2U Heat for Her -hajustetta, joka toikin mojovat flashbackit kultaisesta 90-luvusta. Tämä siitä huolimatta, että In2U on lanseerattu reilusti tämän vuosituhannen puolella, vuonna 2007. Tuoksu vain sattui muistuttamaan suuresti ysäriklassikkoa, CK Onea. Itseasiassa IN2U onkin CK-korporaation yritys saada nykysukupolvi Ö käyttämään kyseistä tuoksua yhtä antaumuksellisesti kuin grunge-sukupolvi käytti CK Onea.

Hetkellinen paluu teinivuosiin kohahdutti mieltäni siinä määrin, että tekipä mieleni kerrata lyhyttä ja ytimekästä hajuvesihistoriaani. Kun olin ajatuksen päähäni saanut ja kotiin koneen ja bloggerin ääreen päässyt, aloin selailemaan muita blogeja tuoksutärppien toivossa. Bisquitshan on muutamaankin otteeseen valinnut mielestään sopivia tuoksuja eri bloggareille, ja MouMou puolestaan on kuuluisa siitä, että valitsee päivän hajuveden muun asun mukaan :) Kas kummaa, myös oman ajatukseni kaltaisella mielellä oltiin jo historian siipien havinaa kuultu, Tuhlauksen blogissa. No, jokainen on oma yksilönsä ja sitä rataa, joten voinen minäkin aiheesta kirjoittaa ;)

Ihmisethän kokevat hajut ja tuoksut jokainen omalla tavallaan. Toiselle sitrusmainen kukkaistuoksu on parasta maailmassa, toinen oksentaa nimen kuultuaankin. Kaikille kaksijalkaisille on kuitenkin yhteistä tuoksujen voimakas korrelointi aikaa sitten tapahtuneisiin asioihin. Toisin sanoen hajuaistin avulla muistoja tulee mieleen kasoittain. Muut aistit eivät tähän samassa laajuudessa pysty. Myös luonnossa hajuilla on suuri merkitys esimerkiksi parin valinnassa, kuten olemme biologian tunnilla oppineet. Eipä siis aliarvioida tuoksun vaikutusta!

Henkilökohtaisesti olen käynyt läpi melkoisen tuoksujen kirjon. Toisaalta pidän raikkaista ja hedelmäisistä tuoksuista, toisaalta pehmeän tummista ja vaniljaisista. En muista koska aloin käyttää hajuvesiä vakituisesti, luultavimmin yläasteella tai lukiossa. Ensimmäiset tuoksut olivat helppoja: The Body Shopin Oceanus ja Vanilla olivat ahkerassa käytössä. Varsinainen ensimmäinen merkkituoksuni oli jo mainittu CK One, jättipullossa tottakai. Samasta sarjasta piti sitten hankkia dödöä ja jotain muutakin, ja käyttö jatkui vuosia (poikkeuksia ei sallittu). Jossain määrin minua kuitenkin häiritsi tuoksun unisex-ominaisuus - ei ollut kivaa, kun koulussa vastaan tuleva rinnakkaisluokan poika tuoksui samalta kuin itse...


Dieselin Plus Plus Feminine oli yksi ensimmäisiä Diesel-tuoksuja, ja suuri rakkauteni kohde. Paitsi makean vaniljaisen tuoksunsa, myös maidosta inspiraationsa saaneen ulkomuotonsa vuoksi sitä kelpasi suihkutella tärkeisiin rientoihin. Edelleen harmittelen pullon pois heittämistä, mutta pahaksi onnekseni en kuitenkaan keksinyt sille uutta käyttötarkoitusta. Dieselillä on muutenkin markkinoiden parhaimmat pulloideat, mutta itse tuoksut eivät aina säväytä. Kaunis pullohan on tokikin plussaa! Vaikka itse sisältö onkin se tärkein osio. Peak Performancen tuoksu kuvasi sporttisempaa ja raikkaampaa puoltani. En kuitenkaan ehtinyt käyttää pulloa loppuun, ennen kuin tuoksu meni pahaksi. Tuota tuoksua ei käsittääkseni ole ikinä saanut maista, ja omakin yksilöni oli laivalta hankittu.

Monelle tuttu Escada oli pitkään minunkin lempparini, ja kesäisiä kausituoksuja tuli hankittua useampana vuonna aina Ibiza Hippiestä alkaen. Tuoksut ovat ihanan raikkaita ja tuovat todellakin mieleen kookospalmut ja valkoiset hiekkarannat. Kyllästyminen oli kuitenkin lähes väistämätön, sillä näiden kausituoksujen pohjana on aina samantyyppinen haju-cocktail - sitä vain maustetaan joka vuosi hieman eri tavalla. Pitkään myös kuvittelin Hugo Boss Deep Redin tai Flower by Kenzon olevan niitä minun tuoksujani, mutta karvas pettymys tuli kyllä vastaan, kun hajut alkoivat voimakkuudessaan tökkiä. Vaikka ihminen turtuu omaan hajuveteensä, eikä enää pitkällisen käytön jälkeen haista sitä itse ollenkaan, alkavat jotkut tuoksut yksinkertaisesti äklöttää.

Yksi nykyisin lähes sietämätön tuoksu on Nina Riccin Nina, jota käytin vielä alle vuosi sitten. Aikoinaan se tuoksui kovinkin hyvälle, ja koin sen sillä hetkellä omakseni. Mausteinen omppupallo ei kuitenkaan enää kuuluisi repertuaariini mistään hinnasta.


Mitä sitten käytän tällä hetkellä? Mainitsin Ralph Laurenin Ralphin, joka on keveydessään ollut kesätuoksuni (vaikka sen sainkin jo talvella joulupukilta). Kyseistä tuoksua himoitsin vuosia, joten nyt, kun sitä ei enää käytä joka toinen vastaantulija, saatoin sen hankkia. Toinen veden kielelle tuova tuoksahdus on DKNY'n Be Delicious. Itsellä on tätä vain minipullo Eau de Parfumia, enkä suurta pulloa kaipaakaan - paitsi että EdP pysyy iholla puolet kauemmin Eau de Toiletteen verrattuna, on tätäkin tuoksua valitettavasti kovin monella. En halua tuoksua samalta kuin muut! Kyseisen syyn vuoksi olen hylkäämässä toivelistaltani Viktor&Rolfin ihanaisen Flowerbombin. Ystävä kun meni sitä itselleen ostamaan, enkä minä siis nyt enää voi ;)

Toisaalta, voi olla, että se oman tuoksun metsästys on jo loppunut. Ja toisaalta, voi olla että samalta tuntuu jokaikisen pullon kohdalla, ja myöhemmin sitä huomaa, ettei tämäkään ollut se. Omaa tuoksuaanhan ei löydä kuin kokeilemalla - hajut muuttuvat iholla, eikä pahvitikkuihin suihkiminen anna oikeaa kuvaa (tuoksua) tuotteesta. Tämänhetkisestä lempparistani, joka hyvinkin saattaa olla se oikea, on kiittäminen Nekkua. Hänen hylättyä Givenchyn Hot Couturen sain minä kauniin lasipullon sisältöineen omakseni. Makealta, mielestäni kookokselta ja hattaralta tuoksuva sekoitus on niin minua - samaan aikaan vaahtokarkkimainen mutta elegantti. Olenpa saanut tuoksusta kehuja pomolta asti! HC näyttää kuitenkin uhkaavasti loppuvan säästeliäästä käytöstä huolimatta, enkä ole tuoksua löytänyt Stockan hyllyltä. Raivoisa metsästys taitaa siis olla edessä.


Oletko sinä jo löytänyt sen oman tuoksusi, vai jatkuuko metsästys?


p.s. Toki miehisetkin tuoksut huomataan - niihin vain tulee tutustuttua esim. kaupan hyllyllä hieman harvemmin. Lisäksi lempparit riippuvat ihan ihmisestä itsestään. Mainittakoon kuitenkin Hugo Bossin Dark Blue sekä muutamat Armanin tuoksut näin kuriositeettina. Ykköspaikan taitaa kuitenkin videä CK Be, CK Onen mustanpuhuva velipuoli. Se on pehmeä tuoksu ja kerrassaan vastustamaton - oli ysäriä tai ei!

8 comments:

 1. Mulla on niin monta eri hajuvettä lojumassa kaapissa, että joudun käyttään ne ensin pois ennen ku voin ruveta ettimään omaa hajuani tosissaan :P Tylsää!

  Mut yks Escada käytetty loppuun viime vuonna ja nyt toinen on jo puolillaan.. Sit ei oiskaan ku enää 2 Escadaa ;D ..ja pari muuta niitten jälkeen.

  ReplyDelete
 2. Mullakin on ollut toi Ralph Laurenin Ralph yhdessä vaiheessa suosikki, mut sit jotenkin kyllästyin aika nopeesti :P Lisäks mun mielestä se Seppälän Boum tuoksuu aika samalta, kelailen usein haistellessani sen tapaista ihmisillä et kumpikohan hajuvesi on kyseessä :D

  DKNY:n Be delicious oli sekin reippaan vuoden suuri suosikkini, jäljellä yhä! :)

  Ihan eka hajuveteni koskaan oli Hugo Bossin Woman. Perushyvä ja raikas hajuvesi, mut iitäkin tuli lopulta mulle sellanen kyllästymisreaktio :P Olin 17.

  Sit ihastelin vuoden verran Sarah Jessica Parkerin Covetia, joka on aika persoonallinen ja erikoinen tuoksu, suklaa ja vihreät kukat hurmaavat :) tulee vieläkin siitä mieleen kesäinen Helsinki.

  Chanelin Coco Mademoiselle on tällä hetkellä vakkarituoksuni. Se on hienostuneella tavalla hyvä, raikas ja kukkainen, mutta en ihan tunne sen huutavan nimeäni. Metsästys on siis koko ajan päällä Sen Oikean etsimiseksi.

  Jossain välissä käytin myös hyvin lyhyesti Guccin Envy Meta, mutta se alkoi haista nenässä jotenkin... tupakkaiselta. Niinä lahjoitin pullon kaverilleni, joka tuoksusta kovasti piti. :)

  Mulle hajuvesissä on tärkeää itse tuoksun lisäksi pullo ja kuvaus, siis se ylipäätään fiilis, joka välittyy. Oon siis muuttunut harvinaisen nirsoksi haistelijaksi, haluaisin löytää tuoksun, joka on miellyttävä ja hieman särmikäs, jopa vähän päällekäyvä, ja jonka pullo ja brändäys vastaisi tätä myös... :P Hankala tehtävä!

  ReplyDelete
 3. Hyvä kirjoitus! minä tykkään eniten hedelmä ja kookostuoksuista

  ReplyDelete
 4. Aijoo, ja piti kans vielä sanomani, et tosiaan hyvä postaus! :)

  Tuli muuten yhtäkkiä sellanen fiilis, et hitsi kun alat tuntua jo ihan kaverilta, vaikkei hirveästi ollakaan varsinaisesti juteltu ja mäkin oon niin laiska kommentoimaan :P Mut eniveis, on vaan hirveän kivaa, että käyt niin usein kommentoimassa ja sun juttuja myös on hauska täältä sun blogin puolelta lukea ^^ Et pidä hei toi ^^

  ReplyDelete
 5. Rupesin heti selaamaan kauppoja, ja ainakin fragrancenet.com:ista näyttää löytyvän Hot Couturea. Onkohan sen valmistus lopetettu, kun ei Stocmannilta löydy? Monissa nettikaupoissakin oli tarjolla eioota. :(

  Ja hei, on mullakin Flowerbombia! Se on kyllä huippu. Mutta Galliano on nyt se ykkössuosikki.

  Mä tuoksuttelin aina teininä sitä Dieselin Zero plus plussaa, joka oli punaisessa pullossa. Ikinä en vaan raaskinut ostaa. Onneksi sitäkin saa nyt netistä. :)

  ReplyDelete
 6. Oijoi, minäkin muistan sen CK One villtyksen, yök. En voi käyttää nykyisin sen tuoksuisia hajuvesiä, koska se muistuttaa kouluajoista. Muutenkin tietyt tuoksut vie ajassa taaksepäin.. Se YR:n vanilja oli niin pop vielä yläasteellakin, että kaikki tuoksui siltä..:)

  Olen tehnyt itsekin tällaisen samantyylisen postauksen keväällä: http://rapakon-takana.blogspot.com/2009/05/homppaa.html

  ReplyDelete
 7. Kiva postaus todellakin! :) Mun mielestä on aina mielenkiintoista kuulla ihmisten tuoksumieltymyksistä, varsinkin jos ne on aika erilaisia kuin omat.

  Haluaisin kans löytää "sen oman tuoksun"... Kaikkein lähinnä sitä mitä haen on varmaan D&G:n Light Blue. Tuosta tuoksusta vaan tulee mieleen eräs vähän epämiellyttävä ihminen, ja siks en koe sitä ihan omakseni. Myös Versacen Bright Crystal on tosi tosi ihana. Tykkään siis raikkaista ja kukkaistuoksuista. Metsästys sen oikean löytämiseksi kyllä jatkuu edelleen :)

  ReplyDelete
 8. mari, samaan pyrin minäkin joku aika sitten, enkä nyt enää haluakaan ostaa uutta tuoksua, ennenkuin vanha on käytetty ;) Sun pitää vaan ahkerasti käyttää niitä! :D

  Maria, olipa ihanan pitkä kommentti! <3 Musta on kyllä hauska tietää toisten tuoksuista, koska ihmiset tosiaan tykkää niin erilaisista. Ehkä jotain voi päätellä sitten ihmisestäkin, kun menee hajuvesiosastolle haistelemaan heidän mainitsemiaan hajuvesiä.. Tai sitten ei :P Ja tärkeitä ovat tosiaan myös mainitsemasi pullon ulkonäkö ja mielikuvat ylipäätään! Juuri noista syistä ei yleensä tule edes vilkaistua esim. jotain J'Lo-tuoksua, vaikka ne saattaisivat ihan hyvältä haistakin. Ja tuosta, miten joku ihminen voi tuntua kaverilta perustuen vaan postauksien kommentointiin - oon itseasiassa miettinyt susta ihan samaa! :D Ehkä sitä joskus pitää höpötellä ihan kasvotusten ^___^

  *~SL, kiitos! Hedelmillä ja kookoksella harvoin voi mennä pieleen ;) Onkohan kookos muuten hedelmä vai pähkinä..?

  .Nekku., itsekin löysin Hot Couturea netistä, mutta ne pullot oli osaksi ihan eri näköisiä ja jopa eri värisiä :/ Pelkään jos netistä tilaa, että tuleekin väärä versio hajusta.. Nykyään kun kaikista on jotain summer editioneja yms. No pitää tutkia asiaa. Flowerbomb onkin kyllä ihan sun näköinen, mutta ehkä toi Galliano on sekoittanut mut enkä muistanu että sulla on sitä ;) Mulla ei toi Zero Plus säväyttänyt, paitsi se miestentuoksu, nam.

  TaiNa, heh, jostain syystä etenkin ne yläasteen tuoksut ovat nykyisin lähes sietämättömiä ;) Käynpä vilkaisemassa ton sunkin postauksen!

  maajo, kiitos, muakin kiinnostaa just kaikki tuoksumieltymykset! En nyt saa päähäni, millasia tuoksuja noi mainitsemasi on, mutta voin kuvitella ;) Koska aika hyvin sitä kuitenkin pystyy ihmisestä sanomaan mikä sille ehkä sopisi, ja toisinpäin.

  ReplyDelete