2012/04/11

Where have all the flowers gone?

Elämän omituisuuksia: minusta on kuoriutunut kukkaihminen! Viime kerran jälkeen nimittäin tajusin, miten hyvältä kirkkaat tulppaanit voivatkaan näyttää puhtaan valkoisella keittiön pöydällä, kun kevätaurinko huuhtelee lämpimällä valollaan niiden lehtiä. Pääsiäisenä sitten totesin, että eipä taida tästä tytöstä saada viherpeukaloa ihan hetkessä. Mokomat typerät kukkaset nimittäin päättivät luhistua ja nahistua parin päivän jälkeen. Mutta nautinto se on pienikin nautinto.Easter flowers 8Easter flowers 4Easter flowers 5 Easter flowers 7 Easter flowers 2Easter flowers 6Easter flowers 3Easter flowers 1


I've suddenly found a new side of myself: I've become a flower person! Well, almost. After last time I realized how good brightly coloured tulips actually look on a shiny white kitchen table when the warm spring light flushes over them. Easter then proved that I really don't have a green thumb. Those stupid tulips collapsed in just a few days (they lasted longer the last time). Oh well. Even a small pleasure is enough sometimes.

14 comments:

 1. Mua on kans tänä keväänä alkanut kukat kiinnostaa ihan eri tavalla! Ne kyllä tuo ihan erilaista tunnelmaa kämppään. Valitettavaa vain että vaikka puutarhurin tytär olenkin niin onnistuin tappamaan rahapuunikin, vaikka sen pitäisi olla melkosen helppo hoidettava...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevät tekee ihmeitä! Mä oon kyllä myös saanut tapettua mitä ihmeellisimpiä kasveja, ei oo oikein mun juttu. :D Mutta leikkokukkien ei tietysti kuulukaan säilyä kovin kauaa, joten niiden nuupahtamisen pystyy ehkä kestämään..

   Delete
 2. Moi, taas tällainen täysin offtopic-juttu. Mulla on valintakokeet edessä yhteen muotoilulinjaan tässä ihan kohta. Myöhemmin keväällä vielä parit muut kokeet. Muotoilupuoli nyt ei tietenkään ole ihan sama kuin arkkitehtuuri, mutta sen perusteella mitä arkkitehtuurin kokeista tiedät, niin mitä näistä taidoista kannattaisi vielä treenata viimeiset päivät? (kaikissa puutteita/ hitautta mulla):
  * ihmisten piirtäminen
  * luonnon piirtäminen
  * vesivärit
  * pahvista askartelu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka!

   Oikeastaan kaikkiin piirtämisiin pätee mielestäni sama sääntö, eli mitä yksinkertaisemmalla keinolla/vähemmillä viivoilla saat muodot ja materiaalin esitettyä, sitä parempi. Ootko kokeillut ihmisten piirtämisessä croquis-tekniikkaa? (http://fi.wikipedia.org/wiki/Croquis) Eli elävä malli ja esim. 5 minuuttia per asento aikaa piirtää. Siinä oppii tosi hyvin tärkeimmät seikat, millä saa ihmisestä ihmisten näköisen nopeasti. Mittasuhteet, lihasten muodot, mihin kannattaa lisätä varjostusta ja mihin ei. :)

   Luonnossa on vähän sama, ei kannata lähteä tekemään liian pikkutarkkaa (puihin lehtiä tms), vaan etenkin taustalla olevat asiat jättää ensinnäkin haaleiksi, jotta kuvaan tulee syvyyttä, ja toisekseen esittää ne todella yksinkertaisesti. Mielestäni parhaat luontokuvat saa itseasiassa tehtyä nimenomaan vesi-/peiteväreillä. :) Ja suosittelen jälkimmäisiä, vesivärit ovat aika hailakat mutta peiteväreillä saa myös tummempia sävyjä aikaan. Vaihtoehtoisesti kunnon akvarellit toimivat (ovat yleensä purkkimaisesti alustassaan, eivät erillisinä värinappeina), venäläiset sellaiset taitavat olla laadukkaimpia. Anyhow, koitin nopeasti netistä etsiä muutamia esimerkkejä hyvistä metsämaalauksista. Etenkin ekassa toteutuu mielestäni tilan tuntu melko hyvin, vaikka onkin ehkä vähän abstrakti teos: tummaa alhaalla ja sivuilla, aukio ja tausta esitetty vaalealla ja hyvin yksinkertaisesti. Yläreunan rajaus on vähän hassu, tietysti jos haluaisi esittää metsää vähän enemmän, pitäisi yläreunaan lisätä myös tummaa lehvästöä (tosin riippuen puulajista ;). Viimenen toimii tilallisesti kans aika hyvin.

   http://images.andale.com/f2/109/101/12725694/2007/5/17/AWalkThroughTheWoodsIV2867FlAd001.jpg

   http://www.passionforpaintings.com/paintingdatabase/skin1/images/catalog/categories/oil%20paint/g/gogh_vincent_van/[gogh_vincent_van]van_gogh_vincent_girl_in_the_woods/big.jpg

   http://www.derekmccrea.50megs.com/images/landscape-nature-painting.jpg

   http://www.ucandooilpainting.com/pictures/my-gallery/01_Beginner__s%20Paintings/Early%20Walk%20in%20the%20woods.jpg

   Vesiväreillä kannattaa harjotella ihan vaan eri tekniikoita ja millasta jälkeä niillä saa. Märällä siveltimellä märälle paperille, perinteisesti märällä siveltimellä kuivalle paperille jne. Lisäksi kannattaa testata esimerkiksi hammasharjalla maalaamista/roiskimista (neljännen esimerkkikuvan puut!). Aina tietysti ensin vaaleat sävyt ja niiden päälle sitten tummaa. Pääsykokeissa tarvii myös antaa tarpeeksi aikaa kuivumiselle. :) Ja semmonen tärkeä juttu maalaamisessa, että kunnollinen paperi auttaa todella paljon. Paksua, struktuuripintaista, 300g/m2 on jo tosi hyvä. Kannattaa myös teipata maalarinteipillä paperi kaikista reunoistaan kiinni alustaan - estää kupruilua, paperi pysyy paikallaan ja lisäksi saa selkeät kehykset kuvalle kun teipit irrottaa. Tulee helposti suttuista, jos maalaa suoraan reunojen yli. :)

   Pahviaskarteluun en oikeastaan osaa antaa muuta vinkkiä kuin kunnon välineet. Terävä mattoveitsi, leikkausalusta (ite oon käyttänyt joskus muovimattoa, rautakaupoista voi saada näytepaloja esim. 40x40cm), metallinen suora viivotin, liima. Erikeeper kuivuu hitaasti mutta antaa tietysti anteeksi jos alkaa sähläämään, kuumaliima on ehkä kätevin (mikäli on mahdollisuus sähkön käyttämiseen kokeissa). Oon ite vähän sellanen räpeltäjä, etten osaa tehdä kamalan siistejä malleja vaikka oon askarrellut koko ikäni, mutta sille ei voi minkään. :D

   Huh, tuli jonkun verran asiaa.. Osaksi varmasti itsestäänselvyyksiä ja osaksi shaibaa, mutta toivottavasti tästä on edes jotain apua!!

   Delete
  2. Joo on apua, varsinkin nuo luontokuvat olivat hyviä. Ja metallinen viivoitin täytyisi käydä ostamassa, ja kysymässä tuota näytepala-muovimattoa.

   Mut ne vesivärit on ongelma. En vaan osaa käyttää niitä. Mulla on kyllä sellaiset venäläiset akvarellinapit 12kpl, joissa on pigmenttiä ihan hyvin. Mutta en vaan saa niillä aikaiseksi hienoa jälkeä. Suttaantuu, valuu, leviää, värit sekoittuu. Mulla on mennyt pitkä aika siitä, kun olen enemmän piirrellyt ja maalaillut, se oli lukiossa viimeksi, vuosikaudet sitten. Silloin pidin eniten ehkä jostain pastelli- ja vahaliiduista. Nyt kun olen tänä vuonna treenaillut esim. esineiden piirtämistä, niin parhaiten se onnistuu lineart-tusseilla ja mahdollinen väritys promarkereilla.

   Onko se kuinka tarkkaan määrätty siellä kokeissa, että pitää käyttää vesivärejä? Entä tuleeko sanktiota, jos vaikka piirtääkin kuvan vesiliukoisilla puuväreillä ja sitten levittää märällä pensselillä?

   Delete
  3. Niin ja ihmisten piirtämisestä vielä. Olen kyllä ollut "kytiksellä" pari kertaa jossain kirjastossa tai muualla, piirtelemässä nopeasti ihmisistä hahmotelmia. Siinä ei ole yleensä aikaa edes minuuttia ennen kuin kohde liikkuu. Lupaa en ole kysynyt, joten huono mennä pyytään, että jos vaikka seisoisit vielä hetken samassa asennossa :D Mutta suurin ongelma mulle on kasvot. En osaa piirtää niitä, en ollenkaan. Jos ihmishahmoilla ei ole kasvoja, tai ne ovat täysin viitteelliset, niin onkohan se kuinka paha virhe siellä pääsykokeissa? Onko mitään tuntumaa?

   Delete
  4. Hyvä! :)

   Hmm, ei maalaaminen oo mullekaan helppoa, taitaa itseasiassa olla aika harvojen ominta osa-aluetta. Etenkin akvarellit, koska niillä jos tekee pieleen jotain, on korjaaminen oikeastaan mahdotonta. Hmm. Onhan sulla tarpeeksi suuri ja laadukas sivellin? Periaatteessa yhdellä isolla pitäisi pärjätä, koska sen kärjellä saa tehtyä ohuempaa jälkeä. Pystyiskö noita värien sekoittumisia kääntämään vahvuudeksi? Mulla on muistikuva, että oon tehnyt joitakin töitä vesipuuväreillä mutta vaan silloin, jos on ollut vapaus valita tekniikka. Jos selkeästi sanotaan että pitää maalata, en lähtisi sotkemaan muilla välineillä. :/ En tietenkään osaa sanoa varmaksi, menisikö se läpi vai ei - voi olla että riski kannattaisikin. Tai sitten ei.

   Kyllä mun mielestä kasvot voi ihmishahmoilta jättää pois! Nenä on tietty hyvä löytyä, ja voihan suu/silmätkin olla jonain pieninä varjostuksina, mutta ei musta tarvitse kummempaa. Monesti arkkitehtuurin ja muotoilun esityskuvissakin ihmiset on esitetty vaan siluetteina. Eri asia on tietysti sitten, jos pyydetään esittämään tiettyjä ilmeitä tai reaktiota johonkin. Tai sitten vaan piirtää ihmisen takaapäin. ;)

   Delete
  5. Joo, kyllä oikeanlainen sivellinkin löytyy... Ei ole välineistä kiinni, vaan miehestä. Täytyy kai vaan toivoa, ettei tehtävien pääpaino ole maalamisessa.

   Onko muuten mitään näppituntumaa, kuinka paljon niissä arvioidaan ns. taiteellisuutta? Kun nimittäin, mulla on kyllä hyviä ideoita, mutta en osaa esittää niitä kovin "taiteellisesti". Tarkoitan esim. siten kuin tuossa ekaksi linkittämässäsi metsämaisemassa, jossa osa tilasta on esitetty aika abstraktisti. Jos niissä vaaditaan sellaista jälkeä, niin sitten mulla ei oo mitään saumaa päästä läpi. Nyt kun olen sellaisella ohuella tussilla harjoitellut, niin sillä saan aikaan ihan kohtuullisia kuvia, mutta jo puuvärien käyttäminen huonontaa tulosta. Puhumattakaan siitä, että jos yritän maalata tai jotenkin muuttaa jotain osuuksia abstraktimmiksi.

   Tuo oli muuten hyvä ehdotus, että piirtää ihmisen takaapäin. :)

   Delete
  6. Toivotaan, että maalaus jäisi kokonaan pois kokeista. ;)

   Hmm, en tiedä osaanko arvioida taiteellisuutta.. Pääasiahan on, että saa hyvän idean ja osaa toteuttaa sen mielenkiintoisesti. Tällöin tietysti pikkutarkka lyijykynällä piirtäminen voi olla vähän tylsä tapa, mutta ainakin musta kiintoisuutta saa värien käytöllä tosi helposti - vaikka jos mustalla tussilla tekee varsinaisen kuvan, niin siinä voi jotain paksua, värillistä tussia käyttää tuomassa huomioväriä tiettyihin kohtiin kuvassa. Tai jotain vastaavaa. Puuväreilläkin saa varmasti kivempia kuvia aikaan, jos unohtaa realistisuuden (riippuen tietysti aiheesta), ja esittää esimerkiksi maiseman ihan vaan kahta väriä käyttämällä. Tämä jo mun mielestä tuo abstraktiutta ja 'taiteellisuutta' kuviin ilman, että kaiken tarvitsisi olla niin kovin modernia. Väreillä voi pelata paljon! :)

   Delete
 3. Kukkaihmisyys. <3 Muhun se iski heti aikoinaan, ku muutin pois äitin, toisen kukkaihmisen helmoista. Ennen sitä en ollu tajunnukaa, miten paljon kasvit kotia piristävät. Joo, eiväthän ne aina hengissä pysy, mut aina voi hommata uusia. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih. ;) Kyllähän sitä miettii, että mikä järki on tuhlata roposia kukkiin, jotka kestää maksimissaan sen viikon.. Mutta saa sen saman rahan kyllä typerämminkin käytettyä!

   Delete