2012/01/08

Game of Thrones

HBO hallitsee kiistatta loistavat tv-sarjat. Viime keväänä Yhdysvalloissa ensi-iltansa saanut, ylistetty Game of Thrones saadaan vihdoin Suomeen muillekin kuin maksukanaville. YLE aloittikin vuoden loistavasti järjestämällä GoT-maratonin Helsingin Bio Rexissä - koko ensimmäinen tuotantokausi näytettiin putkeen suurelta valkokankaalta. Yksitoista tuntia kahdella tauolla pisti istuinlihakset koetukselle, mutta kyllä kannatti!

Picture from winteriscoming.net

Kuten muinaisiin aikoihin sijoittuvat draamat yleensä, myös Game of Thrones keskittyy vahvasti vallanhimoon, perhesiteisiin, uskollisuuteen ja kaikkiin niistä aiheutuviin ongelmiin. Mistään kepeästä juonittelusta ei kuitenkaan ole kyse, vaan lihaa, verta ja suolenpätkiä lentelee huolella, eikä paljasta pintaakaan säästellä. Siinä, kuka on kenenkin veli, sisaren tytär tai tuleva entinen aviomies, kuka syöstiin vallasta ja milloin ja miksi ja kenen toimesta, voi mennä helposti sekaisin, mutta pääpointit Westerosin maan hallitsijoiksi haluavasta seitsemästä eri suvusta tulevat kuitenkin ilmi.

Kun kuninkaan oikea käsi kuolee, joutuu pohjoisen Winterfellissä majaansa pitävä Eddard Stark hankalaan tilanteeseen: kuningas pyytää vanhaa ystäväänsä uudeksi neuvonantajakseen. Samalla Eddard joutuisi muuttamaan etelään, kauas perheensä luota. Saadessaan vihiä kuolemaan liittyvistä hämäristä tekijöistä lojaali Stark kuitenkin ottaa pestin vastaan selvittääkseen asioita syvemmältä. Samaan aikaan idässä lohikäärmeen kansa havittelee takaisin valtaistuimelle, josta heidät syrjäytettiin aikaa sitten. Kaukana pohjoisessa suuri seinämä ja sotilasryhmittymä Night's Watch suojaavat seinän etelänpuoleisia asukkaita kaikelta pahalta - myös siltä, joka katosi tuhansia vuosia sitten. Tai jonka kaikki luulivat kadonneen... Sarja perustuu melko uskollisesti George R. R. Martinin A Song of Ice and Fire -kirjasarjaan.

Picture from winteriscoming.net

GoT on raaka, kutkuttava, ja onnistuu loistavilla twisteillään pysymään mielenkiintoisena koko kauden ajan. Hyvän mielen tv-viihdettä se ei ole, sillä usea tapahtuma onnistuu nostattamaan hillittömät raget, joiden laantumisessa kestää kauan. Toisaalta jakso saattaa päättyä myös niin, että muun salin oikoillessa jalkojaan, meidän kolmen poppoo istuu hiljaa paikallaan, eikä saa sanottua sanaakaan. Väkevä dialogi ei onneksi jää pelkästään vakavuuden vangiksi, vaan huumoriakin viljellään. Roolityö on kaikin puolin toimivaa, ja pisteitä ropisee suuresta määrästä brittinäyttelijöitä - etunenässä Eddard Starkina yksi lempparini eli Sean Bean. Koko Lannisterin klaani (pikkumies Tyrionia (Peter Dinklage) lukuun ottamatta) saisi puolestani suksia suohon, mutta nuori ja napakka, naisellisia helmoja kaihtava ja miekkailusta nauttiva Arya Stark (Maisie Williams) sekä hivenen ressukka Sam Tarly (John Bradley) saavat hymyn huulille. Silmänruokaa taas tarjoaa herkkä, susien kanssa maataan puolustava Jon Snow (Kit Harington). Eivätkä kaikki muutkaan ole läpimätiä. Lisää hahmoja ja heidän kuvauksiaan esim. HBO'n sivuilla.

Jos en olisi käynyt katsomassa Drivea juuri kolmatta kertaa, olisin todennäköisesti joutunut sulkemaan silmäni nykyistä useammin veitsien viiltäessä päitä poikki ja sisälmyksien pursuillessa pitkin maita ja mantuja. Pieni väkivaltaan turtuminen teki tässä tapauksessa siis vain hyvää. Fantasiaelementtejä sen sijaan oli odotuksiini nähden yllättävän vähän. Yliluonnollisten asioiden kahtaminen ei siis missään nimessä ole syy jättää tätä hienosti toteutettua sarjaa väliin! Vaikka en henkilökohtaisesti juurikaan välitä pukudraamoista Brontën sisarusten henkeen, brittimonarkia ja sen juonekkaat koukut ovat aina kiinnostaneet - korvatkoon kuvitteellinen Westeros tässä tapauksessa Britannian. Ja kakkoskautta odotetaan kieli pitkällä. 

Winter is coming.

*

Game of Thrones YLE TV2'lla 12.1.2012 alkaen.

Muita odotettuja HBO'n sarjoja samalla kanavalla:
Boardwalk Empire 15.1.2012
True Blood (4. kausi) 22.3.2012
Pan Am 8.4.2012

Picture from winteriscoming.net

Game of Thrones finally starts on national tv in Finland next week. A marathon of the whole first season was organized just yesterday, on big screen, and although sitting for 11 hours straight was a bit of a project, it was well worth it.

I'm feeling a bit too lazy to write about the synopsis of the series, but if you're not familiar with it, check it out for example from HBO's official GoT site. The series is full of mischief, thirst for power and staying true to your family. Everyone wants to be the king of Westeros. With a bit of fantasy elements, GoT is no regular costume drama but full of sweat, tears and blood. Nudity is not a tabu and if you get sick of watching throats getting sliced open and guts falling onto the ground, you may have to sit with your eyes closed for half of the time. Not to mention the rage that certain characters (the Lannister clan, except for the imp) and their actions rise in you.

But there's also humour and sadness. Arya Stark and Sam Tarly are funny, small but powerful characters, whose strength keeps hidden until a truly tough spot comes into view. Sean Bean is one of my favourite actors, so his role as Eddard Stark is naturally a pleasure to watch, and his bastard son Jon Snow finds his way into my heart, too. There are moments when you simply can't say a word and just sit still, catching your breath. The whole series has been produced in such great quality, that there's absolutely no reason to skip it. And yes, I'm very much anticipating for the second season. Winter is coming.

22 comments:

 1. Mitä olet mieltä, pitäisikö lukea kirjat ensin? Houkuttelisi aloittaa sarjan seuraaminen, mutta jälkeen päin en varmaankaan viitsi enää alkaa tutustua kirjoihin. Ja olen siinä uskossa, että ne kannattaisi ehkä kuitenkin lukea.

  ReplyDelete
 2. Tuo on mahtava sarja, kyllä kului joulunajat kivasti tuota katsellen! ^^ ja kivaa, että näytetään myös Suomen telkkarissa. Ainoo näräni on se, että sen on päättänyt Yle ostaa - verorahat selkeästi yleishyödyllisessä käytössä. >_< Noita sikakalliita HBO:n sarjoja voisi jättää kyllä noille kaupallisille kanaville ostettavaksi, kyllä ne niihin ihan saleena tarttuisi, ja Nelonen sais tehä jotain sarjannäyttöpolitiikalleen, että niitä seuraaviakin kausia joskus näkisi... Yle vois käyttää ne rahat mieluusti vaikka suurempaan kotimaisen kulttuurin tukemiseen ja näyttämiseen...

  ReplyDelete
 3. Oon jotenkin vältellyt tätä sarjaa melkeinpä tietoisesti. Jotenkin mua ei niinku yhtääään jaksa kiinnostaa tän aihepiiri. En saanut Tudorsiakaan katsottua kuin ehkä puoli jaksoa :D Mutta tätä on nyt niin hiton monet hehkuttaneet että taidan taipua ja vilkaista sitten 12. päivä että mistä kaikki oikein jauhaa ;D

  ReplyDelete
 4. (...Ja tarkoitan kaupallisilla näitä kolmosia sun muita, mitä näkee ilman maksupalveluita.)

  ReplyDelete
 5. LOISTAVA SARJA. Oli pakko warettaa viime kesänä, hyi mua. :D Paljonko toi maratoni maksoi?

  Toka kausi alkaa jenkkilässä 15.4. Sitä odotellessa...vois vaikka vilkuilla uusiks tän ekan. :))

  ReplyDelete
 6. Wuuut miksen mä tiennyt että tälläinen juttu järkättiin Bio Rexissä. Apua. Missä ihmeen mainostyhjiössä mä elän. :(

  ReplyDelete
 7. Oioi, mahtavaaaa oli!! Mun silmänruoka oli Robb Stark <3

  ReplyDelete
 8. Nekku, hmm, yleenshän kirjoja suositellaan luettavaksi ensin, mutta tiedän myös tapauksia, jotka on toimineet loistavasti myös toisin päin (esim. Revolutionary Road). Mutta koska en oo ite kirjoja lukenut (vielä), niin vaikea sanoa.. Aika uskollinenhan tv-sarja kirjoille on, joten tapahtumien kannalta ei varmaankaan niin väliä. :)

  Maria, mahtava on todellakin! Hmm, mä ajattelisin ton Ylen kanavien HBO-hamstrauksen kyllä hyvänä myös kotimaisen tv-viihteen kannalta, sillä noilla ihmisiä saa ylipäätään katsomaan YLEn kanavia.. Koska varmasti suurin osa porukasta edelleen kääntää mainoskanaville etsiessään helppoa viihdettä. Ja sitten ei olla edes tietoisia YLEn tarjonnasta, vaikka sieltäkin löytyisi vaikka mitä! Joten seuraamalla kehuttuja ulkomaisia sarjoja näkisi edes niitä YLEn ohjelmamainoksia ja hoksaisi että aijaa, tuolta tulee tollastakin ohjelmaa, täytyypä tsekata.. ;)

  Jenni, hmm, mä en yleensä ihan helpolla lämpene millekään antiikin Rooma -tyyppisille haarniskamittelöille, mutta koska aihe liippaa edes läheltä Britanniaa ja se on ihan tajuttoman hyvin toteutettu, niin kannattaa ehdottomasti katsoa! Tudors on kyllä musta sekin ihana, mutta tää on ihan erilainen. :)

  Kissaämmä, NIIN ON! Maraton ei maksanut mitään, sinne pääsi joko kutsulla tai voittamalla liput. :) Ja perjantaina oli ollut True Blood -maraton, mutta itse en ois millään jaksanut istua kahtena päivänä sitä 12 tuntia, joten jätin väliin..

  Suvi, voi ei :( Nyyh! Hitto, olis pitänyt tajuta (ja ennen kaikkea EHTIÄ) mainostaa asiasta blogissakin, mutten yleensä ihan hirveästi viitsi moista tehdä.. Ens kerralla täytyy muistaa! Ettei jää keltäkään tiedon puutteen vuoksi väliin.

  Rav, noniin <3 Mä voin kuolata molempia veljeksiä yhtälailla. Vähän enempi sit sitä Snow'ta ;)

  ReplyDelete
 9. Joo jos et viitsi blogissa niin mainosta edes twitterissä. :D

  Btw mun mielestä on todella hyvä että YLE alkaa nyt panostamaan näihin huippusarjoihin kun mediamaksu tulee pakolliseksi. Onpahan sitten jotain katsottavaa. Vielä kun Yle osaisi näyttää sarjat samaa tahtia kuin Jenkeissäkin niin tulisi plussat päälle.

  Vaikka ei yleensäottaen diggaisi fantsusta niin GoT ei ole sitä perinteistä fantsua ja onkin mielestäni enemmän draamaa, ja sopii siten laajalle katsojakunnalle.

  Jos lukeminen kiinnostaa niin kirjat kannattaa ehdottomasti lukea sarjan päälle. Ovat yhtä huippuja kuin sarjakin.

  ReplyDelete
 10. Uh, otan Suvi tästä kyllä opikseni! :D Todellakin, kun maksu tulee pakolliseksi kaikille, niin on todella hyvä, että kanavilta löytyy jotain sellaista, jonka uutta jaksoa odottaa kuola valuen joka viikko. Ja fantasia on Game of Thronesissa todella pienessä osassa (ainakin 1. kaudella), joten sitä ei missään nimessä kannata pelästyä. :)

  Ja kirjat lähtevät todellakin luettavaksi!!

  ReplyDelete
 11. Jee, tää on lukenut kalenterissa jo jonkin aikaa, tää merkintä toimi nyt sellaisena tunnelmannostattajana. En ole ennen katsonut, mutta vaikuttaa tosi hyvältä! Kohta!

  ReplyDelete
 12. Fantasian määrä kyllä lisääntyy sitten tulevissa kausissa (mikäli noudattavat yhtä orjallisesti kirjasarjaa kuin ensimmäinen kausi)! Itse katsoin ensin tuon sarjan (ja täytyy kyllä myöntää, että välillä teki mieli itkeä ihan vaan koska tiesi, että joutuu odottamaan _viikon_ seuraavaa jaksoa, ihan liian pitkä aika! Muutenkin tunteita tuli käytyä läpi ihan päästä päähän.

  Kirjasarja tuosta on myös todella, todella loistava. Ehdottomasti kannattaa lukea, vaikka katsoisikin ensin sarjan. Kirjat etenevät jotenkin rauhallisemmin ja asioille jää enemmän tilaa kuin sarjassa, ilman että kirjat kuitenkaan olis tylsiä. Ja asiat jää mietityttämään! Koko ajan tuntuu löytyvän pieniä viittauksia vähän joka suuntaan ja se tekee kirjoista tosi kiehtovia. Suosittelen lämpimästi (tosin en tiedä suomennoksen laadusta, itse luen sarjaa englanniksi)!

  ReplyDelete
 13. Anni, jee, kivaa!

  Anonyymi, näin vähän arvelinkin. :) Ei haittaa kyllä yhtään! Kirjat menevät ehdottomasti lukuun heti kun ehdin, jotenkin lukeminen on viime aikoina takunnut ihan tolkuttomasti. :/ Liikaa kiireitä ilmeisesti. Täytynee yrittää rauhoittaa illasta edes puolisen tuntia lukemiseen. Varmasti kirjat toimivat sarjan katsomisen jälkeenkin hyvin, saapahan syvyyttä asioihin. :) Ja englanniksi, ehdottomasti!

  ReplyDelete
 14. Täh, ai tollanen maratoni??? Ihan hullua ;-). Mut joo yks parhaista sarjoista ikinä, kakkoskautta odotellessa!

  ReplyDelete
 15. nooruska, hullua, mutta ihanaa. ;)

  ReplyDelete
 16. Mä kans odotan ihan hulluna kakkoskautta! Tykkäsin tästä niin paljon että! :D

  ReplyDelete
 17. Juu aika rankasti harmittaa etten päässy tulee tonne maratoonii vaikka oli kovasti tarkotus. Nykysellä selänrähjälläni se alkaa kyllä olee aika hazardiaki viettää noin pitkiä sessioita yhteen putkeen, mutta olis varmasti ollu hieno setti.. Täytynee siis kattella vaa telkkarista. Kai porukka oli pukeutunu tapahtumaan asianmukaisesti haarniskoin jne!? :D

  ReplyDelete
 18. aini, joooooo! :D

  Eugen Gurjasti, voi ei. :/ Mutta varmasti olisi ollut selkä turhan suurella koetuksella tossa. Onneksi se tulee tv'stäkin. ;) Kyllä pukeutujia oli, mutta harmittavan vähän! Toisaalta sen ymmärtää, ihan kaikilla ei ole sitä 'geneeristä fantasia-asua' kaapissansa. :D

  ReplyDelete
 19. Hitsiläinen, meikällä on tuo eka jakso nauhalla oottamassa, mutta nyt aloin pelkäämään että en uskalla kattoa sitä, ku nään sitte ihan varmana painajaisia niistä suolenpätkistä :')

  ReplyDelete
  Replies
  1. :D Ei niistä painajaisia nää! I hope ;) Koska ei niitä nyt niin paljoa ole.. Mutta mahtava sarja <3

   Delete
 20. Oli kyllä siisti kokemus nähdä sarja pötköön ja vielä isolta screeniltä. Pylly puutui mutta paskat siitä, oli niin nannaa! Jon & Robb jättimäisinä, voi lurps! :------DD

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todellakin!! Ei paljon väliä tunnottomista pakaroista xD Ja ah, silmänruokaa..

   Delete