2012/01/16

Horror

Muutama kauhufilkka!

Paranormal Activity
Nuori pariskunta muuttaa uuteen kotiinsa viihtyisään lähiöön. Pian heidän elämänsä kuitenkin muuttuu painajaisiksi ja unettomuudeksi, kiitos öisin demonisoivan hahmon. Tapahtumat, joista pari on autuaan tietämätön, kuvataan kotivideolle asioiden selvittämiseksi.

Ensimmäiseen 45 minuuttiin elokuvassa ei tapahdu juuri mitään, mutta sen jälkeen meno äityy melko hyiseksi ja yöunien menetys on todella lähellä. Dokumentinomaisesti toteutetun leffan pääpari tosin hieman ylinäyttelee ja pilaa siten dokkarimeiningin aika huolella. Varma en ihan lopustakaan ole, mutta keskivaiheilla pätkä on pelottavinta kauhua hetkeen. Seuraavaksi ilmeisesti jatko-osien kimppuun.


Ju-on: The Grudge
Japanissa kirottu talo aiheuttaa katoamisen tai kuoleman jokaiselle, joka uskaltaa astua sen kynnyksen yli. Ei oo helppoo.

Kaunan alkuperäisen version pahat henget ovat ällöttäviä vääntelehtiessään epämääräisesti, nivelten taipuessa joka suuntaan. Sen sijaan muuten leffa ei juurikaan pelottanut - liekö syynä se, että jenkkiversio oli edelleen liian hyvässä muistissa. Ei olisi koskaan pitänyt katsoa sitä.

 
El Espinazo Del Diablo (The Devil's Backbone)
Espanjan sisällissodan jälkeiset olot eivät ole helpot. Eivät etenkään kymmenvuotiaalle Carlosille, joka ei tiedä isänsä kaatuneen, ja jonka hänen huoltajansa jättää tuosta noin vain orpokotiin. Hankaluudet muiden asukkaiden kanssa haittaavat Carlosin viihtymistä, eivätkä öinen, näkymätön vieras tai tasavaltalaisten ja heidän kannattajiensa lahtaamisyritykset auta asiaa.

Kummitustarinasta huolimatta elokuva ei ole järin pelottava. Guillermo del Toro onnistuu kuitenkin jälleen kerran luomaan muuten uskottavan ja upean maailman. Se on itsessään huikea, eikä hillittömän kananlihalle menemisen puuttuminen haittaa pätkän vertaa. Miljöön karuus on kauneutta, hahmot karikatyyrimäisyydessään tarpeeksi moniulotteisia (vaikka pintaa syvemmälle ei juuri mennäkään) ja kokonaisuuskin pysyy pienistä harha-askeleista huolimatta hyvin kasassa. Katson ehdottomasti toistekin.


Here are some horror films I've watched during the past months. In Paranormal Activity nothing happened for the first 45 minutes, but then the action that a demon provided for the young couple while they were asleep, started to take control. And my own capability of sleeping was on the line. Hrrr. Ju-On: The Grudge however wasn't really scary at all. Sure, the evil spirits or whatever were pretty disgusting with the weird noises they made and the creepy walking around (if you can call it walking). But I guess I remembered the US version of this Japanese classic a bit too well. The Devil's Backbone wasn't scary either in spite of a ghost story, but it was so beautiful I surely will watch it again some time. Guillermo del Toro is a genius, that just can't be denied.

2 comments:

  1. No hyiii, mua kyllä pelotti tossa Grudgessa (kuten ehkä mustat, ha). Hrr... Seuraavaks voin tulla pilaamaan sun elokuvanautinnot sitten vaikka niiden Paranormal Activityjen kanssa :D

    ReplyDelete
  2. Asta, hahahaa, tervetuloa! :D Ilmeisesti noi PA-jatko-osat ei oo niin pelottavia kuin ensimmäinen (or so I've heard).

    ReplyDelete