2009/01/12

Changeling


Kävin eilen ystäväni kanssa katsomassa elokuvan Changeling - vaihdokas. Leffa sijoittuu 1920- ja 30-lukujen vaihteen Los Angelesiin ja sen lähiössä elävään yksinhuoltajaäitiin Christine Collinsiin (Angelina Jolie), jonka poika katoaa mystisesti. Pimeää pelkäävä poika ei palaa kotiin seuraavana aamunakaan, ja siitä alkaa äidin pitkä matka poikansa löytämiseksi. Läpi korruptoituneiden poliisien sankan rivin, väärien henkilöllisyyksien ja useiden vastoinkäymisten alkaa matka käydä jo varsin epätoivoiseksi. Korvaamatonta apua Christine saa pastori Gustav Brieglebiltä (John Malcovich). Enempää en juonesta kerrokaan, koitan välttyä spoilaamasta ketään. Leffan on ohjannut konkari Clint Eastwood.

Tiesin elokuvasta ainoastaan sen, että joku poika katoaa, ja sen mitä elokuvan nimi antaa ymmärtää. En siis osannut odottaa mitään. Kuitenkaan en osannut kuvitella turbohuuli Angelina Jolieta kolmekymmentäluvun työväenluokan yksinhuoltajaäitinä ihan heti. Vaan turhaa oli jälleen kerran sekin pelko - Angelina on ammattilainen työssään ja veti roolin uskottavammin, kuin kukaan muu siihen todennäköisesti olisi pystynyt. Tosin loistavan Girl, Interrupted -rainan Lisa Rowen roolin nähneenä en ymmärrä miksi edes epäilin asiaa :)

Kuten suurin osa mieleenpainuvista elokuvista, oli tämäkin tunteisiin vetoava, yhtäaikaa sekä kamala että ihana. Vaikka en kannata väkivaltaa, olisi välillä tehnyt mieli motata kunnolla muutamia tyyppejä, tai vähintäänkin huutaa kurkku suorana! Käsittämättömiä ihmisiä sitä onkaan maa päällään kantanut. Niin, nimenomaan, elokuva kun perustuu tositapahtumiin. Se teki joistain asioista entistä kauheampia, ja myös hankalampia käsittää. Että tämä kaikki on tapahtunut joskus...

Jos et ole lajia, joka pystyy pitämään hermonsa kasassa ainoastaan komedioita katsellen, suosittelen Changelingia lämpimästi :) Varsin pitkänä lajinsa (draama) edustajana kaksi-ja-puoli-tuntinen piti otteessaan kokoajan. Saa nähä, irtoaako tästä pääosan esittäjälle tai ohjaajalle vielä eräs kultainen patsas nimeltään Oscar. Ehdokkaat saamme tietää kuluvan kuun 22. päivä.

Nyt voikin taas keskittyä maanantai-illan uuteen tv-putkeen - Helppoon Elämään, Lifeen ja The Fringeen. Aika näyttää, miten pitkään kyseiset sarjat pysyvät pinnalla ja jaksavat kiinnostaa. Vielä ne siinä onnistuvat, samallahan voi neuloa myssyä valmiiksi :)4 comments:

 1. Kiva, kun kirjoitit leffa-arvostelun Changelingista. Olen himoinnut sen katsomista heti, kun ensimmäiset trailerit näkyivät. En ole todellakaan mikään AJ:n kannattaja, joten jo se kiinnosti, etä kuinka hän vetää roolin. Nyt on ainakin pakko könytä katsomaan pätkä eläviin kuviin.

  Ja niin, eikun puikot heilumaan! ;D
  Tänään multa meni ihan förbi noi uudet sarjat, mutta olen täysin koukuttunut suomalaiseen minisarjaan Morsian ja huomennahan on pakko pakko katsoa Lipstick jungle.. :D

  ReplyDelete
 2. L, hih, kiva jos innostuit leffasta! Angelina on huippu näyttelijä, mutta ei myöskään mitenkään minun suosikkini. Mutta leffa on ehdottomasti katsomisen arvoinen :)

  Puikot heiluu kohta kovaa tahtia ;) Tulee ehkä jopa valmista jos hyvin sattuu. Harmittaa että multa meni toi Morsian ohi, ja Lipstick Jungleen en myöskään ole tutustunut mutta pitääpä huomenna vilkasta :D

  ReplyDelete
 3. Munkin on pitänyt käydä tuo katsomassa, mut en osaa päättää odotanko sen ilmestymistä dvd:lle vai käynkö ihan teatterissa vilkaisemassa :)

  ReplyDelete
 4. Roosa, rahat eivät mene hukkaan jos leffateatteriin eksyy tuota katsomaan :) Toisaalta, kun kyseessä ei ole massiivinen erikoistehosteilla kyllästetty elokuva, näyttää se hyvältä myös kotisohvalta katsottuna.

  ReplyDelete