2009/01/20

Sisustamisen alkeita

Olen pitkästä aikaa innostunut sisustamisesta. Toki uusi design ja sisustuksen linjat kiinnostavat aina, mutta jos ei syystä tai toisesta ole mahdollisuutta sisustaa mieleisellään tavalla, tuntuu turhauttavalta edes tutkia erilaisia lehtiä inspiraation toivossa. Kesällä on kuitenkin edessä muutto toiselle puolelle maata ja sen myötä uusi asunto. Se antaa mahdollisuuden leikkiä jälleen mielikuvituksella, hakea kenties jotain tyyliä jota ei ole ennen käyttänyt.
Jostain syystä kammoan tylsyyttä ja persoonattomuutta lähes kaikessa. Pukeutumisessakaan en tunne oloani kotoisaksi tai levolliseksi, jos päälläni ei ole mielestäni mitään railakasta yksityiskohtaa tai sitä juttua. En tietenkään väitä ettenkö silti olisi tylsä ihminen. Jokatapauksessa sisustuslehtien sivut ovat liian usein täynnä Jacobsenin Egg-tuolilla varustettuja, viimeisen päälle siistittyjä unelmakoteja. Designissa ei tietenkään itsessään ole mitään vikaa - sehän yleensä tarkoittaa paitsi silmiä hivelevää estetiikkaa, myös perusteellisesti mietittyä toimivuutta. Itse kuitenkin pidän myös hauskoista esineistä joilla ei välttämättä ole funktiota, mutta jotka tuovat persoonallisuutta kotiin. Esimerkkinä voisin mainita oman liesituulettimeni päällä majailevat japanilaiset taistelijat, maatuskan ja pienikokoisen Lontoon taksin. Ei niillä varsinaisesti mitään tee (etenkään kyseisellä paikalla), mutta ne kertovat minun elämästäni. Niiden funktio on henkinen, ei fyysinen.
Moisen ajatusmaailman sekä keräilijän luonteeni vuoksi minulle kertyy järjettömät määrät järjetöntä tavaraa. Sen vuoksi en halua julkaista kuvia koko 34-neliöisestä yksiöstäni, sillä se ei ole tämänhetkisen makuni mukainen. 34 kvadradmeteriä kuulostaa suurelta verrattuna 20-tai-alle-neliöisiin kopperoihin, mutta tavaramääräni perusteella tarvitsisin vähintään kolminkertaisen neliölukeman. Säilytystilan määrä on tietenkin yksi ratkaiseva tekijä - itselläni on hyvin vähän kaappitilaa, ja siksi osa niistä tavaroista jotka mieluusti piilottaisin ovien taakse, lojuu ympäri kämppää. Toisaalta asuintapa on minulle luonnollinen. Tavaraa kertyy, ja jopa ahdistun liiassa pelkistyneisyydessä. Tarvitsen tuttuja tavaroita ympärilleni, että tuntisin oloni kotoisaksi (sotkuisuus on eri juttu). Mutta omakin maku muuttuu, ja ehkä eri asiat tekevät kodin tulevaisuudessa.
Tulevaisuudessa joudun luopumaan hyvin suuresta osasta tavaroitani. Se on alkanut jo nyt erilaisten kaappien ja laatikoiden sisältöjen karsimisena. Muuttohan on täydellinen tapa hankkiutua eroon itselle turhasta materiasta. Eräs kollega joskus kertoi muuttaneensa opiskeluaikoina parin vuoden aikana nelisen kertaa - ensimmäisellä kerralla kamaa oli rahdattavana vielä 4 pikku Fiatillista, viimeisellä kerralla enää yksi. Tehokasta!
En tiedä, riitelevätkö pariskunnat oikeasti usein sisustuksesta. Ehkä silloin, jos sisustus on molempien intohimo (eivätkä maut mene yksiin), tai sitten se vain jätetään suosiolla toisen harteille. Omalla kohdallani uskon, että vaikka näkemykset olisivatkin eriäviä tietyistä asioista, on lopputulos kuitenkin sama. Toinen tekee kompromissin jossain asiassa ja toinen toisessa :) Sen sijaan en ole valmis tekemään sellaisia kompromisseja, joihin kumpikaan ei ole tyytyväinen. En halua esimerkiksi hankkia pöytää sen takia, että tarvitsisimme äkkiä jonkin pöydän, jos pöytä ei ole sellainen minkä kumpikaan varsinaisesti haluaisi. Moiseen ei kannata haaskata rahojaan. Ei ole myöskään ekologista, jos sitten jo vuoden päästä hankkii uuden pöydän, kun vanha ei miellyttänyt alunperinkään. Mieluummin elän ilman pöytää niin kauan, kunnes löytyy mieleinen. Sitten hankkii kerralla a) silmää miellyttävän ja b) kestävän kapistuksen.Tarkoitukseni olin alunperin laittaa muutamia itseä kiinnostavia sisustusratkaisujen kuvia tähän joukkoon, mutta koska päädin pälpättämään näin paljon, laitan niitä joskus toiste. Joudutte siis tyytymään yksityiskohtiin asunnostani (muutamia lempikohtiani) :)

Mikä sinun mielestäsi on persoonatonta, mikä persoonallista sisustamista?
Jos asut jonkun kanssa, tuleeko teillä riitaa sisustukseen liittyvistä asioista?

12 comments:

 1. j:n kanssa meillä ei oo tullu riitaa muuta kun sen porukoiden vanhasta nojatuolista, mikä on karsealla kankaalla päällystetty.. uuuf :P ja sit pleikkarien määrästä. ihmeen hyvin on käyny sisustusmaku yhteen :)

  ReplyDelete
 2. Hehhehej, muuttoa pukkaa! Ja jo kesällä? Etelään? Valmistut siis lähiaikoina? :)

  Osallistunpa vähän keskusteluunkin - että tuleeko faittia sisustuksesta, no kyl maar. Onneksi tän kämpän sisustukset on enimmäkseen jo sisustettu ja voidaan faittailla muista asioista :D No ej, ei elämä onneksi ole pelkkää toraa.

  ReplyDelete
 3. Hey!
  Villen kans tulee välillä kauheita riitoja jostaki sisustukseen liittyvästä, mutta usein se johtuu siitä, että V ei halua antaa periksi vaan sen takia, että saisi ees joskus jtn itte periksi. ;) Mutta onneks suurimmassa osassa asioita on aivan sama maku :)
  Ja toki annan joskus periksi ilman tappeluaki ;)

  - Ubsi, joka myös kyttää blogiasi!

  ReplyDelete
 4. hyppysellinen: toi lienee naispuolisen kodintekijän pahin painajainen - joku vanha nojatuoli (yleensä nahkainen), josta ei voi luopua vaikka se olisi kuinka ruma :D Aika hyvinhän maut muokkautuu yhteen just kompromissiperiaattellakin :) Eri asia voi olla sitte jos alkaa muuttelemaan jotain.

  Leenu: kesällä ja etelään kyllä, valmistumisesta ei tietoa ;) Tarkotus tietty sekin hoitaa ennen kesää mutta saapi nyt nährä. Uskon että teillä(kin) tulee sisustuksesta välillä eripuraa, kun molemmilla lienee aika selkeät visiot :)

  Anonyymi-Ubsi: kiva että luet tätä! :D Musta tuntuu että mulla on kanssa se, että en vaan anna periksi vaikka oisinki oikeastaan samaa mieltä ku toinen :D Mutta joskus tulee sellanen vänkäysfiilis ihan periatteesta. Eri asia on jos yksin rauhassa miettisin asioita. Mutmut, kuten sanottu niin kompromissit on joskus varsin hyviä :)

  ReplyDelete
 5. Söpö maatuska... =)
  En tiedä, miten persoonallista on kopioida sisustus suoraan jostain Ikean kuvastosta... ite ainakin välttelen sitä. Sisustuksessa pyrin toteuttamaan lempivärejäni ja tykkään hauskoista yhksityiskohdista. =)

  ReplyDelete
 6. Sofi, kiitos, maatuska on tuliainen ystävältäni :) Se pienin mummeli on tosi pieni! Ja ei lehdistä suoraan kopioimisessa olekaan mitään ideaa. Ainoastaan silloin sen ymmärtää, jos ihmisellä on todella köyhä mielikuvitus.. eikä silloinkaan :D Yksityiskohdat on todellakin se juttu!

  ReplyDelete
 7. "Niiden funktio on henkinen, ei fyysinen." Näitä esineitä ja yksityiskohtia on myöskin meidän kodissamme paljon. Hyvin sanottu!

  Olen sisustajana ehdottomasti enemmän fiilis-sisustaja kuin järki-sisustaja. Välillä tulee hankittua sellaista "tää on vaan pakko saada, ku tää on niin kiva"- juttuja. Mutta suuremmissa huonekaluissa/sisustusratkaisuissa yritän käyttää järkeäkin. :D

  Lehdistä kopioiminen on persoonatonta ja turhaa, mutta kuten itse blogissani kirjoitinkin lehdistä saan vinkkejä ja ideoita ihan hulluna. Näitä vinkkejä pitää vain osata "suodattaa" itselleen sopiviksi.

  Keräilen kirjoja eri vuosikymmenten desing-tuotteista, sisustamisesta sekä arkkitehtuurista. Näistäkin opuksista löytyy hurjasti idea-ainesta.

  Hyvä postaus! :)

  ReplyDelete
 8. L, oon samaa mieltä, sisustaminen liialla järjellä on kamalaa! Tarvitsee olla fiilistäkin mukana. Ja mielestäni kaikella ei aina tarvitse olla funktiota eikä kaiken tarvitse olla niin vakavaa. Toki koitan rajoittaa sellaisten esineiden määrää, jotka oikeasti on vain koristeita eikä mitään muuta.. Koska jossain vaiheessa niihin menee hermo. Mieluummin satsaa niihin esineisiin joita oikeasti tarvii. Että ne olisi myös hienoja, sellaisia joita kehtaa pitää esillä.

  Ja juuri niinkuin sanoit, kaikki lehdistä ja kirjoista haalittu pitää suodattaa siihen omaan kotiin tai tyyliin sopivaksi. Ite tykkään tosin paljon 2. maailmansodan jälkeisestä muotoilusta (ainakin 70-luvulle asti), ja niistä on itselläkin tullut kerättyä tietoa kirjojen muodossa. Ja tietysti vähän ammatinkin puolesta täytyy tietää ;)

  Ja kiitos, oli hyvä kommentti! :)

  ReplyDelete
 9. "Mieluummin elän ilman pöytää niin kauan, kunnes löytyy mieleinen." Minä ajattelen myös noin. Sen takia meiltä puuttuukin muunmuassa naulakko ja kenkäteline eteisestä :D Niitä odotellessa...

  Kyllä meillä ainakin on muutamaan kertaan väännetty noista sisustusasioista. Mutta nyt menee sisustusmaku jo enemmän yksiin. Tosin retrojutut miellyttää edelleen vain omaa silmääni. Mutta modernista sisustuksesta tykkäämme molemmat.

  ReplyDelete
 10. Paint it black: naulakko ja kenkäteline lienevätkin aika vaikeita hankittavia, mikäli haluaa sellaiset jotka ei herätä kauhistusta joka kerta kun ne näkee :D Oot varmaan tutustunut Mikko Laakkosen Latva-naulakkoon? Tai jotenkin tuli mieleen että voisit tykätä siitä :) Itelle se kelpais ainaki!

  ReplyDelete
 11. Tutun näkönen maatuska ;) (onhan? :D)

  S:n kanssa asuessa kilahtelin jostain sen rumista tavaroista, jotka sen oli ihan pakko raahata mukanaan - kuten yks tuoli ja hirveä kasa lehtiä! Ja siis niiden lehtien piti sen mielestä olla jossain näkyvillä vielä. Yksi yhdessäasumisen rasteista on just se, että miten saa sovitettua maut yhteen. Vielä kun allekirjoittanut on melkonen kotitalousnatsi. Saa nähdä, miten V:n kanssa käy, jos se yhteenmuuton päivä vielä joskus koittaa.

  P.S. Lueskelen tätä aina, vaikka en oo uskaltanutkaan kommentoida aikasemmin ;)

  ReplyDelete
 12. Laughable-loves, onhan se juurikin se maatuska ;)

  Meillä luulen että ongelmaksi muodostuisi enemmänkin se, että minä haluan jotain tavaroita esille mitä S ei voi sietää :D Mut kuten sanoin, niin ite tarvin niitä tiettyjen tavaroiden olevan näkyvillä. Mutta ehkä voisin toisenlaisen roinan sijaan panostaa vaikka valokuviin. Kotitalousnatsi asuu kyllä täälläki 8)

  Ja kivointa, että luet!! <3

  ReplyDelete