2009/11/14

Kent - RödKäsi ylös, kuka ei koskaan ole kuullut Kentiä? Vuonna 1990 Ruotsin Eskilstunassa perustetun yhtyeen uralle on mahtunut useita hittejä, ja onhan bändi Suomessakin niin suuri, että pari vuotta sitten myi Helsingin Kulttuuritalon täyteen kolmena perättäisenä iltana. Keväällä esiintymispaikkana onkin jo Hartwall Areena, jonka konserttikapasiteetti taitaa olla jotakuinkin 12 000 katsojaa. Hui hai. Vaan onpa naapurimaan toivoilla ainakin lähtökohdat suurelle yleisömäärälle kunnossa.

Kentin edellinen platta, Tillbaka Till Samtiden, jakoi mielipiteitä runsaasti. Osan mielestä tekele oli täyttä skeidaa alusta loppuun, diskohumppaa entisen kitaravoittoisen perusvaihtoehtorockin sijaan. Oli niitäkin, joiden mielestä askel uuteen koneellisempaan suuntaan oli piristävä teko. Ja sitten oli kaikkea siltä väliltä. Kulttuuritalon keikoilla silloiset uudet biisit toimivat kyllä hyvin, vaikka samanlaisia spektaakkelimaisia pläjäyksiä kuin Kräm, Gravitation tai Mannen I Den Vita Hatten niistä ei ikinä voisi muodostua. Kuitenkin esimerkiksi Columbus iskeytyi allekirjoittaneeseen täysillä (asialla saattoi olla jotain tekemistä lyriikoissa mainitulla Kungsholmenin asuinalueella, ehh).

Jos oletti Kentin astuneen vain hetkellisesti harhaan ja palaavaan ruotuun tällä levyllä, luuli väärin. Jos siis ruodulla tarkoitetaan vanhaa kunnon Isola- tai Du & Jag Döden -Kentiä. Basisti Martin Sköldin sotkeuduttua säveltämiseen ovat koneet vallanneet yhä suurenevassa määrin alaa bändin musiikissa ja sillä linjalla jatketaan. Tällä kertaa syntetisaattoreiden kanssa temppuileminen ei kuitenkaan jää haparoinniksi TTS'n tapaan, vaan tiedetään, mitä niillä tehdään. Ja tehdään se hyvin. Ensisinkuksi Töntarna on mielestäni omituinen valinta, mutta kaipa sen tarkoitus oli lämmitellä yleisöä tulevaa varten. Levyltä löytyy nimittäin aimo kasa hienouksia, kuten Svarta Linjer, Hjärta, Vals För Satan (Din Vän Pessimisten) ja Ensamheten.

Kuten jo aiemmin sanoin, uudistumista ei pidä pelätä sen itsensä vuoksi. Ensin pitää tutkia vaihtoehdot, valita linja ja nähdä lopputulos. Vasta ajan kuluttua voidaan todeta, oliko valittu suunta onnistunut vai täysi floppi. Mikään ei tuo takaisin 747'aa, mutta ei tarvitsekaan. Kun on jo olemassa tämä maailmankaikkeuden parhaimpiin lukeutuva kappale, se yksi riittää. Menneisyyden haikailemisen sijaan voi keskittyä tulevaisuuteen ja tykätä Rödistä. TÄYSILLÄ.p.s. Maaliskuiselle keikalle on vielä lippuja jäljellä!
p.p.s. Myös Joakim Bergin voisin ilomielin lisätä haaremiini.
p.p.p.s. Tsekatkaa nyt ihmeessä vielä tämäkin, jota ei studioversiona ole löydettävissä.

11 comments:

 1. Mä olin ihan varma, että tää levy ois huono. Jotenkin alkaa tulla korvista ulos tämä kehityslinja vaihtoehtorockista syntetisaattorimaailmaan aina välillä, siis toisinaan tuntuu ettei kukaan osaa uudistua mihinkään muuhun suuntaan... Röd oli kuitenkin niin jees, ettei voinut valittaa (ainakaan tässä tapauksessa) :) Nuo biisit, joita luettelit, ovat juuri ne timangit siellä joukossa.

  ReplyDelete
 2. Jocke ja Jocken nahkahousut :P

  En oo vielä ehtinyt itse kuunnella Rödiä niin paljoa, että osaisin sanoa siitä yhtään mitään. Kerron sit myöhemmin :D

  ReplyDelete
 3. hermu, voipi olla, että aika monella ovat olleet odotukset kohtalaisen matalalla, ja ovat sitten yllättyneet positiivisesti ;) Toi on kyllä totta, että kovin monet vaihtavat kitarat nykyään koneisiin. Saahan niillä kivoja mausteita tuotua biiseihin, mutta pitää tosiaan tietää mitä niillä tekee.. Röd on kyllä onnistunut!

  darsi, nahkahousut indeed :P Odotan innolla mielipidettäsi! :)

  ReplyDelete
 4. Rakastuin Hjärtaan ihan totaalisesti!!!

  ReplyDelete
 5. ravenwaves, en ihmettele, Hjärta on koko levyn helmi <3

  ReplyDelete
 6. Hei,

  onko sinulla tietoa, miksi tämä teksti löytyy PDF-muodossa Lost Laptop Limitedin sivuilta, jossa sitä väitetään kadonneen tietokoneen kiintolevyltä löytyneeksi?

  Olen hieman tutkinut asiaa, ja tämä vaikuttaa erikoiselta. Saman koneen kiintolevyllä oleviksi väitetään muutamia muitakin (eri ihmisten) blogikirjoituksia. Julkaisen tästä artikkelin Sektori.comissa tovin kuluttua, lue sieltä lisätietoja.

  Itse asiassa... tuo löydetyksi väitetty kannettava on paikannettu Porista jo elokuussa, tämä tekstihän on tuore. Joten eipä taida kyseistä kannettavaa olla olemassakaan. Yhteystietoni löytyvät Sektorin sivulta, mikäli haluat ottaa yhteyttä.

  ReplyDelete
 7. Kimmo, onpa kyllä erikoista! Luin artikkelisi ja laitan sähköpostia piakkoin.

  ReplyDelete
 8. Osoitteessa www.theinquirer.net on artikkeli "Closer look at Lost Laptops", josta löytynee lisäinformaatioa. Lähetin heillekin sähköpostia ja siteeraavat minua, vaikkakaan eivät sitä jutussaan mainitse.

  Ei minulla nyt suuremmin ole lisäinformaatiota, mutta toki vastailen, mikäli heität postia. Eli kimmo(at)sektori.com.

  ReplyDelete
 9. Hei,

  se Lost Laptop Limited on nyt kadonnut verkosta. Ilmeisesti viranomaiset olivat ottaneet yhteyttä. Kirjoittelin tästä taas Sektori.comiin.

  ReplyDelete
 10. Hei, kiitos tiedosta! Käyn lukemassa. Olen jo kaikessa tohinassa ehtinyt mailata ja unohtaa koko homman..

  ReplyDelete
 11. Siis unohtanut mailata, äh.

  ReplyDelete