2009/12/11

Fame

Etukäteen ostetuilla leffalipuilla on paha tapa mennä vanhaksi - tai minulla paha tapa unohtaa niiden olemassaolo ja ennen kaikkea, käydä liian harvoin elokuvateatterissa. Opiskelijaliput kun pitää ostaa neljän setteinä ja voimassaoloaikaa annetaan puoli vuotta. Viimeinen hallussani ollut lippu meni vanhaksi sunnuntaina, ja kävin käyttämässä sen tsekkaamalla päivänäytöksessä Famen.

Alkuperäinen Fame-elokuva näki päivänvalon vuonna 1980, ja tämän vuoden uusintaversio seurailee löyhästi vanhaa tarinaa. Joukko nuoria pääsee sisään New Yorkin School of Performing Arts -kouluun, jossa opiskelijoista koulitaan kaikenkestäviä esiintyjiä. Tähteyttä ei kuitenkaan saavuteta ilman raakaa työtä - eikä valitettavasti välttämättä edes silloin. Monilla musiikkipätkillä siivitetty elokuva oli varsin viihdyttävä. Juoni oli kuitenkin mielestäni liian köykäinen, eikä päähenkilöiden ongelmiin tai sielunmaisemiin paneuduttu kunnolla. Sen vuoksi ne eivät edes jaksaneet juuri kiinnostaa, vaan huomion veivät upeat esiintymiset (mikä varmasti oli tarkoituskin). Tanssikohtauksissa ainut häiritsevä asia oli, että filmiä oli selkeästi nopeutettu joidenkin piruettien kohdalla. Ei kaikkien, eikä paljon, mutta juuri sen verran, että allekirjoittanut sen huomasi.

Normaalien ihmisten silmät eivät edes yrittäisi kostua näinkin pinnallisessa elokuvaelämyksessä. Olenkin kaukana normaaliudesta siinä mielessä. Olen itkenyt niin Kauniita ja Rohkeita kuin useita animaatioitakin katsellessa, eikä esimerkiksi ihana tanssiohjelma So You Think You Can Dance? sekään ole poikkeus. Niinkuin ei Famekaan. Jokin siinä on, kun näkee ihmisten esiintyvän täysillä ja rakastavan sitä kenties vielä kovempaa. Se tunne valtaa mukaansa. Enkä voi väittää, etteikö hippunen minusta toivoisi, että itsekin pystyisin moiseen.

Elokuvaa voin suositella kevyehköksi ajanvietteeksi show-meininkiä rakastaville. Itse ainakin tuijotin silmä kovana mahtavia piruetteja ja huimia loikkia! Vaikka toki siis muutakin kuin tanssia löytyy. Hahmot esitellään vain pintapuolisesti, mutta lemppariksi silti muodostui hieman reppana wannabe ballerina Kevin.

Tunnaribiisi ei musiikillisesti ole kummoinen, mutta se tanssi... Esiintymässä tietenkin leffan päähenkilöt. Toimikoot nyt sitten viikonlopun soundtrackinakin samalla :)


10 comments:

 1. Joo..osaiskin tanssia noin. Tuli tuosta "epätavallisissa" kohdissa itkemisestä mieleen LOTR - Kahdessa Tornissa se kohta,kun Rohirrim hyökkää aamunkoitteessa Uruk-haita vastaan :D

  ReplyDelete
 2. Pakko kommentoida kommenttia: ravenwaves, ei se ole epätavallinen kohta, minäkin pyyhin silmiäni aina siinä. :D

  ReplyDelete
 3. Kommentoidaan vielä lisää :D Joidenkin mielestä tuossa Kahden Tornin kohtaukessa itkeminen on tosi outoa, mutta tiedän kyllä yhden miehenkin, joka siinä kohdassa on itkenyt.

  ReplyDelete
 4. Molemmille: ei siinä kohtauksessa itkeminen ole tosiaankaan mitenkään epätavallista! Vaikka kohtaus ei ole surullinen, siinä on sellanen tunnelataus että vähemmästäkin kyynelehtii. Itselle tuli vedet silmiin tänä aamuna Huomenta Suomea katsoessani, kun siinä kerrottiin Papu-nimisestä mäyräkoirasta, joka pelasti emäntänsä tulipalosta mutta joutui itse hengittämään paljon palokaasuja, ja oli kuoleman rajalla useita päiviä. Sama juttu, jos luen lehdestä jonkun ihmisen selviytymistarinaa vaikka vaikean sairauden jälkeen. Ois ehkä vähän helpompaa, jos ei aina itkettäis niin :D

  ReplyDelete
 5. Mä olen kerran itkenyt katsoessani McLeodin tyttäriä kun ne paimensi lampaita. Voi huoh... :D

  Mutta tuosta Famesta sen verran että itse olen skipannut kyseisen pätkän juuri sen takia, että juonta on haukuttu turhan heppoiseksi. Musikaalikohtaukset kyllä kiinnostaisi, mutta taidan jäädä odottamaan ensi vuoden puolella tulevaa Nine-leffaa. Ja suomalaista Jos rakastat -musiikkielokuvaa. :)

  ReplyDelete
 6. Sari, hih :D Ja jep, juoni ei kyllä ollut kummoinen mutta siksi tämä täytyykin hankkia dvd'nä - se on täydellinen taustaleffa! Joskus kaipaan sellaisia. Niitä voi katsoa tehden samalla jotain muuta niin, että kun on hyvä kohtaus, tuijottaa ruutua, ja kun tylsä, vaikka askartelee tai tekee mitä ikinä. Mutta pitääpä tulevaisuudessa tsekata useampiakin musikaalipainotteisia elokuvatuksia :)

  ReplyDelete
 7. Kyllä minä tämän aion vuokrata jahka Makuuniin asti tulee, sen verran tulee teiniaika mieleen että jo ihan nostalgianhuuman vuoksi!

  ReplyDelete
 8. Millonkahan tulee dvd:nä niin makuuniin---->!!:D me muutes tanssitaan tuo fame tanssi tohon musaan showjaz tanssissa :) siitä tullee tosi hieno! se tanssi mikä me tanssitaan näkyy välähdyksillä kohdissa 0:25- 0:32 :)

  ReplyDelete
 9. Oho, huomasin nyt vasta kommentin. FAME1, varmasti upea oli teidän tanssi!!

  ReplyDelete