2009/12/19

The Snowman

Jo kahdenkymmenen vuoden ajan jouluuni on punaisen paprikan, savustetun kalkkunan - tai viime vuosina lähinnä kalan - sekä saunomisen ohella erottamattomasti kuulunut eräs valkoinen ukko - The Snowman. 1980-luvun alussa tehty brittiläinen animaatio perustuu muutamaa vuotta aiemmin ilmestyneeseen kirjaan. Sekä kirja että lyhytfilmi taasen perustuvat äänettömyyteen: sanaakaan ei sanota (tai kirjoiteta), lukuunottamatta Howard Blaken säveltämän musiikin seassa kuuluvaa laulunpätkää. Mm. Nightwish on kyseistä biisiä coveroinut (joskaan Tarja Turusen ääntämystähän ei voi verrata ihanaan skottimurteeseen). Animaation ja kirjan viehätys onkin täysin herkässä kynänjäljessä ja tarinan kertomisessa visuaalisin keinoin. Vaikka The Snowman on aivan ihana, välttelen sen katsomista joskus. Sen loppumetreillä kun ei vaan voi pidättää kyyneliä.

Ja se kappale, jonka kaikki varmasti tuntevat: Howard Blake - Walking in the Air. Solistina Peter Auty, kuoropoika St. Paul's Cathedralista.

p.s. Lumisia maisemia löytyy myös kahdesta muusta animaatiosta, jotka nekin yhtälailla kuuluvat jouluun. Hulvaton Jack Skellington, joka päätyy joulumaailmaan Burtonin legendaarisessa The Nightmare Before Christmasissa sekä tietenkin Samu Sirkan joulutervehdys, jonka jokaisen kohdan osaa ulkoa. Check them out!

8 comments:

 1. Tuo lumiukkobiisi on niin ihana ja kuuluu munkin jouluun!

  ReplyDelete
 2. Oon katsellut Alisan kanssa Lumiukkoa jo joulukuun alusta lahtien. On se vaan niin ihana.

  ReplyDelete
 3. Hassua, ajattelin juuri tehdä postauksen samasta aiheesta. Joulua ei ole ilman lumiukkoa, se on aivan varma. Onneksi kyseinen pätkä löytyy myös dvd:ltä, jos vaikka joskus eivät näyttäisikään telkkarista. Tässä lyhytelokuvassa kaikki on ihanaa! :)

  ReplyDelete
 4. Nooruska ^____^

  Sonja, oho, alotitte ajoissa. Mä oon vähän myöhässä siis ;)

  I am a citizen, multakin löytyy dvd'ltä, mutta valitettavasti alku ei ole sama kun joskus muinoin Briteissä nauhoitetussa versiossa. Mutta itse tarina on pääasia :)

  ReplyDelete
 5. Jepjep. Mutta vielä paremmalta se kuulostaa kun itse laulat sen siskosi kanssa 2-äänisesti!!

  ReplyDelete
 6. Pistin tämän soimaan täällä töissä ja sitten tajusin, että se on huono idea. Silmät kostuvat saman tien. Ihana elokuva, ihana kappale.

  ReplyDelete
 7. Anzi, hui, ei tosiaan ehkä hyvä idea o___O Pelottaa jo valmiiksi aattoaamu..

  ReplyDelete