2011/04/05

Sata


Ystävä pyysi minua laatimaan playlistin sadasta parhaasta biisistä. Toistan: sata parasta biisiä. Mahdoton tehtävä!


Aiheeseen liittyy niin paljon problematiikkaa, että parempi aukaista solmut saman tien. Ensinnäkin, kaikkihan riippuu siitä, miten käsittää termin paras. Minulla ei ole kovin suuria vaikeuksia (öhm) käyttää lähes mitä tahansa muuta superlatiivia kappalelistojen muodostamiseen. Biisi voi olla maailmankaikkeuden herkin, menevin, pompittavin, itkettävin, nostalgisin, tunnelmallisin, huvittavin, riehuttavin tai kamalin, mutta paras on aivan liian laaja käsite. Mielestäni parhauteen liittyy muutakin kuin oma henkilökohtainen mieltymykseni – kappaleen pitää olla myös musiikillisesti ansioitunut tai muuten arvostettu, pelkkä oma viehtymykseni johonkin melodiaan ei välttämättä riitä. Tässä tietysti voisi vetää vastalauseet tiskiin ja sanoa, että senhän pitääkin olla minun mielestäni paras, ei koko maailman, mutta minusta kyseinen käsite vaatii myös objektiivisuutta. Enhän itse ikinä käyttäisi mistään musiikista oikeasti sanaa paras kuvaamaan sitä, koska mikään yksittäinen asia ei vaan voi olla maailman paras. Piste.

Sitten päästään seuraavaan ongelmaan: miten valita parhaat kappaleet? Listan teon ohjeiksi annettiin paitsi rajoitettu määrä sata, myös se, että jokaiselta artistilta saa olla vain yksi biisi mukana. Toistan: yksi biisi per artisti. Kääk! Nimittäin jos oikeasti laatisi sadan parhaan kappaleen listan, tulisi sille moneltakin bändiltä ehdottomasti useampi ralli. Se on fakta. Siten lista ei nyt oikeastaan ole ihan accurate. Mutta tavallaan tämä yksi-per-artisti-rajoitus oli toimiva, sillä sen ansiosta moni sellainen bändi pääsi listalle, joka ei muuten olisi sinne välttämättä mahtunut. Toisaalta myös Spotifyn rajoittunut valikoima tietyllä tapaa helpottaa valintaa. Jäin silti suuresti kaipaamaan esim. Sueden Filmstaria sekä Placebon ja Saran vanhempaa tuotantoa (olisin mieluusti valinnut  vielä paremmat kappaleet kuin mitkä listalle nyt päätyivät), Arcade Firea, Lapkoa, monesti aiemminkin mainittua Innpeachia, Daughter Darlingia, Lemonatoria, Fresh Body Shopia ja niin edelleen.

Ja miten valita biisit? Intuitiolla. Ihan täysin pelkästään intuitiolla. Se on ainoa toimiva keino, joskin viikon päästä laatisin ehkä eri fiiliksellä erilaisen listan, mutta se on sitten sen ajan murhe. Nyt kun mennään aikalailla klassikoilla ja joillakin vähän omituisemmilla lemppareilla. Muutamien bändien kohdalla aloin valinnan jälkeen vielä arpoa biisivalintaani niiden monien huippujen joukosta, mikä osoittautui kohtalokkaaksi – mitä enemmän asiaa miettii, sitä hankalammaksi päätöksenteko tulee! Arrrgh. Lopulta useammankin tuskailun jälkeen päädyin yleensä aina siihen alkuperäiseen, nopeasti sydämellä valittuun kappaleeseen. Sillä hetkellä se tuntui kuitenkin oikealta.

Mukana listalla sai olla niin vanhoja suosikkeja kuin uusiakin. Tosiasiassa lista koostuu kuitenkin pääasiassa niistä niin sanotuista keskivaiheen lemppareista, sillä kaikki vanhat eivät suinkaan enää jaksa koskettaa samalla tavalla kuin ennen, ja toisaalta taas harvasta alle vuoden vanhasta tuttavuudesta pystyy edes merkityksettömästi käyttämään sanaa paras. Kyseiseen statukseen pääseminen vaatii suurten juurten pureutumista sydämen sopukoihin, ja siinä kestää yleensä vuosia. Lukuisat poikkeukset tietenkin vahvistavat säännön. Ja koska jostain täytyi karsia, jätettiin listalle mieluummin päivänselvät valinnat, ne, joita ilman ei voisi elää.

Tämä projekti olisi ollut semihelppo, jos olisi tehnyt kaksi listaa: yksi hitaille, yksi nopeatempoisille kappaleille. Koska Heartbeats kuitenkin sivuaa aihetta rakkauden- ja tuskantäyteisillä slovareillaan, yritin välttää tuplaamista ja keskittyä tällä kertaa vähän menevämpään toimintaan. Needless to say että aina se ei onnistunut, jotkut kappaleet vain on luotu kuulumaan lähes jokaiselle listalle, olivat sitten hitaita tai eivät.

Mutta lätinät sikseen ja klikkaamalla listaan: 100


Haastan tähän samaan, hermoja koettelevaan rumbaan ainakin Laurin, Jennin, Miian ja kenet tahansa, joka ei pelkää pientä haastetta! Enjoy the ride ;)

Kuva

14 comments:

 1. Aika haastava tehtävä mutta hyvin suoriuduit! Tätä kuuntelee mielellään. :)

  ReplyDelete
 2. Hyvä teksti! Ja olen ehdottomasti samaa mieltä "paras"-teeman ongelmallisuudesta - itse ainakin olen henkisen ahdistuksen takia joutunut jättämään kesken jokaisen yritykseni tehdä soittolista niistä kaikkien aikojen super-über-lempparibiiseistäni, koska tuntuu että se aina vaatii alleen jonkin pienemmän alaotsikon. Parhaat itketykset, parhaat pomppimiset, parhaat kevättunnelmat ja niin edelleen. Ehkä 100-listaa voisi kuitenkin yrittää, koska siltä kyllä pakostikin jää pois jotain tärkeääkin. Tai jos se olisikin "Parhaat 100 juuri nyt"?

  (Soittolistastasi en voi vielä sanoa mitään, koska tällä hetkellä käytössä oleva kone ei pyöritä Spotifyta, mutta ehkä palataan siihen myöhemmin. :) )

  ReplyDelete
 3. Nyt pistit kyllä pahan haasteen :D Katsotaan mitä saan aikaiseksi, mielenkiinnolla lähden kyllä tätä väkertämään! Nopealla vilkaisulla voin jo sanoa että sun listalta löytyy muutama semmoinen biisi että varmasti päätyy myös omalle listalleni (esim. Pixies - Where Is My Mind? ♥♥).

  ReplyDelete
 4. Kiitti, I guess... Ainakin yöunet meni nyt, se on varma. :D

  Hyvä lista sullakin ja samoja tulee vähän väkisinkin. Saa nähdä mitä tästä nyt lopulta tulee.

  ReplyDelete
 5. Jee! Bongasin heti Foo Fightersin ja Faith no moren listalta ;) täytyypä kuunnella läpi kunhan on siivouspäivä.

  ReplyDelete
 6. Minulle ei tuota mitään ongelmia kutsua jotain juttua vaikka maailman parhaaksi, siihen kuuluu sisäänrakennettuna se "mun mielestä" -tarkennus. Sadan biisin soittolistan koostaminen sen sijaan tuottaisi ongelmia ainakin ajankäytöllisesti. :)

  Listallasi on aika paljon kappaleita, joita en ole koskaan kuullut, ja sellaisiakin, jotka herättävät melkeinpä pelkoa (hui, heviä). Mutta on siellä myös useita biisejä, joilla olisi asiaa omallekin listalleni. Varsinkin Mr. November! Ja Bushin Swallowed, jee, olen aina rakastanut sitä biisiä!

  ReplyDelete
 7. Alottelin varsin ite kokoon omaani, ja noin puolet löyty varsin helposti biisilistojen seasta, mutta loppuja saaki miettiä korvat sauhuten... :D

  ReplyDelete
 8. Riehu, kiitos! Mahtavaa jos listasta on iloa :)

  kirsi, kiitos! Paras on kyllä niin ärsyttävä termi, kun se tosiaan kuvaa sitä, että joku on paras ihan joka suhteessa.. Mikä ei taas ole mahdollista :D Tää oli tosiaan kaikkien aikojen parhaat 100 -lista, joten hyvin pitkälle klassikoilla mentiin. Mutta toki 100 juuri nyt -listakin voisi olla hyvä :) Eikun väsäämään!

  Jenni, hehee ;) Take your time!

  Lauri, voi ei, sori, ei ollut tarkotus viedä mitään yöunia! :D Mulla listan runko syntyi ihan parissa tunnissa, mutta se karsiminen vei sitten paljon enemmän aikaa.

  Kati, jee! Lista on pitkä, joten siitä riittää ehkä useammaksikin siivouspäiväksi ;D

  Pekka, toki paras-sanaan liittyy nimenomaan se oma mieltymys, mutta kun mun mielestä mikään ei vaan ikinä oo PARAS.. :) Se on niin hassua. Ja täytyy myöntää, että listan metallipainotteisuus hämmensi mutkin! En tiennyt että siitä tulisi tollanen :O Mutta Mr. November ja Swallowed on kyllä ehdottoman ehdottomia ♥ Jään odottelemaan listaasi, mikäli sellaisen joskus teet!

  Pia, niitä saakin sitten miettiä.. :D

  ReplyDelete
 9. Mahtavaa, että oot jaksanu laatia tällasen listan. Kuuntelen valitsemiasi biisejä just nyt! :)

  Oon nimittäin tosi pihalla kaikesta tällasesta musiikista ja jumittunu kuuntelemaan aina vaan niitä samoja iänikuisia kipaleita. :)

  ReplyDelete
 10. Mä en tohon edes lähde, mutta kiitti listasta ;O)

  ReplyDelete
 11. tiinanen, kiitos! Toivottavasti listalta löytyy uusia kivoja tuttavuuksia :)

  Mikaela, hehee, you're welcome ;)

  ReplyDelete
 12. Mahtavaa! Sulla on niin loistava musiikkimaku että toi lista toimii mulle hyvänä pohjana musiikin kuuntelulle. Olen itse vähän laiska kuuntelija ja aina tuskailen kun en löydä mitään hyvää kuunneltavaa, mutta nyt toi lista kokonaisuudessaan toimii mulle ja löytyi sieltä uusiakin tuttavuuksia, joihin täytyy tutustua paremmin. Eli kiitos :)

  ReplyDelete
 13. Mitä ihmettä!!? Listalla on toki monen monta, jotka oletin kuuluvan listallesi, mutta myös hyvin yllättäviä valintoja :D Pakkohan mun on tämmöinen kans tehdä..tosin se tulee olemaan aika vaikeaa ja tuplabiisejä tulee aivan väistämättä.. Kääk :D

  ReplyDelete
 14. Saija, hihii, ei vaan kiitos sulle! Tosi kiva että löytyi uutta musiikkia ^___^

  Reiska, whaaaat, musta tuolla ei oo mitään yllättävää :D Paitsi se, että metallia on paljon. Toki osa biisivalinnoista on vaan tuplaamisen välttelyä, ja nyt jo mietin että miksi valitsin ton enkä jotain muuta.. Mut näin nyt. Onnea projektiin, you're gonna need it :D

  ReplyDelete