2011/04/06

Water for Elephants


Vanha mies seisoo keskellä pimeää parkkipaikkaa sateessa. Rekka-autoissa odottava kiertävä sirkus ei pääse lähtemään matkalleen uuteen kaupunkiin, ennen kuin Jacob Jankowski haetaan suojaan sisätiloihin, pois autojen tieltä. Epämääräiseen hengailuun on syy: sirkuksella on erityinen merkitys Jacobille. Sisällä yhdessä erään työntekijän kanssa turistessa vanhat valokuvat alkavat tuoda muistoja mieleen, ja Jacob alkaa kerrata elämäänsä suuren menetyksen, sen jälkeisen eläinlääkärinä ja sirkuskiertolaisena olemisen ja elämänsä rakkauden kautta.


Tarinassa, johon liittyy rakkautta ja kolmiodraama, ei sinänsä ole mitään uutta. Viehättävyys onkin näyttelijöissä ja puitteissa. Vaikka sirkustelu jääkin lopulta taustalle ja olisin halunnut nähdä esiintyvien taiteilijoiden arkea paljon enemmän, viehätti se todella. Alussa teltan pystytys toi väistämättä mieleeni Dumbon ;) Jännitys onnistui tiivistymään loppua kohti, mutta loppuratkaisuun oli ehkä hieman pettynyt. Odotin jotain muuta.

Pääpari, Reese Witherspoon ja Robert Pattinson, hoitaa roolinsa nätisti ja rutiininomaisesti, vailla kummempia yllätyksiä. Toisaalta, Witherspoonilta ikuinen lempparini tulee olemaan Cruel Intentions ja Pattinsonin tähänastisista töistä ehdottomasti Remember Me, joten en odottanutkaan mitään muuta. Jälkimmäisen täytynee kyllä tehdä vielä vähän töitä karistaakseen Twilight-imagonsa. Cristoph Waltz on loistava väkivaltaisuuteen ja hulluuteen taipuvana, mustasukkaisena sirkustirehtöörinä, ja elokuvan parasta antia. Ehdoton tähti on kuitenkin Rosie, oikeassa elämässä Tai, elefantti joka ymmärtää ainoastaan puolan kieltä. Itku meinasi päästä ja silmät oli suljettava, kun raukkaparkaa tökittiin terävällä kepillä!


Francis Lawrencen ohjaus perustuu Sara Gruenin samannimiseen romaaniin. Elokuva on pitkä (lähes kaksi tuntia), mutta silti tuntuu, ettei se riitä. Pätkä ei varsinaisesti ole kevyt, eikä siinä tunnu olevan mitään turhaa tai ylimääräistä, mutta ei se myöskään järkytä mieltä tarpeeksi jäädäkseen sinne pyörimään pitkäksi aikaa. Viihdyttävä se silti on, ja toiseenkin kertaan katsottava. Tahtoisin kovasti lukea kirjan, jonka uskon toimivan filmatisointia paremmin.

Water for Elephants ensi-illassa 22.4.2011.


Kuvat

22 comments:

 1. Kirja oli todella hyvä, suosittelen! Halusin lukea sen ennen leffan näkemistä, ja halusin ostaa sen nimenomaan niillä alkuperäisillä kansilla, joissa on kuva tirehtööristä menossa sisälle sirkustelttaan. siinä on jotain kiehtovaa siinä kuvassa. lisäksi kun nuo elokuvasta lainatut pokkarinkannet tuntuvat niin puuduttavilta.
  http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9525635597

  ReplyDelete
 2. Ostin juuri tällä viikolla tuon kirjan, pitää yrittää ehkä lukasta ennen leffan katsomista. Olen ainakin kuullut että kirja on todella hyvä.

  ReplyDelete
 3. Luin kirjan englanninkielisenä. (pokkari, mutta ei ole tirehtöörikansia vaan naishahmo)
  Kirja käsittelee eri aikajanoja (nuori & vanha Jacob) varmaan aika eri tavalla, tarina alkaa siis esimerkiksi eri tavalla kuin elokuva. Mutta yleensähän niin voi toimia, ettei tule liikaa hyppyjä ees taas ajassa. Suosittelen lukemaan minäkin! Suomennetusta versiosta en osaa sanoa mitään. :)

  olen kirjoitellut pari juttua Water for Elephantsista:)

  ennen lukua:
  http://indiebyheart.blogspot.com/2010/07/like-water-for-me.html

  ja luvun jälkeen:
  http://indiebyheart.blogspot.com/2011/01/water-for-elephants.html

  ReplyDelete
 4. Asiasta kukkaruukkuun: mullahan on blogissa se suklaapohjainen juustokakkuohje (kattelin Nooran kommenttilaatikosta että sullon tarve).
  Se on aika hyvä.

  ReplyDelete
 5. Leffa kuulostaa mielenkiintoiselta, vaikka oon vähän skeptinen tuosta pääparista. Voisinkin ehkä lukea kirjan ensin.

  ReplyDelete
 6. Kirja pitäisi lukea tosiaan. Sen lukeneet ovat sanoneet elokuvan olevan yllättävän hyvä sovitus alkuperäisestä. Minäkin pidin leffasta, mutta hyvin samoin ajatuksin kuin sinäkin. Ja minunkin mielestäni paras näyttelijä oli juurikin Rosien :) ihana!

  ReplyDelete
 7. Pakkohan tämä on mennä katsomaan, jo ihan miljöön takia. Sirkukset on kiehtovia!

  Tilasin juuri kirjan... Maksoin euron ylimääräistä välttääkseni elokuvakannet. :D Harmi kun hienoimmista tirehtöörikansista olisi pitänyt maksaa vielä enemmän...

  ReplyDelete
 8. Tiina, ne alkuperäiset kannet on kyllä ihastuttavat :) Täytyy itsekin laittaa kirja hankintaan!

  Jenni, samaa minäkin oon kuullut :)

  indie by heart, leffoissa liialliset aikahypyt on tosiaan monesti jopa häiritseviä ja turhia, ainakin nyt elokuva toimi siltä osin hyvin. Täytyypä käydä lukaisemassa noi sun jutut!

  Prefecta, ooh, käyn tsekkaamassa!

  tiinanen, skeptisyys on pop :D Kyllä ne tosiaan hommasta suoriutui, Pattinsonin puolelta kipinöitä tuntui olevan enemmän kuin Witherspoonin jostain syystä.

  Paivi, kirjaa kyllä kehutaan monessa paikassa :) Ja Rosie oli ihana!

  Eeva, niinpä! Oijoi, taidan kohta hurauttaa Amazoniin..

  ReplyDelete
 9. Ostin pari vuotta sitten Water for Elephants -pokkarin parilla eurolla ihan tuntemattomana. Piti vaan saada nopeasti jotain matkaluettavaa halvalla ja se kuulosti erittäin kiinnostavalta. Ja sitä se olikin! Tuossa pokkarissa oli muuten myös kuvituksena vanhoja sirkuskuvia.

  Kai se leffakin täytyy käydä katsomassa, vaikka vähän pelottaakin millainen siitä on tehty :)

  ReplyDelete
 10. En nyt uskalla tätä lukea, sillä olen menossa katsomaan tämän toukokuussa! Jee :)

  ReplyDelete
 11. Ai niin joo, ne vanhat sirkuskuvat joka luvun alussa oli tosi ihania. Niitä olis voinu tuijotella tuntikausia!

  ReplyDelete
 12. Mä meen kattoon tän ens ke, tuun sitten kommentoimaan ;O)

  ReplyDelete
 13. Hmm.. olen kyllä vähän skeptinen. Kirja on NaNoWriMo:n, eli National Novel Writing Monthin menestyskertomuksia enkä jotenkin innostu ajatuksesta ^_^'. Mutta toisaalta, Christoph Waltz on <3 ja Reese ihana ja aivan liian vähän ei-totaalisen-hömpissä romcomeissa tätä nykyä.
  Ehkä vasta DVD:ltä~.

  ReplyDelete
 14. horrendous, aaaah, himoni kirjaa kohtaa kasvaa kohta sietämättömäksi! Onneksi ostin tänään pari muuta opusta, että on edes jotain luettavaa :) Toivottavasti et pety elokuvaan!

  J, en spoilaa tekstissäni, mutta toki muiden tuntemukset voivat sitten vaikuttaa siihen omaankin katselukokemukseen.

  Tiina, varmasti :)

  Mikaela, tuu tuu!

  cinefiliaa, Waltz on kyllä huippu, mutta tää menee dvd'ltäkin mainiosti. Joskaan Rosie-elefantti ei sitten näytä niin isolta ;D

  ReplyDelete
 15. Täytyy käydä katsomassa, koska toivot Pattinsonin tekevän edes lähes yhtä hyvän suorituksen kuin Remember me -leffassa (se on ihana elokuva). Witherspoon ei ole koskaan oikein ollut mun mieleen, mutta toisaalta olen kääntänyt kelkkani jo lukuisien näyttelijättärien kohdalla. Esim. Anne Hathawayta inhosin ennen, mutta nyt en lainkaan.

  ReplyDelete
 16. *toivon
  voisin tietty lukea kommenttini ennen kuin klikkaan tota painiketta :D

  ReplyDelete
 17. Olen ollut ihan pihalla koko Robert Pattinsonista. Tällä viikolla katsoin sitten kaksi miehen tähdittämää elokuvaa, ensin ihan vahingossa veikeän How To Ben ja eilen juuri tuon Remember Men, jonka tietoisesti herran johdattelemanan valitsin. Tuo Remember Me sitten aiheuttikin sellaisen itkuun johtavan liikutuksen. Oli yllättävän hyvä! Tämä Water for Elephants on nyt sitten varmaan luonteva seuraava askel minun Pattinson-urallani. Ja Witherspoon on mulle aina vain Elle Woods <3

  ReplyDelete
 18. Kata, ei se ihan yhtä hieno rooli ollut, tosin ei mielestäni "suoritustasosta" kiinni, vaan ihan vaan roolin erilaisuudesta :) Tässä ei päässyt niin angstaamaan :D Ja kelkan kääntäminenhän on täysin sallittua ;)

  Miia, hyvin oot onnistunut pitäytymään Pattinsonista erossa! How To Be'ta en tunne, mutta Remember Me on kyllä aivan ihana ja itkupadot murtava.

  ReplyDelete
 19. Oii, mulla on parhaillaan tuo kirja kesken! En soisi sen koskaan päättyvän... Ja ehdottomasti aion mennä katsomaan sitten sen leffankin. Enkä mitenkään vähiten Robertin takia, hih.

  ReplyDelete
 20. Johanna, hehee, Robertin takia voi tehdä aika paljon asioita ;)

  ReplyDelete
 21. Nyt kirjoitin oman juttuni varastoon ensi viikkoa varten ja uskalsin tulla lukemaan juttusi ;O) Mä vetistelin teatterissa silmät punaisina sen fantin takia, ihan kamalaa.. Leffa oli kyllä hyvä ja itse pidin Pattinsonista tosi paljon; Witherspoon mua vähän tökki mutta aina ei voi voittaa. Elokuva oli tosi kauniisti kuvattu ja tunnelmallinen, tykkäsin kovasti vaikka se eläinten kohtelu ahdistikin tosi paljon!

  ReplyDelete
 22. Jee, mun pitää sitten odottaa vielä ens viikkoon ;) Ronsun kohtalo oli kyllä kamala :( Kaikki eläimiin kohdistuva väkivalta on niin järkyttävää katsottavaa, ja siis järkyttävää ylipäätään. Witherspoon oli kyllä ehdottomasti Pattinsonia heikompi, mutta musta molemmat roolit oli vähän vaisumpia kuin mitä oletin.. Ehkä toinen katselukerta antaisi taas enemmän :) Mutta se fiilis, sirkus ja kaikki, ah!

  ReplyDelete