2009/02/18

New Moon + Eclipse

Aina-niin-ihanan Musen kuuntelu johdattaa hyvin aiheeseen - mainitseehan kirjailija New Moonin kiitospuheessaan myös tämän upean brittiyhtyeen.

Jos joku ei otsikosta hokannut, ajattelin kirjoittaa muutaman rivin ajatuksistani Stephenie Meyerin Twilight-saagan kakkos- ja kolmososista. Puhun saagasta, sillä vaikka Twilight on ensimmäisen kirjan nimi (joka luotiin yksittäiseksi teokseksi, vailla aietta tarinan jatkamisesta), sillä myös kutsutaan koko kirjasarjaa. Viime viikolla sain päätettyä kolmannen osan, Eclipsen. Tällä hetkellä työn alla on siis viimeinen osa Breaking Dawn. Meyerin on huhuttu kirjoittavan paitsi osat viisi ja kuusi, myös Midnight Sunin, joka olisi Twilight all over again, mutta tällä kertaa Edwardin kertomana. Viimeiseksi mainitun ensimmäiset 12 lukua kuitenkin vuotivat netin kautta asianosattomille, ja hanke on tällä hetkellä jäissä.

Jo Twilightissa kertoneessa postauksessa vertasin sarjaa Harry Potteriin. Se tuntui luonnolliselta kirjojen lukuisten yhteneväisyyksien vuoksi. Vertaus ei kuitenkaan ollut missään nimessä uniikki, vaan saman huomion ovat tehneet lähes kaikki molemmat sarjat tuntevat lukijat. Tämä on asia, jota en tiennyt. Näin jälkeenpäin aihetta penkoessa huomaan, että toiset ovat sanoneet viisaammin sen, mitä itse yritin saada sormeni näpyttelemään. Esimerkiksi kulttimaineessa oleva kauhukirjailija Stephen King kiteyttää mielestäni tilanteen täydellisesti: "Both Rowling and Meyer, they're speaking directly to young people. ... The real difference is that Jo Rowling is a terrific writer and Stephenie Meyer can't write worth a darn. She's not very good."

Mutta kuten aiemminkin mainitsin, kirjailijan taidoilla ei ole tässä tapauksessa väliä vampyyrien ja ihmissusien maailmaan uppoutuessa. Kohtaukset, jotka on kerrottu huonosti, hajoavat palasiksi ja muodostuvat uudelleen, erilailla, omassa päässä.


Hierotaan hetki harmaita aivosoluja ja muistellaan New Moonia (lukemisesta on jo tovi). Pahoittelen mahdollisia spoilauksia! Yritän pitää ne minimissä. Kirjan tempo ja rakenne olivat lähestulkoon samat kuin Twilightissa. Puuttumaan jäi kuitenkin se piirre, joka houkutteli lukemaan sivun toisensa jälkeen. Jonka vuoksi Bellaan samastui täysin. Turha kai sanoa, että Edwardin poissaolo jätti samalla pois jotain olennaista. Kenties se oli tarkoituskin, sillä ainakin Bellan tunnelma välittyi sitä kautta tiettynä epätoivona. Keskivaiheen juoksentelu susien kanssa tuntui ajoittain puuduttavalta, ja monessa kohdin tiesi jo ennalta, mikä tuleman piti. Lisäksi Bellan ajoittainen tyhmyys turhautti. Oli kirjalla toki hetkensä - kolmannen luvun jälkeen huomasin itkeväni hysteerisesti. Loppu oli pakko ahmia kerralla, vaikka jännitys sai silmät suurenemaan ja ihon kananlihalle. Kirjan loppua vaivasi kuitenkin sama kuin ensimmäisessä osassa - se lässähti. Vioistaan huolimatta teos jaksoi pitää otteessaan, kunnes viimeiset sivut toivat kitkerän maun suuhun makean jälkeen. Ne tuntuivat laahustavan muun kirjan perässä.


Eclipse taasen oli rakenteeltaan enemmän sellainen, kuin hyvän romaanin mielestäni pitääkin olla. Alkuun ei kenties niin kovin kiinnostava, mutta erilaisin kääntein etenevä kokonaisuus, joka kiihtyy loppua kohden ja jättää vaikuttuneen olon jälkeensä. Ja ennen kaikkea, jättää myös kysymyksiä jälkeensä. Näin pakotetaan addiktoitunut lukija hankkiutumaan myös seuraavan osan pariin. Ei ole ensimmäisen osan voittanutta, mutta tämä kohoaa selkeäksi kakkoseksi laitettaessa saagan eri osia järjestykseen.

Tällä hetkellä olen ehkä hieman tylsistynyt Breaking Dawniin, vaikka alun draamaa tihkuvat tapahtumat olivatkin varsin kiintoisia. Mutta kaikki, mitä olen kuullut teoksesta puhuttavan, vaikuttaa pelkästään hyvältä. Joten jatkaa pitää, vaikka välillä takkuilisikin.


* Tänään oli tuottelias kirpparikierros - on se kätevää, kun en laajentanut lakkoani koskemaan myös second handia! Mutta siitä lisää huomenna.

2 comments:

  1. Edelliseen postaukseen täytyy kommentoida, että nuo ACOn tuotteet ovat aivan ihania. Unohdan ne aina välillä ihan täysin, kun ei tule käytyä apteekissa. :) Kakkoskäden tuotteita jäädään odottamaan.. ;)

    ReplyDelete
  2. L, ne on kyllä :) Hieman ehkä vaan liian helliä mun iholle, paitsi se kosteusvoide. Mutta kausittain toimii kaikki :) Mulla meni hetki ennenku tajusin mistä kakkoskädestä puhut, hyvä minä :D

    ReplyDelete