2009/03/27

Red Red Wine

Mieleni teki punaviinia, mutta päädyinkin etsimään tietoa syövän esiintyvyydestä...

A glass of red wine
Picture by Davide Restivo via Creative Commons License

Syövistä puhutaan paljon, ja Euroopassa joka kolmas (!!) sairastaa syövän jossain vaiheessa elämäänsä. Joka neljäs valitettavasti myös menehtyy sairauteen. Tämä tarkoittaa yli kolmea miljoonaa uutta syöpätapausta vuosittain. Yhdysvaltojen lisäksi maanosamme on kärkikahinoissa syöpätilastoissa, ja näiden tilastojen sisällä top3-paikoista taistelevat keuhkosyöpä, rintasyöpä ja paksusuolensyöpä. Sen sijaan esimerkiksi Afrikassa ja tiettyjen USA'n uskonnollisten lahkojen keskuudessa syöpää esiintyy huomattavasti vähemmän. Tästä voisi siis päätellä, että syöpä on sydän- ja verisuonitautien ohella elintaso- ja elintapasairaus.

Yleisimmistä syövistä ainakin keuhkosyöpä aiheutuu selkeästi elintavoista - tupakasta, epäterveellisestä ruoasta ja huonosta yleiskunnosta. Pitäisi välttää karsinogeeneja ja syödä paljon erilaisia antioksidantteja. Silti syöpää ei voi aina välttää. Esimerkiksi rintasyövän syntymisen syitä ei juuri tunneta, vaikka Suomessakin joka 10. nainen siihen sairastuu. Mutta tässä tapauksessa, kuten monissa muissakin sairauksissa, ylipaino on todettu yhdeksi riskitekijäksi. Eräs tutkimus taas kertoi, että vaikka kasviksia suositellaan syötäväksi paljon hyvän terveyden ylläpitämiseksi, kasvissyöjillä näyttäisi esiintyvän enemmän paksusuolensyöpää. Toisaalta heillä muiden syöpien yleisyys on vähäisempää.

Melanooma ei ole meillä yleisimpiä syöpätyyppejä, mutta Yhdysvalloissa se on noussut 7. yleisimmäksi syöväksi. Yleistymiseen vaikuttavat nykyiset kauneusihanteet, joiden mukaan ruskettunutta ihoa pidetään kauniimpana kuin valkoista. Solariumissa käydään yhä useammin, ja pavunruskeaksi halutaan keinolla millä hyvänsä, aurinkorasvoista välittämättä. Minäkin palan jossain määrin joka ikinen kesä, vaikka Suomenkin oloissa käytän alkukesän aina suojakerrointa 30...

Miten punaviini sitten tähän liittyy? Useat tutkimukset ovat antaneet viitteitä punaviinin positiivisista vaikutuksista terveyteen. Varmoja tuloksia ei kuitenkaan ole saatu. Tiedetään kuitenkin, että punaviini sisältää sydämen terveydelle hyväksi olevaa resveratolia ja foolihappoa, jota tarvitaan mm. punasolujen muodostumiseen. Joissakin ohjeissa sanotaan 1-2 punaviinilasillisen päivässä edistävän terveyttä, joissain taas kehoitetaan rajoittamaan nauttiminen puolikkaaseen ravintola-annokseen. Sanomattakin selvää on, että pienehkön määrän ylittyessä viinin hyvät vaikutukset jäävät huonojen alle.

Yritin etsiä netistä tietoa, miten punaviinin päivittäinen tissuttelu vaikuttaa eri maiden syöpätilastoihin, mutta en löytänyt. Ainakin ranskalainen paradoksi puhuu punkun puolesta - ranskalaisethan syövät paljon rasvaisia juustoja ja croissantteja ja heidän kolesteroliarvonsa ovat Euroopan korkeimpia. Silti sepelvaltimotautien esiintyvyys on huomattavan alhainen niihin verrattuna. Tutkijat ovat pyrkineet selvittämään, johtuuko tämä ristiriita punaviinistä ja sen sisältämistä ainesosista, jotka estävät LDL-kolesterolin (se paha niistä kahdesta) hapettumista. Vielä tuloksia ei kuitenkaan voida pitää yleispätevinä, sillä asiaa on tutkittu lähinnä koeputkitasolla.

Jokainen voi siis itse päätellä, nauttiiko lasillisen punaviiniä vai ei. Huomautettakoon, että viinan tai edes valkoviinin vaikutuksista ei ole saatu edes puoliksi yhtä vakuuttavaa tietoa kuin punkusta - pikemminkin päinvastoin. Viinan terveyshaitoista puhutaan jatkuvasti, ja hallitus onkin nostamassa jälleen alkoholiveroa maassamme. Henkilökohtaisesti en ymmärrä, miksi sitä alunperin piti laskea (tiedän, viinaralli koettiin ilmeisesti suureksikin uhkaksi).


Itse voisin hetken päästä sen yhden lasillisen nauttia, ja sitten suunnata Reginan keikalle! Mahtavaa viikonloppua kaikille, älkää antako tämän postauksen masentaa ;)

7 comments:

 1. Ei herranjumala- joka kolmas!!:O

  ReplyDelete
 2. Äää :S kauhee, minä tissuttelen viiniä melkeen joka kolmas päivä ;)

  ReplyDelete
 3. Chérie, valitettavasti o___O Perustuu siis kylläkin Kansainvälisen Syöpätutkimuskeskuksen arvioihin, unohdin sen tossa mainita.

  Laura, no sun pitäis sitte olla varmaan huipputerve ;)

  ReplyDelete
 4. Viinilasi viikossa ei haittaa!!:)

  ReplyDelete
 5. Syöpä on kyllä katala juttu. Siltä taitaa olla nykyaikana aika mahdottomuus välttyä, sillä perinnöllisyyskin vaikuttaa niin paljon. Hui, en haluu alkaa ajatteleen nyt ees tätä o_O

  ReplyDelete
 6. Hyvä kirjoitus! mummollani oli syöpä..

  ReplyDelete
 7. P&M, ei varmasti ;)

  Norppa, niinpä o___O Mä oon satavarma että mulla on syöpä jossain vaiheessa elämääni.. Mutta eipä sitä voi etukäteen alkaa pelkäämään. Jos elää normaalisti suht tervettä elämää, niin ei kai pitäisi olla mitään suuria riskejäkään.

  *~SL, kiitos! Olen pahoillani että mummusi on kuollut syöpään :( Se jättää kyllä jälkensä vaikka siitä selviäisikin..

  ReplyDelete