2009/07/13

E27

Hankalinta sisustamisessa on suurten linjojen päättäminen. Pieniä yksityiskohtia kun löytyy jo valmiiksi runsaasti, ja niiden vaihtaminen kyllästymisen uhatessa on suhteellisen helppoa. Sen sijaan esimerkiksi sohvan hankinta tuottaa yleensä päänvaivaa enemmän kuin olisi syytä - malli, materiaali ja väri ovat asioita, joita haluaisi jaksaa katsella useamman vuoden ajan niin suuressa investoinnissa.

Perjantaina sain kuitenkin älynväläyksen pitkällisen (no, viikon) pohdinnan jälkeen. Stellan blogista bongattu Mattias Ståhlblomin suunnittelema, Muuton valmistama E27-kattovalaisin sujahti ostoskassiini Finnish Design Shopin nettimyymälässä. Minulle luvattiin ilmainen toimitus kotiovelle, kuten kaikille valaisimille, parissa päivässä. Nyt sitten vain fingers crossed, että paketti saapuisi kotiin mahdollisimman pian.Valaisin koostuu suuresta, halkaisijaltaan 130-millisestä hehkulampusta ja nelimetrisestä, värikkäästä tai värittömästä johdosta. Värien kirjosta (ks. kuva) itselleni punainen tuntui turvallisimmalta olematta kuitenkaan tylsä. Valaisimen nimi tulee sen käyttämän lampun kannan koosta. Omituista kyllä, valaisimessa ei ollut valmiina pistoketulppaa, vaan johdot tulisi kytkeä vanhanaikaisesti ns. sokeripalaan. Pistorasiaan sopiva johdon pää menee siis vielä lisähankintaan.

Thomas Alva Edisonin nimiin 1800-luvulla kirjattu keksintö, hehkulamppu, on varsin ajankohtainen. Vaikka se oli pitkään ainoa järkevä vaihtoehto kotien ja työpaikkojen sähköiseksi valaistukseksi, on aika pikkuhiljaa ajanut sen ohi. Kehityksen myötä on tullut paljon tehokkaampia valaistusmahdollisuuksia. Hehkulamppujen hyötysuhde on nimittäin melko alhainen. Ympäri maailmaa onkin alettu herätä energiaa säästävämpiin vaihtoehtoihin. Mm. Irlanti on kieltänyt hehkulamput tämän vuoden alusta lähtien, ja myös EU'n sisällä hehkulamppujen valmistus lopetetaan vaiheittain. Perus 60-wattista polttimoa ei ole saatavissa enää vuoden 2011 jälkeen. Tilalle tulevat jo nyt suosiota keränneet energiansäästölamput, jotka perustuvat pienoisloisteputkiin. Myös halogeenit poistuvat pikkuhiljaa hehkulamppujen myötä.

Ajatus on hyvä - paitsi että lamppujen vaihtamisella energiatehokkaamppiin säästyy sähköenergiaa, myös hiilidioksidipäästöt pienenevät. Tässä vaiheessa unohdetaan kuitenkin kaksi muttaa: loisteputket ovat ongelmajätettä. Henkilökohtaisesti en tiedä, mitä ko. 'roskille' tapahtuu jätteidenkäsittelylaitoksilla (joku viisaampi voisi valaista minua, hehheh, ai kun keksin typerän lohkaisun), mutta ainakin minussa sana ongelmajäte herättää tietynlaisia tuntemuksia. Toiseksi, nimenomaan pienen hyötysuhteensa vuoksi hehkulamppujen lämmöntuotto on suurta. Hukkalämmöllä on ollut osuutensa meidän pohjoisten maiden asumusten lämmityksessä. Hehkulamppujen markkinoilta poistumisen edut eivät siis ole Suomessa yhtä suuret, kuin eteläisissä maissa. Energiayhtiöt sanovat kuitenkin lämmön olevan halvempaa tuottaa nimenomaan suorana lämpönä, kuin välikäsien, kuten lamppujen kautta.

Pohdin pitkään valaisimen ostamista sen valonlähteen vuoksi. Uskon kuitenkin, että Muuto vaihtaa hehkulampun energiaa säästävään versioon ja standardeja vastaavaksi, kun on sen aika. En haluaisi joutua valitsemaan toimivuuden ja esteettisyyden välillä - eihän se edes ole laadukkaan designin idea ollenkaan. Eikä myöskään valmistajan etujen mukaista. Sillä 'huonommalla', mutta toimivalla, vaihtoehdolla tarkoitan tässä tapauksessa E27-kantaista energiansäästölamppua, joka tietenkin pilaisi valaisimen industrial-henkisen ulkonäön täysin...

Mutta aika näyttää, tulenko hamstraamaan 10 euroa kipale maksavia hehkulamppuja varastoon parin vuoden sisällä - ja kuinka moni muu tekee samoin.
ps. Minulla tuntuu olevan viehtymys jättikokoisiin, pallomaisiin valaisimiin ja/tai lamppuihin. Lisää niitä siis näkyvissä sitten aikanaan!

pps. Selvennetään hieman termejä - valaisin on siis se kapistus, joka voi olla pöydällä, katossa tai jalan nokassa töröttävä. Se, jota arkikielessä lampuksi kutsutaan. Virallisesti lampulla kuitenkin tarkoitetaan ainoastaan valonlähdettä, kuten hehkulamppua tai loisteputkea ;)

7 comments:

 1. Näin yhdessä lehdessä sellaisen ison hehkulampun näköisen kattovalaisimen ja ihastuin heti. Siinä oli muistaakseni vielä jokin paksu kettinki, josta lamppu roikkui. Ihana..

  Uu, pakko hehkuttaa, että nyt on meikälläkin Musen liput. ;) Kovaan hintaan ostettu, mutta sehän ei ole tärkeintä.

  ReplyDelete
 2. mie oon kuullu noista energiansäästölampuista, että ne ei oikein oo kyllä nykyisten hehkulamppujen veroisia. yks toveri tuossa puhu, että hänellä lamppu syttyy niin hitaasti eteisessä, että siihen mennessä kun se on saanu ittensä täyteen loistoon, niin on jo kaikki vaatteet päällä ja voi sammuttaa valot.

  sit töissä(sähkölaitoksella..) esimies sano, että hänen mielestä niissä on suurimpana vikana se, että ne ei valaise yhtään niin tehokkaasti, kun hehkulamput, vaan ne on kovin himmeitä.

  itellä ei oo kyllä aiheesta kokemusta, mut näin oon kuullut. kauhulla odotan niiden aikaa, koska mie tykkään siitä, että on kunnolla valoisaa enkä halua odotella valon saapumista ikuisuutta :D

  ReplyDelete
 3. Lamppujutut meilläkin esillä. Ajattelin ite tuunaa samanlaisen, vähän spraytä ja sillain. Ihana toi punanen kyl on ja toi nettikauppa ah, voi kun pääsis rajattomalla budjetilla hankkimaan noita...

  ReplyDelete
 4. Haa, mie oon itsekin ajatellut hankkivani tuollaisen uuteen kotiin. Kunhan saan ensin itseni ja OLEMASSA OLEVAN omaisuuteni siirrettyä sinne, niin arvioin tarpeen uudestaan. Yks toinen lamppu eli valaisin saattaa houkuttaa mua vielä vähän enemmän.

  Mutta asiaan. Luin jostain, että ton kokoisia ja hehkulampun näköisiä energiansäästölamppuja löytyy jo. Olisiko ollut jopa Stellan kommenttiboksista bongattu se tieto. Stalkkaa sieltä.

  ReplyDelete
 5. Ihanat lamput, ihanat! Nuo ois varmaan tosi kivat myös yhdessä pienenä rykelmänä :)

  Laitoin sulle kommentin edelliseen postaukseen... Toivottavasti huomaat pian sen!

  t. Jenna

  ReplyDelete
 6. Joa, oih, kettinki olis myös pop! Joskin ei ehkä nyt tähän asuntoon sopiva. Pitäisi olla kunnon karu loft. Ja huippua, että sait ne liput!! :)

  Stu-, joo meillä on äitin luona eteisessä energiansäästölamppu (no kai muuallakin), ja ainakin siinä se on justiin sellanen, että ehtii laittaa kengät jalkaan ennenku on valosaa :D Hieman rasittavaa. Mutta kai niitäkin on erilaisia, käsittäisin. Tai ainaki toivottavasti ne kehittyy! :)

  Nooruska, tuunaus on hyvä vaihtoehto, mä en vaan jaksa :D Tarpeeksi tuunailua muutenkin täällä kämpässä vielä.

  Hannie, aattelinkin, että varmasti kommentoit tähän ;) Pitääpä tutkia tota energiansäästölamppuasiaa! Ja pianhan pääsen jo tutkailemaan, minkälaiseen lamppuun eli valaisimeen päädyit.

  Jenna, onhan ne :) Taitaa alunperin Stellan blogissa olla esiteltykin rykelmässä, keltaisilla johdoilla. Dandy-nimisessä kampaamossa nimittäin :) Hyvä kun huomautit kommentista, mutta kai olisin sen jossain vaiheessa huomannu :D

  ReplyDelete
 7. Voi, nuo lamput on niin hienoja, olen niitä monesti ihaillut. Minulla ei itsellä ole kokemusta energiansäästölampuista, mutta kaverini oli niitä hommannut ja valitti, että niissä on ihan omituinen väri. Seinät näyttävät kuulemma rumilta :) Ja muistan lukeneeni jostain maalisävyn valintaoppaasta, että niissä on epätasainen spektri tms joka saa värit näyttämään miltä sattuu.

  Mutta en tosiaan ole testannut, arveluttaa että ne ovat ongelmajätettä. Tuntuu aika lyhytnäköiseltä toiminnalta. Ehkä kohtapuoliin haalin niitä hehkulamppuja kaapit täyteen :)

  ReplyDelete