2009/07/29

Ultra-Violet

Maailman terveysjärjestö WHO on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan solarium aiheuttaa syöpää. Käsi ylös, kuka ei aiemmin tiennyt tätä?

Solarium beax
Picture by Beax via Creative Commons License

UV-säteilyn vaaroista ollaan tiedetty jo pitkään, ja tottahan toki terveellä järjellä voisi ajatella, että solariumkin kyseisiä säteitä tuottaessaan aiheuttaisi iholle vahinkoa, joka kenties myöhemmässä vaiheessa kehittyisi syöväksi. Silti solariumeja ollaan pidetty vain 'todennäköisinä' syövän aiheuttajina, vailla sataprosenttista toteen näyttämistä. Pienessä laatikossa ultraviolettisäteilyn alla muhiminen aiheuttaa nimenomaan sitä vaarallisinta ihosyöpää, melanoomaa. WHO kertoo, että riski sairastua ihosyöpään kasvaa 75 prosenttia, jos solariumissa paahtuminen on aloitettu alle 30-vuotiaana. Suomessa melanoomaa havaitaan vuosittain 700-800 ihmisellä. Meillä solariumien säteilyarvot on pidetty kohtuullisen tiukkina jo vuosia, joka ei tietenkään tee solariumista turvallista. Muu Eurooppa laahaa hieman perässä. Maailmanlaajuisesti melanoomaa esiintyy eniten Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, joiden alueella otsonikerroksen on usein raportoitu olevan hälyttävän ohut. Niinpä uv-säteilyä pääsee ilmakehään normaalia enemmän.

Minusta on varsin mielenkiintoista se, miten solarium-laitteiden valmistajat asiaan suhtautuvat. Ristiriitaisuutta voisi verrata tupakkayhtiöihin - niiden johtoportaat kun monesti väittävät, etteivät heidän tuotteensa mitään syöpää aiheuta. Että ihmisten muut elintavat ovat syypäitä heidän kenties kuolemaan johtaviin keuhkosyöpiin ja muihin hengityselinsairauksiin. Lähes jokainen koulunsa käynyt tietää, että tupakka, jota iloisesti välillä syöpäkääryleeksi kutsun, ei voi olla kovin hyvästä terveydelle. Sama pitäisi olla keinotekoisen, ihoa muuttavan ultraviolettisäteilyn kanssa. Tai sen luonnollisenkin.

Eräskin nimeltä mainitsematon laitevalmistaja kertoo sivuillaan, miten eräät lääkärit ovat tutkineet luonnollisen ja keinotekoisen uv-säteilyn vaikutusta ihmiseen. Heidän mukaansa solariumin käyttö on jopa terveellisempää, kuin auringonvalo. Väite perustuu rusketuksen nopeampaan syntymiseen prosessin aikana, sekä pieneen palamisriskiin. Turhaa paniikkia ei kuulemma saisi syntyä keinovalon avulla saatavasta ruskeasta hipiästä, vaan solariumiin voi tulla kevein mielin. Uskokoon ken tahtoo.

Itse en ole koskaan solariumissa käynyt, enkä käy. Ihoni on muutenkin vaaleaa, osaksi palavaa ja osaksi hitaasti ruskettuvaa tyyppiä, ja olen varma, että kumoaisin mainittujen lääkärien toteamuksen pienestä palamisriskista. Hyvin todennäköisesti mahtuisin juuri sen minimaalisen riskin alueelle. Auringossa sen sijaan tykkään makoilla - nauttia lämmöstä, kenties seurasta tai hyvästä kirjasta ja hankkia tervettä päivetystä iholle. Suomen kesä on kovin lyhyt ja kunnon hellepäiviä on vain muutama. Vaikka tätä ei voi verrata mihinkään etelän maahan, varustaudun kesän alussa biitsipäivänä aina voiteella, jonka suojakerroin on vähintään 20. Kesän loppua mentäessä voi vähentää viiteentoista tai jopa kymmeneen, jos näyttää siltä, että iho on tuottanut tarpeeksi sitä omaa suojamekanismiaan eli rusketusta.

Talvisin pidän kalpeudesta ja Snow White -efektistä, mutta kesäisin on mukavaa, jos näyttää ..no, kesäiseltä. Ehkä kauneusihanteet ovat lukuisten varoitusten, tutkimustulosten, lääkärikäyntien ja ihon vanhenemisen myötä muuttumassa kalvakkaampaan suuntaan, mutta ainakin vielä se tuntuu olevan liian aikaista. Sen verran pidän itsekin väristä vartalollani, että harkitsen jopa ruiskurusketusta häihin. Saa nähdä päädynkö moiseen turhamaisuuteen - sitä ennen rusketusta saa onneksi myös purkista!


Mikä on sinun suhteesi solariumeihin tai auringonottoon/rusketukseen yleensä?

13 comments:

 1. Ite en oo koskaan ollu mikään auringonpalvoja, eikä tommoset solariumitkaan paljoa kiinnosta. Jotenkin tykkään olla mielummin vähän kalpea :-D

  linkitin tekstis muutamalle solariumiin hassahtaneelle kaverilleni!

  ReplyDelete
 2. Laura, sulle mielestäni sopiikin hyvin kalpeus :) Hih tolle linkittämiselle, toivottavasti kaveriesi himo solariumiin laskee!

  ReplyDelete
 3. Mäkin näin tän uutisen ja tulin taas hämmästelleeksi sitä, et miks ihmiset haluaa ruskettua riskeitä välittämättä. Mitä enemmän kelailen tuota itsensä säteilyttämistä, sitä enemmän mieleen tosiaan tulevat tupakat huulessa siksi, että näyttäis khuulilta, ja äärimmäisimpänä, jo vähän turhankin yli menevänä esimerkkinä, liiallinen, vaaralliseksi menevä laihdutus, jotta näyttäisi kauniilta.

  Laitevalmistajien lupauksiin ja sepustuksiin en usko hetkeäkään. Totta kai ne yrittää vakuuttaa ihmiset kaikin keinoin antamaan heille rahansa, mitäpä muutakaan. Kenties olisitkin ehkä voinut jutussa heittää maininnan siitä, että syöpälääkärit ovat linjassa tuon WHO:n linjauksen kanssa...

  Ehkä tästä voi huomata mikä se mun kanta solariumiin ja ylipäätään itsensä säteilyttämiseen (ei se auringonvalo sen turvallisempi ole) on :P Lisäksi mulla on suvun puolelta jo muutenkin kohonnu riski -.-

  Taidan viskasta linkin kans johonkin tulevaan omaan postaukseeni :P

  ReplyDelete
 4. Minusta solarium on ehkäpä yks turhimmista ja turhamaisimmista asioista mitä on. En oo koskaan edes harkinnu että kävisin solariumissa, se vaan tuntuu niin tarpeettomalta. Aurinko ruskettaa sen mitä ruskettaa ja sillä sipuli! :)

  ReplyDelete
 5. Välttelen sekä solariumeja että aurinkoa. Rusketus näyttää hyvältä mutta itse hankin sen mielummin purkista kuin grillaamalla ihoani :) Pysyy sitten terveempänä ja rypyttömänä pitempään :)

  Mut sitä kyllä ihmettelen että jotkut väittää solariumin olevan vähemmän vaarallisempaa tms terveellisempää jne. Sanoohan sen jo maalaisjärkikin että itsensä pienessä uunissa grillaaminen ei voi olla hyväksi?

  ReplyDelete
 6. Mua on tässä uutisessa häirinnyt se, ettei se suhteuta solariumin aiheuttamaa syöpäriskiä auringon aiheuttamaan syöpäriskiin. Vaikka liiallista luomu-rusketustakin ymmärretään nykyään varoa, olisi silti kiva tietää, kuinka paljon vaarallisempaa/vaarattomampaa jatkuva auringossa makoilu on verrattuna nopeisiin käväisyihin solariumissa. Tiedeuutiset herättää usein enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia.. :)

  ReplyDelete
 7. Maria, tiesinkin sun kannan liialliseen ruskettamiseen, ja odotin kommenttia ;) Totta, että jokin argumentti lääkäreiltä olisi ollut hyvä - tosin elättelin toiveita, että joku lääketieteeseen vihkiytynyt ehkä antaisi kommenttinsa tähän :P Itse taas vouhkasin asiasta, halusin kirjoittaa nopeahkosti enkä jaksanut käydä kaikkia lähteitä läpi. Tiedän, että lääkiksessä opiskelevat tutut välttelevät solariumia kuin ruttoa, koska ovat nähneet kuvien kautta mitä se aiheuttaa. Mutta ehkäpä nämä asenteet muuttuvat pikkuhiljaa!

  stu, niinpä :) On hyvä, että D-vitamiinia saa auringosta, mutta rajansa kaikella.. Nimim. makasin eilen rannalla :D

  suklaasydän, onneks on noi purkkirusketukset! Vielä kun joku keksisi, miten niistä saisi katoamaan sen kamalan tuoksun :)

  ulla, tuo on ihan totta, ja mietin asiaa itsekin. Että onko solarium varsinaisesti vaarallisempaa, kuin tavallinen auringonotto, vai meneekö samalle tasolle.. Hmm. Näitä asioita tulee aina mieleen sitten jälkeenpäin vaikka kuinka :)

  ReplyDelete
 8. Mä en oo koskaan käyny solariumissa enkä mee. Oon ihan samaa tyyppiä iholtani ku sinä eli palan ja rusketun hitaasti. Jos rusketun.

  En oo tänä kesänä kertaakaan ottanu aurinkoa! Kai sitä sitten on parempaakin tekemistä ja mieluiten ruskettuis sen takia, että on touhunnu jotain pihalla ku se, että kuluttaa tunteja makaamalla auringon alla..

  Tosin oon mä ny loman aikana pari kertaa käyny makaamassa parvekkeella, mutta en oo jaksanu 10 minuuttia kauempaa. Niitä ei lasketa, eihän ;)

  ReplyDelete
 9. Siis mä tarkotin tässä uutisessa (http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/WHO+Solariumit+aiheuttavat+sy%C3%B6p%C3%A4%C3%A4/1135248038832) toimittajan tekemää mainintaa siitä, että "WHO ja syöpäjärjestöt ovat jo pitkään varoittaneet solariumrusketuksen vaaroista. Uusi linjaus saa tukea syöpälääkäreiltä, jotka vaativat miljardien eurojen rusketusteollisuuden suitsimista. " :P

  Toikin uutisointi toki olisi voinut olla parempi, välillä tuntuu vähän jopa kyseenalaisilta nuo Hesarin tutkimusuutisoinnit :P

  ReplyDelete
 10. Aijoo, ja olen kuullut, että siihen auringonvalovitamisointiin riittää vartti päivässä teepparissa ja shortseissa :P

  ReplyDelete
 11. Se on hyvä, että solariumista puhutaan! Ja muutenkin auringosta ja sen vaaroista. Ja kehotetaan vanhempia suojelemaan erityisesti lasten ihoa. On uv-suojavaatteita yms. Uskon, että oman ikäluokkani ja vanhempiemme ihot ovat kyllä palaneet paljon enemmän kuin mitä nykypikkuvauvojen. Tietoa ja suojautumismahdollisuuksia on paljon enemmän.

  Ruskettuminen on monelle tärkeää, myönnän että se on sitä myös itselleni. Tykkään päivettyneestä ihosta ja pisamista, joita kasvoilleni silloin tulee. Mutta rajansa kaikella. Ruskettumiseenkin voi jäädä koukkuun (varmaan jokaisen tuttavapiiristä löytyy ainakin yksi ikiruskea), tämän koukkuuntumisen pahemmalla muodolle on annettu nimikin, tanoreksia.

  ReplyDelete
 12. Mä muuten itseasiassa tykkään siitä keksimäisestä tuoksusta :) Viitaten siis itseruskettaviin...

  ReplyDelete
 13. mari, mulla on tietyt osat kehosta, jotka ruskettuu muita helpommin. Sitte tietyt osat aina palaa. Ja tietyille osille ei tapahdu mitään. Kesähän on toki kesä ilman auringonottoakin, mutta itselle se on jotenki kesän merkki :) Jos edes pari kertaa biitsille pääsisi!

  Maria, uutisoinneissa olisi kyllä useinkin parantamisen varaa.. Ja itsekin oon kuullut ton, että tarvittavan D-vitamiinin saa vartin ulkona auringossa oleilulla.

  Alma, luulen, että meidän sukupolvella on ruskettuminen mennyt ääripäihin. Toisaalta osataan paremmin suojautua (ja etenkin mainitsemasi pikkulasten liialta auringolta suojaaminen on tärkeää), mutta toisessa päässä ovat ne, jotka eivät välitä pätkän vertaa suosituksista. He haluavat ruskeiksi hinnalla millä hyvänsä. Munkin yksi parhaista ystävistä on ns. ikiruskea, mutta ei hänkään solariumiin turvaudu - sattuu vain olemaan hyvin nopeasti ruskettuvaa tyyppiä :)

  suklaasydän, hassua! :D Mä pystyn käyttämään päivettävistä rasvoista ainoastaan Garnierin rasvaa, koska siinä on mieto sitrusmainen tuoksu. Varsinaisia itseruskettavia en paljoa käytäkään, ja silloin sitä hajua täytyy vain sietää..

  ReplyDelete