2009/07/15

Tätimerkkiset pleksit

Sen siitä saa, nimittäin tyhjän tilin, kun ennen tietoisuutta pesukoneen ja uuden puhelimen (krhm, oikeasti se vanha ei enää ottanut puheluja vastaan 50% ajasta) hankinnasta päätti tehdä järkevän sijoituksen. Siis oikeasti järkevän.

Blogeissakin on ollut paljon puhetta siitä, miten halvat aurinkolasit voivat itseasiassa olla pahempi ratkaisu silmille, kuin aurinkolasittomuus. Ihmisen silmä kun reagoi valoon pienentämällä pupillia, jolloin UV-säteilyä ei pääse niin paljon itse silmän sisään vahingoittamaan kudoksia. Kun silmän päälle lätkäistään tummennettu lasi/muovi/vastaava poistamaan auringon kiusallista häikäisyä, ei silmä koe ympäristöä enää niin valoisaksi, ja se suurentaa pupillia. Jolloin säteilyä pääsee tuhojaan tekemään ihan liikaa, olettaen, että linssi ei ole laadukas. Ja miten se voisi kymmenen euron laseissa ollakaan.

Paitsi säteily määrään, myös itse näkökykyyn vaikuttaa linssin laadun aste. Linssien tulisi olla tasaisesti virheettömät. Ne eivät saa heikentää silmän kykyä havaita kontrasteja, värejä tai aiheuttaa kauko- tai likinäköisyyttä. Valitettavasti halvat pleksit eivät usein yllä näihin simppeleihin vaatimuksiin.

Monen vuoden naarmuuntuneiden halpisten käytön jälkeen sain siis vihdoin aikaiseksi marssia erään optikkoliikkeen alennusmyynteihin. Koska kyse oli varsin pienestä liikkeestä kohtuupienessä kaupungissa, ei valikoima ollut järjetön. Valinta oli näin ollen helpohko. Käsiin jäivät useiden kokeilujen jälkeen Burberryn jättimäistä perhosta muistuttavat pokat. Kehysten ulkopuoli on tummanruskea, sisäpuoli vaalea, ja linssit niinikään ovat ruskeat. Ihan vain muovia koko setti, sillä en tarvitse arskoihini vahvuuksia. Me like!

Nyt sitten herätään siihen kysymykseen, että osaanko pitää satasen laseista huolta, etteivät ne ole kohta samassa kunnossa, kuin ne kaikki halpikseni. No osaanhan minä! Joskin kyseessä ollen hienoisen tätileiman saanut brändi, täytyy beige-ruudullinen kotelo piilottaa katseilta ihmisten joukossa... ;)ps. Uusi meikkiblogi avattu! Ainakin minun silmiäni saitin ulkonäkö hivelee - oli sitten arskat päässä tahi ei. Jäädään mielenkiinnolla odottelemaan myös mieltä hiveleviä meikkijuttuja :)

8 comments:

 1. Jei, kiitos mainoksesta!

  Hienot on lasit. Ja mulla ainakin on ne helmikuussa ostetut kalliit arskat pysyneet ihan kunnossa. Koko ajan kun miettii, miten maksoi itsensä kipeäksi, niin ei uskalla pudottaa/naarmuttaa niitä. :)

  ReplyDelete
 2. Enpä ollu tullut koskaan aatelleeksi että huonot lasit tekee hallaa silmille :O

  ite tyydyn aina siristelemään ja mulla on tosi harvoin aurinkolasit päässä, vaikka niitä kymmenisen paria omistankin.

  ReplyDelete
 3. On ne kyllä ihan sika hienot <3

  Itselläni on vain halppislaseja joita pidän vain autoa ajaessani...

  ReplyDelete
 4. kivat on :)

  ite oon kans jo kauan miettiny että pitäis hankkia kunnon merkkiarskat ja vahvuuksilla, mutta en oo vielä uskaltautunut juurikin ton tuhoutumisvaaran pelossa x)

  ReplyDelete
 5. Nekku, ollos hyvä ;) Hyvä myös kuulla, että toivoa on lasien hyvässä kunnossa pitämiseksi :)

  Laura, kyllä ne varmasti pidemmän päälle tekee :/ Ehkä vasta vanhana sen huomaa, kun alkaa tulla kaiken maailman silmäsairauksia helposti.

  Norppis, kiitos :) 26 vuotta se minultakin vei hankkia moiset (EIKUN onhan mulla joskus ollut yhdet Dieselin 'hienommat' lasit), mutta ehkä se on sitten lifetime-investointi!

  jenkku, kai katoit Nekun kommentin? Kyllähän sitä kai, kun on paljon sijoittanut johonkin, niin tajuaa pitää niistä huoltaki :D

  ReplyDelete
 6. no joo, totta. kotelokin varmasti auttais asiassa, halpislasit ku aina pyörii vaan sellasenaan laukun pohjalla :D

  ReplyDelete
 7. Hei mäkin joskus kirjoittelin tästä. Mut mulla on ollut aina merkkilaseja enkä kyllä ymmärrä mitä pelkäämistä siinä on, että ne muka tuhoaisi. Tiukasti vaan pyrkii ne aina pitämään omassa kotelossaan jos ne ei ole päässä eikä pyyhi millään likaräteillä niitä. Ei ne niin heiveröisiä ole :) Ainoa kerta kun on ollut lähellä tuhoutuminen oli kun unohdin Chanelit päähän kiipeilyreissun ajaksi :)

  ReplyDelete
 8. jenkku, niinpä :D

  suklaasydän, totta, kyllähän ihmisillä on kalliita silmälasejakin, joten miten aurinkolasit eroaisivat niistä :) Etenkin kun muistaa hankkia sen kotelon! Ja muistaa sitten kiipeilyreissuille ottaa pois päästä :D

  ReplyDelete