2009/07/17

Harry Potter and the Half-Blood Prince

Huom! Tämä ei sisällä spoilauksia, voit lukea huoletta, vaikka juonenkäänteet eivät olisikaan ennestään tuttuja ;)Harry Potter -kirjasarjan kuudes filmatisointi sai Suomen ensi-iltansa tänään heti puolenyön jälkeen. Eilen iltapäivällä, ennen kutsuvierasnäytöksen alkamista, Helsingin Tennispalatsin aukiolle tervehdysreissulleen piipahtivat Weasleyn kaksosia näyttelevät James ja Oliver Phelps (ks. edellinen postaus ;). Tapahtuma keräsi paljon kaiken ikäistä väkeä, ja ohjelmaakin oli Xbox-peleistä puku- ja tietokilpailuun saakka. Pojat itse vaikuttivat kovin hämmästyneiltä tyttöjoukon kiljumisesta ja hypetyksestä muutenkin - he eivät kotimaassaan Britanniassa ole yhtä suuria staroja kuin esim. leffojen päätähdet. Vastaanotto Suomessa sai siis hymyn heidän huulilleen. Ensimmäiseksi he pääsivät pienelle lavalla yleiseen haastatteluun, jonka jälkeen tiedotusvälineet saivat osansa (mm. Maikkarin kymppiuutiset). Sen jälkeen luultavasti useamman tunnin jatkunut nimmarointirumba alkoi. Itsekin sain yhteiskuvaa odottaa, mutta ihan kuin sitä ei ennen olisi mitään odotettu seisomalla tuntikausia ulkona ;)Itse elokuvasta oikeasti tykkäsin. Tylsästi sanottu, mutta niin se on. Kirjan muuttamisesta elokuvaksi voisi jauhaa loputtomiin - siitä, miten tärkeitä asioita pitää jättää ajanpuutteen vuoksi pois, ja miten kaikki ihmiset ja miljööt ovat täysin erilaisia, kuin oman pään sisällä. Mielestäni HBP'sta oli kuitenkin saatu rakennettua onnistunut kokonaisuus juonen puutteista huolimatta. Vähemmälle huomiolle jääneitä asioita ei oltu vain karsittu pois, vaan nekin oli mietitty (ainakin lähes) loppuun asti. Uusia henkilöitä ei tässä kovin montaa esitelty, ainoastaan professori Slughorn (en muista suomenkielistä nimeä) taisi olla uusi kasvo vanhojen joukossa. Hän ei vastannut omia mielikuviani, mutta toisaalta Jim Broadbent veti hullunkurisine ilmeineen roolin niin loistavasti, ettei paremmasta väliä.

Kirjaan verrattuna suurimmat muutokset olivat itse puoliverisen prinssin jättäminen vähemmälle (lue: liian vähälle), sekä hormonien hyrräys -kohtauksien lisääntyminen. Vaikken ole mikään romanttisten komedioiden ystävä, eivät teinien ihastumiseen liittyvät kohtaukset häirinneet minua ollenkaan. Mielestäni ne oli saatu hyvin ujutettua tarinaan suuremmassa mittakaavassa, kuin alkuperäisesti. Kaiken lisäksi, vasten kaikkia odotuksiani, tässä elokuvassa sai nauraa. Ihan totta! Vähän väliä löysin itseni hekottamasta milloin millekin. Eniten taisin revetä kohtauksessa, jossa Harry selittää pihdeistä/hampaista/whatever. Se tuli täysin puun takaa. Jos haluat lukea elokuvan juonesta enemmän, tsekkaa Field of Poppies :)

Synkkyyttäkin elokuvasta toki löytyy. Ja synkkyyden myötä myös allekirjoittanutta viehättävää visualisointia - tummia, utuisia tai vaihtoehtoisesti rosoisia sävyjä ja hienosti kuvattuja/leikattuja kohtauksia. Omasta mielestäni K11-merkintä on ehkä hieman alhainen, mutta toisaalta sitä nostettaessa katoaisi katsomosta suuri määrä kohdeyleisöstä. Erilaisten ympäristöjen lisäksi silmiä hiveli tietenkin pahapoika Draco Malfoy, joka oli muiden tavoin kasvanut hurjasti. Ja pakko mainita vielä muutama mielleyhtymä eräästä kohtauksesta eräällä kallioisella saarella - te muut leffan nähneet, huomasitteko Gandalfin ja Gollumin piileskelevän elokuvassa?

Lisäintoa leffaelämyksiin tuovat nimenomaan ensi-illat. Etenkin yönäytöksessä, vaikkakaan itseni lisäksi ei kovin moni ollut pukeutunut (toisin kuin päivällä), tunnelma on varsin intensiivinen. Kaikki ovat kiinnostuneita elokuvasta sataprosenttisesti, ja yleisön seasta pääsee niin naurunremakkaa, riemun- ja kauhunkiljahduksia kuin suoranaisia aplodejakin niille sopivissa kohdissa. Mahtavaa! 'Tennari ykkösessä' olin ensimmäistä kertaa elämässäni, ja vaikka tila on itsessään hieno, ei sen tunnelma ole täysin sama, kuin pienemmissä teattereissa.


Koulupuku Luihuisten tapaan:
* villahame - Ellos
* kauluspaita - Lindex
* slipoveri - second hand
* Slytherin-pinssi - Anttila?
* solmio - second hand
* polvisukat - ?
* tennarit - Converse

Ilmeen voi taas vaihteeksi ignorata. Ja olisihan se Slytherin-kaulahuivikin ollut messissä, jollei ulkona olisi keksellä pimeintä yötäkin ollut vielä yli 15 astetta lämmintä ;)


Käsi ylös, kuinka moni on jo nähnyt tämän uusimman Harry Potterin, ja kuinka moni aikoo sen mennä katsomaan?

15 comments:

 1. Mä menen katsomaan ensi tiistaina. Olin jonkun Pottereista katsomassa juurikin ennakkonäytöksessä ja oli kyllä mieletöntä kun suurin osa oli pukeutunut ja tosiaan aplodeja tuli kaikissa vähänkään vaikuttavissa kohdissa. Tykkäsin siitä miten kaikki fanitti. Silti ehdottomasti paras leffaelämys IKINÄ oli olla katsomassa Mamma Mia! -leffaa karaokeversiona. Koko sali lauloi ihan täysillä mukana ja vikan biisin aikana noustiin tanssimaan :)

  ReplyDelete
 2. Tulin just elokuvista. :) Kyllä tämä oli tähänastisista paras, innolla odotan niitä viimeisiä. Mulle ei Slughornin ulkonäkö tullut yllätyksenä, sillä leffa oli jo valmis, kun luin kirjaa. Mutta Sormusten Herra -mielikuviin yhdyn täysin. Dementoritkin ovat ilmettyjä mustia ritareita. Sitä paitsi, kirjoja lukiessa kuvittelin Dumbledoreksi AINA Ian McKellenin. :D

  ReplyDelete
 3. En taida olla menossa :P Kirjat seurasin loppuun asti uskollisena, mutta filmatisoinneille en ole oikein koskaan lämmennyt erikoistehosteita pitemmälle :P En pidä näyttelijöistä, en ole koskaan samaa mieltä siitä mitä leffoihin pitäisi sisällyttää ja miten niitä painottaa, enkä kyllä nyt ihan hirveästi loppua kohdin pitänyt edes kirjoista alunperinkään :P

  Mä olisin toivonut, että hahmot ja tarina olisi kypsynyt ja "aikuistunut" samalla kun alkuperäinen lukijakuntakin, mutta jos mulle uskotellaan, että 18-vuotias, maailman lukusia kertoja pelastanut, altiuiseen hengenvaarassa ollut ja niistä pelastunut poika, jota pidetään sankarina ja joka on kokenut paljon varsin traagisia asioita, on sarjan lopussakin yhtä lapsellinen ja ärsyttävä kuin 11-13-vuotiaana, eikä kokemuksista näytä jääneen oikein mitään käteen, alkaa hajota pää :D

  Mutta mukavaa, että leffaelämys oli silti makoisa, toivottavasti näin on kaikille muillekin sitä katsomaan meneville ^^ Itse luultavasti katson sen sitten, kun se joskus tulee telkkarista.. :P

  ReplyDelete
 4. Luultavasti meen kattomaan joskus syksymmällä - tai sit katon kotona, jos tuo asia unohtuu :D Koska täällä maalla ei oikein tosta vaan pääse leffaan, pitää odottaa Kuopioon.

  ReplyDelete
 5. norsis, öiset ensi-illat on kyllä parhaita :) Vaikka itseasiassa nelosleffan Oulun yönäytös oli kuitenkin vielä parempi, kuin tämä. Kuulostaa huikealta myös toi Mamma Mia! Ei varmasti usein tule moista kokemusta :)

  Nekku, paras ehdottomasti minustakin näistä leffoista, vaikka pidän Cuarónin ohjaustyylistä myös paljon. LOTR-mielikuviin kyllä varmasti vaikuttaa tuo mainitsemasi Ian McKellenin kuvitteleminen :D Juuri eilen Ylex aamussakin pojat pohtivat sitä, näytteleekö Dumbledorea oikeasti McKellen vai ei.

  Maria, hyvät perustelut! Eihän leffat voi mitenkään kaikkia miellyttää, vaikka kirjoista olisi sitten pitänytkin. Omasta mielestäni tässä leffassa se tietynlainen lapsellisuus oli poissa, tai ainakin sitä oli paljon vähemmän. Pakostakin edellisen osan tapahtumat ovat saaneet Harryn ja muut kasvamaan.. Vaikkei niitä mielen sopukoita tässä elokuvassa käsiteltykään tarpeeksi. Seuraavasta kyllä odotan todella synkkää, ja petyn, jos ei se sitä ole! Mutta ainahan toki voi odottaa tv'seen asti ;)

  norppa, dvd't on kyllä hyvä keksintö :D Ennen inhosin Finnkinoa, mutta kyllä ne tekee elokuvissa käymisestä helppoa, kun nytkin ostin liput netistä ja tulostinkin ne itse.

  ReplyDelete
 6. en vieläkään tiedä tarkkaan koska oon menossa kattomaan leffan, mutta en jaksais odottaaa! :)

  silloin ku luin kirjaa ekan kerran, näin slughornin päässäni aina moulin rougen harold zidlerin näkösenä, joten arvata saattaa että olin/olen hieman innoissani jim broadbentistä :)

  ReplyDelete
 7. jenkku, kyllä se odotus palkitaan ;) Mä taas ajattelin Slughornin jostain syystä 70-luvun öljypohattatyyppisenä - iso maha, pulisongit, ja joku muka-fiini puku päällä :D

  ReplyDelete
 8. Oon lähestulkoon samaa mieltä HP6 -leffasta. Onhan se todella eri asia kuin kirja, mutta erittäin hauskaa katsottavaa kuitenkin. Kävin itekkin ensi-illassa, mutta en päässyt kuitenkaan Helsinkiin asti vaivautumaan. Nyt kaduttaa!

  Elokuvan hauskimpia kohtauksia oli Ron huispauspuvussa -pätkät. En tajua vähimmässäkään määrin, miten nauroin niille niin katketakseni.. -Enkä sitä, miksi muilla ei ollut kypärää, kuin Ronilla, ja miksi sillä?

  Kannatti käydä, elokuva ei kaduttanut! (k11 -ikäraja tosin hämäsi. Olin odottanut vähintään k13 -myyntikonsti ilmeisesti.-)

  ReplyDelete
 9. Iitu, onneks on vielä kahden leffan ajan mahdollisuus tulla Helsinkiin ensi-iltaan ;) Seiskakirjahan jaetaan kahtia elokuvia tehdessä. Ehkä Ronille nauraa siksi, että näyttelijä Rupert Grint nyt vaan on syntyjään koomikko :D Ihan loistava heppu, ja voimme varmasti odottaa häneltä samanlaista uraa, kun isä-Weasleyn näyttelijältä, joka on monissa brittiläisissä komediasarjoissa päässyt esittelemään taitojaan :)

  ReplyDelete
 10. Kävin katsomassa. Kirjasta irrallaan oli tosi jees, mutta pari juttua jäi vaivaamaan TODELLA paljon, eritoten se yksi kohtaus mitä kirjassa ei ollut lainkaanja mikä ihan saletisti vaikuttaa tuleviin leffoihin. ketään spoilaamatta, näin epäselvästi sanottuna, tiedät varmasti mistä puhun. EI VAAN KÄSITÄ. En millään ymmärrä miten se oli mitenkään tarpeellinen? Samoin pari henkilöä oli jätetty kokonaan pois mikä sekin vaikuttaa tuleviin leffoihin.

  Muta visuaaliseslta ilmeeltään oli tosiaan pirun hieno, ja Jim Broadbent veti todellakin loistavasti :)

  ReplyDelete
 11. Tiina, se on kyllä harmi kun ei tajua noita ohjaajien/tuottajien/käsikirjoittajien aivoituksia o___O Luotan kuitenkin siihen, että kun Rowling käsittääkseni on hyväksynyt kaikki nämä muutokset, niillä on jokin tarkoitus.. Onneksi on aina ne kirjat, joihin voi paeta leffojen tyhmiä ratkaisuja ;)

  ReplyDelete
 12. Mä tykkään juuri ensi-illoista, varsinkin tällaisissa tapauksissa. Yleisö on ihan täysillä mukana ja esim. Pottereissa ja Star Trekissä osa yleisöstä on pukeutunut teeman mukaan ;O) Ihan loistavaa..

  ReplyDelete
 13. Mikaela, niinpä juuri! :) Mielestäni nyt Potterissa aivan liian harva oli pukeutunut, tai sitten en vaan erottanut pukeutuneita taviksien joukosta, hmm..

  ReplyDelete
 14. Kävin katsomassa ja missasin ihan täysin sen Harryn hammas-selotuksen! Ärsyttää hulluna. Keskityin juuri sillä hetkellä saalistamaan popkorni-kippoani lattialta, kun Harry sanoi jotain hauskaa ja koko yleisö nauro. Ja mie en tienny mitä siinä tapahtu, ja jostain syystä Hannultakin meni koko juttu ohi enkä kehannut uppo-oudolta vierustoveriltakaan kysellä mitä tapahtui :D.

  ReplyDelete
 15. Sari, voi raukkaa! Yritin etsiä Juutuubista pincers-pätkää, muttei sitä ollu siellä missään :(

  ReplyDelete