2009/09/11

London Calling

Mainitsemani New Yorkin matka siirtyi yllättäen hamaan tulevaisuuteen erinäisten aikataulu- ja finanssijärjestelyjen vuoksi. Vaan mikäpä siinä - eiköhän NYC terrorismista ja merenpinnan kohoamisesta huolimatta pysy paikallaan vielä jonkin aikaa, ja matkaa varten perustettu rahastokin ehtii karttua killingeillä (olenkin muuten miettinyt, miten rahaa ei ikinä tunnu olevan tilillä - olin täysin unohtanut rahastoon menevän suoraveloituksen!).

Suurta reissua suuren lätäkön taakse suureen maahan saa siis odottaa vielä. Sitä ennen voi hoitaa pari pienempää reissua pois alta... Näillä näkymin vuoden vaihtuminen nykyisestä yhdeksiköstä pyöreämpään lukuun tulee vietettyä ah-niin-ihanalla saarella, jota Britanniaksikin kutsutaan. Lontoon luulisi olevan New Year's Evenä kaunis ja tulvillaan kaupungin valoja. Tarkoitus on varata pöytä porukalla ravintolasta ja viettää iltaa oikein aikuisten ihmisten tapaan. Tai mistä minä tiedän, miten aikuiset viettävät tällaisia aattoiltoja.

Enihau, Lontoo on kaupunki, jonka voisin jälleen kerran mieltää omakseni. Vaikka Briteissä asumisestani on parikymmentä vuotta, on se jättänyt jälkensä kenties vahvemmin, kuin luulisi. Jos muuttaisin sinne uudestaan ja oppisin kunnon paikallisen aksentin, menisin pisamaisine kasvoineni täydestä britistä. Irkku-, Skotti- ja Aussi-murteet ovat lemppareitani, mutta jos ihan Englannissa pysytään, niin kyllä pohjoinen vie voiton etelästä. Siitäkin huolimatta, että Brighton-nimisessä merenrantakaupungissa tuli joskus vietettyä muutama kesäinen viikko. Lontoon ja Chesterin ohella voin suositella kyseistä paikkakuntaa kaikille.

Ja jotta aasinsilta ei olisi liian tökerö, liittyvät nämä kaikki asiat toisiinsa tietysti siten, että aion nyt esitellä kymmenen lempipaikkaani Lontoossa. Vaikka moni on kaupunkiin tutustunut, eivät kenties kaikki paikat tai niiden eri aspektit ole tuttuja. Ja jos tulevaisuudessa suuntaat tähän usean miljoonan asukkaan cityyn ensimmäistä kertaa, tässä muutamia tärppejä :)


1 H Y D E P A R K


Jos tarkkoja ollaan, niin Hyde Park käsittää vain osan Lontoon keskustassa sijaitsevasta isosta puistokokonaisuudesta. Toinen iso osa kuuluu Kensington Gardensille. Turistien sanotaan tunnistavan helposti näiden eri osien erot, mutta jos sokeus yllättää, niin tunnistaminen onnistuu viimeistään ilta-aikaan: Kensington Gardens sulkeutuu auringon laskiessa, Hyde Park on auki puoleenyöhön. Myös kasvillisuudessa ja puistotilpehöörissä on eroja. Näistä kahdesta voin sanoa pitäväni enemmän Hyde Parkista - sen suurista puista, avarista ruohotasanteista ja loistavista lekottelomahdollisuuksista. Vaikka on sillä toisellakin puolensa, mm. Peter Pan -patsas näin mainitakseni. Suuri ja rauhallinen puisto keskellä vilkasta suurkaupungin keskusta on juuri sitä, mihin kaupunkisuunnittelussa pitäisi pyrkiäkin.


2 C A M D E N T O W N


Lontoon pohjoisosassa sijaitseva Camden Town on kuuluisa paitsi valtaisasta torialueestaan, myös vapaasta ja populaarikulttuuria edistävästä ilmapiiristään. Camden Market on todellakin valtava - myyntikojuista voi löytää mitä tahansa vihanneksista ja teestä vaatteisiin ja puuseppien taidonnäytteisiin. Myyntipisteiden lisäksi alueelta löytyy toki pieniä putiikkejakin. Myös vintage shopit ovat tutustumisen arvoisia, itse löysin rakkaan British United Airways -olkalaukkuni eräästä Camdenin liikkeestä. Tyylillisesti alueelta löytyy kaikkea laidasta laitaan ja se on varteenotettava vaihtoehto Oxford Streetin high street fashion -liikkeille. Etenkin cyber- ja punk-henkisille paikka on paratiisi. Camden Towniin pääsee helposti metrolla.


3 L O N D O N U N D E R G R O U N D


Tämä ei varsinaisesti ole yksittäinen paikka, mutta niin... Suomen metroa kun ei voi verrata oikein mihinkään (mikä metro muka kulkee vain kahteen suuuntaan?!), eikä Tukholmankaan undergroundissa ole kamalasti eksymisen mahdollisuuksia (vaikka allekirjoittanut on senkin onnistunut tekemään). Eipä sillä, ei Lontoon metrossakaan voi helposti eksyä - tai voi, mutta takaisin oikealle reitille pääseminen on ihan yhtä helppoa. Metrokartta on looginen ja asemia on kohtalaisen tiheästi. Vaikka kuumalla kesähelteellä tai ruuhka-aikaan metroilu koettelee kärsivällisyyttä, on se silti a) kätevä tapa liikkua paikasta toiseen ja b) jotenkin vain niin ihana.


4 J E L L Y B E A N S @ T O P S H O P


Kyllä, luitte oikein - Oxford Streetin jättimäisessä Top Shopissa on alakerrassa kerrassaan loistava jelly bean -osasto. Eikä mitä tahansa papuja, vaan niitä ihka-aitoja Jelly Bellyjä. Irtomyynnissä. Kaikkia makuja. Kerääpä itse pussiin makuja mustikasta popcorniin ja Dr Pepperiin ja koita olla kuolaamatta niitä piloille ennen kassatiskillä asioimista... (Tähän ei sitten Ravenwaves kommentoida mitään siitä, miten en raaskinut syödä omia beanejani ennen kuin puolentoista vuoden päästä niiden ostamisesta.)


5 K I N G ' S C R O S S


Kaikki Harry Pottereita vähänkään lukeneet tietävät, miksi tämä on niin tärkeä paikka. Pakollinen turistinähtävyys siis. Asemarakennus on 1800-luvulta ja varsin komea itsessäänkin, mutta sen tuoma viehätys liittyy silti vahvasti mainittuun kirjasarjaan ja elokuviin. Harmillista kyllä, Platform 9 3/4 ei sijaitse laiturien 9 ja 10 välissä (sitähän ei hyväksytä syyksi, että ihmiset törmäilisivät pilareihin ja lentäisivät päistikkaa radalle junien alle, ehei), vaan laiturin ulkopuolella. No eivätpähän kameroiden kanssa palloilevat HP-fanit tuki oikeasti matkustavien tietä, tai matkustelevat häiritse kameran kanssa leikkiviä suomalaisturisteja.


6 W E M B L E Y


Tähän olisi mojovaa sanoa Wembley Stadium, joka nousi entisen stadionin paikalle vuonna 2007 ja on melkoisen komea ja järjettömän kokoinen rakennelma. Mutta ei, viereinen Wembley Arena on kotoisampi paikka. Sisähalli on jossain määrin verrattavissa Helsingin vanhaan jäähalliin, vaikka onkin tunnelmaltaan vähemmän kolkko. Ensimmäinen keikkakokemukseni a) ulkomailla ja b) lempibändini tahdissa sijoittui tähän kyseiseen rakennukseen. Vuoden 2006 Lontoon matkan päätarkoitus oli nimenomaan Placebo, ja siihen paikkaan ja hetkeen liittyy paljon hyviä muistoja.


7 B R I X T O N A C A D E M Y


Brixtonin kaupunginosassa sijaitseva Carling Academy liittyy elämääni samalla tavalla kuin Wembley Arena. Kesällä 2007 Silverchair, joka hyvin todennäköisesti ei ikimaailmassa saavu Suomeen keikkailemaan, veti paikan täyteen paitsi hulluja brittiläisiä (oikeasti, hulluja), myös kolme suomalaistyttöä. Päivän jonotus ulkopuolella, basistin ja rumpalin pikainen tapaaminen, viereisten jonottajien kaljojen läikkyminen päällemme ja liian suuri eväsmäärä ovat kaikki muistamisen arvoisia. Brixton Academy on paitsi keikkapaikka, myös teatteri ja klubi. Suurista keikoista mainittakoon The Smiths, jonka viimeinen live-esiintyminen yhdessä oli nimenomaan Brixton Academyssa. Itse kaupunginosa on enimmäkseen tummaihoisten asuttama, ja sinne kuten kaikkialle muuallekin, pääsee kätevästi metrolla.


8 N O T T I N G H I L L


(Se paikka, ei se elokuva jota en voi sietää.) Täysi vastakohta letkeälle Brixtonille: Notting Hillin siistit kadut, valkoiset julkisivut ja kalliit pikkuputiikit kielivät ylhäisestä elämästä, jota ei tuoda kaikkien nähtäville keskelle tietä. Poikkeuksena tietenkin Portobello Road, jonka torilta voi löytää mitä tahansa. Hieman siistimpänä ja järjestäytyneempänä kuin Camden Market tämä on esimerkiksi antiikkikeräilijöiden suosiossa. Hienostuneisuudestaan huolimatta Notting Hill on kerännyt aikojen saatossa myös taiteilijoita asukeikseen, mm. kirjailija George Orwellin. Eivätkä kohtuuhintaiset ja uniikit ostokset ole mitenkään harvinaisia, sitä ei tarvitse pelätä. Sen elokuvan nähneille tiedoksi - erästä tietty sinistä ovea on turha etsiä. Omistaja on maalauttanut oven toisen väriseksi, luultavasti kyllästyttyään turistipilviin.


9 T A T E M O D E R N


Modernin taiteen museo River Thamesin varrella. Taidenäyttelyt ovat hyvin samankaltaisia, sijaitsi museo missä tahansa. Tate Modernissa kiinnostaa eniten kuitenkin itse rakennus. Etenkin sisäpuolelta se on surrealistinen, hohtaa ulkoa tulevaa mystistä valoa, on avara mutta silti helposti lähestyttävä. Me like. Myös suomalainen ihanuusyhtye Magenta Skycode on käyttänyt IIIII-albuminsa kansitaiteessa hyväkseen tätä taidemuseota.


10 S O H O


Viimeisenä Soho. Viimeisenä siksi, etten usko tämän vetävän vertoja New Yorkin vastaavannimiselle kaupunginosalle ja siksi, etten itseasiassa ole käynyt Sohossa muutamaan vuoteen. Sen lukuisat pienet pubit ja levykaupat ovat kuitenkin onnen omiaan halutessaan viettää lähestulkoon turistivapaata iltapäivää englantilaisen nuoren aikuisen tapaan. Toki turistejakin vilahtelee, onhan alue ihan Oxford Streetin kyljessä. Nimen suhteen on muuten tehtävä pieni huomio: NYC'n SoHo kirjoitetaan nimenomaan suurella Hoolla, ja sen väitetään tulevan sanoista South Of Houston Street. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että nimi tulee yksinkertaisesti Lontoon vastaavasta alueesta, joka taas puolestaan ei tietojeni mukaan ole akronyymi mistään pidemmästä nimestä. Tiedä sitten.

Kuvat 03, 04, 06, 10, loput omista arkistoista vuosien varsilta.

8 comments:

 1. Voi minäkin tahdon käydä tuolla asemalla kuvauttamassa itseni, hihi.

  Oletko käynyt London Eyessa?

  ReplyDelete
 2. Hei, tosi kiva postaus! oon vähä miettiny lontoon matkaa tähän syksylle, nyt tästä saankin sitten turistikartan itelleni ;D enhän mä nähnyt viimeksi _mitään_ :o

  ReplyDelete
 3. Voi voi..kasvatit Lontoomanian nyt huippuunsa! Millä muka aion ehtiä käydä kaikissa haluamissani paikoissa vajaassa kolmessa päivässä.. argh :D

  ReplyDelete
 4. ihana postaus! mulla on juurikin nyt niin hirveät lontoontuskat että voisin singahtaa sinne tältä istumalta :)

  ReplyDelete
 5. Hah hah, tuo Harry Potter- junalaituri on loistava. Kävelenkin sen ohi aika usein, olen itsekin kuvauttanut itseni siellä muutama vuosi takasinpäin :)

  ReplyDelete
 6. TaiNa, ei auta kuin varata lennot ;) London Eyessa en oo käynyt, se on mielestäni melkoisen ylihinnoiteltu x___x Mutta ei sitä tiedä, jos vuodenvaihteessa eksyisi!

  hyppysellinen, kiitos! Niin siinä käy, että tosta kaupungista löytää joka kerta sata uutta paikkaa, missä täytyy käydä ens kerralla uudestaan.. Lopulta niitä paikkoja on tuhansia :D

  ravenwaves, sori! Eipä mullakaan tällä kertaa oo kuin 4 vajaata päivää aikaa, joista yhtenä päivänä taitaa kaikki olla kiinni.. Mutta se onkin sitten täydellinen päivä Hyde Parkissa käppäilemiseen :)

  jenkku, on se kumma, kun yhdestä kaupungista tulee niin kovia tuskia! :D Mutta minkäs teet. Toivottavasti pääset Lontooseen taas pian :)

  suklaasydän, on kyllä tosi kiva, että tollanen kuvauskohde on tehty! Vaikka se ei sitten olisikaan virallisesti laiturien 9 ja 10 välissä :)

  ReplyDelete
 7. Useasti Lontoossa käyneenä allekirjoitan postauksesi täysin, ei mitään lisättävää ;O)

  ReplyDelete
 8. Mikaela, hihi, hyvä, en siis ollut täysin hakoteillä ;)

  ReplyDelete