2009/12/09

Jouluinen juustokakku

Pikkujouluvalmistujaisiin valmistin siis elämäni ensimmäisen juustokakun, koska vuosien aikomisen jälkeen olin jopa saanut irtopohjavuoan ostettua. Äiti on aina tehnyt erilaista juustokakkua - sellaista, jossa pohja leivotaan, paistetaan erikseen ja sen jälkeen uudestaan juustotäytteen kanssa. Juustopiirakka siis ehkä enemmäkin kyseessä, jenkkityyliin. Kuuluu syödä itsetehdyn kirsikkahyytelön kera, ja kenties voisin sen ohjetta tännekin joskus pukata. On meinaan todella juustoista ja taivaallista! Ja täysin erilaista, kuin liivatteen avulla tehdyt juustokakut.



Glögijuustokakkuun törmäsin ensimmäisen kerran joskus viime talvena. Pari viikkoa sitten kaivoin ohjeen uudelleen esiin ja löysinkin sen MTV3'n sivuilta. Tässä se kuitenkin siten, kuin minä sen tein.

Glögijuustokakku

Pohja:
200g pipareita
75g margariinia

Täyte:
1 dl sokeria
1 kananmuna
500g maustamatonta tuorejuustoa (kevyt käy)
2 dl kuohukermaa
1 tl kanelia
2 tl vanilliinisokeria
6 liivatelehteä
2 rkl kiehuvaa vettä

Päällinen:
2 dl glögiä
3 liivatelehteä


- Murskaa piparit pieneksi muruksi ja sulata voi. Laita irtopohjaisen (itsellä halkaisija 24 cm) vuoan pohjalle leivinpaperi. Sekoita murskatut piparit ja sulatettu voi keskenään ja painele seos kakkuvuoan pohjalle. Anna jäähtyä kunnolla.

- Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa sokeri ja kananmuna keskenään kovaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita juustoa esimerkiksi haarukalla ja lisää se sitten muna-sokerivaahtoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen mausteet. 

- Ota liivatteet vedestä ja purista niistä ylimääräinen neste ja sekoita ne kiehuvaan veteen. Kaada sulaneet liivatteet kermaan. Sekoita huolella. Yhdistä kermavaahto juustoseokseen. Kaada täyte kakkuvuokaan piparipohjan päälle. Tasoita pinta nuolijalla. Laita jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään.

- Valmista glögikiille muutama tunti ennen tarjoilua. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä kymmenen minuuttia. Kuumenna glögi kiehuvaksi. Ota liivatteet vedestä ja purista niistä ylimääräinen neste. Sekoita liivatteet kuumaan glögiin ja kaada neste tasaisesti kakun päälle. Siirrä kakku taas jääkaappiin.

Siirrä valmis kakku tarjoiluastiaan ja koristele esim. kohmeisilla marjoilla, itse käytin punaherukoita.



Varsinaiseen ohjeeseen verraten vaihdoin siis voin suosiolla leivontamargariiniin ja tuorejuustokin oli kevyt-versiota. En myöskään käyttänyt aitovaniljasokeria, vaan vanilliinisokeria, ja muistini mukaan huomattavasti vähemmän kuin mitä ohjeessa sanottiin (muisti temppuilee hieman). Kakusta tuli maukas muttei liian makea tai äklö. Kiille oli pieni pettymys, sillä glögistä tuli todella vaaleaa. Olisi pitänyt laittaa joukkoon tilkka viiniä tai ihan kunnon mehua väriä antamaan. Lisäksi koko komeus olisi voinut olla tasaisempi. Mutta melko hyvin näin ensimmäiseksi tekeleeksi :)

10 comments:

  1. Namnam voisinkin tehdä tätä jouluksi! :P

    ReplyDelete
  2. Ooooh o_0 nomnom

    Pitääpi tehdä tätä joulupöytään, kuulostaa tosi herkulta!

    ReplyDelete
  3. Namskis! Näyttää hyvältä :)) Mutta tosiaan, jäipäs tuo kiille vaaleaksi :o Tosiaan tilkka mehua esim. varmasti antaisi punaisuutta lisää. Tai vaikka punainen elintarvikeväri ;D Miten tuo glögikiille erottui muusta kakusta? Siis maistuiko kunnolla mukana vai jäikö "piiloon"? Tätä olis kans mielenkiintosta kokeilla joskus! (:

    ReplyDelete
  4. Oih, kuulostaa tosi namilta! Hitsi, kun glogia ei taalta vaan saa... Voisikohan sen korvata sitten jollain...ooh.. mehulla...? Ei taitaisi olla enaa sama kakku.

    ReplyDelete
  5. Näyttää ja kuulostaa hyvältä! NAMNAM!

    ReplyDelete
  6. Kuolaa valuu näppäimistölle. Tuo ohje on pakko laittaa käytäntöön, sillä rrrakastan hyydykekakkuja. Ja piparipohja vieläpä.. Mmm. Iski hirmuinen makean himo.

    ReplyDelete
  7. Ihanan näkönen! :)

    Juustokakut ja joulutortut on ihan lempparileivonnaisia, muita syönkin sitten ihan hirmu harvoin...

    Oliko sulla valmisglögiä vai sitä glögitiivistettä? Sillä tiivisteellä vois tulla punasempi ja maistuu enempi?!

    ReplyDelete
  8. Mrs Cupcake, leipomaan vaan! :)

    suklaasydän, samat sanat kuin yllä ;) Pitäisi muuten varmaan onnistua hyvin brittiläisistäkin aineksista..?

    Henskis, mun mielestä kiille ei yksittäisenä erottunut juurikaan. Pipari on sen verran läpitunkeva maku kuitenkin. Mutta varmasti jos sen ois ottanut pois, ei lopputulos olis maun kannalta ollu kuitenkaan yhtä 'jouluinen' :)

    Sonja, ihan hyvin voi korvata mehulla mun mielestä :) Voihan sitä mehua sitten vaikka maustaa kanelilla ja neilikalla tai vastaavalla.

    merita, kokeilemaan vaan :)

    Joa, älä kuolaa näppäimistöä pilalle :D Suosittelen sen sijaan tuota käytäntöön laittamista, saa sen kuolausefektin siirrettyä kakkulautaselle.

    Jalouse, kiits! Mun lemppareita kaikkien suklaajuttujen lisäksi on ehdottomasti myös juustokakut, ja ihan perinteinen pulla :P Keksit, viinerit yms. jätän suosiolla syömättä. Tuo oli ihan valmisglögiä, mutta tiiviste olis kyllä varmasti ollut parempi!

    ReplyDelete
  9. Nam nam nam!! Pelkkä ohjeen lukeminenkin pistää veden kielelle! Pakko testata!!:)

    ReplyDelete