2011/07/04

One Day

Miten paljon voi yhtä elokuvaa odottaa?! Ja ei, kyseessä ei edes ole Harry Potterin vihoviimeinen osa, sillä sen odottaminen nyt on itsestäänselvyys ja omissa sfääreissään (ja kaiken kukkuraksi VERY SOON!!).

David Nichollsin One Day –nimisessä romaanissa seurataan kahden ihmisen, Emman ja Dexterin, elämää nuorista opiskelijoista keski-ikää lähestyviksi, onnea etsiviksi aikuisiksi. Kun pari tapaa heinäkuisena päivänä vuonna 1988, oikeastaan kaikkien ennakko-odotusten vastaisesti, alkaa vuosien mittainen ystävyys. Tarinan kikka on kerronta – Em ja Dex tulevat tutuiksi luku kerrallaan aina heidän tapaamisensa vuosipäivänä, vuosi vuodelta. Elämä heittelee odottamattomiin suuntiin eikä puhureilta voi välttyä, etenkin, kun aina ei tajua onnellisuuden avaimen lojuvan silmiensä edessä.

Emma on rasittavuuteenkin asti vaatimaton eikä usko sisäiseen tai ulkoiseen kauneuteensa, mutta kasvaessaan hän saa lisää itseluottamusta. Helppo samaistumisen kohde siis. Dexter taas on ärsyttävän itsevarma ja tietoinen viehätysvoimastaan, mutta häntä on ihan pakko rakastaa. Sinänsä tarina ei ole järin ennalta arvaamaton eikä ehkä uusikaan, mutta aikajana on esitelty mielenkiintoisesti ja teksti on raikasta. Hillittömältä virnistelyltä tai kyyneleiltä ei voinut välttyä. Teos on inhimillinen, elämänmakuinen, eikä sitä malttaisi laskea käsistään. Emmasta ja Dexteristä kehkeytyy myös lukijan rakkaita ystäviä.

Kirjasta on siis tulossa elokuvaversio, joka saa ensi-iltansa loppukesästä. Vähän jännittää se, miten soljuvasti vuosipäivien väliset hyppäykset saadaan toteutettua, ne kun romaanissa tulevat luontevasti lukujen kautta. Näyttelijöissä ei sinänsä ole valittamista: Anne Hathaway on hitaasti hiipinyt sydämeeni ja katson enemmän kuin mielelläni ihan kaiken, mitä Jim Sturgess tekee (vaikka stailaus taitaa tässä leffassa mennä vähän yli, mutta hei, se on rooli). Dexteriksi hän sopii täydellisesti! Minulla on varaukseni Hathawayn suhteen. Toisaalta tiesin kyllä roolituksista ennen kirjan lukemista, mikä tietenkin vaikutti lukukokemukseen ja hahmojen muotoutumiseen. Elokuvan ohjaajana on Lone Scherfig, sama nainen jonka jälkeä on myös An Education, joten hyvää on todennäköisesti luvassa. En silti tietystikään vielä, ennen katsomista, uskalla sanoa rakastavani kirjan lisäksi myös filmatisoitua pätkää – en vaikka kuinka tekisi mieli.

Toinen, vähän erilainen traileri täällä.

I've recently read David Nicholls' novel One Day and absolutely loved it. It tells a story of Emma and Dexter, two college students who meet one day and remain friends for years to come. The book follows their story on one particular day each year, on the anniversary of their first meeting. The story might not be extremely unique but it's heartwarming and so humane that you laugh and cry and feel like you've known Em and Dex forever.

There's also a movie based on the book coming up. I think I may have too high expectations towards it, but hopefully it's gonna match them - at least the director's good (Lone Scherfig, she's directed An Education f.ex.) and the actors (Anne Hathaway & the oh-so-lovely Jim Sturgess) are probably almost perfect for the roles. I can't wait!!

8 comments:

 1. Kirjaa en oo lukenut, mutta näin ton trailerin tossa joku aika sitten ja vaikuttaa kyllä ihan katsottavalta :)

  ReplyDelete
 2. Anne Hathaway on erittäin sopiva Emiksi, mutta Jim Sturgessia en pystynyt millään tavalla kuvittelemaan Dexterin rooliin tuon ensimmäisen trailerin jälkeen. IMDb-videon perusteella olen hieman luottavaisempi herraan - voi kun tämä tulisi jo!

  -Elina-

  ReplyDelete
 3. Joo, leffaa odotan, mutta sitä ennen on aikaa ainakin lukea tuo ostamani kirja :)

  ReplyDelete
 4. Täähän vaikuttaa mielenkiintoiselta!

  ReplyDelete
 5. Jenni, toi toinen traileri on musta kivempi (se mikä on linkin takana), mutta varmasti katsottava filkka anyhow :)

  Elina, hmm musta taas Hathaway on sillä rajoilla, koska se on vähän liian kaunis Emmaksi.. :) Mutta katsellaan miltä lopputulos näyttää!

  J, lue lue :)

  Riehu, se on!

  ReplyDelete
 6. Oon myös lukenu kirjan (loved it!) ja kuulin että siitä tehdään leffa, mutta jotenkin missasin että se tulee jo näin pian! Mutta täytyy sanoa että yks asia mitä rakastin kirjassa, oli se sen englantilaisuus ja se kuinka se kieli oli nimenomaan brittienglantia. Eihän ne mitenkään voi laittaa Anne Hathawaytä pääosaan - jenkkiaksentilla! Noooouuuuuuu :( ...no mut kyllä mä silti haluun ton leffan nähdä vaikka pelkäänkin ehkä pettyväni :D

  ReplyDelete
 7. Annika, ainakin trailerin perusteella Hathawayn aksentti yrittää olla brittiä, mutta tietysti jenkkiläisyys kuultaa läpi :/ Plöö. Onneksi on Sturgess, joka ei koskaan petä ;) <3

  ReplyDelete
 8. Joo kyllähän se onneks on varmaan huomioitu, ja hyvällä tuurilla Anne on oppinut yhtä hyvän brittiaksentin kun Brad Pitt irkkuaksentin The Devil's Own leffassa :D

  ReplyDelete