2011/07/20

How You Are My Hero

Movie Mondayssa peräänkuulutetaan tällä viikolla lapsuuden ja nuoruuden sankareita, niitä filmejä, jotka ovat jättäneet jälkensä syvälle ja vaikuttavat vielä vuosienkin jälkeen.

Omalla kohdallani vaikuttavimmat teokset on varmasti tsekattu nimenomaan siellä varhaisnuoruudessa. Toki ihan lapsenakin katsotuista elokuvista moni on osunut ja uponnut, mutta pääosin leffat ovat silloin olleet animaatioita, ja haluan jättää ne tarkoituksella tästä luokittelusta pois.

Jurassic Parkin tullessa ensi-iltaan vuonna 1993 10-vuotias Bubble pääsi katsomaan elokuvan vain vanhemman seurassa. Todentuntuiset tietokonetehosteet olivat uutta, ja joka paikkaan hyökkäilevät dinosaurukset ala-astelaisen mielestä tietysti übermahtavia. Jurassic Park pysyi lempielokuvana pitkään, samoin kuin sen jälkeen sykähdyttänyt Independence Day. Ihan tähän päivään asti ne eivät ole jaksaneet kantaa, vaikka niillä oma tunnearvonsa onkin.

Sen sijaan Edward Scissorhands, tuo keinotekoiseen pastellimaailmaan sysätty saksikätinen, väärinymmärretty hahmo on nostanut empatiakäyrän korkeuksiin jo pitkään. Ihan vielä sen ilmestyessä 1990 en katsojakuntaan kuulunut, mutta muutama vuosi myöhemmin kyllä. Winona Ryderistä en liiemmälti pidä, mutta Tim Burton, Johnny Depp ja goottivivahteet, ah, enempää ei tarvita! Elokuva, joka tuo kyyneleet silmiin yhä uudestaan, ja joka ei koskaan poistu sydämestäni.
Movie Monday wants to know who are your childhood heros and which movies have stayed in your heart to this day. Although I remember Jurassic Park (and later Independence Day too) making a huge impact on the 10-year-old me with its real-life looking dinosaurs and exciting action scenes, it's the ever-so-lovable Edward Scissorhands who is my true hero. He will definitely never leave my heart.

4 comments:

 1. Saksikäsi Edward on kyllä symppis leffa! Rakastan Burtonin tyyliä ja miehen elokuvista monet ovat lemppareiden listalla :)

  Myös tuo Jurassic Park oli aikoinaan kyllä ihan huippu!

  ReplyDelete
 2. Mietin itsekin tähän Saksikäsi Edwardia, tykkäsin siitä jo joskus pienenä tosi paljon. Silloin en tosin vielä tiennyt Burtonista mitään. Samoin muuten Beetlejuice oli lemppareitani jo lapsena. Oli hauskaa joskus vuosia myöhemmin yhdistää leffan tekijä molempiin! Tim Burton on siis ollut suosikkejani vuosia, ennen kuin edes tajusin asiaa ;)

  ReplyDelete
 3. Näissä postauksissa meidän ikäeron huomaa parhaiten ja sitä tuntee itsensä vanhaksi ;-)

  Minulla muuten myös aikoinaan kolahti Beetlejuice, silloin kun en vielä älynnyt leffaohjaajista mitään. Samoin rakastuin Edwardiin ensikatsomalla, mutta en sitä nähnyt heti ilmestymisen aikaan vaan vasta hieman myöhemmin.

  ReplyDelete
 4. Noona, juuri näin! Edward on paras Burton ikinä<3

  horrendous, vähän sama minulla, tosin tuon Eetun suhteen siis lähinnä - vasta jälkeenpäin Tim Burtonin tuotanto ja tyyli tulivat tutuiksi koko laajuudessaan :) Mutta hauskaa, että jo pienenä alitajunta kuitenkin jo tavallaan yhdistää saman tyypin ohjaukset samaan tykkäskategoriaan!

  Paivi, totta ;) Popkulttuuri mittaa jotenkin parhaiten aina sitä aikakautta, missä kukin on elänyt.. Vaikka toki sitä voi sitten hypellä eri vuosikymmenien välillä oman soittimensa kautta, mutta siihen mitä TV'stä tai radiosta tulee, ei voi oikein vaikuttaa.

  ReplyDelete