2010/02/09

Cheerleading SM 2010

Viime viikonloppuna Helsingin vanha jäähalli täyttyi sadoista urheilijoista, jotka kilpailivat Suomen Mestaruudesta. Lajina oli mikäs muukaan kuin cheerleading - jos et tiedä, mitä kilpacheerleading on (tai sekoitat sen lätkämatseissa pyllyään pyörittäviin tyttöihin, jaksan aina muistuttaa näiden olevan kaksi aivan eri asiaa...), tsekkaa vaikka tästä. Lauantaina kisattiin aikuisten sarjoissa, sunnuntaina oli junnujen vuoro sekä mini-ikäisten Super Cheer -kilpailu. Alle 13-vuotiaat kun eivät vielä osallistu arvokisoihin.

Olin lauantaina tsekkaamassa paitsi nykyisen, myös entisen seurani A-joukkueiden suoritukset. Koska itse harrastan tanssipuolella, naisten cheerdance-sarja kiinnosti kaikkein eniten. Cheerdancessa on paljon vivahteita joukkuevoimistelusta, mutta se on kuitenkin täysin eri laji ja keskittyy selvästi tanssillisuuteen. Tänä vuonna erilaisten hyppyjen, vaativien koreografioiden ja piruettien lisäksi nähtiin tanssinostoja, jotka on vihdoin sallittu säännöissä. Kyseessä ovat siis sananmukaisesti nostot, eivät heitot korkealle ilmaan kuten cheer-puolella. Myöskään maa-akrobatia (kuperkeikkoja ja kärrynpyöriä lukuun ottamatta) tai stuntit/pyramidit eivät ole tanssissa sallittuja. Se, millainen jokaisen leapin, cheerhypyn ja piruetin on oltava, on muutenkin tarkkaan kirjattu lajin sääntöihin. Tanssissa vaaditaan paljon sekä voimaa että venyvyyttä.

#4 Campuksen Koonto

#5 HAC Elegants

#3 Northern Lights Dance

#1 Dream Team Dancers

Vailla sen kummempaa faktaa tai muutakaan järkevää asiaa, halusin vain ikuistaa blogiin, että kävin kisoissa tänäkin vuonna ;) Tuubista muuten löytyy tanssisarjan hopeaa napanneesta Funky Dance Teamista videota, muista ei. Ei muuten sitten edusta cheerdancen yleistä linjaa, vaan jokaisella joukkueella on ihan oma tyylinsä!


p.s. Muokkasin tekstiosuutta leveämmäksi, nyt mahtuu taas jättikuvat :) Nämä tosin taisivat nyt mennä vähän pikseleiksi, koittakaa kestää... En jaksa muokata uudestaan.

7 comments:

 1. Minä olen jotenkin ihmeen viehtynyt cheerleadingiin urheilulajina. En ole koskaan itse harrastanut tanssia, telinevoimistelua tai muuta vastaavaa, mutta cheerleadingissa on jotain tosi mielettömän kiehtovaa. Se on niin kokonaisvaltainen urheilulaji, jossa pitää hallita niin monta asiaa yhtäaikaa, ettei sitä voi kuin ihailla.

  Juuri eilen oli töissä tosi hiljainen päivä ja katsoin silloin YouTubesta cheerleading-videoita. Yhdessä mm. yksi jätkä ja mimmi näyttivät liikkeitä. Siinä se kaapin kokoinen kundi heitteli sitä pientä lihaskimpputyttöä sulavasti ilmaan, otti kopin, nosti suorilla käsillä sisomaan ja jossain vaiheessa piti tyttöä pitkään ilmassa jalkapohjasta kiinni pitäen YHDELLÄ KÄDELLÄ. Ja kaikki sujui sulavasti ja notkeasti kuin tanssi. Että siitä sitten vaan perässä tekemään. :-D

  Minua huvittaa aina kun kuulee haukuttavan miespuolisia cheerleadereita neideiksi. Eipä siinä touhussa ole mitään neitimäistä.

  ReplyDelete
 2. Tykkään katsella kaikkea ryhmässä tapahtuvaa tanssillista liikuntaa. Mielestäni on ällistyttävää, miten liikkeet onnistutaan toteuttamaan niin samanaikaisesti ja hallitusti. Respect! :)

  ReplyDelete
 3. Cheerleading on maailman paras urheilulaji. Harrastin sitä muutama vuosi sitten jotain vuoden, ja mua edelleen kaduttaa niiiiiin paljon että lopetin!! Cheerleading on vaan niin mahtavaa.
  Go Jags! Jyväskylän Jaguaarit oli siis mun seura ;) Ja ne rokkas taas SM-kisoissa. Kun vaan en ois lopettanut.. Mutta kerkesin mäkin yhdet SM-kisat kokea! Tai no, minien supercheerit jos ihan tarkkoja ollaan :D Olin sillon vielä mini, tosin vähän lopettamisen jälkeen olisin siirtynyt junnuihin.

  ReplyDelete
 4. Funkyt on kyllä hyviä! Olin katsomassa MM-kisoja silloin pari vuotta sitten Hesassa ja oli kyllä aika mahtia katsottavaa. :) Cheerdance oli kyllä hyvinä päivinä mukavaa, vaikka piruetit repivät hermoni riekaleiksi ja spagaati ei vaan ikinä suostunut menemään pohjaan asti. :--D

  ReplyDelete
 5. Anzi, jotenkin aivan ihana lukea kommenttisi!! Tulin iloiseksi ^___^ Tubessa tosiaan on niitä kaikista hurjimpia, ammattilaisten cheer-videopätkiä. Voi olla juuri sama mitä tarkoitit, mutta siellä on pari sellasta paristunttipätkää, mitkä ihan oikeasti näyttää trikkikuvaukselta. Eihän kukaan voi nostella ja heitellä sitä tyttöä niin :D Ja jos jonkun mielestä voiman käyttäminen ja volttien tekeminen on neitimäistä, niin se on sitten ihan vaan niiden ongelma ;)

  L, kiitos! Minäkin tykkään, ja vielä enemmän tietysti nykyään kun niistä tajuaakin jotain :)

  Sara, hihi! Mutta eihän mikään estä sua alottamasta uudestaan!! Ja jos ei uskalla mennä normi sennuihin heti, niin onko Jagseilla semmosta vanhojen konkareiden joukkuetta? Jossa vaan tavallaan vähän jäähdytellään, ei kisata vaan kerrataan ja mietitään et mitä tuli silloin huippuvuosina tehtyä, miten nostot menikään jne.. Semmosessahan voi vähän muistella juttuja ja sitte koettaa päästä varsinaiseen cheer-joukkueeseen, jos se tuntuu paremmalta :)

  Joa, niinpä, mutta musta FT on myös aika tylsä :D Tai siis tylsintä on se, että Gorillat voittaa sekasarjan suomen mestaruuden AINA, ei niillä oo vastusta, ja sitte ne ei tyyliin edes innostu mitalista, koska se on niille jo niin tuttua.. Kaipaisin enemmän kilpailua ja vaihtelua noihin sarjoihin! Sama tanssissa, samat on aina kärjessä. Piruetit on kyllä niin riippuvaisia päivästä, ja spagaatit ei mee mullakaan pohjaan, mut ei se haittaa :D

  ReplyDelete
 6. http://www.youtube.com/watch?v=lUnHn67oGfc

  En voi kyllä yhtään ymmärtää miten Gorillat voi olla tylsiä. Mun mielestä ne on niin taitavia eikä niillä ole noussut voittaminen hattuu toisin kuin Golden Spirit Angels-joukkueella.

  Haluaisin joskus päästä Gorilloihin.
  Sekasarjassa on nyt kilpailua kun mukana on taitavat x-ray ja renegades. Myös Turusta ja Jyväskylästä tulossa joukkueet sekaan.

  ReplyDelete
 7. Anonyymi, ilmaisin asian vähän huonosti, eli en tarkoittanut että Gorillat itsessään välttämättä olisivat niin tylsiä - tokihan he ovat mielettömän taitavia, kuten sanoit! :) Mutta musta se on tylsää, että muilla on aika vähän mahdollisuuksia pärjätä niille. Mutta ehkä Xray ja Renegades nousevat vielä, ongelmanahan niillä tuppaa olemaan se, että poikia on niin vähän.. Gorilloissa taas miehiä on lähestulkoon enemmän kuin naisia (? en muista tarkkoja määriä), joten voimaa heittoihin ja paristuntteihin löytyy. Huippua kyllä, että lisää sekajoukkueita saadaan mukaan!

  Itse en tosiaankaan ole mikään cheer-puolen asiantuntija, enkä tunne joukkueita kokonaisuudessaan niin hyvin, että tietäisin keillä nousee hattuun ja keillä ei.. Vaikka juttuja aina kuuleekin ;) Lisäksi kun en kaikkien stunttien vaikeutta tiedä, saattaa ohjelmat helposti vaikuttaa tylsiltä. Esim. juuri Gorilloilla on jo tottunut siihen korkeaan tasoon, ja melkein mikään ei sitten enää oikein hetkauta. Koska ite oon ollu vaan tanssipuolella, tunnen sen hypyt ja liikkeet paremmin ja tiedän miten vaikeita tai helppoja ne on.

  Toivottavasti pääset Gorilloihin jonain päivänä! :)

  ReplyDelete