2010/06/21

Kemikaaleja Kitaan

Vaikka henkilökohtaiset, etenkin terveyteen liittyvät, asiat eivät mielestäni tähän blogiin kuulukaan, tunnen pakonomaista tarvetta valaista taannoin tekemäni vehnättömän myslin taustoja.

Olen kärsinyt erinäisistä vatsavaivoista jo vuosia. Viimeisen vuoden aikana ne ovat kuitenkin kirjaimellisesti paisuneet sen verran järjettömiin mittasuhteisiin, että ärsyyntymis- ja alakuloisuuskynnys on ylitetty tsiljoona kertaa. Lääketieteellisten testien mukaan keliakiaa ei ole, ei geneettistä taipumusta laktoosi-intoleranssiin (varsinaista rasitustestiä ei ole tehty, mutta omasta mielestäni maito ei aiheuta minulle mitään oireita), eikä kilpirauhasessakaan ole mitään vikaa. Turpoamista ja järjetöntä kipua sen sijaan on liiankin kanssa. Tiedän näitä ongelmia olevan monella, ja esimerkiksi Kemikaalicocktailin Noora on kirjoittanut omista vatsaongelmistaan ja niiden kanssa taistelusta, ja antanut samalla uskoa kipujen selättämiseen meille muillekin.

*

Tällä hetkellä voin sanoa olevani moniruokavammainen: kiitos ei sanon lihalle, siipikarjalle, vehnälle, hiivalle ja lisätylle sokerille. Raaka sipuli ei sekään ole parhaimmasta päästä vaihtoehtoja, mikäli haluaa välttää kaksinkerroin lattialla makaamisen. Kahvin kanssa on vähän niin ja näin. Jäätelö ja maustetut/sokeroidut jogurtit ovat saatanan (anteeksi) keksintöjä, samoin kuin kaikki muutkin leivonnaisherkut. Hyvästi juustokakut, mudcake, pirtelöt ja perinteinen pulla!*

Valitettava tosiasia on, että usein nämä itselle sopivat/sopimattomat ruoka-aineet löytää vain kokeilemalla. Ja sittenkin saa tehdä hiuksia halkovaa tutkimustyötä selvittääkseen erilaisten ruokien ainesosia. Voitteko uskoa, että näkkileivässäkin on hiivaa?! Vehnäjauhoja tungetaan niitäkin ihan joka paikkaan, esimerkiksi karkkeihin. Onneksi on olemassa joitakin hiivattomia ja vehnättömiä leipiä, joita saa jopa omasta minikokoisesta lähikaupastani. Kuitenkin on ollut lähes väistämätöntä, että ruokavaliossani ovat hiilihydraatit vähentyneet rajusti viime aikoina. Keskityn syömään vihanneksia ja hedelmiä (omena on tosin välillä ongelmallinen), tarpeeksi proteiinia ja hyvää rasvaa sekä kuituja. Karkkikin on jäänyt pois. Paheista tumma suklaa ja täysin sokeriton valkoviini ovat osoittautuneet kohtuullisen mukaviksi nautittaviksi. Suurin kompastuskivi ovat työpaikan pullaperjantait, jolloin houkutusten vastustaminen on yleensä osoittautunut mahdottomaksi. Joka kerta sitä tosin saa myös katua.

*


En siis todellakaan ole yksin vatsavaivojeni kanssa. Niiden määrän kasvusta kertoo jo sekin, että kauppoihin on viime vuosien aikana tullut ties mitä Activioita, joiden väitetään poistavan ikäviä oireita. Itse en ole moisia kokeillut, enkä kokeile (lisäksi kärsin vähän erityyppisistä oireita kuin mihin näiden sokerilitkujen sanotaan tuovan helpotusta). Ongelmien lisääntyminen kertoo mielestäni suoraa sanaa siitä, mitä moskaa me nykypäivänä tungemme sisuksiimme. Lukuisat lisäaineet eivät vain voi olla hyväksi elimistölle. Kun viime aikojen elintarviketeollisuuden lakot ovat uhanneet, ihmiset ovat rynnänneet henkensä kaupalla kauppoihin ja marketteihin hamstraamaan eineksiä - ne kun loppuvat lakon aikana ensimmäisinä hyllyistä. Järjetöntä! Ihan kuin normaalilla ruoalla ei pärjäisi.

Ei ihme, että luomu, lähiruoka ja itse kasvatettu ovat kasvattaneet suosiotaan jatkuvasti. Yhä enenevässä määrin ihmiset tuntuvat hoksaavan, mistä heille tulee hyvä olo ja mistä ei. Eikä kaikesta tarvitse luopua kerralla - voi jättää yhden ruoka-aineen kerrallaan pois ja kuulostella, miltä tuntuu. Itsekin napsin edelleen lisäaineita esimerkiksi proteiinijauheen muodossa. Mutta näissä asioissa myös annostelulla voi olla merkitystä. Kun syö tiettyä ainetta tarpeeksi vähän eikä tyhjään mahaan, voivat oireet pysyä poissa. Taidanpa silti jossain vaiheessa kokeilla hamppuproteiinijauhettakin.

*

Ainakin pääkaupunkiseudulla luomu- ja lähituotannon tarjonta on ilahduttavan laajaa. Kampissa sijaitsevat Eat & Joy Maatilatori sekä hiljattain uudistettu, lähes jättimäinen Ruohonjuuri tarjoavat kuluttajille laidasta laitaan normaalia markettikamaa eettisempiä tuotteita. Ja kun niiden suosio yhä edelleen kasvaa, saadaan hintojakin todennäköisesti hitusen alaspäin. Kaikista ihaninta olisi silti oma kasvimaa (ja oma puutarhuri sitä hoitamassa, tällä viherpeukalolla ei paljoa mitään kasvateta), josta saisi kesäisin tarpeellisia värkkejä ainakin salaatteja varten. Pihan ja parvekkeen puutteessa yrttitarha jää tosin haaveeksi vain. Onneksi on kuitenkin äidin viinimarjapensaat, joita pääsee tänäkin kesänä antaumuksella tyhjentelemään.

Itselläni vehnän pois jättäminen on auttanut olotilaan suuresti. Pastanarkkarina muutos ei ole edes ollut järin hankala, sillä spelttipasta ei aiheuta ikäviä oireita ollenkaan. Lisäksi gluteenittomia vaihtoehtoja löytyy nykyään varsin runsaasti. Mutta omat ongelmansa erikoisruokavalio toki ajoittain aiheuttaa. Mieliteoista ja turhautuneisuudesta selviää kun muistaa, että paras olo tulee sisältä päin :)



* Speltti- ja gluteenittomista jauhoista tehtynä herkut voivat mennäkin, pitää alkaa testailemaan. Jos tiedät hyviä ohjeita, otan mielelläni vastaan! :)


15 comments:

  1. Kiitos tästä,
    on aina niin lohduttavaa kuulla toisista ruokavammaisista.
    Hyvä että olet löytänyt tavan selvitä elämästä rajoitetuilla syömisilläkin!

    ReplyDelete
  2. Voi kamalaa, miten tuttua... sukuvika, sanoisin. Noudatin vuosia sitten aika kauankin vehnätöntä,hiivatonta ja sokeritonta ruokavaliota ja voin paremmin. Nyttemmin vain jossain määrin välttelen niitä. Pitäisi ehkä skarpata!

    ReplyDelete
  3. Mun vatsa teki saman tenän pari vuotta sitten. Leipää voin syödä taas välillä, mutta yleensä ei kannata, paitsi soodaleipää. Vatsavaivat myös rauhottu aika paljon pelkän leivän ja vehnän ja hiivan hylkäämisellä, tosin nykyään juon kahvin kanssa soijamaitoa ja harvemmin syön muuta kuin maustamatonta jogurttia. Voi että n harmillista miten yleisiä nämä vaivat ovat!

    Tsemppiä ja haluan ehdottomasti kuulla aiheesta lisää. Ai niin, mullakaan ei löydetty mitään allergioita.

    ReplyDelete
  4. Mahavaivat eivät ole kivoja, vaan suorastaan saatanallisia! Mulla aiemmin aikalailla kaikkea kestänyt maha teki stopin n. neljä vuotta sitten muutamien antibioottikuurien jälkeen, jolloin monet aiemmin siedetyt ja lemppari ruoka-ainekset aiheuttivatkin katastrofin. Siirryinkin laktoosittoman maidon pariin, ja koitin vältellä ongelmaisia ruokia. Maitohappobakteereilla sain onneksi ongelmaa kuriin, mutta vaikka maha kestää aiempia, bannissa olleita asioita, ei se siltikään ole täysin normaali.

    Ja tuo on niin totta, einekset varsinkin ovat saatanan keksintö, joista mulle ainakin tulee totaalikurjafiilis ja maha tekee känkkäränkät! Mä pyrin niitä karttamaan ja jos oikeasti täytyy töihin moista ostaa evääksi, hyödynnän mielummin niitä kaupan omien keittiöiden tuotoksia, joita myydään tiskiltä.

    Hirmuisesti tsemppiä, nyt vaan bongailemaan spelttiohjeita :) Ja kertoilehan, miten homma edistyy!

    ReplyDelete
  5. Tutulta kuulostaa. Minulla vatsavaivat pahenivat kamaliksi pitkän antibioottikuurin myötä nelisen vuotta sitten. Kaikkea olen kokeillut ja nyt olen jo kauan ollut täysin ilman lehmänmaitotuotteita. Olin myös vuoden verran syömättä vehnää ja se tuntui auttavan, sillä nyt voin syödä sitä taas silloin tällöin.

    Syön aika vähän leipää, pastaa ja riisiä, koska ne tekevät olon edelleen tukalaksi. Raa'at vihannekset tuotti yhdessä vaiheessa ongelmia, mutta nyt syön niitä taas suht normaalisti.

    Luulen, että eniten on auttanut valmisruokien syömisen lopettaminen. Teen kaiken itse ja syön nykyään varmasti terveellisemmin kuin ennen. Karkkia ja muita herkkuja syön edelleen vähän liikaakin, mutta ne eivät aiheuta enää samalla lailla ongelmia kuin ennen. Lihan pois jättäminen lähes kokonaan on sekin auttanut, vaikka teinkin sen eettisistä syistä. Ei ole enää niin "täysi" olo.

    Tämmöiset vaivat on tosi yleisiä nuorilla naisilla. Ken tietää miksi, koska varmaan miehet syö yhtälailla lisäaineita yms.

    ReplyDelete
  6. Ai niin, spelttijauhoilla voi korvata vehnäjauhot ihan kaikessa ja esim. spelttimannaryyneistä tehty mannapuuro on taivaallista! Mun blogissa voi olla joitakin reseptejä ja esim. mutakakkuun en laita yleensä mitään muuta jauhoa kuin vähän kaakaojauhetta.

    Silloin kun en syönyt hiivaakaan tein tosi usein riisipiirakoita, kun siihen taikinaan tulee vain ruisjauhoja ja vettä ja sitten täytteeksi riisipuuroa :) Kaura 100 -leivissä ei ole hiivaa ja ainakin Kampin K-kaupassa on muitakin kauraleipiä jotka on tehty juureen.

    ReplyDelete
  7. Oi voi, olen harmissani sun puolesta! Mulla on samat ongelmat, eikä maitoallergia siihen päälle yhtään auta asiaa. Mä olen päätynyt vaan jättämään kaiken punaisen lihan , kanan, leivän ja pastan, perunan ja jopa riisinkin pois. Tai sanoisin enemmänkin, että välttelen kaikkia noita suurimman osan ajasta. Suklaassa olen siirtynyt myös tummaan suklaaseen, ja se on yllättäen nyt musta jo parempaa kun maitosuklaat. Kahvistakin kun jätin maidon pois helmikuussa, niin olo on kohentunut huimasti. Toisinaan pizzaa ja jädeä oon syöny, varsinki niitä Kingiksiä kesän kunniaks, mutta aina saa tosiaan kärsiä jälkeenpäin. Karkkien korvikkeeks olen alkanut syömään kuivattuja hedelmiä, mutta sokeriahan niissäkin kyllä on...

    Ihana, kun otit asian puheeksi, näistä varmaan kärsii moni hiljaisuudessa ja kiroaa ja kiukkuaa itsekseen :S

    Onkohan mahdollista, että ruokien sisältö on merkittävästi muuttunut, kun nämä ongelmat näin kovasti yleistyy?

    ReplyDelete
  8. Mä en uskalla suunnitella meille mitään syömistä ens kuulle, kun en tiiä mitä voit syyä :DD Ootko kokeillut leipoo gluteenittomilla jauhoilla mitään? Aattelin vaan, että tuleekohan sillä hyvää leipää vaikkapa :3

    Mua niin ärsyttää, kun en ikinä muista varmistaa kaikista maitoa sisältävistä tuotteista, että onhan ne varmasti vähintään vähälaktoosisia. Sitte saan kärsiä jälkikäteen ilmavaivoista ja muusta ihanasta, kun huomaan siinä syödessäni että ai niin, tää onkin normimaidosta tehtyä :D

    ReplyDelete
  9. Hei, tein sunnuntaina niitä paprikapyöryköitä ja couscous-salaattia ja ne oli ihan mielettömän hyviä! Ajattelin joku viikonloppu tehtailla niitä pyöryköitä pakastimeen, josta voin sit aina ottaa evääks töihin. Sit me ollaan siirrytty Valion Gefilus-maitoon ja paitsi, et se on tosi hyvää, se myös auttaa vatsaongelmiin, ainakin meistä herkkävatsaisempi on sitä mieltä.

    ReplyDelete
  10. Minä olen ollut jo pitkään sitä mieltä, että suurin osa meidän suomalaisten vatsaongelmista johtuu siitä, että meille syötetään liikaa lisäaineita ja toisaalta liian "puhdasta" ruokaa. Elimistö menee sekaisin, koska se ei ole luonnollista. Itsekin olen vuosien mittaan koittanut pikkuhiljaa siirtyä mahdollisimman vähän lisäaineita sisältäviin ruokiin ja luomuun, ihan senkin takia, että pelkään millainen kemikaalikuorma nyt 3-vuotiaalle tytölleni kasvaakaan elämänsä aikana elimistöön!

    Kokeilemalla nuo ruoka-aine-epäsopivuudet vain löytää, koska eivät kaikki testit kerro totuutta. Minäkin muutama vuosi sitten epäilin olevani allerginen esim porkkanalle ja omenalle, mutta allergiatestit näyttivät negatiivista. Sitten kuulin siitepölyallergian kanssa ristireagoivista ruoista ja niitähän ne olivat minunkin tapauksessa.

    Tsemppiä sulle!

    ReplyDelete
  11. Mun vatsa on myös ns. ongelmavatsa. Rakastan pastaa kuten sinäkin ja kiitän nyt polvillani tuosta spelttipasta-vinkistä!! Nimittäin veikkaan että mullakin vehnä on kinkkisin aine, väittävät että en ole "maito-allergikko" vaikka oireet sanovat muuta mutta rakastan juustoa joten mitä tehdä ;O) Ja hiiva, tuo pahin kaikista saa multa ärinää aina, ihanaa etten ole yksin ;O)

    ReplyDelete
  12. Kuulostaa hyvin järkevältä tuo lisäaineiden vältteleminen. Sitä meilläkin yritetään. Mahdollisimman luonnollista ruokaa, eikä mitään turhia eineksiä. (Mies kyllä syö maksalaatikkoa monestikkin, mutta onneksi vain töissä, siinä kun on niin kamala haju.) Myös tuo vehnän vältteleminen olisi hyvä. Leivässä meillä ei sitä olekkaan, kun syödään täysruisleipää. Mutta tuo spelttipasta vinkki on minullekkin mieluisa.

    ReplyDelete
  13. Mulla ei itsellä ole muita mahaongelmia kuin maitotuotteista tuleva turvotus, joka siis on vähän niinku itseaiheutettua. Pitäisi tarkemmin katsoa, mitä syö, ettei vatsa turpoa ja mourua koko iltaa. Mutta silti kiinnostaa nuo speltti- yms. jauhot. Laiska vaan olen, enkä muka jaksa kokeilla... Mutta on kiva tietää, että vaihtoehtoja on.

    Nuo vatsavaivat on varmasti tuskaisia! Joskus harvoin kun vatsa tosissaan temppuilee, olo on kamala.

    Ootko muuten kokeillut maitohappobakteereja tai ruuansulatusentsyymejä? Niistä saattaisi joskus olla apua, vaikka eihän ne pidemmän päälle ole ratkaisu.

    ReplyDelete
  14. Emilia, pientä taisteluahan tämä on mutta kokeilemalla oppii :) Ruokavammat suxx!

    Anonyymi, taitaa olla sukuvika vielä molemmilta puolilta, huok.. Skarppaaminen on välillä vähän työlästä, mutta toisaalta yleensä sen arvoista.

    Nooruska, liian yleisiä nää on tosiaan :/ Harmillista. Onneksi oot saanut vatsan suurinpiirtein kuntoon. Ehkä minäkin!

    Salka, saatanallisia tosiaan! Haittaavat menoa tosi paljon :/ Mulla ei maitohappobakteerit tai muutkaan oo auttaneet, tosin en oo antibioottejakaan juuri syönyt. Nehän justiin tuhoaa ruoansulatuselimistön bakteeritasapainon helposti.. Mutta ei tässä auta kuin yrittää selvitä :)

    Katariina, kiitos kommentista! Hyvä, että oot lötyänyt apuja vatsaongelmiin. Musta on ihan käsittämätöntä, että monesti karkeissakin on vehnäjauhoja.. Ja sokeria on ihan joka ruuassa. Rajottaa kamalasti menoa. Mutta täytyypä käydä katsomassa blogissasi erilaisia reseptejä, heti kun juhannushulinoilta ehdin! :)

    Jalouse, kiitos! Se on kyllä äärimmäisen kurjaa, kun täytyy luopua ties mistä syömisistä. Vierailullakin ollessa tuntuu siltä, että aiheuttaa vaan ongelmia isännälle/emännälle, kun pitää kaiken maailman erikoisruokia tehdä.. :/ Vaikka eihän se oma vika ole. Toki ajoittain voi syödä niitä 'kiellettyjäkin' ruokia, mutta niistä saa tosiaan aina kärsiä! Mur. Meillä toi ruoka on kyllä niin teollista nykyään, etten yhtään ihmettele, että kaikenlaisia vaivoja löytyy itse kultakin..

    ReplyDelete
  15. Henskis, uskallat uskallat :D En oo koittanut, koska en muutenkaan leivo oikeastaan ollenkaan, mutta kyllä niitten pitäisi toimia ihan hyvin :) Ainoo vaan että sitä hiivaakaan en oikein siedä, joten se rajottaa leipien teon yleensä. Leivontasooda (ruokasooda? mitäsenyton) tosin ilmeisesti menisi ja korvaisi hyvin hiivan. Mulla ei tota maito-ongelmaa tosiaan ole, paitsi jos siihen maitotuotteeseen on lisätty paljon sokeria.

    Hannie, hyvä tietää! Pitää joskus kokeilla :) Mäkin oon syönyt Valion A+-jogurttia iät ajat, siinä pitäisi olla vatsaa tasapainottavia ainesosia. Tosin tietenkin teollisia..

    Paivi, ihan totta!! Asiahan koskee myös mm. suomalaista maitoa - monet saavat siitä oireita, mutta eivät ulkomaalaisesta (esim. Lidlin) maidosta o___O Jokin siinä tuotantoprosessissa mättää.. Vähän sama kuin sairaalabakteerien kanssa. Ollaan totuttu liian kliiniseen ja puhtaaseen ympäristöön, ja pienetkin pöpöt aiheuttavat kauhean kaaoksen. Ihanaa, että lapsesi saa syödä oikeaa ruokaa :)

    Mikaela, et todellakaan ole yksin! Vehnä on kyllä maailman rasittavin aine, turpoaa vatsassa satakertaiseksi ;) Tai siltä ainakin tuntuu. Spelttipastaa saa ainakin Eat&Joysta. Vähän kallistahan se on, mutta toisaalta jos ei usein syö niin eipä se maata kaada.

    Suvi, lisäaineiden vältteleminen on jees, mutta tuntuu olevan äärimmäisen hankalaa ilman, että valmistaisi kaiken itse tai ostaisi ihan kaiken luomuna. Mihin ei monesti ole kuitenkaan mahdollisuutta. Ehkä jonain päivänä :) Musta on älytöntä, että monissa ruisleivissäkin on vehnää seassa ja vähintäänkin sitä hiivaa. Itse oon löytänyt vain yhden juureen tehdyn ruisleivän.

    norppa, kokeileminen on aina vähän hankalaa.. Mut toisaalta, sitten kun on kerran kokeillut niin on helpompi kokeilla toistekin. En kyllä tiedä mitä eilen söin, maha oli taas kaameassa kunnossa.. Vaikken mielestäni syönyt mitään kiellettyä o___O Mutta mistä näistä aina tietää. Oon syönyt sekä maitohappobakteereita että ruoansulatusjuttuja, monenlaisiakin, eikä niistä mainittavasti oo apua :/ Ehkä vähän.

    ReplyDelete