2011/07/02

NYC - Food

Ameriikan herkut ovat vallanneet suvereenisti koko maailman. Jos New Yorkissakin roskaruokadinereita on joka nurkan takana, voi vain kuvitella, millaista meno on Keskilännessä. Onneksi kansainvälisessä kaupungissa on myös etnoravintoloista joka lähtöön. Lisäksi matkalla tulee käveltyä todella paljon, jolloin a) ei tarvitse laskea kaloreita ja b) minunkin mahani pysyy yllättävän hyvässä kunnossa viljasta huolimatta (vaikka toki niitä välttelinkin aina kun jaksoin). Elämän suola: ruoka!


Päivähän alkaa tottakai aamiaisella. Hotellin läheltä 2nd Avenuelta löytyi Morning Star, perinteinen aamiaiskahvila/diner, jonka työntekijät oppivat viikon aikana jo muistamaan vakkaritilauksemme. Kolmen munan munakkaalla päivä alkoi hyvin ja jatkui aina myöhään iltapäivään saakka ilman nälän tunnetta. Noin kymmenellä taalalla sai munakkaan ja sen kaveriksi teetä ja paahtoleipää. Myös pannarit oli tietenkin pakko testata. Viimeisenä aamuna muiden yrittäessä epätoivoisesti metsästää iPad2'ta, hilppasin läheiseen Starbucksiin ja nautin aamiaiseni hospitsin kattoterassilla. Ennen kentälle lähtöä valitsimme vielä brunssipaikaksi Morning Starin naapurin, jossa vähän fiinimpään aamiaisateriaan sisältyi myös drinkki valinnan mukaan.



Kun roskaruuan luvatussa maassa ollaan, täytyy sitä myös syödä. Erilaisia hampurilaiskojuja (mm. Five Guysissa on all toppings free) löytyy ympäriinsä, mutta kaikkien kunkku on Shake Shack. Jopa tämä pesco-vege sortui syömään tavallisen hampurilaisen (hei, ollaan sentäs hamburgerin synnyinsijoilla ja kasvisversio maksoi kolmasosan enemmän), joka olikin luomulihapihveineen varsin maukas. Mutta riitti varmaan seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi eteenpäin.

Parhaaksi pizzeriaksi kuvattiin Grimaldi's, joita on kaupungissa parikin kappaletta. Me söimme pizzamme Brooklynissa, sillan kupeessa. Paikkaan sai jonottaa jonkun aikaa, mutta se oli sen arvoista.

Ja kun roskaruoka kyllästyttää, löytyy ruokakaupoista erilaisia kilohinnalla myytäviä salaatteja sekä lämpimiä ruokia. 2nd Avenuella niin ikään sijainnut baari/ravintola Vero tarjosi sangrian lisäksi maukkaan iltapalan.


Chinatownissa kannattaa ehdottomasti piipahtaa itämaista sapuskaa nauttimassa. Joe's Shanghai Restaurantiin (Pell Street) oli jonoa, mutta pienen odottamisen jälkeen pääsimme sisään - ja kuinkas ollakaan, meidät ohjattiin siihen ainoaan vapautuneeseen pöytään, jonka yläpuolella seinällä nökötti Paavo Lipposen kuva :D Suomi-pöytä! Annokset olivat suuria ja maittavia, vaikken yleensä kiinalaisesta/thaimaalaisesta ruuasta suuremmin välitäkään.

Myös bubble tea kuuluu Chinatownin herkkuihin, joskin saa sitä muualtakin. Taiwanista kotoisin oleva juoma voi olla mistä teestä tahansa, maidolla tai ilman, kunhan sieltä löytyy tapiokakuulia, bubbleja. En edes vaivautunut maistamaan kuin yhtä makua, kun se osoittautui heti niin hyväksi - vihreä teetä, paljon maitoa, kookosta. Yummy!




Ja mitä herkuttelijat syövät New Yorkissa? Tietysti cheesecakea! Ja cupcakeja! Ja suoraan sanottuna mitä tahansa kakkua! Cupcakejen aatelistoa löytyy Magnolia Bakerysta (useampia ympäri kaupunkia, mm. Rockefeller Centerissä ja Greenwich Villagessa Bleecker Streetillä). Juustokakkua taas saa mistä tahansa, meille suositeltiin Junior'sin versiota. Kokonaisen kakun söimmekin neljään pekkaan hotellimme katolla, mutta myöhemmin kävimme itse ravintolassa (mm. Times Squarella on yksi) "pienellä" iltapalla. Virhe. Jokainen meistä halusi eri maun ja valitsimmekin listasta kakkuviipaleet ymmärtämättä, että kuuden dollarin palanen oli vähintään kolme kertaa niin suuri kuin Suomessa. Kuvista ei todellakaan tajua kakkupalan suuruutta, ja cheesecake OD oli taattu. Olisivat laittaneet varoituksen listaan! Seriously, tämä kansa laihtuisi ainoastaan annoskokoja pienentämällä. Ja minä olin sitten tietysti ainoa joka sai kyseisen viipaleen syötyä kokonaan, ja ehkä vähän muidenkin, köh... Mutta kun se maistui taivaalliselta!

Nykissä kannattaa paneutua myös jäätelöihin. Ben & Jerry'sia löytyy tietysti monia eri makuja (minttusuklaa, mmm) ja liikkuvia jätskikojuja voi bongailla milloin mistäkin. High Linen nurkalla olevasta autosta sai kaikki maut myös pirtelöversioina, namskis! Kaikista paras taisi kuitenkin olla pinkkivihreä jätskiauto, joka myi kermajäätelön sijasta frozen yoghurtia erilaisilla päällisillä. Guggenheimin museon kupeeseen sillä hetkellä parkkeeranneesta pakkarista valitsin maustamattoman jogurtin mustikoilla ja kookoslastuilla. Turha kai sanoa miten hyvää se oli.



Viimeisenä iltana oli tarkoitus yrittää päästä Meatpacking Districtille ranskalaishenkiseen Pastisiin, mutta tunnin jonotusaika ohjasi meidät naapuriin. La Gazzetta oli italialaishenkinen, tunnelmallinen paikka jossa sisustus miellytti ja ruoka maistui. Omalta lautaseltani löytyi nauhapastaa kesäkurpitsalla, pähkinöillä, mintulla ja parmesaanilla kuorrutettuna. Kuulostaa omituiselta yhdistelmältä, mutta maistui todella hyvältä! Olenkin yrittänyt keksiä miten saisin vastaavaa tehtyä kotona ilman pastaa.

p.s. Kannattaa muistaa, että New Yorkissa hintoihin lisätään verot, ja ravintolassa koko summaan pitäisi lisätä vähintään 15% tippiä!



Food in New York is just as one would think: both basic American junk food and ethnic restaurants and lots of in between. But the main thing are the desserts - cheesecake, cupcakes, ice cream, frozen yoghurt... Yummy! You should check out any of the names that are bold in the text above, if you're heading towards NYC :)

Bubble tea -kuva: Jaakko Annala.

7 comments:

  1. Eijeiiiii! Syntisen rikollisen hyvännäköistä. Söisin mielelläni kaikkea noista :D

    ReplyDelete
  2. Eijj, mä saan pelkästä kuvien katselusta sepelvaltimotaudin, ku nautin liikaa!!

    ReplyDelete
  3. Oh my god. Näyttää NIIN hyvältä! Tekee mieli cheesecakea nyt niin paljon, että voisin pistää pystyyn itkupotkuraivarit. :D

    ReplyDelete
  4. Yhhh, kiusaat tämmösillä! Ihanannäköisiä juttuja... ja muutenki, mäki haluun New Yorkiin...

    ReplyDelete
  5. Oi, miten herkullisen kuuloista! Musta on maailman rasittavinta että ne tipit pitää aina laskea ja ettei vaan anna liian vähän...

    ReplyDelete
  6. voi elämä mikä nälkä tuli noiden sun kuvien kanssa ja jääkaappi on ihan tyhjä :D

    ReplyDelete
  7. J, syntistä todellakin! Mitenköhän Nykistä sais kotiinkuljetuksen Suomeen, hmm..

    AnneVee, voi ei, mä en kyllä halua hei ottaa vastuuta mistään kuolemantapauksista, joten lopeta kuvien katselu heti!!

    Joa, ne oli just niin hyviä kuin miltä näyttää, vähintään<3 Cheesecake vaan tekeille :)

    Heidi, anteeksi!! Kyllä sä vielä pääset :)

    Riehu, noi tipit on kyllä rasittavia, ehkei sitten enää kun niihin tottuu mutta turistille vähän hankalaa.. Aina jättää liian vähän tai liian paljon.

    Nelliina, syvät pahoitteluni :D

    ReplyDelete