2010/07/29

Edinburgh 2/5

Edinburghista löytyy lukuisia kulttuurikohteita aina vanhoista rakennuksista uudempiin (kuten parlamenttitalo) ja kuningattaren palatsiin asti. Jokaisella paikalla on oma värikäs historiansa, johon perehtyminen vaatisi ruttokaupalla aikaa, valitettavasti. Lisäksi city on täynnä muita hauskoja paikkoja: esimerkiksi Bedlam Theatre on entinen mielisairaala, The Elephant House taas kahvila, jossa J.K.Rowling kirjoitti ensimmäisen Harry Potterin. Sightseeing-bussien kautta saa hyvän yleissilmäyksen kaupungista. Osa kiertoajeluista pyörähtää myös ydinkeskustan ulkopuolella, esimerkiksi satamassa. Mikään ei silti voita jalkaisin samoilemista pitkin kivettyjä katuja.

Ja kun ollaan ulkomailla, ja syödään normaalia maukkaammin, ovat ruokakuvatkin pakollisia! Yliopistoalueelta löytynyttä sinistä banaania emme sen sijaan syöneet. Ihan oikea maalattu banaani se oli, ja asetettu näkyvälle paikalle. Päättelimme, että kyseessä oli jonkinnäköinen testi: kuinka monta ihmistä pysähtyisi ihmettelemään näkemäänsä. Hyvin bansku kyllä ainakin meidän huomiomme keräsi.

Matkan aikana tuli testattua niin nopean palvelun italialainen salaatteineen, kuin ketjuun kuuluvan Fridays-puljun Jack Daniels shrimpsit. Friteeratut jättikatkaravut dipattiin maittavaan Jack Danielsilla maustettuun kastikkeeseen, ja kyllä maistui - mikäpä nyt ei maistuisi, kun rasvaa on käytetty kohtalaisen holtittomasti... Myös lihaton englantilainen aamiainen oli pakollinen, itse valmistettuna. Elephants & Bagels -kahvilassa käytiin nauttimassa kaffet ja rocky road -leivokset (joka oli vaahtokarkkeineen minulle hieman liikaa), vaikka ilmeisesti olisi pitänyt maistaa kehuttuja bageleita, joita oli joka lähtöön. Princes Street Gardensin reunustalla oleva söpöäkin söpömpi pitsikahvila houkutteli sateesta huolimatta nauttimaan söpöäkin söpömmät muffinit. Minä ja suklaamuffinit ollaan muuten todella huono idea noin niinkun vatsan seudun kannalta. Eräänä toisena päivänä nautin double choc -muffinin Milliesiltä. Not a good idea. Mutta oli se nannaa (ja väitän, että kaikki se kävely kyllä kulutti kalorit).
Kuvan otti ReiskaEräänä iltana tutkimme kaupunkia hieman toiselta kantilta, nimittäin kummitustarinoiden kautta. Vaikka suurin osa tarinoista olikin tositapahtumia - asioita, jotka olivat tapahtuneet satojen vuosien aikana. Erilaisia hirttämisiä, hautausmaita ja muita pelottavuuksia saimme kuulla kaksi tuntia. Mercat Toursin kierros alkoi maan päältä. Heti aluksi piiskattaviksi joutui kaksi miespuolista henkilöä, ja minäkin jouduin "vapaaehtoisesti" hirttämisen uhriksi. Osa kierroksesta käytiin maan alla olevissa kynttilöin valaistuissa holveissa, jotka on rakennettu 1700-luvulla käsityöläisten työtiloiksi. Myöhemmin luolisto muuttui lähinnä slummialueeksi, ja se hylättiin 1800-luvun alkupuoliskolla. Viitisentoista vuotta sitten holvit avattiin uudelleen lähinnä turistikierrosten käyttöön. Niissä on kuitenkin käynyt myös useita yliluonnollisia ilmiöitä tutkivia ryhmiä, sillä holveissa sanotaan kummittelevan, ja paljon. Kierron lopuksi kuuntelimme vielä muutaman kauhukertomuksen punaviinilasillisen ääressä. Luolissa oli todella hyytävä tunnelma, mutta siitä huolimatta en onnistunut kohtaamaan yhtäkään haamua, vaikka silmänurkissa välillä tuntui jotain vilistävänkin.

Seuraavassa osassa kulttuurimonumentteja, kuten Edinburgh Castle!

8 comments:

 1. Oijoi, matkakuume senkun vaan kasvaa! ( mutta onneksi siihen on tuossa syyskuussa luvattu lääkettä oikein olan takaa ;)

  Kummituskierros kuulostaa hauskalta, musta ois joskus hauska jossain kaupungissa päästä ns. salabaariin/-bileisiin, tosin en tiedä, oisko musta koskaan sellaiseen, saattaisin jänistää :D

  ReplyDelete
 2. Kiitos kovasti näistä Edinburgh-postauksista, olen halunnut matkustaa sinne jo jonkin aikaa ja tämä varmisti asian ihan lopullisesti! Upean näköinen kaupunki!

  ReplyDelete
 3. UAAAAAAAH!!!!!

  Ei muuta.

  ReplyDelete
 4. Salka, Saksako kutsuu? ;) Matkakuumetta ei kyllä saa hillittyä koskaan! Tai korkeintaan kuukauden ajaksi, sen jälkeen haluaisi taas jo lähteä jonnekin. Kaikki kaupunkien pienet, salaiset kolkat olisi kyllä huippua oppia tuntemaan :)

  Ava, eipä kestä! Edi on kyllä todella kaunis paikka :)

  Emilia, koita kestää :D

  ReplyDelete
 5. * Alva, oon taas typoillut jotain..

  ReplyDelete
 6. Kummituskierros kuulostaa hienolta!

  ReplyDelete
 7. Tuo kummituskierros kutkutti ajatuksena myös meitä silloin kun oltiin tuolla, mutta 9-kk ipanan kanssa ei onnistunut, ja kumpikaan meistä ei sitten halunnut yksin mennä ;-)

  ReplyDelete
 8. Nää reissujutut on kyllä aivan mahtavia, kauniita kuvia! Kummituskierros kuulostaa tosi houkuttelevalta, tosin tutisen jo ajatuksesta mutta pitäishän tuommoselle päästä. :)

  ReplyDelete