2010/07/31

Edinburgh 4/5


Kuten Britannian muissakin suurissa kaupungeissa, myös Edinburriessa on suuria, suljettuja puistoja. Avain näihin puistoihin on ympäröivillä asukkailla, jotka maksavat tästä käyttöoikeudestaan hurjia summia (puhutaan sadoista, ellei tuhansista punnista vuodessa). Private parkeihin ei oletettavastikaan ole pääsyä mattimeikäläisillä, mutta onneksi pieniä vihreitä keitaita on muitakin. Kirkon ympärillä on aina puisto, ja kasvillisuudella ympäröityjä leikkipaikkojakin saattaa sattua matkan varrelle. Hautausmaista tsekkasimme Greyfriars Kirkyardin, jonka vanhimmat haudat ovat 1500-luvulta. Creepy. Eikä karmivuutta vähennä yhtään se, että kyseisellä hautuumaalla kummitellaan jatkuvasti, ja ylipäätään sen aitojen sisällä on sekä loukkaantunut että kuollut ihmisiä, osaksi ilman mitään järkevää syytä. Hrr. Onneksi olimme liikkeellä keskellä kirkasta päivää.
Kuvan otti äiti
Kuvan otti Reiska

Kaupunkia halkova Princes Street Gardens on suuri, hoidettu puistoalue. Ei niin suuri kuin Hyde Park tai Kensington Gardens Lontoossa, mutta varsin viihtyisä. Sinne pääsee pakoon melua ihan keskustassakin. Puisto on perustettu 1830-luvulla. Se pitää sisällään vihreitä nurmikenttiä, värikkäitä kukka-asetelmia ja niiden hoitajan majan, pienen ulkoilmakatsomon ja lasten leikkialueen karuselleineen. Talvisin puisto muuttuu Winter Wonderlandiksi, jossa huvipuistovekottimien lisäksi pidetään joulumarkkinat. Sinne tahtoisin päästä! Vaikka kyllä puisto oli oikein miellyttävä näin kesälläkin. Yleisnäkymiä on nähty aiemmissa Edi-postauksissa.Kuvan otti Reiska, pälliys on taas omasta takaaViimeisenä päivänä nostettuamme kytkintä hotellilta ja odottaessamme lentokenttätaksia, suuntasimme muutamaksi tunniksi suhteellisen lähellä sijaitsevaan Botanical Gardensiin eli kasvitieteelliseen puutarhaan. Jättimäisessä puistossa oli niin tarkkaan hoidettua puutarhaa kuin hieman rönsyilevämpää, aika meikäläisen näköistä kasvustoa. Tällaisissa paikoissa parhautta ovat jättipuut, vesielementit, pienet elukat kuten söpöt oravat sekä levähtäminen penkillä ja eväsmuffinin syöminen. Oijoi.

Huomenna retken viimeinen osio, joka on kohteessa kuin kohteessa yleensä kiinnostuslistan kärjessä - shoppailu!

3 comments:

 1. näyttää täydellisyydeltä.

  ReplyDelete
 2. hui, toi hautausmaa! Ihanan rauhallisia kuvia. :)

  ReplyDelete
 3. stu, sitä se kyllä lähestulkoon olikin :)

  Riehu, onneksi luin tosta hautausmaajutusta vasta jälkeenpäin :D Vaikka kaikki cemeteryt taitaa oikeasti olla aika pelottavia.

  ReplyDelete