2010/09/02

Habitare '10

Käväisin jo eilen tutustumassa huonekalu-, sisustus- ja design-messuille eli Habitareen. Tämän vuoden messut eivät rakennuspuolella tarjonneet mitään uutta - samat firmat valtaavat esittelypisteet joka kerta hieman päivitetyillä tuotteilla. Sinänsä varsin kätevää, jos sattuu olemaan rakennus- tai remonttipuuhissa, ammattilaiselle tuotteet ovat enimmäkseen tuttuja eikä niihin jaksa sen kummemmin perehtyä (joka tapauksessa tietotulva eri materiaaleista on sellainen, että se valuu toisesta korvasta samantien ulos - google on siis myös arkkitehdin ystävä).

Iittalan tuotteilla sisustetut söpöt boksit kuitenkin tarttuivat silmiin, samoin Sisustusmaailma Primaveran superhienot metalliset tuolit. ELSAlla oli mahtava pieni hyllykköjärjestelmä, joka toimii niin kirjoilla, levyillä kuin millä tahansa pikkuesineilläkin. Hylly on käyttämättömänä pystysuuntainen, seinää nuoleva, mutta siitä saa taitettua hyllylevyjä helposti käyttöön. Toimii hyvin esimerkiksi yöpöytänä! Uusia, innovatiivisia tuotteita oli esitelty omassa nurkkauksessaan DesignPartners100'n puolesta. Enhaulin läppärilaukut näyttävät perusmessengereiltä ja ovat kivan värisiäkin. Mitoitettu muuten MacBookeille, yllättäen... Valkeen pieni boksi kuulokkeineen näyttää musiikkisoittimelta, mutta on itseasiassa kirkasvalolamppu! Kuulokkeiden kautta ei siis tule ääntä vaan valoa, jonka on kliinisten kokeiden kautta todettu pääsevän helposti aivoihin korvakäytävän ohuen luuston läpi, ja auttavan siten kaamosmasennuksessa. Pimeät marraskuun illat pelottavat jo nyt, Bubble tahtoo tämän!!

Keskityin tapani mukaan valaisimiin, joita oli mukavasti Habitaren yhteydessä olevassa Valo-osiossa esillä. Neljäs messukeskusta valloittava elementti tänä vuonna on muuten ArtHelsinki -nykytaidemessut, jota en voi kuin suositella. Ainakin itseä puhuttelevia teoksia löytyi roppakaupalla. Suurin osa on siis maalauksia tai muuta kuvataidetta, jos termi nykytaide kauhistuttaa ja tuo mielikuvia kummallisista kolmiulotteisista häkkyröistä ja videoteoksista. Taidenäyttelyiden ohella messujen parasta antia oli ehdottomasti EcoDesign-näyttely, joka teemana tänä vuonna on valo ja valaistus. Ekologisia valaisimia oli useita ja tekijöinä muutamia suuriakin nimiä, suunnittelijoiden koko lista täällä. Alla muutamia lemppareitani.

Inspiraatiota tuli ammennettua siihen malliin, että mieli tekisi viikonloppua hankkia taulupohja ja tarttua siveltimiin... Todellisuus moisen ahkeruuden suhteen voi olla jotain toista. Mutta eipä Habitare joka tapauksessa hukkaan mennyt :) Entä sinulla?

10 comments:

 1. Minäkin hieman haaveilin messuilla käynnistä, mutta pitää nyt katsoa, jos viikonloppuna ehtisi :) Mahtavia kuvia olet ottanut!

  ReplyDelete
 2. Aivan hurmaavia osa noista lampuista!!!! Tahtooooooooo <3

  ReplyDelete
 3. Paivi, kiitos! Toivottavasti ehdit viikonloppuna :) EcoDesign ja Art Helsinki olivat tosiaan parasta antia.

  Reiska, niinpä! Mielettömiä visioita joillain.

  ReplyDelete
 4. Hii. Noita "Pantone" metallisäilytyslaatikoita ois ihana saada koko värikirjo. Graafikko-nörtismiä myös kotiin. Mutta erityisihanaidea oli työ pilttipurkki valaisin. Hmmm... heti tuli mieleen että voisi itsekin koittaa sellaista värkätä. Inspiroiduin pelkistä kuvista, ei ihme jos olet itse paikalla käyneenä aivan luomis-innossa :)

  ReplyDelete
 5. Höh, oisit käyny vasta viikonloppuna, itse kun suuntaan sinne huomisesta alkaen työtehtäviin. Toivottavasti ehdin itse käydä messuja edes jonkin verran kiertämässä, ettei mee ihan vaan puhumisen puolelle koko viikonloppu!

  Mutta kyllähän sieltä aina löytyy jotain inspaavaa, joskin oon samaa mieltä, harvoin siellä mitään tajuntaaräjäyttävää on, kouluaikana tuli habitaret ja stockholm furniturefairit kierrettyä useampaan otteeseen..

  ReplyDelete
 6. Mielikuvittelija, niin olisi! Harmikseni luulen, että tää mun inspiraatio jää valjastamatta käyttöön ihan vaan harmaan sään + laiskuuden takia.. No katsotaan. Hoppas sinä saat vähän enemmän tehtyä :)

  amma, mä oon kyllä iloinen tosta ammattilaislipusta + kyseisistä päivistä, en kestäisi messuilla viikonlopun tungoksessa hetkeäkään! Mutta hoppas ehdit vilkuilla esittelyjäkin, ainakin noi EcoDesign-valaisimet :> Mä en oo Tukholmassa tai muualla käynyt huonekalufestareilla, ihan niin hyviä ammatin etuja ei taida mulla valitettavasti olla..

  ReplyDelete
 7. Ihan kouluaikana kierrettiin noita messuja jokunen vuosi sitten kun artesaanipuusepäksi opiskelin. Harmittaa etten kunnolla kerinny sit kiertää muita osastoja, ihan vaan tuttuja ja kollegoja kävin moikkaan, muuten jäi kiertely vähemmälle, oli kerta niin paljo sitä porukkaa ja meidänki osastolla muutama sairastunut :/ Mut mukavat messut oli omalta osalta vaikkakin koko viikonloppu oli pelkkää puhumista ja seisomista :D

  ReplyDelete
 8. amma, meilläkin taisi koulussa olla Habitare-reissuja kyllä, mutta kun opiskelin Oulussa niin eipä sitä bussimatkaa yleensä jaksanut istua.. Pari kertaa oon siten omana reissuna käynyt pikku visiitillä. Mut kiva että sullakin oli jees messuilut! Mikä muuten siis oli toi teidän osasto?

  ReplyDelete
 9. Kirkasvalokuulokkeiden ystäville: nyt voi vielä ilmoittautua mukaan avoimeen kokeeseen http://valkee.com/ihmiskoe/index.php

  ReplyDelete
 10. Mahtavaa, kiitos vinkistä!!

  ReplyDelete