2010/08/01

Edinburgh 5/5

Shoppailumahdollisuuksia Skotlannin pääkaupungista löytyy laidasta laitaan. Pääostoskadun, Princes Streetin, varrella ja sen poikkikaduilla sijaitsevat useat ketjuliikkeet Topshopista Marks & Spenceriin, matkamuistomyymälät sekä Jenners. Viimeiseksi mainittu oli Britannian toiseksi suurin itsenäinen tavaratalo, kunnes se myytiin House of Fraser -yhtymälle. Itse tavaratalo on sijainnut samassa paikassa viktoriaanisessa rakennuksessa teiden risteyskohdassa 1800-luvulta lähtien. Ostoskeskuksia Edistä löytyy kolme: melko pieni, mutta muutaman helmen putiikin sisuksiinsa napannut Princes Mall (Princes Streetin päässä), St. James Centre, jossa on monta kymmentä liikettä (lähellä ostoskatua sekin) sekä satamassa oleva Ocean Terminal. Valinnanvaraa siis riittää.




AllSaints viehätti paitsi upeilla armeijahenkisillä vaatteillaan, myös rouhealla sisustuksellaan etenkin pukukopeissa. Nam! Valitettavasti kohtalaisen korkeat hinnat estivät koko puljun tyhjentämisen. Princes Streetin varrella piti myös olla Primark, mutta kappas kun ikkunat oli edelleen teipattu umpeen värikkäillä raidoilla, ja sisältä kuului poran ja muiden työkalujen ääniä. Alunperin Primarkin piti avautua jo viime jouluksi, sitten keväällä, ja tällä hetkellä avausajankohtana on aikaisintaan elokuu. Mikä pettymys! Kaikki Primarkissa käyneet nimittäin tietävät, että sieltä saa jopa kohtuulaadukasta tavaraa erittäin pienellä rahallisella panostuksella.









Suureksi rakkaudeksi osoittautui Urban Outfitters. Jostain syystä ketjun Lontoon liikkeissä en ole ikinä viihtynyt pientä kiertelyä kauempaa, mutta Edinburghin puljuun olisin voinut muuttaa asumaan. Suuri vaikutus oli tietenkin sisustuksella - paljaita puu- ja betonipintoja, vanhoja kameroita, vinyylilevyjä, hehkulamppuviritelmiä, Singer... Kauppa ei ollut liian täyteen ahdettu, vaikka sieltä löytyi niin naisten kuin miesten vaatetusta, asusteita, pieniä sisustusasioita ja kirjanurkkaus. Yläkerroksessa oli myös design-kamaa. Kirjahyllyjen lomasta pilkistelevät kamerat olivat suuri lööv, mintunvihreä Diana ei yhtään helpottanut jo pitkään vallinnutta himotusta jonkinlaista lomokameraa tai Holgaa kohtaan, ärh...














Old Townissa on Royal Milen varrella paljon turisteille suunnattuja krääsäkauppoja, mutta myös varteenotettavia putiikkeja. Esimerkiksi sympaattinen, pastellinväristä tweed-henkeä ja kierrätystä suosiva Ness sekä lukuisia kashmir-neulekauppoja. Hieman sivummassa pääkadulta sijaitsee vintageliikkeitä kuten Armstrongs. Paikka on second hand shopiksi melkoisen suuri, ja varsinainen aarreaitta. Tavaraa löytyy joka lähtöön! Eniten siellä kuitenkin kiinnosti kaikki sisustukseen liittyvä - karusellihevonen, vanhat lastenrattaat, matkalaukut, vaaleanpunainen puhelin ja söpöt taulut - jotka eivät olleet myynnissä. Pois lähdettiin siis tyhjin käsin. Olen koukussa myös kaikkiin 80-luvun brittiläisiin karkkeihin (Love Hearts!!), joita suloinen karkkikauppa meille tarjosi. Sisustus oli täälläkin kohdallaan. Minusta alkaa pikkuhiljaa tuntua, että otan alanvaihdon myymäläsuunnittelijaksi. Suomen kaupat ovat niin käsittämättömän kurjan näköisiä näihin verrattuna! (Poikkeuksia toki on, toim.huom.)

ThreadBARE Vintage löydettiin reissun viimeisellä "kotimatkalla". Putiikilla oli pienet tilat asuinrakennuksen pohjakerroksessa ja joka nurkka oli täynnä upeuksia. Paitsi vanhoja vaatteita, myös erilaisia koruja, kenkiä ja omia ompeluksia kierrätysmateriaaleista pursusi pöydiltä ja laatikoista. Valitettavasti tässä vaiheessa käteisvarannot olivat huvenneet pahasti, eikä kortti käynyt maksuvälineenä. Sain kolikoista kerättyä juuri ja juuri sen verran, että sain ostettua syötävän söpön rusetin! Sen jälkeen rahaa jäi n. 57 senttiä. Aika tarkkaan budjetoitu, etten sanoisi.


Ostoksista kosmetiikka tuntui vievän suuren osan. Boots on ehkä yksi maailman parhaista kempparikaupoista! Sen omista sarjoista tarttuivat mukaan silmänympärysvoide sekä Botanics-sarjasta supervoide superkuiville kasvoille (talvella ehdoton) ja savinaamio. Palmer'sin voiteet on ennenkin havaittu kaakaopavun tuoksussaan vastustamattomiksi, joten käsi- ja jalkavoide sekä minttusuklainen huulivoide olivat pakollisia hankintoja. Soap & Glory Skincare -tuotteet olivat fiftarihenkisillä pakkauksillaan silmiäni vahvasti hiveleviä. En siis voinut olla ostamatta jotain sarjan tuotteista - koriin päätyi Glow Job, hohdetta antava kosteusvoide. Cliniquen luottoripsari lentokentältä, peltipurkki jostain asustekaupasta Old Townista (Joe 3?).



Kaunis lintuaiheinen rasia kätkee sisälleen mitäpäs muutakaan kuin koruja. Korulipas Urban Outfitters, Alice in Wonderland -korvakorusetti Claire's, kelttiläistä kolminaisuuden solmusymbolia Triquetraa kuvaavat hopeakorvikset eräästä matkamuistokaupasta Princes Mallissa, vanhasta 1930- tai 40-luvun kankaasta tehty rusetti threadBARE Vintage.


Kirjat ja leffat kuuluvat aina pakollisina hankintoina Britannian-matkoille. Elokuvat Control ja Crossing Over on nähty ja hyviksi havaittu, Tudorsin kolmas kausi oli pakko ostaa sen ollessa alennuksessa - Nelonen kun ei vieläkään ole näyttänyt sarjaa kahta kautta pidemmälle, mur! The Donnie Darko Book oli sekin vastustamaton scripteineen, haastatteluineen ja selityksineen, eikä kolmen punnan hinta päätä huimannut. Nämä kaikki HMV'stä. Kuolaamista aiheuttava kuvakirja The Polaroid Book Urban Outfittersistä.



Suomen alennusmyynneissä en ole kierrellyt, enkä taida jaksaakaan, joten Edinburrien valikoiman läpi käyminen ja sieltä vaatteiden löytäminen oli iloinen asia. Harmaa ihkaoikea koulutyttöhame Marks & Spencer, kukkamekko (nähty päällä Torissa) TopShop, harmaa epäsymmetrinen, rypytetty hame AllSaints. Siinä on söpöt napit sivulla, eivät vain näy tässä kuvassa. Pitkä raitapaita/-tunika joka paljastaa yläselän New Look, kameratoppi ja The Cure -henkinen t-paita Urban Outfitters.


Edinburghissa järjestetään elokuussa suuret festivaalit, jotka keräävät väkeä ympäri maailmaa. Vaikka festarit jäivät meiltä tällä kertaa väliin, oli niitä varten tehty kangaskassi liian ihastuttava jätettäväksi kauppaan. Mustat, nahkaiset, yksinkertaiset, matalat, kohtuuhintaiset ja hyvät kävellä (ei lättäpohjia) = Clarksin ballerinat. Kosmetiikkakuvasta unohtunut Carmexin ihana huulirasva viilentää ja maistuu kirsikalta, nam.

Varovaisina hankintatavoitteinani reissulle oli kukkamekko ja haikailemani mustat nahkaballerinat. Olen siis äärettömän tyytyväinen että molemmat löytyivät, ilman minkäänlaista suuretsintää! Omien ostosten lisäksi rahaa meni tietenkin tuliaisiin, ruokaan ja muutamiin sisäänpääsy- tai bussilippuihin. Karkkia ja muita herkkuja tuli hankittua omiinkin kaappeihin, mutta ne ovat pääasiassa samaa linjaa kuin talvisella Lontoon matkalla.

Kaiken kaikkiaan reissu oli todella onnistunut. Edi näytti meille parhaat puolensa :) Ainoa pieni pettymys koski vanhaa kaupunkia: Old Town on kaupungin pienen pinta-alan (suhteessa väkimäärään) vuoksi täynnä autoja ja muuta toimintaa, ja siten vähemmän "vanhan kaltainen" kuin esimerkiksi Tukholman Gamla Stan. Mutta kokonaisuus ratkaisee, ja viehättävämpää maan pääkaupunkia saa hakea. Edinburgh on ainutlaatuinen. Ja olen varma, että sinne tulee mentyä joskus uudestaan :)

10 comments:

  1. Nyyh, sulla on toi ihana All Saints hamonen! Mie oon kuolannut sitä verkkokaupasta koko kevään, mutta kokoja ei tainnut olla enää jäljellä alennusmyyntien aikaan ja tilasin vain yhden mekon... joka on kyllä kans aika ihana.

    ReplyDelete
  2. Ihania juttuja oot löytänyt. Mahtava toi Friday I'm in love -paita! En malta odottaa, että itekin pääsen Ediin vähän shoppaileen kuukauden päästä :) Erityisesti odotan tota Urban Outfittersiä, sekoan varmaan siellä :) Kiitos muutenkin tästä Edinburgh-juttusarjasta! Sain paljon hyviä vinkkejä, minne siellä kannattaa mennä ja mitä tehdä :)

    ReplyDelete
  3. Ou nou! Mulla valuu kohta kyyneleet silmäkulmista kun katselen tuota vintage-second hand-shoppia! Tuollaiseen aarrearkkuun tarvitsisi koko päivän aikaa jotta saisi hipelöidä kaiken läpikotaisin, huokailla ja pirauttaa välillä itkut kun ei voi saada kaikkea ihanaa kotiin halittaviksi ja siliteltäviksi. <3

    Olin lauantaina serkkutytön häissä ja he lähtivät heti sunnuntaiaamuna häämatkalle Sunny Beachille. Oon tietenkin miettinyt kauheana minne itse haluaisin häämatkalle. Olen päätynyt Irlantiin. Mutta ehkä ennen kotiin tuloa voisi pyörähtää myös Britannian puolella...? ;) Tietenkin pitää odottaa ensin häitä tai ylipäätään kosintaa josta ei ole tietoakaan vielä! =D Villellä on pelkotiloja koko Avioliitto-sanaan. =D

    ReplyDelete
  4. Aww, ihan liikaa kaikkea ihanaa ;)

    ReplyDelete
  5. Aivan tajuttoman söpöjä kuvia taas ja huiput ostokset. Mä oon suunnitellut viime aikoina pistäväni pystyyn jonkun söpöläisputiikin, ei hajuakaan mitä siellä myytäis mutta hyviä sisustusideoita on liian paljon! :D

    ReplyDelete
  6. Hannie, ja se oli alennuksessa ;) Vähän hintava tosin silti. Mutta sieltä kaupasta löytää kyllä vaikka mitä ihanaa!

    maajo, hyvä jos näistä jutuista on hyötyä! Suosittelen varaamaan paksun lompakon ainakin Urban Outfittersiin ;)

    Minttu-Maaria, olisit varmasti rakastanut noita vintage-kauppoja! Mutta eiköhän niitä riitä Dublinissakin - voihan sinne mennä ilman pelottavaa avioliittoakin :D

    Molly, niinpä! ^___^

    Riehu, kiits :) Söpöläisputiikki kuulostaa aivan liian upealta, kerrohan jos projekti toteutuu!

    ReplyDelete
  7. Mullakin on tuo samainen All Saints-hame. Viimekesän ostos. En vielä oo saanu selville rakastanko sitä vai vihaanko, se on niin kaunis, hyvä päällä, joskus epäilen sen suurentavan takapuolta, tosina päivinä se on maailman kaunein hame. Mystistä.

    ReplyDelete
  8. Ihanaa, että jaksoit ahertaa näin monta matkapostausta! Näitä on tosi kiva lukea ja taisin ihastua sen verran, että seuraavasta palkasta puolet menee matkasäästöön tätä kaupunkia varten...

    ReplyDelete
  9. kommentoin nyt kaikkia reissupostauksia yhteisesti. aivan ihanan kauniin ja mielenkiintosen näkönen kaupunki kyllä ja kuvat kans upeita! mä suunnittelen taas loppuvuodesta matkaa tolle rakkaalle saarelle ja tällä kertaa toivottavasti suuntaan myös ediin kaveria moikkaamaan :)

    ReplyDelete
  10. Your Perfect Enemy, muakin vähän pelottaa että tuleeko hametta loppujen lopuksi käytettyä :/ Hope so! Mulle hame on ehkä hitusen iso, ja lisäksi tykkään nykyään eniten käyttää korkeavyötäröisiä hameita tai ihan vaan tunikoita.. Mutta jos siihen vaan löytää täydellisesti mätsäävän yläosan, niin eiköhän tule käytettyä ja paljon :)

    hanna, kiitos! Ehdottomasti suosittelen Edinburghin matkakassan perustamista ;)

    jenkku, kiits :) Toivottavasti ehdit piipahtaa myös Edissä! Vaikka koko Brittein saaret on tietysti luv.

    ReplyDelete