2010/03/29

Lapko - A New Bohemia

Photobucket

Addiktoivalla uutukaisellaan Lapko palaa juurilleen - päämäärättömään energiaan ja raakaan kitara-aggressioon. A New Bohemia tuntuu aluksi liiankin tutulta. Heikkosen epäsymmetriset rummut, Nordbergin bassolainit ja Maljan vinkuminen on monta kertaa hyväksi todettu, mutta mitä uutta jenkkiläinen tuottaja on saanut bändistä irti?

Levy alkaa harvinaisen raskaasti. I Don't Even Kill ei jätä mitään arvailujen varaan. King&Queenin intro on täydellisen perinteistä Lapko-mättöä. Samaa kaavaa toistetaan loppuminuuteilla, mutta välissä käydään hieman melodisemmilla vesillä. Liian lepsuksi ei kuitenkaan mennä, sillä rallatusten väleihin on pykätty kaksi instrumentaalista interludea (Monkey Love & Monkey Hate). Lapkossa onkin aina ollut jotain progemaista, vaikka sitä on verrattu lähinnä Placeboon ja ajoittain myös Queens of the Stone Ageen. Myös isojen starojen hittejä bändiltä on löytynyt. Bohemian progressiivisuutta edistääkin yksittäisten biisien erottumisen puute. Äänet vyöryvät päälle pikemminkin loputtomana massana, josta on ensikuulemalta vaikea saada mitään irti. Kuuntelukertojen lisääntyessä löytää uusia nyansseja, bändin tuotannolle ennestään tuntemattomia soittimia, laulun harmoniaa ja riemastuttavaa sarkasmia.

Massasta huolimatta heti ensimmäisellä kuuntelulla korviin nousee varsin potentiaalinen hitti: Summer Nights. Yleensä tunnistan levyiltä kaupallisimmat kappaleet (lue: tulevat sinkut*), ja esimerkiksi Musen kohdalla ne ovat useinmiten niitä voimattomimpia vetoja. Lapkon tiukan soundin keskellä pieni radiosoittoon kelpaava meininki on kuitenkin ainoastaan piristävää. Niinpä lätyn keskivaiheen kombo Summer Nights - Horse and Crow - Please Need Me osoittautuu erittäin toimivaksi kolmetoistaminuuttiseksi. Samoin päätösbiisi Share Today on sanalla sanoen hyvä, mutta ei niin mieleenpainuva kuin toivoisi. Platan ensimmäinen sinkkulohkaisu I Shot the Sheriff on kaikessa tarttuvuudessaan mielestäni heikoin lenkki.

A New Bohemian työstämisellä rapakon takana on selkeästi tavoitettu nauhalle se, mitä bändiltä on totuttu näkemään livenä. Virtaa on vaikka muille jakaa. (Valitettavasti Maljan englannin kielen lausuminen ei ole ameriikassa parantunut, mutta toisaalta tämä sympaattinen ääntäminen on olennainen osa Lapkoa.) Välillä päähän iskee ajatus, olisiko energiaa sittenkin pitänyt rajoittaa. Olisiko se tuonut jotain lisää - esimerkiksi pientä yksioikoisuutta, joka ei väsyttäisi kuulijaa vaan avaisi suoraan uuden maailman.

Toisaalta moneen kertaan todistettu fakta on, että heti helposti aukeaviin levyihin kyllästyy. Kuulijaa ei siis pidä aliarvioida, vaan monimutkaisuus on pitkällisen rakkaussuhteen ydin musiikkimaailmassa. Radiosoittoonhan tämä ei päde. Eikä sikäli myöskään niihin ihmisiin, jotka eivät kuluta musiikkia muuta kuin autoa ajaessa. Mutta minuun se pätee. Ja kyllä, A New Bohemia paranee kerta kerralta.
* Kirjoitin tämän jutun suurimmaksi osaksi jo lauantaina päivällä, ja illan keikalla sain kuulla että Summer Nights on kuin onkin seuraava sinkku :D Itse keikasta lisää myöhemmin, kunhan jaksan muokata parit kuvat - toisin sanoen kammeta itseni ylös patjalta, jossa makaan TAAS kuumeisena. Rakastan näitä sitkeitä flunssia<3 Fingers crossed että antibiootit, valkosipuli ja mustaherukkamehu vievät kaikki pöpöt huspois.

(Kuva tällä kertaa Photobucketin kautta, toivottavasti on ok. Blogger hukkaa tänään ilmeisesti kuvia useammastakin blogista.)

3 comments:

 1. Mä(kin) niin arvasin, että Summer Nights on seuraava single. Se ja ISTS on jostain syystä mun inhokit tuolta levyltä :D ... mutta suosikit on muuten samat kuin sulla, ja arviossasi sait taas sanottua sellaisia asioita, jotka minunkin päässä on pyörineet. Ihanasti vyöryy levyn energia päälle - ihan niinkin ihanasti, että siihen melkein hukkuu, eikä se ole välttämättä yksinomaan positiivinen asia. Arvatenkin biisit skulaa joka tapauksessa keikalla mahtavasti, en malta odottaa...

  ReplyDelete
 2. En ole ikuna kuunnellut bändiä. Levyn kansikuva on aivan kamala..siis ehkä jopa häiritsevällä tavalla hyvä mutta hui sentään. Suoraan katsomistani leffoista ;O)

  ReplyDelete
 3. hermu, joo Summer Nights on ehkä vähän liiankin ilmiselvä sinkkuvalinta ;) Malja tosin puhui keikalla, että tästä on ollut vääntöä levy-yhtiön kanssa.. En sitten tiedä kumpi oikeasti kannatti tuota biisiä, yhtiö vai bändi. Keikalla soitettiin pääasiassa noita levyn raskaimpia biisejä, ja hyvin toimivat!

  Mikaela, haha, jotenkin en ihan odottanut tollasta kommenttia :D Mutta kivaa silti! Enkä mäkään kannesta oikein välitä. Suosittelen bändiä kyllä ;)

  ReplyDelete