2010/03/23

Last Days

Kipeänä notkuminen ja Makuunin leffaralli on kohtalaisen kiva yhdistelmä, ja viime viikolla haaviin tarttui kolme uutta leffakokemusta - Brothersin lisäksi siis.

Kun elokuva on voittanut palkinnon Cannesin filmifestivaaleilla, filmiyhtiönä on HBO ja ohjaajana Gus Van Sant, ei luulisi filkan menevän metsään. Siitäkin huolimatta, että tasan tietää Van Santin ohjaustyylin olevan lähempänä Stanley Kubrickia kuin Guy Ritchieta - toisin sanoen monien mielestä pitkäveteinen. Itse pidän esim. mainitun Kubrickin leffoista, sillä vaikka niissä tapahtuu yhtään mitään melko verkkaisesti, jos erehdyt sulkemaan silmäsi minuutiksi, olet jo pihalla elokuvasta. Joka sekunti merkitsee. Sama pätee yleensä Van Santin pätkiin.


Last Days hakee inspiraatiotaan Kurt Cobainista. Elokuva kertoo Blakesta (Michael Pitt), lahjakkaasta mutta surumielisestä ja ahdistuneesta muusikosta, jonka ystävät eivät juuri ota yhteyttä muuta kuin rahan toivossa. Saamme seurata hänen elämäänsä muutaman päivän ajan. Muutaman kohtalaisen tylsän päivän ajan. Tokikaan influenssavirukset eivät kauheasti parantaneet katselukokemusta, kun rankan päivän päätteeksi saatoin nukahdella leffan aikana muutamaan otteeseen. Suosittelen tätä siis hieman pirteämpänä ajankohtana.


Pienestä pitkäpiimäisyydestään huolimatta elokuva ei ollut tahmainen. Se tuntui raikkaalta siitäkin huolimatta, että huumeiden ja itsekseen mutisevan Blaken maailma on todennäköisesti lähinnä päinvastainen. Gus Van Santin nimi ja tyyli eivät ehkä monille sano mitään. Omasta mielestäni herran ohjaukset kuitenkin eroavat reilusti perushutusta. Kehuttu Milk on vielä näkemättä, mutta esimerkiksi My Own Private Idaho ja Elephant ovat kärkiluokkaa.

Jos kaipaat toimintaa, tämä ei ole sinun elokuvasi. Sen sijaan jos rakastat tarkkailla pieniä arkisia asioita, joilla saattaa olla suuri merkitys kokonaisuuden kannalta, suosittelen.

4 comments:

 1. Mä tykkään Gus Van Santista, tuo Milk oli muuten tosi hyvä leffa, suosittelen!

  ReplyDelete
 2. Last days menetteli, ei se jäänyt mieleen erityisen kiinnostavanakaan elokuvana ja ahdistava se oli ankeudessaan.

  Ahdistusta on myös Elephant-elokuvassa (joka sekin tosiaan on tosielämään pohjautuva), mutta pidän siitä paljon enemmän. Luulisi, että Cobainin viimeiset päivät ovat olisi pienempi paha kuin kouluammuskelijoiden seuraaminen... life is funny? Se on vaan elokuvana silti riipaisevan kaunis.

  ReplyDelete
 3. Haudi hou, sinä onnekas! ;) Käypäs kurkkaamassa blogissani. Taisi nimi toimia näkymättömänä magneettina. :)

  ReplyDelete
 4. Nooruska, Milk on ehdottomasti katsottavien listan kärkipäässä! :)

  J, munkin mielestä Elephant on loistava, kaikessa ahdistuneisuudessaan. Mutta Last Daysista en tosiaan saanut kamalan paljon irti minäkään :/

  L, jeiii! ;)

  ReplyDelete