2010/03/01

Arkkitehdiksi? osa 1

On tullut taas se aika vuodesta, kun suurimpaan osaan toisen ja kolmannen asteen opiskelupaikoista on haku auki. Arkkitehtuuri on asia, joka tuntuu kummastuttavan monia, ja päätinkin valaista aihetta parin postauksen verran. Tässä osiossa keskitytään pääsykokeisiin.


Tänään eli 1.3. alkoi yhteinen hakuaika diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksiin. Muista pääsykokeista poiketen arkkitehtuurin kokeet ovat kolmivaiheiset. Ensimmäisessä vaiheessa palautetaan postitse ennakkotehtävät (ja hakulomakkeet), toisessa testataan matematiikan kykyjä ja kolmas, muutaman päivän kestävä vaihe, mittaa piirustus- ja sommittelutaitoja. Tämän vuoden ennakkotehtävät ovat siis ilmestyneet, ne voi nähdä täällä (sivu 25). Hakuaika ja samalla ennakkotehtävien palautus päättyy 16.4.2010.

Tehtävänannot tuntuvat tänä vuonna olevan melkoisen vapaita. Tarkkoja rajoja ei ole annettu, mikä vaatii mielikuvitukselta vähän enemmän ponnisteluja. Vaikka piirustustaidot eivät olisi huippuluokkaa, voi hyvällä idealla ja sen raikkaalla toteutuksella saada hyvät pisteet. Ennakkotehtävät tosin arvostellaan lähinnä hyväksytty/hylätty-periaatteella.


Kun ennakkotehtävistä on päässyt läpi, odottaa toukokuussa matematiikan koe. Koe koostuu kuudesta tehtävästä. Jokaisesta tehtävästä maksimipisteet ovat 6, joten yhteensä kokeesta saa 36 pistettä (joka sitten kerrotaan tietyllä luvulla kokonaispistemäärää varten). Jostain syystä matematiikan koe pelottaa monia. Periaatteessa sen vaatimuksena on lukion pitkän matematiikka, mutta niitä kursseja ei ole ollut pakko suorittaa - riittää, että hallitsee asiat. Pääasiassa tehtävät mittaavat hahmotus- ja päättelykykyä, joten jos olet hyvä geometriassa, selvinnet kokeestakin leikiten. Läpi kokeesta pääsee yleensä 7-10 pisteellä. Ja kun joku sitä kuitenkin miettii, matematiikkaa ei tarvitse arkkitehdin ammatissa. Puhun siis lukiotasoisesta matematiikasta, toki kertotaulu on hyvä osata, samoin prosenttilaskuja ja kolmioiden kulmia tarvitsee joskus. Matikkaa tarvitsee osata vain pääsykokeissa, ja silloinkin lähinnä testataan sitä hahmottamiskykyä. Samoin fysiikkaa ja kemiaakaan ei tarvita, mutta toki niistä on hyötyä. Nimimerkillä rakennefysiikan kurssista ykkönen kun statiikka meni täysin yli hilseen. Se olikin ainoa kerta, kun fysiikkaa olisi tarvinnut. Ja ilmankin sitä pärjäsi.


Kun überpelottavasta matikasta on selvitty kunnialla, odottaa viimeinen koitos - nelipäiväiset piirustus- ja suunnittelukokeet. Päivittäin on kaksi tehtävää, yksi aamu- ja yksi iltapäivällä. Tehtäviä on seitsemän, niiden tekoon on aikaa yleensä 2-4 tuntia per tehtävä ja ne saattavat olla askartelua, piirtämistä, maalaamista, mitä vain. Listan tarvittavista välineistä ja materiaaleista saa postissa. Tehtäviä ei tietenkään saa tietää etukäteen. Maisema-arkkitehtuurista kiinnostuneet tekevät lisäksi viimeisenä päivänä luonnontiedon kokeen. Muita kokonaispisteisiin vaikuttavia seikkoja ovat YO-kokeen arvosanat, lukion päättötodistuksen keskiarvo sekä ensisijaisuuspiste. Samoilla kokeilla nimittäin haetaan kaikkiin kolmeen koulutuspaikkaan - Oulun yliopistoon, Tampereen teknilliseen yliopistoon ja Teknilliseen korkeakouluun (Aalto-yliopistoon) Helsinkiin. Se, minkä olet laittanut ensisijaiseksi paikkatoiveeksi, saa yhden pisteen lisää. Pisterajat kun ovat toki eri kaupungeissa erit. Ilmeisesti nykyään vallalla oleva yhden ylimääräisen pisteen antaminen saman kevään abeille ei päde tähän hakuprosessiin.


Ja sitten jännitetään, saapuuko valintakirje postissa.


Itse hain opiskelemaan arkkitehtuuria kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla jäin opiskelupaikasta puoli pistettä, toisellakin kerralla 0,21 pistettä ensimmäisestä valinnastani eli Tampereesta. Kokonaispisteet riittivät silti Ouluun, joten sinne kävi tieni. Piirustustehtävistä taisin saada molemmilla kerroilla lähes samat pisteet (en muuten ole kovin hyvä piirtämään, ihan oikeasti, välillä mietin miten ihmeessä olen edes päässyt opiskelemaan), mutta toisella kerralla petrasin matematiikassa. Kerrottakoon, että lukion pitkän matikan kurssien keskiarvo taisi minulla olla kutosen pintaan, mutta geometria sattui olemaan vahvuuteni. Uusin myös YO-kokeen välivuoden keväällä, jolloin sen nouseminen A'sta M'ään nosti YO-todistuksesta tulevia pisteitä kivasti. En siis ole käynyt koskaan ylimääräisiä kuvaamataidon kursseja, opiskellut taidelukiossa tai edes harrastanut kunnolla kuvataiteita, vaikka niistä pidänkin.


Löysin viime kevään hakijalukuja TTY'lle. Se edustanee keskiarvoa, sillä suurin hakijamäärä on varmasti Helsinkiin ja pienin Ouluun. Sivuston mukaan ensisijaisesti Tampereelle hakevia oli 316. Matkan varrella tippui kymmeniä pois eri koevaiheissa, ja sisään otetaan yleensä 30-40 uutta opiskelijaa per vuosi. Sisäänpääsyprosentti on siis jotain kymmenen paikkeilla.


Jos idea arkkitehtiopinnoista alkoi innostaa, eikun ennakkotehtävien kimppuun! Ja jos haluaa (ja kannattaa) valmistautua kokeisiin muutenkin, vanhoja pääsykoetehtäviä pitäisi löytyä netin uumenista. Valitettavasti ainakaan TKK'n linkki ei kyllä tunnu toimivan. Valmennuskeskus järjestää valmennuskursseja opiskelemaan hakeville, samoin Oulun arkkitehtikilta järjestää Pohjois-Suomessa majaileville omat kurssinsa. Lisää tietoa saat DIA valintaoppaasta ja vaikka kyselemällä! :) Aina ei tiedä, onko osannut ottaa kaikki ihmisiä kummastuttavat aspektit huomioon. Seuraavassa osassa joka tapauksessa kerron enemmän itse opiskelusta sekä arkkitehdin työstä. Monille nimittäin saattaa tulla yllätyksenä niiden väliset erot.


Kuvituksena otoksia pakolliselta ulkomaan excursioltamme vuodelta 2006. Kuvat 03, 05-07 kaverin kamerasta, sillä omanihan oli reissun tässä vaiheessa jo päättänyt tehdä hieman tuttavuutta Rotterdamin kivetyn torin kanssa...

19 comments:

  1. Kiintoisaa, vaikka en ole hakemassa alalle.

    Mulla on työn alla samanlainen postaus, mutta tietty vähän simppelimpää kun ei ole ennakkotehtäviä tms.

    ReplyDelete
  2. Haa, kävin katsomassa uteliaisuutta ennakkotehtävät. Mitenhän sitä ne tekisi, jos olisi nyt hakemassa...?

    ReplyDelete
  3. norppa, kivaa että kiinnosti :) Varmaan tällasista jokainen saa uutta infoa, vaikkei just alalle olisi pyrkimässäkään.

    Hannie, niinpä!! Tuntui vähän, etten osaisi tarttua tehtäviin ollenkaan :D

    ReplyDelete
  4. Mielenkiintoista =) Itse juuri hakemassa arkkitehdiksi Tampereelle ensisijaisesti.

    Itsellenikin geometria ollut aina vahva ja taiteita en ole harrastanut, muuta kuin pakolliset kurssit koulussa, mutta niistä aina saanut kymppejä. Tietenkin vapaa-ajalla tulee jonkun verran piirrettyä, mutta ei oikein vietyä loppuun mitään piirroksia.

    Mietityttää vähän, miten tämä ennakkotehtävä pitäisi toteuttaa.. Aloitin eilen, koska oli yo-kokeet.

    ReplyDelete
  5. Anonyymi, tsemppiä hurjasti pääsykokeisiin! Kommenttisi perusteella sulla on kaikki mahdollisuudet päästä sisään :) Vaikka tietenkään koskaan ei voi 100% varmuudella tietää, mitä kokeissa minäkin vuonna haetaan. Jos on pulaa yhdyskuntasuunnittelijoista, saatetaan kokeissa painottaa sitä puolta ja sen hahmottajia.. Mutta en usko että nykypäivänä erotellaan suuntautumisia noin selkeästi.

    Mun pitäisi vielä kirjoittaa osa 2 tähän arkkitehtijuttuun, toivottavasti saan sen aikaiseksi pian. Olisi huippua kuulla joskus myöhemmin, miten sulla kokeet menivät ja minkälaisia ennakkotehtäviä/muita teit! :)

    ReplyDelete
  6. Heh, joo, pitääpä kertoa sitten. :D
    Mietin, että kannattaakohan tässä tehtävässä tehdä kaupunki niin, että rakennukset linjassa ovat "linjassa" yms selkeästi? Vaiko sitten niin, että niitä on vähän sikin sokin, yrittää mallintaa kaupunkia niin kuin joskus monta tuhatta vuotta sitten. Pelottaa vähän tehdä tällä jälkimmäisellä tyylillä ja ottaa vapauksia.. Kuitenkin arkkitehtuurin ennakkotehtävät kyseessä. :S Tulipa epäselvää tekstiä.
    Suunnittelen siis vieläkin kaupunkiani, labyrinttiin saanut melko järkevän idean =)

    ReplyDelete
  7. Anonyymi, yleisesti ottaen jos idea on vahva, rajoja kannattaa rikkoa. Esim. arkkitehtuurikilpailuissa tilaohjelmaa ei yleensä kannata seurata kirjaimellisesti :) Näyttävämpää tulosta saa aikaiseksi, kun ei ole liian rationaalinen vaan antaa ajatuksen lentää, vaikka sitten niiden ohjeiden kustannuksella.. Toki osaa niistäkin pitää noudattaa. En oo mikään maailman paras kertomaan tästä, koska oon monesti ihan liian rationaalinen :D

    Enkä tiedä kannattaako mua kuunnella muutenkaan, mutta persoonallisemman otteen saat varmasti heittelemällä rakennuksia sikin sokin ja kuvaamalla niitä naivistisestikin. Esimerkiksi korostamalla jotain, mikä tuntuu sen arvoiselta, vaikka todellisuudessa sen koko ei olisi muita suurempi. Vähän niinkuin lapsena helposti ajattelee vaikka jonkun pienen kallionkielekkeen olevan jättimäinen, mutta aikuisena huomaa että se onkin vaan pari metriä :)

    Ja semmoinen vinkki kaupunkisuunnitteluun, että kiinnitä huomiota erityisesti aukioihin ja rakennusten välisiin tiloihin. Ne kuitenkin merkkaavat tilakokemuksessa enemmän kuin itse rakennukset (vaikka aukiota reunustavat rakennukset sen tilan toki muodostavat). Kakkostehtävä onkin kaikista vapain, ja siinä saa varmasti huippuja näkymiä aikaseksi :)

    ReplyDelete
  8. Tehtävät nyt valmiit, aika tyytyväinen olen. :) Ihme jos ei kokeisiin pääse.

    TTY:lle pistin vaan hakemusta, Ouluun en ollenkaan. Aattelin, että kun ei saa sitten hakea enää muualle, jos Ouluun pääsis. Tässä kumminkin 1-2 kertaa vielä, ennen kun pääsee opiskelemaan. Intti tammikuussa.

    ReplyDelete
  9. Anonyymi, kiva homma! Eiköhän sieltä kutsua sitten postissa pukkaa ;)

    Toi on tainnut vaihtua jotenkin toi hakuprosessi, siis että jos pääsee Ouluun ni ei sais hakea muualle? Outoa. Ei mun mielestä ennen ole mitenkään estetty sitä, etteikö sais hakea uudestaan seuraavana vuonna toiselle paikkakunnalle. Mikäli nyt käsitin oikein.

    ReplyDelete
  10. En ole ihan varma, onko se noin. Mutta kun tein tota hakulomaketta, niin se vaikutti siltä koska se alko kyselemään jotain tohon tyyliin. Päätin sitten skipata koko homman ja hakea vaan Tampereelle.
    Tosiaan, läpi pääsin, seuraavaksi matikan koe : D

    ReplyDelete
  11. Moe,

    Kohtuu vanha postaus, mutta sattu löytyyn google avulla, kun hain hieman vertaistukea hakustressiin :D

    Ite aloin tänä keväänä pitkän mietinnän jälkeen hakemaan arkkitehdiksi. Aikoinaan lukion jälkeen en uskaltanut hakea, koska pelkäsin tuhlaavani aikaa, kun en luottanut oikein omiin taitoihin. No, ois kannattanut silloin hakea, koska nythän sitä vasta tuntuukin, ettei mitään osaa, koska on vuosien aikana jäänyt vähemmälle taidepuolen harrasteet.

    Luin nuo aikasemmat postaukset toissavuoden hakijalta ja sulta ja sieltä jotain vinkkejä sitten sainkin. Mietin vain, että kuinka yksityiskohtaisesti nuo esitehtävät pitää / kannattaa tehdä?

    Tänä vuonahan aiheena on rakentaa labyrintti. Siis pelkkä labyrintti ilman mitään sen eriskummallisempaa viitekehystä, niin kuin tuolloin keväällä 2010. Siksipä onkin todella haasteellista tuota rakentaa. Pitää vaan koittaa jotenkin tilalla ja valoilla leikkiä.

    Onko muuten mitään hajua, että olisiko jossain netissä tai muualla nähtävissä aiempien vuosien esitehtäviä? Olisi erittäin mukava nähdä, että kuinka aiempina vuosina ihmiset on töitä toteuttaneet.

    Jännittää, jännittää ... pää on tääyynnäää puuroooaaaaaaaaaa :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moi! Hei minäpä teen niin, että laitan sulle sähköpostia aiheesta - saan ehkä järkevämmän tekstin aikaiseksi, kuin tähän kommenttilootaan! ;D

      Delete
    2. Jei, hienoa! :) Minäpä oottelen sitä mailia. Kaikki info ja vertaistuki tulee tarpeeseen :D

      Delete
    3. Toivottavasti osaan auttaa! :) Meilailu menee kyllä varmasti viikonloppuun, ja jos musta ei silloinkaan vielä kuulu mitään, niin tulepa patistelemaan.. ;) Tässä järkyttävässä kiiresumassa tuppaa unohtumaan asia jos toinenkin, pläeh.

      Delete
  12. Kiva postaus, tuli pikkuisen itseluottamusta lisää tähän hommaan! :) Mulla on aina ollut haaveissa olla isona raksa-nainen, sisustussuunnittelija tai arkkitehti. Viime syksynä mulla sitten tuo arkkitehtuuri vaan kolahti niin kovasti, eikä enää mikään tunnu paremmalta idealta. (Käytiin abipäivillä Oulun yliopistolla ja siellä se ajatus sitten lähti laukkaamaan..) Sata lasissa yritän päästä opiskelemaan.. Ennakkotehtävistä pääsin läpi kerralla, kohta on edessä tuo matematiikan koitos.. Pikkuinen pelko sitä kohtaan, vaikka pitkän matikan käyneenä ja hyvin arvosanoin suoriutuneena ei juurikaan pitäisi pelottaa. Silti pala nousee kurkkuun, että entäs jos en pääsekään siitä läpi. Enhän mä voi yhteen matikan kokeeseen tyssätä tätä hommaa. Kalastelinkin vinkkejä googlailemalla ja löysin tämän sun blogitekstin.. Nyt pitäis jaksaa tsempata tuleva viikko ja harjoitella vielä minkä voi! Oisko sulla mitään neuvoja heittää tässä vaiheessa? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Ja hauskaa, että näinkin vanhaan postaukseen edelleen löytyy kävijöitä. :) Vaikka osa tiedoista saattaa toki olla jonkin verran vanhentunuttakin… Pääosin pääsykokeet ovat kyllä pysyneet samanlaisina koko tämän ajan.

      Jos sulla on matikka ollut vahva koko kouluajan, en usko, että voit olla pääsemättä kokeesta läpi! Käytännössä nimittäin suunnilleen tekemällä yhden tehtävän kuudesta oikein (näin ainakin ennen) pääsee läpi. Tehtävät ovat pääasiassa geometrista havainnointikykyä mittaavia, joten jos sellaiset ovat hallussa, on helppoa saada täydetkin pisteet. Kuten kirjoitin ylempänä, mulla ei ole koskaan ollut matematiikka mitenkään vahva. Pitkän matikan keskiarvo lukion kursseilla (joita kävin 15 kpl) oli kutosen luokkaa. Mutta geometria sattuu olemaan vahvuuteni. :) Matematiikkaa ei itse koulutuksessa juurikaan tarvitse, pääsykokeella mitataan juuri tuota kolmiulotteista havainnointikykyä.

      Mitään erityisiä vinkkejä ei ole oikeastaan muuta kuin harjoittelu, harjoittelu, harjoittelu. Oletan, että olet piirtänyt suhteellisen paljon elämäsi aikana, enkä tiedä tasoasi sen suhteen, mutta kannattaa aina yrittää erottua joukosta. Kun piirustus- ja suunnittelukokeissa arvostelijat käyvät läpi satoja pääsykoetehtäviä, turtuu niihin helposti. Joukosta erottuminen on aina plussaa. Jos tuntuu, ettei tehtävään saa mitään mullistavan uutta ideaa, voi erottumista yrittää esimerkiksi tietyllä värien käytöllä (vastavärit, yksi tehosteväri…) tai kontrasteilla. :) Älä kuitenkaan tee jotain täysin muuta, mitä tehtävässä pyydetään - se on aina riski. Lue siis tehtävä ensin pariin kertaan läpi huolella, katso, mitkä ovat arvosteluperusteet (ne lukee yleensä tehtävänannossa) ja panosta niihin. Lopuksi, kun olet saanut piirustuksen/maalauksen/askarteutehtävän valmiiksi tai lähes valmiiksi, lue tehtävänanto vielä kerran, että se on varmasti mennyt oikein. Kaikki aika kannattaa käyttää, sillä jos sinulla jää tunti ylimääräistä aikaa tehtävän tekemiseen (jos annettu aika on esim. 3 tuntia), ehtii siinä ajassa käytännössä tehdä tehtävän uudestaan paremmin. ;) Myös kotona kannattaa ehdottomasti harjoitella ajankäyttöä, että pää pysyy kasassa itse pääsykoetilanteessa. Raivaat kalenteriin 3 tuntia tyhjää tilaa, valitset jonkun vanhan pääsykoetehtävän (niitä löytyy täältä: http://dia.fi/paeaesykoearkisto.aspx) ja alat hommiin. Yrität saada koko jutun - ideointi, sommittelu, toteutus - valmiiksi annetussa ajassa.

      Toivottavasti tämä vastaus ei tule sulle liian myöhään! Olin reissussa, ja sen jälkeen Blogger temppuili oikein kunnolla, enkä saanut vastattua aiemmin. :/ Hirmusti tsemppiä kokeisiin! Ja tule ihmeessä kertomaan, miten kävi. :)

      Delete
    2. Kiitos kattavasta vastauksesta! :) Tänään itse asiassa muistin koko kommenttini, ja päätin käydä kurkkaamassa oliskos vastausta tullut ja olihan se. Vielä huominen aikaa tsempata itseäni siihen matikan kokeeseen. Geometria ei, yllätys yllätys, ole ollut mulle mitenkään kovin mieluinen koulumatikassa, mutta siitäkin on ihan ookoosti selvitty.. Tehtävät ovat kyllä sellaisia, että jos aivojaan vain käyttää, niin varmasti pääsee läpi. Joten aivojen käyttö olisi suotavaa. Jänskättää kyllä, mutta onneksi tai epäonnekseni koe on jo ylihuomenna.

      Kiitos tsempeistä, yritän todellakin selättää sen kokeen! :)

      Delete
  13. Näin reilut kuusi vuotta postauksesta tuun tänne huutelemaan, mutta täytyy kyllä sanoa että erinomainen artikkeli!

    Mä olen tässä nyt alkanut kans kiinnostumaan arkkitehdin koulutuksesta, mutta en oo vielä aivan varma et onko tämä se mun juttu, tai että onko musta ylipäätänsä siihen. Abivuodesta on jo reilut kolmisen vuotta, ja sinä on aikana on tullut opiskeltua musiikkia ja liiketaloutta, mutta kummastakaan ei ollut mulle tulevaisuutta, ja nyt olen vähän tuuliajolla. Yritän kai tavallaan "etsiä itseäni", ja kun pakokauhun vallassa oon täytelly näitä kaiken maailman työ- ja persoonallisuustestejä niin jokasesta on systemaattisesti hypänny juurikin tämä arkkitehdin koulutusala esille. Aluks ajattelin että ei todellakaan, mutta pikkuhiljaa oon kuitenkin alkanut lämpenemään tälle koulutusalalle. Pidän itteäni mahdottoman luovana, ja yks mun elämänehdoista on aina ollu että jotenki sitä luovuutta pitäis päästä käyttämään hyväksi. Piirtäminen on ollut ihan kakarasta asti se mun juttu, ja kymppejä on koulussa tullu vedeltyä. Viime vuosina se on kuitenki jääny vähemmälle, mut uskon et pääsen nopeesti takas kärryille jos vaan asennoidun oikein. Mä kuitenkin olen sellanen persoona et tarvin myös ns. konkreettisen ja teoreettisenkin pohjan, joten musta tuntuu että arkkitehdin työ vois olla tavallaan se kultainen keskitie näiden kahden ääripään välillä.

    Mutta kuten jo aiemmin mainittin, mulla on epäilykseni oman itseni suhteen. Arkkitehtuuri ei ennen tätä vuotta ole ollut oikeen missään osassa mun elämää, ja en tänä aikana ole uhrannut sille edes ajatusta mahdollisena tulevaisuutena. En oo edes varma että kiinnostaako mua rakennukset sinänsä, mutta ajatus siitä että sais käyttää omia luovia taitojaan ihan käytännössä ja tehdä jotain konkreettista kiehtoo äärettömän paljon. Perimmäisin kysymys tän mun wall of textin takana onkin siis se, että pärjääkö noissa yliopistoissa mun kaltainen ihminen, jolle arkkitehdin ura ei ole ollut se eteenpäin ajava voima elämässä? Tarviiko tällä alalla sellasta polttavaa paloa ja sammumatonta janoa arkkitehtuuria kohtaan, vai riittääkö että on innokkaasti valmis oppimaan uutta ja haluaa jollain tapaa ilmaista itseään ja jättää edes jotain jälkeensä tähän maailmaan?

    Tällästen kysymysten kanssa mä painin. Tää asia painaa mun mieltä aivan tajuttomasti ja tällänen ajatusten vuotaminen tekstimuotoon oli itseasiassa aika terapeuttista. Toivottavasti en täysin lamauttanu sua tällä sanatulvalla, olis mahtavaa ja erittäin tervetullutta jos sulla olis kokeneena konkarina jotain sanottavaa tähän murhekryyniin! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terve Roope! Ja pahoittelut, että vastaus viipyi näin kauan. :(

      Arkkitehtuuri todellakin kuulostaa siltä, että voisi olla sun juttusi! Käytännön työhän on monesti hyvin kaukana luovasta taiteilusta, ja itse pidänkin arkkitehtia enemmän palapelin kokoajana ja ongelmanratkaisijana. Toki töitä löytyy laidasta laitaan - osa päätyy luonnostelemaan pilvilinnoja, joiden varsinaiset toteutussuunnitelmat tekee joku muu, osa johtaa projekteja kokouksista käsin, ja kaikkea siltä väliltä.

      Itsekin ajattelin aikoinaan, että arkkitehti on sopivasti insinöörin ja taiteilijan väliltä. Valitettavasti tämä ei ole tällä hetkellä unelma-ammattini, mutta kuitenkin työ, jossa ajoittain viihdyn tosi hyvin. (Itseasiassa uskon, etten viihtyisi välttämättä missään työssä sen paremmin... Enemmänkin kyse on siitä, että saa tarpeeksi vaihtelua päiviin. Muun muassa siksi en harrasta arkkitehtuuria vapaa-ajalla, kuten jotkut tekevät. :)) Mutta se, että tarvitsisi olla mieletön palo alaan jo opiskelemaan hakiessa, ei ole välttämätöntä. On meitä, jotka päätyvät riviarkkitehdeiksi vailla sen suurempaa intohimoa, mutta jotka kuitenkin ovat valmiita oppimaan uutta ja iloitsevat siitä, kun näkevät kättensä jäljen valmiina rakennuksessa - oli kyse sitten vaikka yksittäisestä porraskaiteesta tai lattiamateriaalista. Sitten on niitä, jotka opiskellessa ovat ehkä olleet vähän hukassa, tai eivät ainakaan niin sanotusti matkalla sankariarkkitehdeiksi, mutta jotka ovat jossain vaiheessa löytäneet draivin, ja päätyneet tekemään loistavan uran. :) Eli mä sanoisin, että hae pois vain! Toki se turhauttaa, ettei tiedä "elämänsä suuntaa", ja joutuu kokeilemaan monia asioita, mutta arkkitehdin tutkinnolla voi tehdä niin paljon erilaisia asioita, että oksat pois. Esim. tämä artikkeli antaa hyvin osviittaa mahdollisista urista: http://www.archdaily.com/798632/21-careers-you-can-pursue-with-a-degree-in-architecture

      Ja sitten KUN pääset opiskelemaan alaa, niin hoksauttaisin sellaisesta, että arkkitehtuurin opiskelu on melko kaukana itse työstä. Opiskellessa opetellaan käyttämään luovuutta ja laittamaan ideansa paperille, ja ihan perus taideaineitakin on jonkun verran. Työ sen sijaan on aikalailla enemmän käytännönläheistä. Joten jos opiskelun alkumetreillä tulee olo, että onko tämä sittenkään oikea paikka minulle, suosittelen testaamaan ainakin kesätöiden tms. tekemistä toimistossa. Siellä näkee sen todellisen ammatin - vaikka kuten sanoin, toimistoja on erilaisia ja niidenkin sisällä erilaisia työsisältöjä.

      Toivottavasti vastaus ei tavoita sinua liian myöhään, ja toivottavasti tästä oli jotain apua! :)

      Delete