2010/11/22

Harry Potter and the Deathly Hallows, part 1


Harry Potter -elokuvat kuuluvat siihen kastiin, joita ei voi arvioida normaalein silmin. Sitä on ikään kuin jäävi. Sama pätee Star Warsiin ja musiikillisesti Placeboon sekä Manboyhin - mikä tahansa asiaan liittyvä on superia, rakkaus sokeaa eikä kriittisyydelle ole jalansijaa. Se on se kokonainen maailma, johon voi uppoutua korviaan myöten, eikä itse elokuvien taiteellisella laadukkuudella ole mitään merkitystä.

Harry Potter and the Deathly Hallows (part 1) eroaa edellisistä selkeästi. Kahden ensimmäisen, lähinnä lapsille tarkoitetun, elokuvan tunnelmasta ei ole tietoakaan, vaan pimeä synkkyys on vallannut valkokankaan. Horcruxien eli Hirnyrkkien etsintä Dumbledoren pyynnöstä vie Harrya, Ronia ja Hermionea pitkin maita ja mantuja, ja aiempien Hogwarts-vuosien läksyihin, huispauskisoihin ja ihmissuhteisiin liittyvät ongelmat tuntuvat lastenleikiltä. Tunteet kuohuvat ja epätoivo kasvaa.

Käsikirjoitus on varsin uskollinen kirjalle muutamia pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta. Mutta nekin poikkeukset hyväksyn mielihyvin, sillä ne tekevät tarinasta jouhevamman ja vähentävät hivenen sitä päämäärätöntä haahuilua, jota kirjassa tuntuu olevan lukukaupalla. Eipä sillä, kyllä se haahuilu on osittain ihan tarpeellista ja perusteltuakin. Sumuiset maisemat salpaavat hengen ja tekisi mieli pysäyttää filmikela tiettyihin kohtiin. Elokuvasarjan pelottavimmassa osassa allekirjoittanut oli saanut silmänsä kosteiksi kaksi kertaa ensimmäisen viidentoista minuutin aikana, mutta huumoriakin löytyi enemmän kuin odotin - juuri sellaisissa yllättävissä kohdissa, joissa vitsit eivät olleet ilmiselviä, vaan tulivat puun takaa ja saivat hihityksen kumpuamaan jostain sisältä.

Dracoa (Tom Felton) on elokuvassa aivan liian vähän, mutta jostain syystä hillittömän hauska, silminnähden tuskastunut ja ränsistynyt Lucius (Jason Isaacs) korvasi menetyksen. Samoin aina ihana Snape (Alan Rickman) sekä tulevaisuudessa varmasti paljon nimeä niittävä Ronia esittävä Rupert Grint. Myös Daniel Radcliffe on kehittynyt näyttelijänä, vaikkei vielä kovin kummoinen olekaan. Tässä elokuvassa Harryn hahmo sai kuitenkin enemmän liikkumatilaa ja vapautta ilmaista itseään.


Kirjan jakaminen kahteen osaan tuntuu sujuneen kohtalaisen hyvin ainoassa järkevässä kohdassa. Part 2'sta ei millään jaksaisi odottaa ensi kesään asti!


p.s. Harry Potteriin liittyvä arvonta luvassa lähiaikoina, pysykää kuulolla :)

11 comments:

 1. Oletko ajatellut, että jos olisit koala niin sulta menisi kolme päivää katsoa yks Potter-leffa?

  Ootte taas näköjään synkannu ;-).

  ReplyDelete
 2. Nooruska, hahahahaa :D En oo miettinyt, onpa pelottava ajatus! Totean siis, että onpa hyvä että olenkin ihminen, enkä koala. Ja ei muuten edes synkattu tarkotuksella tällä kertaa :D

  ReplyDelete
 3. Jason Isaacs ja Alan Rickman todellakin rokkaa! Ja Tom Feltonia katselisin minäkin enemmän mielelläni... Uusista naamoista mieleen jäi Lunan isä, jonka nimeä en edes yritä tavata ja jonka näyttelijän nimeä en juuri nyt saa päähän ja Yaxley, joka oli kiva lisä kuolonsyöjien riveihin.

  Ja vielä sellainen satunnainen pikku ajatus, että moniliemi-Ron "vaimoineen" oli jostain syystä todella huvittavaa... Naureskelin sille suudelmalle vielä tuossa tänä aamunakin itsekseni. :D

  ReplyDelete
 4. Hallowsit ei muuten ole hirnyrkkejä, vaan varjeluksia :) Hirnyrkit ovat horcruxeja ja eri asia.

  ReplyDelete
 5. Eeva, todella! Rhys Ifans on herra Lovegood :) Yaxleysta mulla ei jäänyt näemmä mitään päähän, yhtään muista minkä näköinen hahmo oli.

  SC, totta, kiitos! Mietin että jotain tässä ehkä meni vikaan, kun juttua kirjoitin, mutten jaksanut tarkistaa. Oon lukenut kirjat vain englanniksi ja oon aina pihalla suomennosten kanssa :D

  ReplyDelete
 6. Oi, Lucius Malfoy on yksi suosikki-Potter-hahmoistani! Edellisten leffojen kanssa olen ollut niin harmistunut, kun Lucius on melkein sivuutettu. Muutenkin toivon hirveästi muidenkin suosikkihahmojeni saavan tilaa: Remus Lupin, Weasleyn veljekset, Luna Lovekiva, Viktor Krum... Odotukset ovat korkealla kaikinpuolin muutenkin. Ja minä menen katsomaan Potterin vasta torstaina!

  ReplyDelete
 7. Jason Isaacs on niin hottis, eli itse olen enempi kallella isään, kuin poikaan... oh-ou... toi kuulosti aika pahalta.

  ReplyDelete
 8. Hauskaa, että Rhys Ifanskin oli mukana. Ja Bill Nighy! Pottereissa on olleet suurin piirtein kaikki hyvät brittinäyttelijät herroja Fry ja Laurie lukuunottamatta.

  Tää oli ehdottomasti paras Potter-leffa tähän mennessä. Yleisö vaan oli ihan tosi outo siinä näytöksessä, jota mä olin katsomassa. Kaikki kikattivat ihan oudoissa kohdissa, esim. siinä kun Harryn naama on turvonnut. Ja mun takana istunut tyttö mietti ihan tosissaan, että "Jaksankohan mä odottaa sitä seuraavaa elokuvaa vai pitäisikö nyt oikeesti sitten lukee se kirja? No en mä jaksa lukee." Huh.

  ReplyDelete
 9. No siis eihän näitä mennä katsomaan elokuviin kuin Jasonin takia <3. Saisikohan teatterista tyhjän poppariastian johon voisi kuolata?

  O-ou, minä kun toivoin että tässä leffassa olisi vältytty niiltä elokuvapotteri"huumorilta", ne ovat ihan kamalia :D! Koko elokuvateatteri räjähtää nauramaan viideksi minuutiksi kun Ronin naama menee tuhannen mutkalle ja vinkaisee kun näkee hämähäkin, eh :D?

  Odotin kauhulla koko kirjan ajan että Lucius kuolisi, mutta ei onneksi kuollutkaan <3.

  ReplyDelete
 10. Lucius kieltämättä oli hieman ränsistynyt, tähän asti kun on ollut niin koppava ja komea. Jason Isaacs on yksi minun lemppareitani, mutta lempihahmona ei ole Lucius vaan yllätys-yllätys elokuvan Sweet November Chaz :)

  Tuossa olet kyllä ihan oikeassa, että Pottereita (samoin kuin vaikkapa Star Warsia) on lähes mahdotonta arvostella objektiivisesti kun aina on mukana se oma hehkutus. Monet sellaiset, jotka osaavat katsoa vähän kauempaa, ovat pitäneet tätä David Yates -osioista heikoimpana. Minä en osaa sanoa, kun joka tapauksessa pidän niistä ainakin jollakin tasolla kaikista :)

  ReplyDelete
 11. Aquila, eipä sitä Luciusta paljon tässäkään ollut, mutta sentäs laatu korvasi määrän<3 Isaacs on niin huippu. Toivottavasti et pedy odotuksissasi! Koska pakostikin HP7'n juoni on sellainen, etteivät sivuhenkilöt saa ihan kamalasti tilaa :/

  Marja, kuulosti varsin hyvältä mun mielestä ;D Molempi parempi!

  Pete, niinpä, oon itsekin miettinyt miten mahtava kirjo huippunäyttelijöitä Pottereihin ollaan saatu mukaan. Ai että ihanaa tollanen leffaseura.. Kannattaisi vähän miettiä mitä puhuu kirjojen lukemisen jaksamisesta, kun ympärillä saattaa olla muutama tosifani ;) Itsekin ihmettelin yleisön kikatusta, kyllä mustakin on hauska vetää asioista kaksimielisiä ja naureskella niille, mutta ei toisen ahdingolle kuitenkaan sovi nauraa. Edes elokuvissa. (Ellei kyseessä ole satiiri, that is.)

  Panda, varmasti saa kun kiltisti kysyt ;) Mä taas tykkään Potterin huumorista.. Mikä on vähän hassua koska en kauheesti pidä komedioista, mutta jotenkin tossa kontekstissa hekottelu uppoaa. Kai sitä vaan osaa samaistua niihin :D Tosin siis kohtauksen pitää oikeasti olla hauska, pelkkä naaman venkoilu ei riitä.

  Paivi, olisi mahtavaa nähdä Luciuksen 'romahdus' laajemminkin, eikä vaan niin että naamatauluun on yhtäkkiä kasvanut sänkeä. Kirjoissakaan aihetta ei mielestäni käsitelty tarpeeksi.. Mä en osaa vielä sanoa, onko tämä paras Potter-leffa. Todennäköisesti. Jotenkin sitä aina helposti ajattelee että uusin on paras :)

  ReplyDelete