2010/08/28

Les fil sous la neigeValojen sammuessa tunnelma Suvilahden Huvilateltassa oli jännittynyt. Seitsemän ristiin rastiin aseteltua nuoraa odottivat tanssijoiden askelia, mutta sitä ennen maneesin keskiöön asteli Antoine Rigot, toinen ranskalaisen Les Colporteurs -nykysirkusryhmän perustajista. Rigot oli nuorallatanssija itsekin, kunnes joutui onnettomuuteen ja halvaantui. Rakkaus taiteeseen ei silti ole sammunut. Kävellä on täytynyt opetella uudestaan, mutta palo on olemassa.

Yhteensä seitsemän taitavaa sirkusammattilaista hallitsi nuoria piittaamatta niiden alapuolella siintelevästä kovasta lattiapinnasta. Jo ensimmäiset askeleet aiheuttivat epäuskon tunnetta: miten noin kapealla, ailahtelevalla narulla voi kävellä? Kevyeen käyntiin oli tosin syytä tottua, sillä paljon sykähdyttävämpää oli luvassa. Tanssijat juoksivat, hyppelehtivät, kantoivat toisiaan ja kulkivat milloin tossuilla, paljain jaloin tai korkokengillä nuorilla tasapainoillen. Spagaatit, nuoralta toiselle pomppimiset tai diagonaalit kulkureitit eivät olleet liian kovia haasteita. Nähtiinpä myös kärrynpyöriä, flikkejä ja voltteja. Siis voltteja nuoralla. Ei ihan joka naisen tai miehen juttu... Välillä lattian kanssa piti toki ottaa osumaa, mutta tippumisistakaan ei aina osannut sanoa, kuuluivatko ne esitykseen vai eivät.

Puolitoista tuntia oli rankkaa teltan kovalla penkillä istuvan ahterille, mutta mielentila säilyi kokoajan kiinnostuneena esitystä kohtaan. Kyseessähän ei ole pelkästään fyysistä taituruutta esittelevä show, vaan mukaan on yhdistetty teatteria ja laulua. Tarinalla oli kokoajan joku pohja ja suunta. Itse tanssijat ovat maailman eri kolkista, mutta kaksi suomalaistakin on mukana - Sanja Kosonen ja Ulla Tikka. Myös Rigotin vaimo, Agathe Olivier, on yksi esityksen tähdistä.

Huumoria löytyi hauskoista takaa-ajokohtauksista ja etenkin Florent Blondeaun hahmosta. Lopussa silmät kostuivat - asia, joka tapahtuu lähes jokaikisessä esityksessä jota seuraan keskittyneesti. Taiteilijoiden hymyt ja hyvä fiilis onnistuneesta show'sta saavat minut liikuttuneeksi joka kerta. Les fil sous la neige pyörii Suomen kamaralla vielä ensi viikon. Suosittelen ehdottomasti! Jos olet jo menossa katsomaan nuoraa lumessa ja haluat säilyttää jännityksen, kannattaa ehkä jättää video väliin. Sen sijaan huikeita kuvia voi käydä katselemassa täällä.
No comments:

Post a Comment