2010/08/03

Maailman Ihanin Tyttö


Pakettien hakeminen postista tuntuu usein vähän työläältä (kun lähiposti ei sijaitse minkään järkevän reitin varrella, ulkona sataa kaatamalla ja tiedät, että paketti on liian iso mahtuakseen yhteenkään laukkuun), mutta aina se myös palkitsee. Muutama viikko sitten sain haettua juhannuksen tienoilla tilaamani kirjan. Kirjan, jota olen himoinnut jo aivan liian kauan, mutta joka korkean hintansa vuoksi on aina jäänyt kaupan hyllylle. Netissä törmäsin sivuihin, joilta kirjan sai tilattua suoraan kustantajalta itselleen 20% edullisemmin kaupan hintaan verrattuna, sisältäen postikulut. Ja kaupan päälle sai halutessaan vielä kirjailijan omistuskirjoituksen. Tilausta ei siis juurikaan tarvinnut miettiä!

Tässä tapauksessa kirjailija on yhtä kuin valokuvaaja, taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolainen. Hänestä kerrotaan näin:

"Taiteellisen työn ohella hän tutkii, kehittää ja opettaa valokuvan käyttöä pedagogisena ja terapeuttisena menetelmänä. Työn tuloksena on syntynyt voimauttavan valokuvan menetelmä, jota sovelletaan erityisesti hoito- ja kasvatusalojen täydennyskoulutuksessa sekä työyhteisöjen kehittämisessä. Savolainen on Valokuvataiteilijoiden liiton jäsen sekä Suomen Valokuvaterapiayhdistyksen hallituksen jäsen.

Savolaisen taiteellinen päätyö on Maailman ihanin tyttö -yhteisövalokuvataideprojekti. Sen yli sadasta neljästäkymmenestä kromogeenisesta värivalokuvasta koostuva näyttelysarja on kiertänyt Suomessa ja ulkomailla vuodesta 2003 alkaen."

Kaksikielinen Maailman Ihanin Tyttö -kirja kertoo kuvin jokaisen elämän ainutlaatuisuudesta. Teos pohjautuu kymmenen vuotta kestäneeseen projektiin, jossa on kuvattu kymmentä lastenkodissa kasvanutta nuorta. Oli elämä miten rankkaa tahansa, jokaisella on oikeus tulla rakastetuksi ja tuntea itsensä arvokkaaksi juuri sellaisena kuin on. Sen oppiminen on monelle vaikea tie. Itse valokuvat ovat satumaisia, eteerisiä ja uneliaita, mutta jokaisessa niissä pilkistää suuri vahvuus. Kaipa kliseinen sanonta on totta - se, mikä ei tapa, vahvistaa.

Jo pelkkä omistuskirjoituksen lukeminen ja ensimmäisten sivujen kääntely sai vedet silmiini. En usko, että olen koskaan ollut näin onnellinen saadessani selailla kirjaa. Teos on niin puhutteleva, etteivät itsellä riitä sanat. Alla mielestäni joitakin kauneimpia otoksia kirjan sivuilta (yllä olevan kuvan lisäksi, kaikki klikkautuvat suuremmiksi) oman kameran linssin kautta katsottuna. Kaikki alkuperäiset kuvat copyright Miina Savolainen.
5 comments:

 1. Kiitti tuosta tilaus-vinkistä! Maailman ihanin tyttö on jo pitkään ollut ostoslistallani ja olisi jo aika hankkia se. Kirja on ihan uskomattoman koskettava. Alan aina vetistellä kuvia jo parin kuvan jälkeen.

  ReplyDelete
 2. Tätä kirjaa olen himonnut vaikka kuinka kauan, mutten ole raaskinut sitä ostaa. Aivan upeita kuvia!

  ReplyDelete
 3. Mitä ihania kuvia, oijoi! Mun täytyisi tehdä retki kirjastoon, niin voisi ainakin lainata tuo kirjan, jos en omaksi raaski ostaa :)

  ReplyDelete
 4. OIjoiiii itekki tahtonut samaa kirjaa ikuisuuden. Mut juuri kalleuden takia jäänyt hyllyyn.. kiitos vinkistä! ^^

  ReplyDelete
 5. Virpi, kivaa jos nyt pääset kirjan hankkimaan :) Se on kyllä mieletön ♥

  Riehu, kuvat ovat kyllä henkeä salpaavia!!

  Salka, niinpä! Tervetuloa myös kylään, niin saat hipelöidä kirjaa mun luona ;)

  Oola, hyvä jos voin olla avuksi ^___^ Kyllä se jo tuntuu kukkarossa (ja ainakin päässä), kun hinta alkaa nelosella eikä kutosella :>

  ReplyDelete