2011/06/09

Dearest

Tällä viikolla Movie Mondayssa peräänkuulutettiin rakkainta elokuvahahmoa. Aihe on minusta ihan käsittämättömän vaikea! Vaikka rakastan useita elokuvia, pidän näyttelijöistä ja rakastan jopa niitä hahmoja, en silti koe että mikään hahmo olisi välttämättä rakas. Tämä on taas tätä kuuluisaa hiusten halkomista, mutta sana vaatii jotain ...ylimaallista, pidempiaikaista. Wikipedian mukaan rakas on yhtä kuin "sellainen, joka on rakkauden kohteena, erityisen pidetty, monesti myös palvottu". Huh.

Jauhaessani päässäni aihetta päädyin erinäisiin vaihtoehtoihin. Edward Scissorhands olisi ilmiselvä valinta, samoin kuka tahansa Star Wars -kööristä (joskin Luke tai Leia nousisivat muiden yläpuolelle). Toisaalta The Crow'n Eric Draven on kiehtonut jo vuosia, ja elokuvan synkkyys toivonpilkahduksineen on osa minua. Velvet Goldminen Brian Slade, sympaattinen Forrest Gump, suloinen Amélie, hillitön Tyler Durden... Animaatioiden saralta Jack Skellington ja Leijonakuninkaan Simba ovat nekin rakkaita, puhumattakaan Donnie Darkosta sekä Harry Potterin ja Lord of the Ringsin hahmoista. Mutta perustuuko kahden jälkimmäisen leffasaagan hahmojen upeus kirjoihin, eikä elokuviin? Tässähän on aivan liikaa vaihtoehtoja, argh!


Saksikäden poltellessa sydäntä päädyin jostain syystä kuitenkin erääseen ihan toisenlaiseen, joskin saman näyttelijän, hahmoon. Lasse Hallströmin ohjaaman elokuvan What's Eating Gilbert Grape keskiössä on Gilbert, pikkukaupungin kolli, jonka tehtäväksi on isän kuoltua jäänyt perheen elättäminen. Etenkin reippaasti ylipainoinen, täysin kotona pysyvä äiti ja kehitysvammainen veli pitävät kädet täynnä töitä sen varsinaisen päivätyön ohessa, mutta Gilbert hoitaa kaiken mukisematta. Kunnes kaupunkiin saapuu läpikulkumatkalla oleva Becky isoäitinsä kanssa. Gilbert tajuaa, että hänenkin on hankittava oma elämä - mutta omatunto ei salli jättää perhettä omaan armoonsa.

Nuori, pitkätukkainen Johnny Depp on Gilbertinä superhellyttävä, ja vaikka bad boyt tunnetusti vetävät puoleensa, on Gilbertin empaattisuus se, joka hahmossa viehättää. Hänelle ei missään nimessä toivoisi mitään pahaa! Elokuva on vuodelta 1993 ja näin sen ensimmäisen kerran joskus vuoden 1995 paikkeilla, joten voin hyvällä omatunnolla sanoa, että hahmo on rakas ainakin jos mitataan aikaa vuosissa. Eetvartin saattaisin valita huomenna, mutta tänään valintani on Gilbert Grape :)


This week's topic in Movie Monday is "your dearest movie character". I think the question is extremely difficult to answer - I love movies, yes, I love the actors, yes, but which character is actually so dear to me, that I could put him/her on a pedastle? Of the many great characters I somehow picked Gilbert Grape. He is such a nice, empathic guy who gets a bit confused in life. Edward Scissorhands is also very, very lovable, and maybe I'd pick him tomorrow, but my choice for today is Gilbert.

4 comments:

 1. oh my, mullaki kävi Kilpertti mielessä :D täytyy jatkaa mietintöjä, ei kyllä tosiaankaan puutu haastetta :P

  ReplyDelete
 2. Oi, Gilbert Grape on ollut mun suosikkileffoja jostain sieltä ysäriltä. Ja Gilbert on kieltämättä erittäin hyvä tyyppi, hyvä valinta siis :) Pidän myös DiCaprion roolisuorituksesta ja voisi se Arniekin olla rakkain hahmo, tosin ihan eri tavalla.

  Mulla oli myös vaihtoehtoina mm. Eric Draven, Edward Scissorhands, LotR-tyyppejä. Plus tuhat muuta, hirmuisen vaikea tehtävä oli! On niin monta erilaista lähestymistapaakin, eri tavalla rakkaita hahmoja.

  ReplyDelete
 3. Hyvä valinta, Gilbertiä voisi sanoa arjen suureksi sankariksi! Teräs- ja supermiehet jää kauas taakse.

  ReplyDelete
 4. Pia, ei puutu ei :P Onneksi voi tietysti valita montakin..

  horrendous, Gilbert on mahtava! Niin itse elokuva kuin hahmokin. Myös Arnie on kyllä loistava :) Ja totta, hahmot on eri tavalla rakkaita. Itse jotenkin koin tehtävänannon liittyvän lempeään rakkauteen, siksi ehkä valitsin tämän.

  Tiina, totta :)

  ReplyDelete