2011/06/04

Musikaalit top 5

Movie Monday starttasi menneenä maanantaina musikaaleilla - aiheella, jonka olisin itse valinnut, jos Ursula ei olisi ehtinyt ensin ;) Pidemmän aikaa on myös ajatustasolla liikkunut musikaalien listaus, joskaan postaukseksi asti se ei ikinä ehtinyt. Ennen kuin nyt!

Aiheeseen liittyy tietysti myös pientä problematiikkaa, kuten se, mikä on musikaalin rajaus. Itse pidän musikaalina sellaista tekelettä, jossa musiikkikohtaukset on koreografioitu ja ne ovat ikään kuin irrallisia varsinaisesta tarinasta, vaikka samalla vievätkin sitä eteenpäin. Musiikkielokuvat taasen ovat asia erikseen. Niissä musiikki toimii taustalla tai osana juonta esimerkiksi päähenkilön ammatin kautta, mutta yhteislaulua varten niitä ei ole tarkoitettu. Ja sitten on niitä, jotka sijoittuvat veteen piirrettyinä viivoina jonnekin välimaastoon. Listaus niistä musiikkielokuvistakin on kyllä tulossa, no worries ;)

Musikaaleihin tutustuin jo pienenä, kun koulussa musiikkiluokilla niitä katsottiin yleissivistävänä ajanvietteenä. Silloin tutuksi tulivat klassikot kuten Viulunsoittaja Katolla tai Sound of Music, ja olenkin aina pitänyt musikaaleista. Ne toimivat äärimmäisessä iloisuudessaan hyvänä vastakohtana muuten rakastamilleni synkeille draamoille (ei sillä, voivathan musikaalitkin olla synkkiä). Mutta moni must-see on tietysti vielä näkemättä! Tässä kuitenkin tämänhetkisen tietämykseni helmiä:
Grease (1978)
Pastellisävyjä, klassinen rakkaustarina, hulvattomat hahmot ja nuoren John Travoltan liikkuva lantio - mahtavaa! Grease on todellinen hyvän mielen elokuva, sen hilpeys leviää kroppaan solu solulta ja saa omankin jalan vipattamaan. Legenda.

Across the Universe (2007)
Beatlesin biiseihin pohjautuva, Vietnamin sodan aikaan sijoittuva musikaali on moderni ja erilainen, osaltaan överiksi menevä mutta silti niin ihana. Ja katsottu sataan kertaan. Jim Sturgess on tietysti täyttä mahtavuutta, mutta ei muissakaan valittamista ole :)

The Nightmare Before Christmas (1993)
Tim Burtonin luoma, Jack Skellingtonin otteessa oleva maailma on mieletön. Sinänsä monikin animaatio kuuluisi listalle, mutta tarkoituksella yritin jättää ne huomioimatta. Painajainen Ennen Joulua on kuitenkin niin oma lukunsa, että se ansaitsee paikkansa listalla sataprosenttisesti.

The Rocky Horror Picture Show (1975)
Voiko tätä hörhöjen tiedemiesten friikkisirkusta olla rakastamatta?! :D Toteutus ei musiikiltaan tai koreografialtaan ole ehkä kympin arvoista, mutta jestas että Tim Curry on lois-ta-va!

Sweeney Todd (2007)
Burtonin lempilapset Johnny Depp ja Helena Bonham-Carter tekevät hyvää työtä kauhutarinan varsin synkeässä elokuvaversiossa. Visuaalisuus on huipussaan kuten kyseisellä ohjaajalla aina, punainen veri lentää harmaata Lontoota vasten kirkkaasti ja vuolaasti. Nams.


Bubbling Under: My Fair Lady, Cry Baby, The Lion King, Corpse Bride, Hair, Moulin Rouge, West Side Story...


Movie Monday is a new Finnish blog community that me and a few other movie bloggers are keeping up. Every Monday a new theme is posted and during the week you can take the challenge and post anything related to the theme :) This week's topic is musicals. I've always loved them, although many classics are still unseen. Here's my top five favourites!

10 comments:

 1. MITEN mä unohdin, että TNBC kuuluu musikaaleihin :D

  ReplyDelete
 2. Corpse Bride kuuluisi mun listalle! Mutta mäpä en muuten ole erityisen innostunut musikaaleista, tai en ole jaksanut katsoa. Cherbourgin sateenvarjot voisi kyllä kuulua listalleni myös, se ei ollut kovinkaan huono! Audrey Hepburnin Funny Facessa voisi myös olla potentiaalia (odottaa hyllyssä katsomistaan...)

  ReplyDelete
 3. Grease on huippu! Travoltan vonkuva ääni tossa biisissä on jotain niiin aitoa ;O)

  ReplyDelete
 4. Iih, Nightmare before christmas on kyllä niin symppis!! Ja TRHPS ei vaan voita mikään ;)

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 6. Joo, poistin äskeisen kommenttini kun sekoilen leffoissa. Mut joo, Sweeney Todd on huikean hyvä! :D

  ReplyDelete
 7. Itsekin mietin pitkään TNBC:tä ja Corpse Bridea omalle listalleni. Myös Sweeney Toddia punnitsin, mutta se jäi sitten pois kun sen olen nähnyt vain kerran ja rehellisyyden nimissä se ei jotenkin vain jäänyt oikein mieleen :/ Pitää katsoa uudestaan.

  ReplyDelete
 8. Reiska, emmie tiiä ;) Toisaalta animaatioita on vähän vaikea ajatella musikaaleina just sen takia, että niissä on lähes poikkeuksetta aina jonkinsortin laulua.

  J, Corpse Bride on kyllä lystikäs :)

  Ursula, todella!! Mahtava Travolta ;)

  Noona, oon molemmista samaa mieltä ;)

  tiinanen, Sweeney oli kyllä ekalla kerralla aika suun ammolleen jättävä, mutta kutkuttava nevertheless! Ja paranee vanhetessaan.

  Jenni, katso ihmeessä Sweeney uudelleen!! Se nimittäin auttaa paljon, jotenkin ekalla kerralla se on vähän että häh :)

  ReplyDelete
 9. Frank N Furter is my bitch <3. Ja tietty Nightmare Before Christmas (olin Sally penkkareissa~) ja ihana Olivia Newton-John ja ja.

  Ehkä lempparigenrejäni~

  ReplyDelete
 10. cinefiliaa, hahaa<3 Awws, ois kiva nähdä kuvia susta Sallyna! Musikaalit on kyllä ihan huippuja.

  ReplyDelete