Syksyn aikana kirjojen lukeminen on ollut aavistuksen vaihtelevaa. Välillä kansien väliin nidotut sivut loppuvat hujauksessa, välillä kuluu monta päivää, ettei edes ratikkamatkoilla saa tartuttua opukseen. Tässä lyhytsanaisesti kuitenkin viime kuukausien lukukokemuksista, jotka ovat painottuneet musiikki- ja elokuva-aiheisiin. Elämäkerrat, musiikoiden omat kirjatehtailut ja romaanit, jotka olen jostain syystä poikkeuksena säännöstä nähnyt ensin elokuvaversioina - niistä on tämä postaus tehty.
Deborah Curtis - Touching From A Distance
Joy Divisionin edesmenneen keulahahmon Ian Curtisin elämästä hänen vaimonsa sanoin kertovan kirjan olen itseasiassa lukenut aiemminkin, mutta luin sen nyt uudestaan, koska se tuntui sopivan agendaan. Teos on äärimmäisen kiinnostava ja henkilökohtainen. Se paljastaa asioita, joita ei välttämättä osaisi muutoin edes kuvitella. Traagisuudesta puhumattakaan. Loistava.
Christopher Sandford - Kurt Cobain
Legendaarisen Kurt Cobainin elämä muistuttaa hetkittäin todella paljon Curtisin eloa. Kirja pyrkii tuomaan esiin faktoja (vähän liiankin tarkasti, sillä alku meinasi olla melko puuduttava), eikä vain mässäilemään henkilökohtaisuuksilla. Courtney Loven rooli jää kirjassa kohtalaisen vähälle, tai ainakin täysin erilaiseksi kuin sensaatiolehdissä. Olisinkin kaivannut jonkinlaista omaa näkemystä lisää, siitäkin huolimatta, että en kaikista musiikillisista asioista ole samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Elämäkerran kautta oppii Kurtista asioita, joita ei edes olisi halunnut tietää, mutta jotka auttavat ymmärtämään häntä. Pienestä epätasaisuudesta huolimatta jokaisen Nirvana-fanin kirjahyllyyn kuuluva nide.
Nick Cave - The Death of Bunny Munro
Nick Cave tunnetaan paitsi musiikistaan, myös lukuisista muista taiteellisista projekteistaan. Hänen toinen romaaninsa käsittelee arjen raakuutta ja isän suhdetta poikaansa. Kerronta on kiintoisaa, sanavalinnat ja itseasiassa koko aihe varsin ...jänniä, eikä mitään peitellä. Roisiuden välissä saa nauraa kippurassa.
Richard Kelly - The Donnie Darko Book
Kulttileffa Donnie Darkosta kertova kirja pitää sisällään ohjaaja-käsikirjoittaja Richard Kellyn haastattelun, käsikirjoituksen sekä kuvia ja muuta ihanaa pikkusälää tapaus Darkoon liittyen. Kirja on täysin fanien iloksi tehty, eikä se siis edes yritä olla mikään varsinainen lukukokemus. Mutta ah niin kiintoisa! Vaikka eipä sillä, Donnie Darkon ydin ja aikamatkustuksen filosofia menevät minulta silti edelleen yli hilseen.
Louisa May Alcott - Little Women
Pikku Naisia -elokuva koostuu itseasiassa kolmesta eri kirjasarjan osasta - asia, jota en tiennyt aloittaessani lukea tätä klassikkoa. Odotin kokoajan Jo'n aikuisiän seikkailuja, joita ei sitten tullutkaan. Kirjan huippukohdat eivät mielestäni toimineet yhtä sykähdyttävästi kuin elokuvassa. Toisaalta jälkimmäinen on tullut katsottua hiukka monta kertaa, eikä kirjaan siis osaa suhtautua neutraalisti.
Susanna Kaysen - Girl, Interrupted
Samanniminen, hieno elokuva perustuu Kaysenin omakohtaisiin kokemuksiin 1960-luvun lopun mielisairaalassa. Päiväkirjamainen teos ei ole yhtä yksityiskohtainen ja tunteita riipaiseva kuin olisin leffan perusteella odottanut. Se kertoo kuitenkin karua kieltään muutaman vuosikymmenen takaisesta mielenterveyden hoidosta.
Richard Yates - Revolutionary Road
Pidän tämän romaanin perusteella tehdystä elokuvasta paljon. Aluksi pelkäsin, ettei kirja voi mitenkään yltää samalle tasolle, mutta loppujen lopuksi se toimikin kuin häkä. Leffan ensin nähneelle kirja tuo syvyyttä ja se selittää hahmoja ja heidän motiivejaan. Mustaa huumoria on paljon, eikä kerronnasta uskoisi teoksen julkaisuajankohdan sijoittuvan vuoteen 1961. Tarina kertoo niistä vaikeuksista, joilta usein halutaan sulkea silmät, enkä ihmettele yhtään, että Revolutionary Roadia kiiteltiin kriitikkojen puolesta aikanaan paljon.
*
Kuva liittyy LIKEn viime viikolla järjestämään pieneen iltamaan bloggareille. Saimme kuulla kustantamon vaiheista vuosien varrella, juuri julkaistuista ja tulevista uutuuksista sekä muusikko ja baarityöntekijä Marco Kososen elosta kambodzalaisella saarella, jonne hän perusti baarin keskelle ei-mitään ja kirjoitti siitä kirjan, Rock 'n' Roll Suicide Bar. Illan päätteeksi pääsimme suuren kirjahyllyn ääreen valitsemaan täytettä pukin konttiin kohtuullisella alennuksella. Kassiin päätyi myös lahja Likeltä - uutuuskirja, jonka pienenä ehtona oli siitä kirjoittaminen blogissaan. Oma valintani osui Kellokosken Prinsessaan (koska eräs oli jo napannut sen ainoan kappaleen Metro 2033'sta - äärimmäisen mielenkiintoisen oloisesta venäläisestä scifi-romaanista), joten viime vuosisadan mielenterveyspalveluista luvassa juttua jossain vaiheessa. Kiitos Like ja kiitos tytöt! :)
Kaikki kolme muistikorttiani olin onnistunut jättämään kotiin, joten kuva on otettu Nooruskan kameralla. Ja lisää räpsäisyjä sekä juttua aiheesta tietysti nähtävissä täällä.
Heeei, enpäs tuosta Deporah Curtisin kirjasta tiennytkään! Menee ehdottomasti hankintalistalle.
ReplyDeleteMä odotan jo sormet syyhyten joulua, jolloin toivottavasti ehdin vihdoinkin avata Patti Smithin kirjallisen uutukaisen "Just kids".
Olisi ihan hirveän mukavaa ehtiä joskus lukemaan enemmän muutakin kuin opintoihin liittyviä opuksia...
Mä oo lukenu noi kaikki Pikku naisten jatkot. Ehkä ois iskeny enemmän toi kirja nuorempana tosin se leffa on mitä parhain, itken siinä aina ihan hulluna kun Jo saa sen pianon.
ReplyDeleteMun on pakko hankkia se Metro 2033! Mokoma Miksu.
Aika musakirja painotteista ;-).
Hei, kiva lista. Pitänee muistaa tsekata tuo Pikku Naiset. Mulla on tällä hetkellä lainassa Revolutionary Road enkä oikein vielä tiedä tykkäänkö siitä vai en (ja luenko siis loppuun).
ReplyDeleteMä jäin kans harmittelemaan sitä Metroa! :)
ReplyDeleteNuo musakirjat kuulostaa mielenkiintoisilta. Ja kyllähän tuo Revolutionary Road pitäis lukea, leffa oli ainakin loistava.
Samaa mieltä Revolutionary Roadista, se piti ootteessan yllättävän hyvin myös kirjana. Odotin sen olevan tylsä tai vähintäänkin puuduttava, mutta sen lukaisi kovin helposti. Ja pidin, se on kyllä upeasti kirjoitettu! Voi kun pitäisi lukea enemmän...
ReplyDeleteMä niin olisin halunnut sen Metron. Mikaelan peijooni!
ReplyDeleteMä niin tykkään kans Pikku Naisista- niistä kaikista osista, luin sen ekan osan parikin kertaa tänä vuonna kun satuin löytämään kirppikseltä:) Ja voiiiih, ois niin kiva ollut tulla mukaan tonne! Ens kerralla sit:)
ReplyDeleteTouching from a distance <3 Sain pari joulua sitten lahjaksi, ei ollenkaan huono. Pitäisi lukea uudestaan pian!
ReplyDeleteNick Cavein kirjoitelmat on niiiiin mielettömiä että huhhuh!
ReplyDeleteEnne, suosittelen! Tenttikirjapinot tosiaan helposti vähentää sitä muutakin lukuintoa, mutta jospa joululoman kiirettömyydessä tulisi harrastettua vähän sitäkin..? :)
ReplyDeleteNooruska, mä kans veikkaan että nuorempana olisi saattanut olla parempi lukukokemus. Metro 2033 laitetaan kyllä hankintalistalle! Tai eräältä M-nimiseltä lainauslistalle ;D
Little M, kiitos! Revolutionary Road piti kyllä mua otteessaan, vaikka alku vaikuttikin vähän leimiltä. Mutta mä en jotenkin osaa jättää kirjoja kesken :) Ehkä pari kertaa oon niin elämässäni tehnyt.
Riehu, Metro olis kyllä ihan pakko lukea! Vaikutti niin hurjalta. Ja suosittelen näitä muitakin :)
Eeva, nimenomaan! Vähän tuo lukeminen mullakin nyt jäissä, Oscar Wilden sadut työn alla mutta se etenee hitaasti..
Chatrin, peijooni mikä peijooni ;) Aika monta Metro-tilausta taitaa Likelle tulla ihan jo meidänkin kautta, hee..
aini, oih, mun pitää varmaan kyllä lukea ne kaksi muutakin osaa, että saisi vähän paremman kuvan koko sarjasta. Ja ens kerralla sitten tosiaan mukaan!
J, se on kyllä ihana<3
5plitreel, ainakin Bunny Munro oli, se ensimmäinen odottaa hyllyssäni vielä lukijaansa ja odotukset ovat kovat :)
Oot jo toinen joka kettuilee mun nopeista sormista, Metro on kohta luettu, jo sivulla 280!!
ReplyDeleteMikaela, buahh, loistavaa, kohta saadaan siis kuulla arviota!
ReplyDelete