2010/12/04

Rendition


Jake Gyllenhaal on CIA'n analyytikko, joka onnettomuuden kautta joutuu ennestään tuntemattomaan työtilanteeseen. Omar Metwally on Yhdysvalloissa vuosia asunut egyptiläissyntyinen mies, jonka kotimatka Afrikasta keskeytyy. Reese Witherspoon on edellisen yhdysvaltalainen vaimo, Peter Sarsgaard hänen vanha ystävänsä, Meryl Streep CIA'n korkeassa virassa oleva Gylliksen hahmon pomo. Heitetään mukaan terrori-iskun kohteena ollut kapkaupunkilainen poliisimestari Abasi (Yigal Naor), hänen tyttärensä Fatima (Zineb Oukach) ja jälkimmäisen ihastuksen kohteena oleva poika.

Lyhykäisyydessään trillerin juoni on tämä: Anwar El-Ibrahimia (Metwally) epäillään osallisuudesta itsemurhaiskuun. Koska iskussa kuoli myös yksi yhdysvaltalainen agentti, ottaa suurvalta ohjakset käsiinsä asian perinpohjaiseksi selvittämiseksi, keinoilla millä hyvänsä. Gyllenhaal ja Naor hoitavat pääasiallisen kuulustelemisen. Asia pidetään salassa, eikä edes El-Ibrahimin perheelle kerrota mitään. Inhimillisyys vs. epäinhimillisyys, moraali vs. moraalittomuus - siinä elokuvan pääpointteja.


Tarinan kerrostuneisuus toi mieleen Crossing Overin, vaikka tunnelma olikin jossain määrin erilainen. Odotin perustrilleriä, joka saisi pienen jännityksen kasvamaan sisällä, mutta joka ei eroaisi joukostaan. Yllätyin siinä mielessä mukavasti. Koska tapahtumat sijoittuvat pääasiassa Egyptiin, paikallisten näyttelijöiden mukaan tuominen toimi loistavasti ja antoi leffalle omanlaisensa leiman. Fiktiivinen kertomus voisi valitettavasti olla täyttä totta. Lopputulos ei ehkä ollut ennalta arvaamaton, mutta kerrontatapa toi kuitenkin yllätyksiä.


Henkilöistä Witherspoon oli mukava nähdä erilaisessa roolissa, kuin mihin hänen kohdallaan kenties ollaan totuttu. Samoin Sarsgaard oli yhtä karismaattinen kuin aina. Pienessä roolissa myös OZin paha poika JK Simmons, jota ei mainitun tv-roolin vuoksi osaa ajatella minään muuna kuin arjalaisuutta ihannoivana Schillingerinä. Pääasiallinen syy jokin aikaa sitten tv'stä tulleen elokuvan tallentamiselle oli Gyllis, joka kuitenkin oli stailattu semiällöttäväksi Ken-nukeksi (tiedättehän: muhkeat mutta sliipatut hiukset, siloposket ja värittömät huulet), eikä roolikaan vaatinut kummoisia taitoja. Ehdottomasti mukiinmenevä leffa silti!3 comments:

 1. Katsoin tän joskus aikoinaan dvd:tä ja tykkäsin kovasti. Muistelisin että sellanen kolmen, ehkä jopa neljän tähden leffa.

  ReplyDelete
 2. Joo ei todellakaan mikään huippuleffa, mutta katsottava kyllä.

  ReplyDelete
 3. tiinanen, mä antaisin ehkä kolme ja puoli tähteä :) Tai neljä miinus, hmm.. Ihan jees kumminkin.

  Reiska, definitely.

  ReplyDelete