2010/12/15

Jouluherkkuja






Myslin teossa alan olla jo vanha konkari, ja tällä kertaa lasipurkkien erilaisista sisällöistä tuli kustakin varsin runsaita ainakin ainesosiensa määrän perusteella. Suklaata sen sijaan tein ensimmäistä kertaa itse. Luultavasti siinä voisi vähän harjaantua, mutta syötäviä namupaloista ainakin tuli :) Raakasuklaasta enemmän ohjeineen kaikkineen esimerkiksi täällä.

Jo 1970-luvulla tehtyjen tutkimusten perusteella sokeri vaikuttaa kehossa vastustuskykyä alentavasti (itse opin asioita vähän jälkijunassa). Hyvästi siis teoriani, että kipeänä tarvitsee jotain hyvää! Sokerin rooli immuunisysteemissä nimittäin selittää osittain joulun jälkeistä flunssaryysistä. Kukapa osaisi kieltäytyä niistä herkullisista suklaakonvehdeista.

No, sokerista huolimatta aion jouluksi tehdä vielä itsellekin muutamia herkkuja, nämä kun menevät lahjoiksi. Tarkoituksena on tehdä ainakin imellettyä perunalaatikkoa sekä aurajuustopiparikierteitä. Nam! Joulupöytään ei noiden lisäksi tarvitakaan muuta kuin savusiikaa, punaista paprikaa ja raejuustoa. Myös lohi, porkkanalaatikko ja muut namijuustot hyväksytään iloisin mielin.

Mitkä ovat sinun jouluherkkujasi?


16 comments:

  1. Nams nams!

    Kuten tiedät, joulupöytään tarvitaan imellettyä perunalaatikkoa, porkkanalaatikkoa, rosollia, juustoja, lihapullia ja perunaa :D Ja sitten jälkkäriksi tietty piparisuklaata ja pipareita ja ja .. :D

    ReplyDelete
  2. Täydellisen näköistä mysliä. Täydellisen! Siis sanoinko jo, että täydellisen!

    :)

    Oma jouluruokaykköseni vuodesta toiseen on imelletty perunalaatikko. Sitä kun saa suu maistaa taas ensimmäisen kerran vuoteen mummilan joulupöydässä aattoiltapäivänä, niin oijoi! Myös tädin tekemä kotijuusto kuuluu ehdottomasti jouluun - sitä tosin saa hyvässä lykyssä joskus kesälläkin. :)

    ReplyDelete
  3. Uih, näyttääpä hyvältä! Oman myslin ainesluettelo on kyllä huomattavasti kaupan versiota parempi, eijjoo värikoodeja ja säilöntäaineita :D

    Aurajuustopiparikierteet??! Ooooh, pakko ettii
    ohje, nimim. aura-addikti :D

    ReplyDelete
  4. Imelletty perunalaatikko! Äidin tekemä on ihan maailman parasta, voisin elää sillä. Lanttulaatikko ja kaikki ihanat kalat....nam!

    ReplyDelete
  5. Aurajuustopiparikierteet on kyllä hyviä, maistoin ekan kerran niitä blogipikkujouluissa ja voi nams! :) Munkin pitäis tehdä jotain joulukarkkeja, mutta en vielä tiiä että mitä!

    Tänä jouluna saakin taas syödä kolmessa eri paikassa jouluruokaa, saa sit riittää taas vuodeksi etiäpäin! :D Mut kinkku, peruna- ja porkkanalaatikko, rosolli, lihapullat, perunat, italiansalaatti ja joululimppu kuuluu kyllä ainakin meidän kotona joulupöytään! :) Ja sit ne vanhukset lykkää siihen vielä kaiken maailman kalojakin + lanttu- ja maksalaatikkoa, joita en syö. :P Jouluaaton aamuna on muuten pakko saada riisipuuroa ja sekahedelmäsoppaa! Odotan jo kieli pitkällä niitä. :D Toivottavasti vaan saan niitä anoppilassa... Hmmm :O Ehkä mun pitää tehdä niitä varmuuden vuoksi jo ite tällä viikolla, kun tekee niiiiin mieli. :-D

    ReplyDelete
  6. Nam! Tuli nälkä! Minä voisin vetää koko joulukuun vain kinkkua, suklaata ja riisipuuroa glögillä alas huuhdeltuna, ja olisin oikein tyytyväinen. ;) Ihanaa, kohta sitä taas saa! Syöminen on yksi joulun parhaita puolia...

    ReplyDelete
  7. Ooh, näyttää ihan mahtavan makoisalta mysliltä ja superherkulliselta suklaalta! Tosi kiva lahjaidea! Mulla on sama ongelma myslien kanssa, että haluan syödä sellaista, joka ei sisällä vehnää, eikä sokeriakaan. Olen onneksi löytänyt Alaran luomumyslin. Pitäisi joskus kokeilla tehdä itse. Suklaata olen tehtaillutkin ja se puuha on kivaa. Aika kalliiksi vain tuntuu tulevan tuo raakasuklaan teko. Mun lemppareita on ihan kaikki jouluruoat! Uusiksi suosikeiksi on nousseet bataatti-ja punajuurilaatikot. :)

    ReplyDelete
  8. Superhyvännäköistä mysliä :P Onnekkaita ovat ne, jotka saavat tuollaisen setin lahjaksi. Ja tästä inspiroituneena teen kyllä heti itse mysliä, kun saan nuo kaupan valmiit syötyä pois :)

    ReplyDelete
  9. Tosi herkun näköistä mysliä! En oo koskaan kokeillut tehdä itse, mutta ehkä vielä joskus, saisi ainakin just niitä aineksia mistä tykkää:)

    ReplyDelete
  10. Mrrrr... kaikki hyvä on pahasta. Sanon että kohtuus kaikessa (vielä kun eläisi kuin saarnaa). Itsekin teen lahjaksi joka vuosi eri sortin makeisiä, mutta tuä mysli on aivan IHANA ajatus!

    ReplyDelete
  11. Kipeänä tarvitsee jotain hyvää, sanoivat muut mitä tahansa ;O) Mieli piristyy ja sehän se parantaa! Bubblen keittiössä näköjään kokataan oikein urakalla!

    ReplyDelete
  12. Reiska, voi ei, ei rosollia eikä lihapullia :D Pipareita sen sijaan joo..

    Duussi, hihi, kiitokset! Oijoi, itsetehty kotijuusto kuulostaa tajuttoman herkulliselta.

    Pia, kiits! Toivotaan että ainesosat ovat laadultaan parempia, käytän mahdollisuuksien mukaan luomuaineksia :) En tiedä löytyykö aurapipareiden ohjetta mistään, enkä edes muista mistä sen alkujaan bongasin, mutta lyhykäisyydessään ne valmistuvat kääretortun tavoin: kauli piparitaikina littanaksi neliöksi, ripottele aurajuustonmuruja, kääri rullalle ja leikkaa siivuja. Paistetaan uunissa normaalisti. Juuston vuoksi kiekoista tulee keskeltä ihanan meheviä :)

    Riehu, mä söin eräänä vuonna piloille mennyttä perunalootaa ja siitä ei ollu kauhean hyvät seuraukset :P Mutta namia se on. Lanttulaatikkoa sen sijaan en voi sietää!

    Henskis, ne on hyviä :) Ihmisillä on kyllä jänniä jouluruokatottumuksia! Mä en kestä rosollia, koulussa piti aina ottaa sitä vaaleanpunaista vaahtoa hullut läjät kun luuli että se on hyvää, ja sitten se maistuikin ihan kamalalle.. Riisipuuroa meillä syödään usein jouluaamuna.

    Eeva, kuulostaa terveelliseltä ;) Ei vaan, jouluna saa ja pitää syödä paljon, nam.

    Saija, kiitos! Luomumyslejä minäkin syön silloin kun en ole itse jaksanut tehdä. Ja tosiaan ei ole halpaa raakasuklaan teko.. Mutta eipä sitä tarvi eikä voikaan kerralla syödä niin paljoa, on sen verran tuhtia kamaa :) Bataatti- ja punajuurilaatikot kuulostaa hyviltä, täytyy pistää korvan taakse ensi vuodeksi!

    maajo, hihi, kiitos :) Teehän ihmeessä!

    aini, kiits! Myslin teko on tosi helppoa, jopa sellainen mämmikoura kuin minä on saanut kaikki paahdettua nätisti ilman palovaroittimen hälytystä :)

    Marja, niinhän se on, kaikki on hyvin kun ei vedä suklaata 24/7.. Mä haluaisin myös tehdä jotain marmeladeja joskus, ehkä ensi vuonna!

    Mikaela, niinpä ;) Toisaalta, onhan mandariinitkin hyviä ja niistä saa vitamiinejakin.. Eri asia kuka ne jaksaa kipeänä kuoria :P Sain onneksi tiskattua eilen, suklaata ja mysliä tuntui olevan keittiö väärällään!

    ReplyDelete
  13. Mun lemppari on ehdottomasti porkkanalaatikko. Aion tänä vuonna tehdä sitä kaksi isoa astiallista, niin ei ainakaan lopu kesken :D Myslini teen minäkin yleensä itse. Se on vaan niin paljon parempaa itsetehtynä ja turhan vehnän voi halutessaan jättää kokonaan pois!

    ReplyDelete
  14. Kata, ooh! Mäkin vähän harkitsin myös porkkanalootan tekemistä itse, mutta eiköhän toi peruna riitä tällä(kin) erää :) Itsetehty mysli on ehdottomasti parasta.

    ReplyDelete
  15. Mun lemppari on perunalaatikko, smetana + sipulihake :D Noita kaikkia yhdessä ja NAM! Viime vuonna aloin tykkäämään myös lanttulaatikosta.

    ReplyDelete
  16. Chatrin, jännä yhdistelmä! Melkein vois testata :D Lanttulaatikkoon on kyllä mulla vielä pitkä matka.

    ReplyDelete