2011/09/21

R&A: Siberia Teaches


Mitä tapahtuu, kun kaksi suomalaista ja kaksi italialaista heppua päättävät lähteä junalla Helsingistä Pekingiin, pysähtyen matkan varrella keikkumaan reileillä laudan päällä ja kuvaamaan koko komeuden? Vastaus löytyy otsikosta.

Matteo Maggin ideoimassa ja ohjaamassa dokumentissa snoukkaajat Tomi Passi, Naku Piirainen ja Stefano Benchimol temppuilevat urbaanissa ympäristössä valokuvaaja Andrea Schiliròn tallentaessa mustelmat ja onnistumiset huimiksi otoksiksi. Siperian talvi on kylmin aikoihin ja -36 astetta Celciusta enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Voisi kuvitella, että hurja pakkanen ja autiot maisemat tekisivät ihmisistä kylmiä ja sisäänpäin kääntyneitä, mutta vaikka kielimuuri kasvaakin mitä syvemmälle karuun maisemaan päästään, sitä ystävällisemmiksi ja avuliaammiksi paikalliset asukkaat muuttuvat. Vastassa on poliiseja, juhlivia venäläisiä, rikollistatuointien tutkimista, jokia, jotka ovat vaarallisen lähellä hyppyjen alastuloalueita ja sumuisia, unenomaisia laaksoja. Matka tuntuu täysin uskomattomalta.

Dokumentti itsessään alkaa ehkä vähän hätäisesti, tai ainakin odotin hitaammin kehittyvää tarinaa. Lisäksi Dubrovnikin sali on vähän sellainen, että tekstitykset jäivät osaksi näkemättä ja ammoisien aikojen venäjän kielen taitojaan sai verestää huolella. Visuaalisuus on kuitenkin henkeäsalpaavaa ja hinku rinteille kasvaa katsomisen lomassa valtavaksi. Tuottaja Olli Ikäheimo ei todellakaan ole mennyt metsään. Elokuva loppuu ihan liian pian, ja sitä olisi voinut katsoa helposti toisenkin tunnin.

Siberia Teachesista on vielä yksi näytös Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla sunnuntaina. Lisäksi se nähdään kolmeen osaan jaettuna JIM-kanavalla joulukuussa. Suosittelen!

What happens when two Finnish and two Italian guys come up with an idea to travel from Helsinki to Beijing by train, stopping here and there on the route to capture snowboarding tricks on camera? The answer lies within the name of the document: Siberia Teaches. Matteo Maggi's idea and directing involves freezing coldness, surprisingly friendly people, partying Russians, dangerous-looking landings (or what would you think of any jump almost ending in a river?) and misty, dreamy landscapes. Everything seems unbelievable.


The trans-Siberian takes the lot deeper and deeper into the snow. Tomi Passi, Naku Piirainen and Stefano Benchimol keep their heads cold and hearts warm during flips and slides in urban areas while Andrea Schilirò freezes the moments beautifully on film. At first the pace of the document seemed a bit too hectic, but once you get used to the rhythm (and all the tattoos involved, haha) you don't want the film to end. One hour seemed far too little! On whole the movie gives you a good feeling and a huge desire to dig out your snowboard from storage and hit the slopes.

Siberia Teaches will be aired also on TV, check out the Facebook page for dates! 

Picture

6 comments:

 1. Niin se oli sitten lumilautaleffa eikä skedeleffa. Voisi kumminkin käydä katsomassa, jos vaan paikkoja on vielä sunnuntain näytöksessä.

  Siltä varalta, että en ehtisi Helsinkiin katsomaan, niin kysymys. Oliko niillä jotkut maskit päällä vai miten ne pystyivät laskemaan -36 asteessa? Mun kokemukseni on, että -20:kin on jo lähes mahdoton, jos vähänkään tuulee.

  ReplyDelete
 2. hmmmm, onneks on toi tv-airing myös, jos sunnuntaille ei olekaan enää paikkoja. :) Pääasiassahan pojat keskittyivät hyppyihin ja muihin trikkeihin, joissa ei tietty tuu samalla tavalla vauhtia ja viimaa kuin mäessä mentäessä. Maskeja ei siis luultavimmin tarvittu, koska ainakaan niitä ei ollut. ;) Ja Andreakin kuvasi ainakin osan ajasta paljain käsin.

  ReplyDelete
 3. Huh huh... Kai toiset sitten kestää sitä kylmääkin eri tavalla. Hirvittää jo ajatuskin, että pitäisi tehdä paljain käsin jotai -36 asteessa.

  ReplyDelete
 4. No niin hirvittää! Mutta mitäpä sitä ei tekisi hyvien valokuvien eteen.

  ReplyDelete
 5. I fеel this iѕ οne οf the such a lot vital іnfo fοr me.
  Αnd i'm glad studying your article. However want to commentary on some common issues, The site taste is ideal, the articles is really great : D. Excellent activity, cheers

  my web blog; erotic massage In london found here
  Feel free to visit my web blog ; erotic massage firm

  ReplyDelete
 6. Low nerve pain" category. It's best to consult your chiropractor will refer you to relax alternately. If you don't keep moving, which researchers put down to the floor.

  Here is my web blog :: Jemison back Pain specialist
  My website ... Jemison back pain specialist

  ReplyDelete