2010/01/27

Literature

Blogissa on sivuttu aihetta kirjallisuus varsin vähän viime aikoina. Se johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että en ole saanut mitään kirjoja luettua sitten syksyn. Vai oliko se kesää. Wuthering Heights tuli silloin tutuksi niin kirjan kuin elokuvankin muodossa. Jälkimmäinen oli vuoden 1992 filmatisointi, jota sai metsästää kissojen ja koirien kanssa ympäri maailmaa. Onneksi Play.com oli avuliaalla päällä. En nimittäin suostu katsomaan muita kuin Ralph Fiennesin versiota Heathcliffista.

Tällä hetkellä liian monta kirjaa on kesken, liian monta lukemattomana hyllyssä. Jostain syystä en osaa löytää tarpeeksi aikaa ja keskittymistä lukemiselle muuta kuin pienissä pätkissä. Johtuu ehkä siitä, että ei ole ollut pitkiä junamatkoja, joiden aikana pitäisi tappaa aikaa uppoutumalla muihin maailmoihin. Raitiovaunulla kulkemiseen tuhlautuu toki joka päivä noin 40 minuuttia, mutta en pysty lukemaan epävakaasti liikkuvissa kulkuneuvoissa voimatta pahoin. Surku. Ei sitä viitsi joka päivä matkapahoinvointipillereitäkään napsia, ne kun ovat kolmiolääkkeitä.


Tällä hetkellä kesken olevia teoksia. Onneksi on monta erilaista kirjanmerkkiä.

Sattuipa kerran niin, että työtehtävissä poikkesin kirjakauppaan ja samalla vilkuilin alepöydät. Sattuipa niinkin, että samana päivänä raahasin kotiin kymmenen kilon edestä luettavaa. Mutta mitä luettavaa! Jokaisen itseään kunnioittavan arkkitehdin hyllystä tulisi löytyä perusopus Jugendtyyli, joka johdattaa jugendin (art nouveaun) saloihin niin rakennustaiteen, kuvataiteen kuin käyttöesineidenkin saralla. Jugend on yksi lempiarkkitehtuurisuuntauksistani (muita ovat mm. funktionalismi ja gotiikka). Toinen mielenkiintoiseksi osoittautunut opus on London Recipes, joka esittelee eri tyylisiä lontoolaisia ruokapaikkoja ja reseptejä. Kirjasta löytyy mm. sticky toffee pudding, joka on lähes jokaisen pubin ja ravintolan jälkiruokamenussa.Kirjoista iloisin ylläri oli kuitenkin Cobain Unseen. Charles R. Cross on aiemmin kirjoittanut perinteisen elämäkerran Nirvanan edesmenneestä keulahahmosta, ja tämä teos keskittyy Kurtin visionääriseen maailmaan ja taiteelliseen ulosantiin. Herrahan oli tietysti musiikillisesti lahjakas, mutta myös äärettömän taitava piirtämään. Hän pohdiskeli paljon ja kirjoitti ailahtelevista tunteistaan lukuisia päiväkirjamerkintöjä. En ole lukenut kirjaa vielä kokonaan, mutta pelkästään kuvat ovat todella kiehtovia. Paria otosta lukuun ottamatta kaikki olivat minulle, entiselle suurelle Nirvana-fanille, tuntemattomia. Kuvia löytyy Kurtista niin lapsen kuin isänkin roolissa. Lisäksi teoksessa on hauska lastenkirjamainen ominaisuus - osa kuvista ja 'päiväkirjan sivuista' on piilotettu taskuihin, piirustuksia löytyy taitelluilta sivuilta joka aukeavat suuremmiksi, ja onpa mukana yksi Kurtin tekemä naamarikin!


Oliko joku kirjoista tuttu?

8 comments:

 1. Edgar on kyllä aika jees pimeisiin talvi-iltoihin. Mutta mitä tykkäät Charlaine Harrisista? Menin ja koukutuin True Bloodiin, syystä jota en vieläkään osaa selittää (sarja on ainakin aluksi todella kökkö ja kliseinen, mutta kuinkas sitten kävikään)... Olen ajatellut lukea noita kirjoja läpi, mutta kirjastoista ei vielä löydy enkä ole raaskinut ostaa. Onko kyseessä kioskikirjallisuutta vai jotakin muuta?
  /Hannele

  ReplyDelete
 2. Hei pakko vinkata, inkiväärin pitäisi tepsiä matkapahoinvointiin, sun täytyy alkaa joka päivä ottamaan pieni annos tuoretta inkivääriä ( esim. soijajogurttiin sekoitettuna ;) ), niin jos se auttaisi :) Itse en ole tätä testannut, kun en oikein matkapahoinvoinnista kärsi, mutta muistaakseni asian ovat todeksi testanneet myytin murtajat :D Googletus tietää varmaan enemmän asiasta, kuin minä :D

  ReplyDelete
 3. toi cobain unseen kuulostaa mielenkiintoselta. muuten noista kirjoista ykskään ei oo ennestään tuttu, mutta samaa sarjaa ku toi sun poe, löytyy multa oscar wilde ja william shakespeare :)

  ReplyDelete
 4. Hahaa, jugendtyyli löytyy tämänkin itseään kunnioittavan arkkitehdin hyllystä. Tuo How to be a happy architect kuulostaa hauskalta, saanko sitä lainaan, kun sie saat sen luettua? Mutta ei mitään kiirettä, mullakin on luettavien listalla puolisen tusinaa kirjaa tällä hetkellä.

  ReplyDelete
 5. Oi Teemu Mäki <3 Olin syksyllä yhdellä hänen vierailuluennolla ja rakastuin :D Älykäs ja karismaattinen mies, eikä edes enää näytä jääkaapilta. Oliko toi Näkyvä pimeys siellä alennusmyynneissä?

  Itse meen tossa Southern Vampire -sarjassa nyt kolmannessa osassa, oon tykännyt! Kauheen kevyttähän se on verrattuna siihen, mitä yleensä luen, mutta vaihtelu virkistää :) Ja oon tosi vaikuttunut siitä, miten kivoja muutoksia sarjaan on tehty kirjoihin verrattuna!

  ReplyDelete
 6. Hannele, oon vähän huonosti saanut luettua tuota Harrisia, ja ei se ainakaan tähän asti ole suuremmin vakuuttanut.. Mutta odotan innolla, mihin kirjassa vielä päädytään ;) Ja odotan sarjalta kyllä enemmän!!

  Salka, niinpä muuten pitäisikin! Ja toinen, mistä on apua, on akupisteet ranteiden sisäpuolella :) Sitä oon testannutkin, mutta ei viitsisi koko risteilyä painella ranteitaan.. :D

  jenkku, sekä Wilde että Shakespeare olisi jees :) Tosin jälkimmäisestä sain ehkä yliannostuksen, kun luin sitä lukiossa kovasti. Cobain-kirja on huippu!

  Hannie, saat toki! Se on vähän vaikeaa teksiä paikoittain, siksi jäänyt lukematta. Eli voi mennä hetki, ennenkuin sen saat :D

  Darsi, ei ole alesta kun oon saanut lahjaksi sen. Oon vasta saanut luettua ensimmäisen osan, mutta se vaikuttaa hirmu mielenkiintoselta :) Vaatii vaan keskittymistä melkosesti. Oon edennyt vampyyrikirjassa huonosti, mut ehkä päädyn mainitsemasi myös lukemaan jossain vaiheessa!

  ReplyDelete
 7. Cobain unseen on ehkä yksi jumalaisimmista kirjoista joita oon ikinä lukenut. Teksti oli mieleenkiintoista ja eikä onneks mitään sivistyssanakirja kädessä tehtyä. Oon jo lukenut kirjan mutta silti tykkään selailla sitä aina uudestaan ja uudestaan. :)

  Jonkinlaista kiintymystä lisää ehkä vielä se että näin ton kirjan ensimmäisen kerran joskus vuosi sitten (mutta ei ollu rahaa mukana). Sen jälkeen sitten joka kerta suomalaisessa tarkistin että onkohan sitä täällä tällä kertaa. Jouluna sitten löysin sen ja suunnileen juoksin kassalle. :D

  ReplyDelete
 8. Anonyymi, oon kyllä ihan samaa mieltä nyt, kun oon johonkin puoleen väliin asti päässyt :) Kerrassaan ihastuttava! En kyllä kadu pätkääkään, että ostin opuksen, etenkin kun maksoi vain 15e :D Se on kuitenkin isosta kuvapainotteisesta kirjasta tosi vähän.

  ReplyDelete