2010/01/26

Teenager's Television

Lapsuuden suosituimpia tv-ohjelmia listasin jo jossain kyselyssä, enkä viitsi toistaa ravenwavesinkaan mieltymiä uudestaan. Mutta yhtä lailla paikan blogissa ansaitsevat teini-iän lempparit! Jos voitan lotossa, osa näistä kuuluu ehdottomasti dvd-boksien hankintalistan kärkipäähän.

Roswell


Kuuluisaan Roswellin kaupunkiin New Mexicoon tipahti UFO vuonna 1947 (näin väitetään). Sarjassa kolme rysähdyksestä selvinnyttä alienia ovat asettuneet ihmisyhteisön jäseniksi, mutta salaavat muilta todellisen minuutensa. He nimittäin näyttävät ulkoisesti aivan tavallisilta ihmisiltä, mutta heillä on kummallisia ekstraterrestiaaleja voimia. Sarjan juonen pääpointteja ovat alieneiden ja heidän läheistensä väliset suhteet (kourallinen ihmisiä saa selville heidän salaisuutensa), alien-voimien hallitseminen ja lopulta jokin suurempi aikomus - miksi he oikeastaan ovat maapallolla? Sarja on aina viehättänyt minua jostain syystä, vaikka esim. Shiri Appleby osaa olla vähän rasittava (ihana Majandra Delfino kyllä korjaa tilanteen).


Dawson's Creek


Voi niitä teinien ongelmavyyhtejä ja nasevaa dialogia! Naapuruston kaverukset Dawson ja Joey (short for Josephine) ovat ainakin alussa sarjan kantava voima, mutta uusia hahmoja tulee sotkemaan ja piristämään eloa aika ajoin. Joshua Jackson ja Katie Holmes kuuluivat silloisiin lempinäyttelijöihini, ja vaikka sarja hieman vesittyi viimeisimpien kausien aikana, seurasin tätä loppuun saakka. Sarjan kirjoittaja on muuten Kevin Williamson, jonka kynästä on lähtöisin myös mainio teinikauhufilmi Scream sekä uusimpana tv-sarja The Vampire Diaries.


My So-Called Life


Jordan Catalano. Need I say more ;) Ensimmäinen kosketukseni iki-ihanaan Jared Letoon. Sarjassa Claire Danesin hahmo kamppailee omien kasvuun liittyvien ongelmiensa parissa, välillä yksin, välillä ystävien kanssa. Pohdinta ja epävarmuus ovat tämän sarjan ydin, samoin yhteiskunnan vaiettuja ongelmia kuten homofobiaa ja kouluväkivaltaa käsiteltiin eri tavalla ja todellisemmin, kuin monessa muussa sarjassa. Valitettavasti tätä tehtiin vain yksi kausi eli 19 jaksoa. Ruutupaitojen kulta-aikaa!


The Tribe


Sarja perustuu ajatukseen, jossa lähitulevaisuudessa kaikki aikuiset olisivat hävinneet maapallolta viruksen seurauksena, ja lapset ja nuoret joutuvat itse elättämään itsensä. Lapset ovat jakautuneet heimoihin ympäri kaupunkia ja yrittävät pärjätä parhaansa mukaan. Tykkäsin hurjasti sarjan ulkoisesta olemuksesta - karusta kaupungista sekä hahmojen värikkäistä ja mielikuvituksellisista asuista! Videona tässä lopputekstit alkutunnarin sijaan.


Boy Meets World


Sekä tämä että kaksi seuraavaksi mainittavaa kuuluivat ns. koulunjälkeisohjelmiin. Kun yläasteella tunnit loppuivat viimeistään klo 14.50, ehti juuri kolmeksi kotiin katsomaan puoli tuntia teinihuumoria ja sen jälkeen puolitoista tuntia legendaarista musiikkiohjelmaa Jyrkiä. Missään näistä 'väliohjelmista' ei ollut mitään erityistä päätä eikä häntää, kuten ei useimmissa jenkkikomedioissa yleensäkään. Nykypäivän sarjoihin jos verrataan, taitaa lähimmäksi osua ihku 70's Show.


BlossomWeird ScienceDariaParas piirrosanimaatio ever! Kyynisyyden ruumiillistuma Daria joutuu aina ties mihin sekasotkuihin, paras ystävänsä Jane on maihareissaan ja taiteellisessa sielussaan upea ilmestys, ja entäs veljensä Trent - johon Daria ja kuka tahansa muu 15-vuotias tyttö (köh) voi ihastua kertaheitolla.  Kerrassaan mahtavaa! Lisää sarjasta täällä.


Second Noah


Sarjassa Noah perheineen pitää suurta maatilaa Floridassa. Hän on kirjailija ja adoptoi kahdeksan lapsen lisäksi joukon elukoita, joita eläinlääkärivaimo hoitaa. Ehkä vähän lässy sarja, mutta vanhinta poikaa näytelleen James Marsden laulu- ja soittotaitoja sai jaksoissa ihastella useasti.


X-files


Kasvavat sukupolvet eivät taida enää tietää mikä X-files on, ja se on suuri harmi. Koko television historian varmasti kutkuttavin yliluonnollisiin tapahtumiin keskittyvä sarja on edelleen yksi suosikeistani, vaikka kaikkia jaksoja en olekaan nähnyt (enkä varmaan enää edes uskaltaisi katsoa). Alien-metsästyksen ja muiden kinkkisten tapausten selvittämisen lisäksi maustetta sarjaan tuo päähenkilöiden, FBI-agenttien Mulderin ja Scullyn keskinäinen kipinä. Pahoittelen huonolaatuista klippiä, parempaa ei tuntunut löytyvän.


The Outer Limits


Jostain syystä teininä yliluonnollisuus viehätti kovasti. TOL osasi olla joskus äärimmäisen kehno, mutta parhaimmillaan yöunet pelottavuudellaan vievä kokemus. Joka jakso oli erilainen eri teemalla, eikä mitään pysyviä roolihenkilöitä ollut. (Haha, vuoden 1961 tunnari muuten nähtävissä täällä.)


SeaQuest DSV


Tutkimussukellusveneen elämään perehtyvä sarja, jonka suurinta nautintoa oli näyttelijä Jonathan Brandis. Tuskinpa muuten olisi sarjaa tullut seurattuakaan. Jostain kumman syystä teininä monet sarjat koukuttivat nimenomaan niiden hottiksien näyttelijöiden vuoksi ;)  Tämän sarjan opening themet olivat kaikki 'embedding disabled', joten tsekkaa tunnari täältä. Jonathan valitettavasti kuoli muutama vuosi sitten oman käden kautta. R.I.P.


Melrose PlaceHeti Beverly Hills 90210'n jälkeen ysäreimpiä tv-ohjelmia mitä on! Molempia tuli seurattua, mutta Melrose Place oli aina juonenkäänteiltään jännittävämpi ja hahmot pysyvämpiä. Aina joku erosi, seuraava pääsi apajille ja joku kuoli. Tapahtumat sijoittuivat Los Angelesiin, ja henkilöt pääasiassa asuivat samassa pihapiirissä tai olivat toisiinsa yhteydessä työn kautta. Sarjasta ovat sittemmin suurempaan kuuluisuuteen nousseet mm. Marcia Cross, Alyssa Milano sekä Kristin Davis. Huomattavan suuri osa tämän sarjan henkilöistä on muuten pistäytynyt myös Kaunareissa ;)


Salatut Elämät


Taisin olla 15-vuotias, kun Suomeen saatiin ikioma saippuaooppera, Salkkarit. Muutaman ensimmäisen vuoden ajan seurasin sarjaa intensiivisesti (osaksi nappisilmä Jasper Pääkkösen takia, köh), mutta enää hetkiin en ole ollut perillä mitä sarjassa tapahtuu. Teininä myös Kotikatua tuli seurattua, silloin olin ihastunut Petteri Jamalaisen eli Hessun pinkin kuontalon ja vihreän aktivistitakin komboon.

Muita sarjoja, joita olen seurannut lähes alusta asti näihin päiviin saakka, ovat mm. Teho-osasto, Frendit ja Simpsonit. Aikansa ilmiöitä olivat myös Ally McBeal tanssivine vauvoineen ja Richard Fishin helttafetisseineen. Myös Relativity (suom. Tunteiden Verkko) oli mukava sarja, mutta taisi jäädä melko tuntemattomaksi monelle. Myös Flipper (Jessica Alba), Higher Ground (Hayden Christensen) sekä Kauniit ja Rohkeat (jota seurattiin eräässä vaiheessa Jacob Youngin esittämän Rickin takia) ansaitsevat maininnat. Kuten sanoin, näyttelijävalinnoilla on suuri vaikutus siihen, miten paljon jotain sarjaa jaksaa seurata ;)


Herättikö joku sarjoista nostalgisia tunteita?

16 comments:

 1. Ei vitsi! :D Tossa oli muutama, joita en edes tiennyt, mutta loput herätti kyl rakkaita muistoja. Esp. Blossom, Outer Limits, Melrose Place & Boy Meets World.

  ReplyDelete
 2. Tunteiden verkko oli mun lemppari! Voisivat uusia sen vaikka. Yllättäen tykkäsin myös tuosta Tribesta, vaikken tuollaisten virusjuttujen ystävä yleensä olekaan. Tuliko se Summerissa?

  ReplyDelete
 3. Aika moni sarja herätti voimakkaan nostalgisia tunteita! Blossom, mahtava Niin Sanottu Elämäni, Daria, sekä ennen kaikkea ensimmäinen varsinainen TV-addiktiosarjani Salaiset kansiot. X-Files oli minulle niin tärkeä sarja, etten oikein voi vielä katsoa niitä jaksoja uudestaan, se oli silloin niin intensiivistä.

  Melrose Place oli puolestaan salattu paheeni. Inhosin sitä, silti löysin itseni joka keskiviikko TV:n äärestä katsomasta sitä. Siitäkin on nyt tehty uusintaversio.

  ReplyDelete
 4. Hittolainen, mitkä fläsärit :D Boy meets world ja Blossom - en edes enää muistanut moisten olemassaoloa. Pitää ehkä alkaa kaivella youtubea :)
  Ja Jordan Catalano, voi kuinka hänen silmänsä säihkyivätkään!

  ReplyDelete
 5. Hih, tuttuja sarjoja. En edes muistanut noita kaikkia. Tuolloin tuli seurattua aika montaa sarjaa, mutta onneksi ne oli välillä tauollakin :D

  ReplyDelete
 6. Voi kolahtipa kovvaa!

  Boy meets World, sen olin unohtanu, mutta kun vähän kaiveli, niin löytyhän se, huippu sarja, heh.
  Daria on kyllä loistava.
  Muistan kyllä Tunteiden verkonkin, vaikka minusta sarjan naispääosan esittäjä oli ärsyttävä. Katsoin silti.

  Mies vasta lataili Outer Limitseja ja katseli niitä ihan innoissaan...

  Those were the days :D

  ReplyDelete
 7. Darsi, hihii :) Unohdinkin varmaan joitain tärkeitä!

  Nekku, mä en muista siitä juurikaan, joten uusinta olisi ihan jees. Tribe taisi tosiaan tulla Summerin päätteeksi tai jotain! Sisko sitä seuraili, ite siinä sivussa sitten. Olin muka liian vanha Summeriin silloin ;)

  Anzi, toi on kyllä jännä, että joihinkin tosirakkauksiin ei pysty enää palaamaan. Ei ehkä halua pilata sitä muistoa. MP'n uusintaversio on kyllä mennyt multa ohi, ja hyvä niin o____O Tarpeeksi paha, että BH90210'sta menivät moisen tekemään. As if se ikinä voisi enää yltää samanlaiseen maineeseen.

  Leenu, pahoitteluni fläsäreistä :D Tube on kyllä jännä, löytyy vaikka mitä! Tai sitten, kun etsii jotain tietty, saa olla tarkka hakusanojen kanssa, että löytyy se oikea.

  norppa, joo, jostain syystä teininä tuli katsottua hirmusti telkkaria. Ei kai sitä koulun ja slamien ohella nyt kauheasti muuta tekemistä ollutkaan :D

  frida_koo, kivaa että kolahti! ^___^ Those were the days todellakin, oispa hauskaa nähdä joskus kaikki muinaiset sarjat uudestaan alusta loppuun.

  ReplyDelete
 8. Voi mitä muistoja nämä herätti! Roswellia tapitin onnesta soikeana ja Dariasta tykkäsin myös yhteen aikaan. Dawson's Creekiä sen sijaan vihasin syvästi juuri Dawsonin takia. En kestänyt kyseistä hahmoa jostain syystä. :D Ihana postaus!

  ReplyDelete
 9. Oih, Tribe!! :D Ruotsissa pyöri viime vuonna viimeinen, Suomessa kai näkemätön kausi Tribesta, tapitin sitä ihan onnessani siellä. :)

  ReplyDelete
 10. hihi, aika lailla tasan samat suosikit ollu täälläkin :) blossom, dawson's creek, my so called life, x-files, ally mcbeal ja teho-osasto noista katsotuimpana. tribea en kyllä jaksanu ollenkaan (olin ehkä liian vanha) ja salkkareitakin aika heikonlaisesti :D ja kotikadun hessu oli kyllä tosiaan aika ihis pinkeissä hiuksissaan.

  ReplyDelete
 11. Melrose Place jeejee :D Muistan sen kesän, kun katsottiin mamman kanssa sitä joka aamu. Se oli juonikasta se. ;)

  ReplyDelete
 12. (prhna, kuinkahan monta kommenttia oon jo hukannu ku aina vaan klikkaan välilehden kii ENKÄ muista että se salasanavahvistus tulee vielä. prkl!)

  Mutta siis. Ekat neljä tuo ihania nuoruusmuistoja ala- ja yläasteen ajoilta. Tribe oli semmonen sarja et metsästin sitä vielä aika kauan jostain (en muista mistä ihmeestä..) ja voih, Roswellia kaivataan mun työkaverin kans oikeestaan viikoittain. IHANIN Katherine Heigl (syy jonka takia kestän Greyn anatomiaa..) sekä toki Brendan Fehr <3

  Dawsoniakin katoin vaikken silloinkaan voinut sietää yhtään niistä päänäyttelijöistä. Tää inhotus ei oo ottanu laantuakseen, ei vieläkään.

  Joskus sitä vaan tahtois palata siihen viattomaan ja helppoon ikään jossa elämä vois vaan pyöriä kaikkien ihanien telkkarimiesten ympärillä.. Tai no, tarkemmin ajateltuna, eipä siitä iästä muuta oikeestaan kaipaakkaan ja voihan sitä unelmoida edelleen ;D

  ReplyDelete
 13. Sari, hahaa :D Joo en mäkään Dawsonista tykännyt, se oli vähän rasittava. Mutta Pacey oli jees ;)

  jenkku, joo Tribea taisin olla itsekin vanha katsomaan mutta kattelin silti ;)

  Joa, joo sitä taisi tulla eräs kesä uusintoja joka päivä :D

  amma, voi ei! Mutta saitpahan sen kommentin eetteristä ulos :) 'Kaikki' tuntuivat olevan Brendan Fehr -faneja Roswellin aikaan, mua kiinnosti jostain syystä enemmän Jason Behr.. Kenties sen takia, että se ei ollut samalla tavalla cool kuin Fehr. Ja niin - kuka sen sanoo, ettei voisi edelleen keskittyä telkkariin ja haaveilemiseen ;D

  ReplyDelete
 14. Noniin ja TaiNa jäi välistä: pitäisi varmaan itsekin etsiä sarja jostain katsottavaksi, pitkästä aikaa :)

  ReplyDelete
 15. Voi Darian muistan! Sitä tuijotettiin silmä kovana, tosin en usko, että päähenkilön sarkasmi iski ala-asteikäiseen samalla tavalla kuin vanhempiin!

  ReplyDelete
 16. Emiliak, voi olla, mutta onneksi se ei estänyt sarjasta nauttimista :)

  ReplyDelete