2011/01/23

The Experiment


The Experiment on ohjaaja-käsikirjoittaja Paul Schueringin (mm. Prison Break) viimevuotinen uusintatekele saksalaisesta Das Experiment -nimellä kulkevasta rainasta. Joukko ennakkoluulottomia, rahaa tarvitsevia miehiä vastaa lehti-ilmoitukseen, jossa haetaan osallistujia parin viikon mittaiseen psykologiseen kokeeseen. Haastattelujen perusteella valitaan 26 henkeä, jotka lähetetään bussilla kohti tyhjää vankilarakennusta. Porukka jaetaan summittaisesti vartijoihin ja vankeihin, antaen kummallekin ryhmälle omat ohjeensa ja sääntönsä. Jos sääntöjä rikotaan, keskeytetään koe välittömästi eikä kukaan saa rahojaan. Arvata voi, että säännöt on tehty nimenomaan rikottaviksi... Karmaisevinta on, että leffa perustuu tositapahtumiin USA'n salaisista kokeista 1970-luvulla.


Filmin pääosissa nähdään Oscar-voittajat Adrien Brody ja Forest Whitaker. Brody on uskomaton näyttelijä, jonka taidot eivät elokuvassa valitettavasti pääse täysin oikeuksiinsa. Whitaker puolestaan on loistava hieman sekopäisenä, edelleen äitinsä luona asuvana nelikymppisenä, joka juopuu vallasta saatuaan otteen sen kahvasta. Minulle mies tulee aina olemaan Dr Luka Kovacia ja Abby Lockhartia Teho-osastossa vainonnut hullu, joten lain ja oikeudemukaisuuden rajalla häilyvät hahmot sopivat hänelle mielestäni täydellisesti. Mukana nähdään myös Cam Gigandet, joka on näemmä spesifikoitunut niljakkaisiin rooleihin.

Kuten ennenkin todellisuuteen perustuvien elokuvien kohdalla olen maininnut, jää niistä liian usein puuttumaan se pieni aspekti, jonka avulla ne nousisivat ulottumattomiin sfääreihin. The Experiment on lievää pahoinvointia ja kylmiä väreitä aiheuttava teos, jonka keskikohta toimii sopivan kesyttömästi ja pakottaa kauhistelemaan useamman kerran. Alku ja loppu eivät sen sijaan ole mielestäni tarpeeksi skarppeja kokonaiskuvaa ajatellen. Harvoin näin päin, mutta toivoin elokuvan olevan itseasiassa jonkin verran raaempi ja pidempi. Puolitoista tuntia ei ollut mielestäni tarpeeksi henkilöhahmojen motiiveiden kuvaamiseen. Raskaan hautajaispäivän jälkeen kaipasin jotain muuta ajateltavaa, ja sitä elokuva totisesti toi.


Muistan joskus nähneeni samasta aiheesta tehdyn dokumentin tv'stä. Ihminen sortuu uskomattomiin asioihin, kun tarpeeksi ronkitaan pään sisällä ja ajetaan psykologisesti tiettyyn suuntaan. The Experiment skippasi useissa maissa teatterilevityksen ja se julkaistiin suoraan dvd'llä. Tavallaan ymmärrän, ettei tämänkaltainen raina olisi välttämättä vetänyt tarpeeksi ihmisiä leffateatterin penkille, mutta kotona katsottuna se toimi juuri niin iljettävästi kuin varmasti on ollut tarkoituskin.


Kuvat täältä ja täältä ja täältä.

6 comments:

 1. Tosi kiinnostava aihe, olen lukenut joskus tästä ihmiskokeesta, yyh...Täytyy siis tsekata joskus. Ja mä tykkään vaan koko ajan enemmän tosta Brodysta!

  ReplyDelete
 2. Itse oon katsonut vain sen saksalaisen alkuperäisversion ja se oli kyllä todella kuvottava ja pysäyttävä ja hiton vaikeaa katseltavaa, mutta samalla myös hyvin tehty ja hyvä elokuva.
  En tosin kyllä halua nähdä leffaa enää koskaan, mutta mun mielestä se oli tosi ehjä kokonaisuus mistä ei jäänyt puuttumaan mitään enkä olis toivonut että mikään olisi ollut toisin, se oli juuri niin järkyttävää katseltavaa kuin olin ajatellutkin.

  ReplyDelete
 3. Alkuperäisen olen nähnyt. Tätä jenkkiversiota en ole tohtinut vielä katsoa....

  ReplyDelete
 4. Ai tästä on tullut jo toinen elokuva, en ole sitä saksalaistakaan nähnyt. Katsottiin tästä jotain kuvia ja artikkeleita jollain psykan kurssilla, aika järkyttävää ja rankkaa tavaraa tuntui olevan. Mutta toisaalta hirveän mielenkiintoista mihin kaikkeen ihminen onkaan kykenevä.

  Muistaakseni tuon kokeen nettisivuilta löytyi videoita ja kuvia ihan siitä kokeesta, hyrrhyrr. :D

  ReplyDelete
 5. Tartteepa vilkaista. Itse nähnyt alkuperäisen saksalaisen useampaan otteeseen ja muutamaa turhakekohtaa lukuunottamatta pidän siitä kovasti.
  -O

  ReplyDelete
 6. Riehu, kaikkea hullua sitä on kyllä maailmassa tehtykin.. Ja Brody on ihku! ;)

  Katariina, uskon! Alkuperäinen on varmasti vielä kuvottavampi kuin tämä. Jotenkin voin kuvitella, että saksalaiset osaavat ton homman.. Ja se on jännä, miten on sellaisia tajuttoman hyviä elokuvia, joita ei vaan halua koskaan enää nähdä. Mulla on sama juttu Orpokodin kanssa.

  Kinogangsteri, voi olla että ei kannatakaan, vaikka tämä olikin pysäyttävä ja muutenkin jees, uskon alkuperäisen olevan parempi.

  Harri, munkin pitäisi se saksalainen tsekata, on varmaan vielä rankempi kuin tämä! Ihmisen psyyke on kyllä tosi jännä juttu. Mihin kaikkeen se pystyykään pakon edessä..

  Oola, toivottavasti et sitten ihan pety tämän kanssa! ;)

  ReplyDelete