2010/05/06

Lax

Pelkkä maininta lohisalaatista niin vesi herahtaa kielelle. Yleensä suosin itse paistettua lohifilettä, jolloin se on ainut lämmin osa muuten kylmässä salaatissa. Myös rapsakka pinta on olennainen osa hyvää lohta. Paistaminen on kuitenkin joskus vaivalloista, kun rasvaa roiskuu joka paikkaan ja ilman hyvää ilmanvaihtoa koko kämppä tuoksahtaa kalalta. Silloin voi testata muita vaihtoehtoja.


Uunilohta salaattipedillä. Ennen uuniin laittamista mätin lohen päälle vihreää pestoa ja mustapippuria. Luulin laittavani reilusti, mutta mausteita olisi saanut ola vieläkin enemmän.


Kaupasta valmiina hankittua loimulohta, joka syötiin salaatissa kylmänä. Loimutus on ehkä lempparini kaikista lohen valmistustavoista, päihittää juuri ja juuri savustuksen. Harmi, että loimulohi on kohtalaisen arvokasta tavaraa, eikä siis kuulu ainakaan minun arkipäiväiseen ruokailuuni.

Miten sinä syöt lohesi?

9 comments:

 1. Lämminsavustettu lohi on herkkua, mutta monesti turhan hintavaa (plus sitä saa vain kauempana sijaitsevista isoista marketeista, joten siinäkin mielessä harvinaista herkkua, kun en vakuumipakattuja kaloja suosi). Yleensä mennään siis perinteisellä uunilohilinjalla - lohifile vuokaan, päälle suolaa, pippuria ja sitruunamehua, ja sitten vaan uuniin.

  ReplyDelete
 2. Lohi syödään meidän taloudessa hyvin usein omassa pöntössä savustettuna. Saa juuri niin savuisen makuista kuin haluaa ja tarpeeksi suolaista. Ihan parasta! Uunilohi ja lohipasta(http://ketutar.com/?p=69) menee myös. No, lohi menee kyllä melkein missä muodossa vaan..

  ReplyDelete
 3. loimulohi on ihanaista! lämminsavu myös. tosin mun mielestä kyllä kaikki lämminsavukalat on ihania.

  ReplyDelete
 4. Alva, uunilohi on kyllä yksi helpoimmista herkuista mitä on :) Jotenkin en vaan itse tykkää niin siitä koostumuksesta, siitä tulee ehkä vähän liikaa mieleen kinkku.. Jota en siedä (enkä syö lihaa). Mutta toki pitää välttää ylipaistamista myös. Harjoitus tekee mestarin!

  Jenna K., kuulostaa mahtavalta!! Oma savustuspönttö.. Aika samalla reseptillä oon lohipastaa joskus tehnytkin, tosin hieman yksinkertaistettuna. Mutta toi sopisi varmasti vähän hienompaan illalliseen mainiosti :) Ja totta, lohi on maukasta miten vaan!

  lotta, joooo, savusiika on kans nannaa (kylmäsavu). Pitäisi ehkä laajentaa makunystyröitään näissä kala-asioissa, harvemmin vaan tulee käytyä isojen kauppojen tiskeillä tuijottamassa valikoimaa. Lähikauppaan on helppo tyytyä.

  ReplyDelete
 5. Rrrrrrakastan loimulohta! Ostetaan sitä varmaan noin kerran kuussa ja aina tekis mieli vetästä se koko iso pala kerralla.:D

  ReplyDelete
 6. Lähes aina kun ostan lohta, laitan palan suolaan ja teen lopusta uunilohta tai kalakeittoa. Suolattu kala on ihan parasta ruisleivän päällä.

  Sukulaismieheltä saadaan kesällä useasti siikaa ja sekin on varsin hyvää grillattuna. Savustettuna vielä parempaa, mutta itse en osaa sitä tehdä. Pitäis vissiin opetella.

  ReplyDelete
 7. Bemary :D Se on kyllä käsittämättömän hyvää!!

  Suvi, totta puhut tosta suolatusta kalasta ruisleivän päällä :) Savustaminen olisi kyllä hieno taito ainakin makuhermojen kannalta..

  ReplyDelete
 8. Iskän savustamaa lohta saunan jälkeen ja sitten jääkylmää kokista. Oli lemppari lapsena ja on vieläkin.

  Tykkään myös smetanalohesta, jota kaverini osaa tehdä. Muuten en smetanaa syö.

  Kylmäsavulohi myös nam.

  Lohi käy aina. :D

  ReplyDelete
 9. Anonyymi, omnom, smetanalohi kuulostaa erittäinkin herkulliselta.. Ja noi kaikki muutkin. Onneksi mulla on tänään tiedossa lohilounas :P

  ReplyDelete