2010/05/05

Torey Hayden - Toisten Lapset


Ensimmäinen Torey Hayden -kirjani tuli luettua ennätysnopeaa (kiitos itsesuggestion, jonka avulla pystyn juuri ja juuri lukemaan ratikkamatkat). Varmasti luen toistekin jos jossain tulee vastaan, mutta mikään hillittömän koukuttava lukukokemus ei ollut.

Toisten Lapset on tositarina ja kertoo neljästä erilaisesta lapsesta, jotka kaikki syystä tai toisesta laitetaan oppimaan Toreyn erityisluokalle. Autistinen Boo ei osaa puhua, aivovamman saanut Lori on fiksu mutta ei hahmota symboleja, sijaiskodista toiseen hyppinyt Tomaso uskoo kuolleen isänsä tulevan hakemaan hänet takaisin Meksikoon ja katolisen perheen esikoinen Claudia on 12-vuotias ja raskaana. Lukuvuoden aikana nauretaan, itketään, raivotaan, koetaan suunnatonta epätoivoa ja käsittämätöntä yhteenkuuluvuutta. Torey Hayden on opettaja, psykologi ja kirjailija, joka pukee teoksissaan sanoiksi lähes koko uransa.

Harvinaista kyllä, luin kirjan suomeksi enkä alkuperäiskielellä. Se ei mielestäni kuitenkaan tällä kertaa häirinnyt, eikä mitään olennaista tuntunut jäävän pois. Tokikaan vertailukohtaa ei ole, mutta monet sanonnat ja ajatukset oli mielestäni suomennettu mukiinmenevästi. Jatkuvasti teki mieli lukea lisää. Väittäisin, että viimeisiä lukuja ei silti kannata lukea keskellä aamuruuhkaa, kun kyyneleet puskevat silmäkulmiin pakostakin... Huh. Opettajille, psykologeille, terapeuteille ja kelle tahansa lasten kanssa työskenteleville tämä on mielestäni oiva teos laajentamaan maailmaa. Ja toki lähes kaikille muillekin. Sen sijaan äideille en ehkä suosittelisi. Uskoisin ainakin itselleni iskevän paniikin siitä, mitä pienelle lapselle voi tapahtua, vaikka häntä kuinka suojelisi. Toisaalta maailma on julma ja sille ei vaan voi mitään.

Kirja oli hyvä perusteos: ei maailmaa mullistava, mutta silti mieleenpainuva.

15 comments:

 1. Sain juuri lainaan kaverilta Torey Haydenin kirjan (en muista nimeä). Tähän asti en ole vielä jaksanut kirjailijan tuotoksiin tarttua, mutta nyt päätin kokeilla.

  ReplyDelete
 2. haydenin kirjat on ihan ehdottomia lemppareitani, kuuluisin ja yhä edelleen koskettavin on tiikerin lapsi, joka on ilmestynyt jo vuosia sitten.
  kaikki kirjathan perustuu tositapahtumiin, ainoastaan oppilaita luokalla on saatettu sekoittaa eri kirjojen välillä, jotta kukaan ei osaisi yhdistää oikeisiin ihmisiin..

  ReplyDelete
 3. RAKASTAN Haydenin kirjoja, joista kaikki olen lukenut. Mutta no sä tiesit sen jo :D Ihanaa että tykkäsit :) Niissä on tosiaan jotain, joka oikein pakottaa lukemaan lisää ("vielä pari sivua..vielä vähän..").

  ReplyDelete
 4. mä luin kanssa joku aika sitten ekan hayden -kirjani (nukkelapsi) ja tykkäsin paljon. lisää pitäis lukea.

  ReplyDelete
 5. Jos haluat lainata, ni mul on noita enemmänki.
  T: Ellu

  ReplyDelete
 6. Kyseinen kirja ei ole Haydenin parhaimpia teoksia, itselläni on hyllyssä kaikki. ;) Luepas Tiikerinlapsi niin jäät varmasti Hayden-koukkuun! :)

  ReplyDelete
 7. Luin parisen kuukautta sitten minulle ensimmäisen Torey Haydenin kirjan viikossa (Aavetyttö) ja heti toisen perään, sekin meni alle kahdessa viikossa (oli paksumpi kuin eka ja nimeltänsä Tiikerin lapsi). Kolmas odottaa hyllyssä (Lapsi muiden joukossa) ensin on vain muita kirjoja jonossa, jotka on "pakko" lukea alta pois.

  ReplyDelete
 8. Riehu, kokeile ihmeessä :)

  misu, taitaa Haydenilla pari teosta olla, jotka eivät perustu tositapahtumiin, mutta toki niissäkin varmaan on totuutta jossain siellä pohjalla. Pitäisi kyllä lukea muutama näitä vielä lisää.

  Reiska, joo :D Tää ei tosiaan ollu sellanen tajunnan räjäyttävä, mutta pitää lukea vaan lisää.

  jenkku, lissää lissää :)

  Ellu, joo, mäpä soitan sulle jos saisit jo tänään tuotua mulle jonkun :D

  TaiNa, Tiikerilapsi laitetaan listalle siis ;)

  Chatrin, mullakin on jonossa kamala kasa kirjoja, mutta juuri nyt vanhahtava englannin kieli ei jaksa kiinnostaa, ja haluan lukea helpompia kirjoja suomeksi. Haydenit tuntuvat siis hyviltä tähän tarkoitukseen :)

  ReplyDelete
 9. Juup, Tiikerin lapsi on Haydenin paras kirja IMHO. Mutta pidän kaikista. Ne löytyy hyllystäni, suurin osa alkukielellä.

  ReplyDelete
 10. Liiolii, sainkin ison kasan Haydeneita lainaan, mutta Tiikerin Lapsea ei siinä kasassa ole. Lukemislistalla silti!

  ReplyDelete
 11. Olen lukenut Tiikerin lapsi ja Toisten Lapset.Jään aina kirjan luettua miettiämään mitä näille lapsilletänä päivänä kuuluu.Tässä pieni linkki tosi faneille:
  Pien elokuva Tiikerin lapsesta

  http://www.imdb.com/title/tt0111564/

  ReplyDelete
 12. Anonyymi, toi on ihan totta, sitä haluaisi tietää miten lapset ovat pärjänneet myöhemmässä elämässä.. Täytyypä lisätä leffakin katselulistalle! Vaikkei se IMDb'n mukaan kovin hyviä arvosteluja ookaan saanut.

  ReplyDelete
 13. luin ton kirjan just kun sain sen kaverilta lainaks enkä sitte muuta tehny ku istuin huoneessani lukemassa sitä! se oli aivan ihana!! Nyt löysin sattumalta kaapista joskus turhana ostoksena tehneen pokkarin ja katos katos sekin on Torey Hayden!!! eiku sitä lukemaan<3

  ReplyDelete
 14. Anonyymi, ooh! Kuulostaa mahtavalta suunnitelmalta näin talven ratoksi. :) Voisi itsekin taas lueskella Haydeneita..

  ReplyDelete
 15. Jos olette enemmänkin kiinnostuneita Torey Haydenin elämästä, ja haluatte tietää, mitä kirjojen lapsille nykyään kuuluu, niin käykääpä tsekkaamassa Haydenin viralliset sivustot...sieltä löytyy muutamien kirjoissa olleiden lasten kuulumisia aikuisuudesta ja mm. Toisten lapset -kirjan Lorin piirtämä sinilintu :)eli suunta sivustolle -> http://www.torey-hayden.com/index.html

  ReplyDelete