2010/10/07

The Jacket

I was 27 years old the first time I died.


Persianlahden sodan veteraani Jack Starks palaa kotimaahansa vuosi sen jälkeen, kun hänet jo kertaalleen julistettiin kuolleeksi. Kuin ihmeen kaupalla päähän ampumisesta selvinneenä hän kuitenkin kärsii pahoista muistihäiriöistä. Liftatessaan lumisessa erämaassa Jack törmää äitiin ja tyttäreen, jotka ovat jääneet hajonneen auton vuoksi loukkuun keskelle ei-mitään. Auton korjaamisesta huolimatta ystävällistä palautetta tai kyytiä ei heru, ja Jack joutuu takaisin tuiskuun odottelemaan - ilman tuntolevyjään, jotka hän antoi pienelle tytölle. Saatuaan vihdoin kyydin hän joutuu varsin onnettoman sattuman kautta tuomioistuimen eteen ja lopulta vankimielisairaalaan. Laitoksessa eräs hoitavista lääkäreistä, Dr. Becker, testailee potilaillaan jotain ihan muuta kuin sallittuja hoitomenetelmiä. Mutta mitä ja mitkä ovat seuraukset, sen saat katsoa itse.


The Jacket (suom. Sidottu) on käytännössä jonkinnäköinen draaman ja trillerin välimuoto, johon heitetään joukkoon ripaus sci-fiä, fantasiaa ja jopa romantiikkaa. Kyseessä on klassinen kilpajuoksu aikaa vastaan. Vaikka Pianistin kaltaista elokuvaroolia ei varmasti yhden elämän aikana tule eteen kahta kertaa, tekee Adrien Brody Starksista älykkään, mutta inhimillisen, tuskastuneen ja sanalla sanoen loistavan hahmon. Herra on tehnyt muutamia action-pläjäyksiä viime aikoina, enkä ole niitä nähnyt joten en voi verrata, mutta elämän epäreiluutta kuvaavissa teoksissa Brody tuntuu olevan elementissään. Leffan muissa rooleissa nähdään mm. Kris Kristofferson, Jennifer Jason Leigh sekä Keira Knightley, joka sattuu kuulumaan inhokkeihini. The Jacketissa hän on kuitenkin jotain muuta kuin 1800-luvun typykkä, ja sikäli huomattavasti siedettävämpi.


Elokuva oli jännittävä ja viihdyttävä. Ajoittain kävi mielessä, että kuka tällaisia käsikirjoituksia oikein tehtailee, mutta hyvä että tekee niin! Tosin hyvin suuri osa viehätystä on nimenomaan Adrien Brodyn kontolla - hieman epäuskottavamman päähenkilön varassa raina ei olisi kauaa roikkunut. IMDb'n mukaan eräät klaustrofobiset kohtaukset ovat täysin aitoja, kiitos Brodyn halun eläytyä rooliin varsinaisten kuvausten ulkopuolellakin. John Mayburyn ohjaama elokuva perustuu löyhästi Jack Londonin kirjoittamaan teokseen The Star Rover. Itse nimi tulee straightjacketista, pakkopaidasta.p.s. Leffassa on näemmä mukana myös teiniaikojeni lemppari, nyt edesmennyt Brad Renfro! En minä vaan huomannut :D Tosin luullakseni mies on mukana melko alussa, täytyypä tarkistaa...

8 comments:

 1. Tämä on yksi lempielokuvistani! Olen nähnyt ainakin viisi kertaa, voisikin itseasiassa katsoa taas pitkästä aikaa. Telkkaristakin tuli ihan viikko tai pari sitten. Adrien Brody on mahtava näyttelijä ♥ Yleensä en Keira Knightleysta välitä, mutta ainakaan hän ei ärsyttänyt tässä elokuvassa! :)

  ReplyDelete
 2. Itse en hirveästi tästä lehvasta tykännyt kun aikanaan sen katsoin kunnon thillerin toivossa ja tykkäsin vielä suurimmasta osasta näyttelijäkaartista! Mielessäni taisi pyöriä kaikki muu tai jotain, mutta jäi vähän semmonen mitään sanomaton fiilis tästä :/ Nyt sain inspiraation katsoa tämän uudelleen joku päivä, jos vaikka parantuisi leffanautinto <3 Hyvä arvostelu!

  ReplyDelete
 3. Tää mun on pitäny kattoa pitkään, kiitos muistutuksesta!

  ReplyDelete
 4. Kuulostaa kiinnostavalta ja Brodysta nyt pidän aina joten tämän voisi katsoa.

  ReplyDelete
 5. Adrien Brodystä tykkään, täytyypä ottaa vinkistä vaarin:) Mä tykkäsin kans teininä Bradistä:D

  ReplyDelete
 6. sekä Keira Knightley.

  ......... .... ... ... ... ... hrrrrr. Kai se pitää edes tässä elokuvassa sitä suutaan edes hetken kiinni eikä kokoajan raollaan :D? Onko näytteleminen yhtään sen "parempaa" kuin muissa tämän leffoissa?

  Vaikuttaa mielenkiintoiselta, kiitos paljon vinkistä :)!

  ReplyDelete
 7. Ah Adrien ;O) Tämä leffa oli ekalla kerralla katsottuna tosi omituinen ja kiehtova yhtä aikaa, niin kai ne parhaat aina on? mulle tulee usein mieleen että kenen aivot näitä tarinoita keksii, ottaako ne sieniä vai mitä..

  ReplyDelete
 8. Jenni, tv'stä tallennettuna minä tämän katsoinkin. Ja tykkäsin kyllä :) Piristävän erilainen omalla tavallaan, ja Brody nyt on aina mahtis!

  sasani, hmm, tosi paljon kyllä riippuu aina senhetkisestä mielentilasta se, miten ottaa elokuvan. Joskus ei vaan nappaa :/ Mutta ehkä toinen kerta on mukavampi! Ja kiitos kehuista :)

  Nooruska, no problem ;)

  Riehu, suosittelen :) Vähän vaikea kertoa elokuvasta enempää spoilaamatta..

  aini, hihi, Brad! Voi sitä raukkaa kun kävi niin kuin kävi :/ Surullista. Onneksi Adrien silti edelleen elää ja hengittää :)

  Panda, on sillä _ajoittain_ suu kiinni x) Ja rooli on tosi erilainen, joten sikäli tykkäsin enemmän kuin yleensä (vaikka olis se voinut olla parempikin). Tuli itseasiassa paljon mieleen Winona Ryder. Joka on loistonäyttelijä, mutta josta noin niinkun muuten en erityisemmin välitä myöskään.. Lopussa Keira oli rasittavampi.

  Mikaela, parhaat kyllä on! Pääasia, että herättää ajatuksia :) Joko ihastuksen huokauksia tai sitten aivot solmussa -fiilistä.

  ReplyDelete