2010/10/30

Takkidilemma

Että ihminen voikin kehittää itselleen pikkiriikkisestä asiasta mammuttimaisen ongelman. Vaikka siis, eihän lämpimän, arkisen, toivottavasti monta vuotta kestävän talvitakin hankinta ole pieni asia ollenkaan. Etenkään, kun sovituskopissa kokeilee kahta varteenotettavaa vaihtoehtoa molempia vuorotellen kymmenen kertaa eikä vieläkään osaa päättää, kumpi olisi sopivampi tarkoitukseen. Argh.

Hytisevän kylmänä viime talvena havahduin siihen tosiasiaan, että ainoa lämpimäksi luokiteltava talvipalttooni on yhtä kuin musta villakangastakki. Pitkä ja hupullinen takki on rakas, mutta se on sopiva semifiineissä tilaisuuksissa – en halua viskata sitä niskaani hikisten treenien jälkeen. Lopputalvesta oli kuitenkin aivan mahdotonta löytää enää takkia, jonka kelpuuttaisi ulkonäöllisesti ja josta löytyisi myös sopivia kokoja. Jo silloin Fjällrävenin Kodiak pisti silmään positiivisena vaihtoehtona. Tänä vuonna sille on kuitenkin löytynyt haastajia.1. Peak Performance Women’s Down Parka
Untuvatakki näyttää hyvältä kuvissa, mutta kokeiltuani sitä päälle valkoisena versiona (mustia ei ole tullut vastaan, ainakaan passeleita kokoja) totesin näyttäväni juuri siltä miltä voi kuvitella, kun lisää normaalin vaatetuksen päälle kymmenen senttiä toppausta. Pitää varmaan lämpöisenä, mutta en halua tehdä sitä niin rajusti ulkonäön kustannuksella. Joten no thanks.

2. Fjällräven Nuuk Parka
Tunturikettujen Kodiakia saa myös tänä vuonna, eikä Nuuk eroa siitä juurikaan muuten kuin taskujen osalta. Silmiäni jälkimmäinen kuitenkin miellyttää enemmän. Kodiakia olen sovittanut, ja väljästä mallista johtuen siitä joutuu valitsemaan kaksi kokoa normaalia pienemmän (!), mutta väliäkös hällä. Nuukia sen sijaan saadaan maahan vasta marraskuun lopulla. Parkamallinen takki on uskomattoman lämmin, mutta se ei tee olemuksesta yhtä tankkimaista kuin Peakin vastaava. Mikä sitten on ongelma? Väri. Ainoa hyväksyttävä tämän vuoden sävyistä olisi musta ja viime vuoden täydellisen, hailakan armeijanvihreän puuttuminen kismittää.

3. Jack Wolfskin W’s 5th Avenue
Mustana hevosena takavasemmalta kiilaa Wolfskinin pitkä ulkoilutakki, joka kuvassa näyttää käsittämättömän tylsältä, mutta joka oikeassa elämässä on täydellinen: suloinen malli (kiristysnauha vyötäröllä ja huppu) sekä tismalleen oikea vihreä väri (joka mätsää ihanasti hiusteni kanssa, ja jota ei nyt kuvassa nähdä). Rakkaus sykkii, mutta järki tulee tielle – kevyt toppaus ei todennäköisesti riitä pitämään hypotermiaa poissa niinä superkylminä päivinä, joihin takkia oikeastaan olen hakemassa. Tuulta ja vettä se kyllä pitää.

Kysymys kuuluukin: järki vai tunteet? Onko parempi ostaa takki, josta sataprosenttisesti pitää, vaikka sitten edelleen joutuisi hytisemään -20 asteen pakkaspäivinä? Vai onko kunnon parka varma valinta tällaiselle vilukissalle, onhan musta kuitenkin klassinen väri? Ovatko Fjällrävenin paksut toppaukset fiksu valinta vai ylilyönti? Voisiko siinä vihreässä sittenkin pärjätä? Miksi Kodiakia tai Nuukia ei voi olla vihreänä? Miksi en ollut ajoissa liikkeellä viime vuonna? Miksi kärpäsestä on muodostunut härkänen?
p.s. Untuvaa lukuun ottamatta kaikki karvakset näissä takeissa ovat synteettisiä, eivät aitoa turkista. Hinnaltaan kaikki takit ovat yhtä kalliita, joten sillä ei ole vaikutusta ostopäätökseen muuten kuin siltä kannalta, että haluaisi päätöksen olevan oikea. Ettei ne rahat mene sitten kankkulan kaivoon.
p.p.s. Alan taipua Nuukin kannalle, ihan vain sen vuoksi että säät eivät ole hellineet lämpöä kaipaavia viime päivinä, hrr.

25 comments:

 1. 1. Jos ei tunnu nätiltä ja kivalta päällä, niin älä osta. Piikit on ihan himokalliita vieläpä! (terveisin ent. Peakin myyjä ;D) Muuten tuo kyllä näyttää kivalta, mutta eh liian topatulta näyttäminen ei kyllä ole kivaa ainakaan itestäni.

  2. Mustaa pystyy yhdistämään kivasti värikkäitä asusteita, vihreään voisi ehkä kyllästyä nopeammin :). Aina kannattaa ajatella näin ^^. Näyttää kivanmalliselta!

  3. Talvitakki missä tulee kylmä? Nöynöynöy! Eihän siinä nyt ole järkeä, arvaa miten ärsyttävää on sitten hytistellä talvitakissa missä on kylmä ja palelluttaa itsensä :<. Tuossa ei ole edes korkeaa kaulusta joka pitäisi kylmän pois niska-kaula-alueelta ja on muutenkin aika "perustakki".

  Ääni kakkosvaihtoehdolle ^__^.

  ReplyDelete
 2. Niin ja nämä nykykelit eivät ole edes Suomen talvea vielä lähelläkään...

  ReplyDelete
 3. Kannatan kakkosta; jos lämpöä kaipaat, niin älä nyt vain sorru tuohon vähätopattuun! Sulla on kuitenkin piristystä kaipaaville päiville pinkki takki, joten voi olla kiva välillä kääriytyä mutaan. :) Mullakin on myös toppatakkiongelma: mistään ei tunnu kivoja löytyvän, kun en tykkää yleensä kaupoista löytyvistä joulukinkku-verkossa-tikkauksista. :/ Vaikeaa muutenkin löytää toppiksia, kun villakangastakit ovat edelleen SE juttu talvella - mikä ei oikeasti ole hyvä, kun Suomessa asuu!

  ReplyDelete
 4. Minulla on myös takkidilemma.

  Villakangastakkeja on ihan kaikkialla, en taho!
  a) liian raskaita
  b) hrr se takin pinta
  c) kosteassa/märässä ilmassa yäk

  Toppatakeissa on taas niitä kamalia tikkauksia niin kuin Joa hyvin kuvailikin :D. Tai sitten näytät niissä +50kg tai muutan vain typerältä. Minulla on yksi muuten ihan jees toppistakki, mutta se on tosiaan vähän turhan pullea niin selästä kuin rintamuksen kohdalta.

  ReplyDelete
 5. Panda, hyvät perustelut!! Kiitos :) Taidankin tehdä sitten vihreän kaulahuivin sen mustan takin kaveriksi, hmm.. Vaikka siis tosiasiassa nro 3 on ihan eri takki kuin tossa kuvassa, miten se voikin näyttää noin lamelta? :D On oikeasti ihan huippu. Mutta on totta, että sille superlämpötakille on vaan yksinkertaisesti enemmän tarvetta. Ja jep, villakangastakkeja on kaikkialla, ja vaikka itse niistä pidänkin, ei niissä todellakaan tarkene. Tai eivät muuten vaan sovi joka tilanteeseen. Ja toppatakit sitten on mitä on.. Tossa Fjällrävenissäkin kyllä näyttää aika isomahaiselta, mutta taidan ottaa sen riskin :D Toivottavasti säkin löydät kivan takin jostain!!

  Joa, oot oikeessa, pinkki takki on ihan oma asiansa eikä se kaipaa kilpailijoita, mustaa vaan.. ;) Alkaa vaan tota mustaa olla vähän liikaa kaapissa. Pakko siis väsätä jotain pirteitä asusteita (sanoo ihminen joka haaveilee mustasta isosta kaulahuivista ja joka juuri virkkasi itselleen mustanharmaat lapaset, eh). Mäkään en tykkää niistä tikkauksista yhtään. Kevyesti topattuja yksilöitä löytää kyllä aika kivoja ketjuliikkeistäkin, mutta sitten semmoiset kunnon lämpimät on monesti vähän pönttöjä. Paitsi sitten noilla kalliimmilla merkeillä - tunnustan, että toi Nuuk maksaa sekin nelisensataa, mutta lasken sen niin, että jos käytän sitä seuraavat 10 vuotta niin se on jo aika hyvin maksanut itsensä takaisin.

  ReplyDelete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 7. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 8. Voi eii, mä löysin kirpparilta vitosella itselleni vihreän hupusta teddykarvaisen parkan ja on suhteellisen lämminkin (kovimpia pakkasia odotellessa tosin...). Aivan täydellinen takki, mitä nyt onnistuin vetoketjun jo hajottamaan..pakko korjata pian, se takki on meinaan ihana -rento, mutta silti vähän klassinen! Toivottavasti suakin onnistaa ja löydät unelmiesi takin ennen pahimpia talvisäitä...

  (Sori noi poistot, mutta löysin typoja...)

  ReplyDelete
 9. Ennen tekstin lukemista kakkonen miellytti silmää eniten, ja myös lukemisen jälkeen, näyttää ajattomammalta. Ajattomammalta, onko se sana? Ajattomimmalta? Joo. Ajattomimmalta.

  Mä pistin viime syksynä hankkimaani takkiin jo vuoren kiinni, vaikkei oo ees marraskuu. Selvisin sillä hienosti koko viime talven, mutta täytyy varmaankin ottaa vuori pois etten totu liian hyvään liian ajoissa...

  ReplyDelete
 10. Mä annan kans ääneni Nuukille!
  Itse hytisin myöskin viime talven pakkasisssa mustassa, hupullisessa villakangastakissa, koska lämpimämpää takkia ei nyt vaan sattunut olemaan. tänä talvena en haluaisi palella, joten sama inhottava ongelma edessä mullakin, talvitakin ostaminen on rasittavaa...
  Ja siis eihän ne lämpimimmät vaihtoehdot oo välttämättä aina kaikkein kauneimpia, mutta mä oon kyllä sitä mieltä että lämpö ennen kaikkea jos takkiin kerta investoi. :)

  ReplyDelete
 11. Missä olet nähnyt tuota Jack wolfskiniä vihreänä? Mun mielestä vaikuttaa ihanalta takilta!

  ReplyDelete
 12. niin ja mikä koko sulle tosta wolfskinistä menisi suhteessa normaalikokoosi? kiinnostaa vaan jos olet sovittanut (että mikä koko itselle)

  ReplyDelete
 13. J, kuulostaa todellakin täydelliseltä! Toivottavasti saat vetoketjun korjattua - ainakin ompelijalla jos ei muuten. Tulee tietysti kirppistakille hintaa enemmän kuin vitonen, mutta toisaalta jos on hyvä takki niin mikä ettei :) Taidan laittaa ton Nuukin varaukseen ja pitää silmät auki muiden varalta vielä. Kun sitä tosiaan tulee maahan vasta viikolla 48.

  Emma, could be! Hyvin perustakki se ainakin on. Jotenkin vaan aina kaipaan jotain pientä erikoisuutta, särmää, vaikka tosiasia on että jossain vaiheessa kyllästyn siihen kuitenkin. Klassiseen taas ei kyllästy, koska sitä voi maustaa niin usein eri tavoin. Ja haha, mäki oon miettinyt tota että tekisi mieli laittaa kasa villalegginsejä päällekkäin, muttei oikein vielä viitsi koska mitä ihmettä sitä sitten pukee, kun on oikeasti kylmä? :D

  Riehu, minkä tahansa ostaminen on rasittavaa, kun oikeasti tarvisi jotain eikä mitään hyvää tule vastaan.. No okei, farkut ja rintsikat on ehkä pahimpia. Ja kyllä sitä lämpöä arvostaa ulkonäköä enemmän siinä vaiheessa, kun oikeasti uhkaa tulla kylmä :)

  Anonyymi, Helsingin keskustan Partioaitassa ainakin on. Wolfskinistä menee semmonen aika normikoko eli M. Tai siis normaalisti tollasissa vähän väljemmissä takeissa S on hyvä, mutta tossa nimenomaisessa on sen verran kapea lantio, ettei S oikein istu mulla hyvin, koska oon aika eriparia - yläosa S, alaosa M.

  ReplyDelete
 14. Kannatan myöskin tuota Fjällräveniä. Se olis kyllä kiva vihreänä, mutta onhan musta ajaton (mutta niin on vihreä Fjällrävenkin). Ja eikös ne (ne jotka siis tietää aina kaiken ja kaikesta) ole luvannut taas jotain vuosisadan kylmintä talvea. Joten lämmin takki vois olla kyllä kiva.

  Itse ostin viimesyksynä Edc toppatakin josta tykkään aivan kamalasti. Harmi vain että se ei ole mikään superlämmin. Toisaalta, sitä voi käyttää jo nyt, ja sitten hurjilla pakkasilla saa alle laitettua pari kerrosta lisää vaatetta. Huppu ja pitkä malli on parasta.

  ReplyDelete
 15. Kiitos kokovinkeistä. Oliko Helsingin partioaitassa tarjouksessa, kun heidän nettikaupassaan on (ei ole vihreänä siellä) - siis 329 vai 229? Kiitos, jos vielä jaksat vastata - mä kannatan kyllä wolfskinejä (on yksi ennestään) :)

  ReplyDelete
 16. Suvi, ehkä pitää sitten joskus myöhemmin hankkia kevyempi, vihreä Fjällräven mustalle kaveriksi :) Tosiaan vuosisadan kylmintä talvea on luvattu - ja vaikkei se toteutuisikaan, eiköhän kunnon lämmin kerros ole silti toivottu. Hyvä että sullakin on sellainen takki!

  Anonyymi, muistaakseni oli ihan toi normihintainen eli 329 :)

  ReplyDelete
 17. Aika mahdotonta olisi päättää kakkosen ja kolmosen (etenkin jos siinä siis on huppu) väliltä, molemmat olsivat kovin tervetulleita myös omaan eteiseeni! Piti ihan kommentoida kun kerrankin törmään jossain myös itseäni miellyttäviin takkipohdintoihin :)

  ReplyDelete
 18. Emilia, kiva kun kommentoit! Kolmosessakin tosiaan on huppu, en ymmärrä miten koko netistä ei löytynyt tota fiksumpaa kuvaa niin ihanasta takista. Toivottavasti löydät jonkun miellyttävän palttoon lämpimiksesi :)

  ReplyDelete
 19. Mä diggailen sekä Peakia että Nuukia, molemmat näyttää kivoilta! Mulla on vihreä kirpparilta löydetty tuollainen parkatyylinen ihanuus mutta epäilen sen olevan siltikin liian kevyt niille kovimmille pakkasille - siksi haaveilen kunnon toppiksesta. Nämä alkoivat kiinnostaa :) Pitäisi vaan alkaa säästää tai kirjoittaa joulupukille!
  Mä en enää haluaisi hytistä, sekin on joskus koettu ja se on ärsyttävää. Onneksi löytyy kohtalaisen nättejä takkeja, jotka myös lämmittää. Tsemppiä ostoprojektiin!

  ReplyDelete
 20. Järki. Pakkasessa hytiseminen on todella raivostuttavaa. Ja tulevasta talvestahan on luvattu kylmin tuhanteen vuoteen. Nuukilla pysyisit varmaan lämpimänä ja terveenä =)

  ReplyDelete
 21. Little M, joulupukille kannattaa aina kirjoittaa! Itse kävin sitten tänään kertomassa puhelinnumeroni pariinkin liikkeeseen, soittavat sitten kun Nuukia saapuu, jee. Tsemppiä myös sinne lämmön hakuun :)

  Chatrin, totta :) Aina ei kauneuden takia kannata kärsiä :D

  ReplyDelete
 22. Itse haaveilen Nuuk-parkasta. Osaatko sanoa onko ko. takissa mitoitus kuinka reilu? Yleensä omat takkini ovat kokoa 38-40. Fjällrävenin nuuk kiinnostaisi ja netistä meinasin tilata, mutta jahkailen otanko koon s vai m. Jos olet kokeillut nuuk takkia, mitä mieltä olit mitoituksesta, onko se kuinka reilu?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mäkin päädyin lopulta hankkimaan Nuuk-parkan, ja kyllä, mitoitus on reilu. Itselleni riitti koko XS (olen 36-38), eikä se missään nimessä ole tiukka! Joskin täytyy muistaa, että takin alle on hyvä mahtua lämpimiä paitojakin, ja ainakin itsellä löysimmäksi jäävät hihat. Esim. takapuolen kohdalta takki ei ole ihan niin löysä. ;) Suosittelen siis sulle kokoa S.

   Delete