2010/10/31

1408 / Saw

Halloween, Hallow's Eve, on yksi lempijuhliani. Sitä juhlistettiin meillä pienimuotoisesti, yleensä kauhuaiheisilla pippaloilla, jo ennen kuin se varsinaisesti rantautui Suomeen. Tänä vuonna juhlimiset tosin rajoittuivat omaan elokuvailtaan kera kauhuleffojen. Jotka eivät edes pelottaneet.


1408 on Stephen Kingin kirjaan perustuva kertomus miehestä, joka kirjoittaa työkseen yliluonnollisista ilmiöistä eri puolilla maata - esimerkiksi hotellien aavemaisista huoneista, nostaen samalla näiden majapaikkojen asiakaskunnan määrää. Mike Enslin (John Cusack) ei kuitenkaan itse usko kummituksiin. Huolimatta Dophin -hotellin johtajan (Samuel L. Jackson) kielloista ja taivutteluista hän haluaa yöpyä huoneessa numero 1408. Huoneessa on tapahtunut monta kymmentä kuolemaa, eikä kukaan ole kestänyt siellä yli tuntia, mutta Ensliniä moiset eivät pelota. Kuten voi arvata, huone kuitenkin pikkuhiljaa ottaa oman paikkansa.

Suloinen Cusack on elokuvan parasta antia. Juoni etenee vaihtelevasti, alussa selkäpiitä ajoittain karmi (selän takana oleva avoin tila alkoi ahdistaa) ja loppukin oli kohtalaisen jännä, mutta välissä tuli sen verran hohhoijaa-fiilis että tartuin suosiolla neulomuksiin tuijottelun ohessa. Kingin klassikoista monet filmatisoinnit ovat menneet täysin pieleen, mutta myös onnistuneita pätkiä löytyy. Tämä ei kyllä todellakaan mene jälkimmäiseen kategoriaan. Kirjaa en ole lukenut, mutta voin kuvitella sen olevan sadasti pelottavampi kuin elokuvan.


Saw oli entuudestaan tuntematon leffasarja, minä kun en moisesta verenpaljoudesta kamalasti viihteenä välitä. Ykkönen tuli nyt kuitenkin tsekattua. Jos joku ei tiedä, leffa pyörii kahden miehen, jotka ovat kahlittuina tuntmattoman huoneen eri nurkissa, ympärillä. Kyseessä on peli: vihjeiden avulla toisen on tapettava toinen kello kuuteen mennessä, muuten perhe saa kärsiä. Flashbackeina saamme tietää enemmän siitä, miksi näin on käynyt ja kuka on kaiken takana. Lopulta kello lyö kuusi. Kuinka paljon on valmis kiduttamaan toista tai itseään, pelastaakseen jonkun muun?

Asetelma sinänsä on herkullinen, ja ällöyttä löytyy sisäelinten ulos kaivamisesta lähtien. Pelottava filkka ei kuitenkaan ollut. Luultavasti elokuvateatterissa tunnelma olisi ollut erilainen, ja sarjan uusimmat osat taitavat olla huomattavasti gorempaa toimintaa, mutta noin yleisesti ottaen kävi kuten arvelinkin - tämän kaltainen kauhugenre ei minuun uppoa.


Ulkona on harmaata ja masussa kurnii, joten nyt onkin täydellinen hetki uppoutua kurpitsojen maailmaan kera kurpitsakeiton, kurpitsan tuoksuisen kynttilän ja The Smashing Pumpkinsin ;) Voisi kai sitä Jack Skellingtoniakin vähän tuijotella.

15 comments:

 1. Mulla on hyllyssä se Kingin novellikokoelma (Maantievirus matkalla pohjiseen), josta tuo 1408 löytyy, ja luin kyseisen pätkän itse asiassa ihan äskettäin. Hirveän pelottava se ei ole, mutta sitäkin häiriintyneempi. Eläytyessään alkaa vähitellen epäillä omaakin mielenterveyttään. :D

  ReplyDelete
 2. Itse olin aivan paniikissa kun kävin teatterissa katsomassa tuon 1408:n :D Toisaalta olenkin aika herkkä pelkäämään kauhuleffoissa - ja silti välillä tykkään kiduttaa itseäni juuri katsomalla niitä. Pientä masokistin vikaa vissiin. Sawit taas eivät mielestäni tipahda kauhugatekoriaan lainkaan, ällöttäviähän ne toki ovat mutta pelottavaa ei löydy hakemallakaan. Tai no, yhdessä kohdassa taisin säikähtää, olikohan se siinä kakkososassa... Voisivat kyllä tajuta jo lopettaa noidenkin tekemisen, käy nimittäin jo viimeistään sen kakkososan jälkeen pelkästään puuduttavaksi seurata Jigsaw'n keksimiä kidutusmenetelmiä. Hohhoijaa!

  ReplyDelete
 3. Nekku, en yhtään ihmettele jos siinä oman pään sisäisiä asioita vs. ulkopuolista ympäristöä alkaa epäillä :D

  Jenni, luulen että kauhu ylipäätään on vaikuttavampaa aina teatterissa, jolloin siihen on pakko keskittyä ihan täysillä, hätkähtää pienimmistäkin pelästyksistä. Saweja tuskin katson enempää ainakaan lähitulevaisuudessa. Psykologiset trillerit on se mun juttu pelottavuuden kannalta, Orpokoti on ehkä jotain kauheinta..

  ReplyDelete
 4. Mun onkin pitänyt katsoa toi 1408, mutta olin unohtanut asian täysin. Kiitos muistutuksesta :D

  ReplyDelete
 5. Psykologiset trillerit on kyllä omiakin lemppareita. Itsekin katoin pari viikkoa sitten tuon Orpokodin ja täytyy sanoa että vieläkin kummittelee mielessä variksenpelättimen naamariin pukeutunut pieni poika...Hrr....Siinä on kyllä todellakin hyytävä elokuva!

  ReplyDelete
 6. Mua pelottaa psykologinen kauhu, Orpokotia en ole nähnyt kun en ole uskaltanut katsoa.
  Nää Sawt ei kyllä pelota tippaakaan, ällöttää tietty ne kidutukset mutta siihen se jää, ei pelota, ei sitten millään.

  ReplyDelete
 7. Saw oli ihan katsottava, mutta ne jatko-osat ovat lähinnä ällöjä. Siis ei pelottavia, mutta en vain halua katsoa niitä "ällöjä" kohtauksia. Kun ne tosiaan ovat vain sitä "ällöydellä" mässäilyä.

  Oletko nähnyt elokuvaa nimeltä The Human Centipede? Traileri on jo sellainen että en tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.

  ReplyDelete
 8. "Elokuva kertoo saksalaisen Dieter Laserin esittämästä tohtorista, jonka fantasiana on yhdistää ihmisiä toisiinsa suiden ja peräaukkojen kautta "ihmistuhatjalaksi".

  The Sun kertoo, että elokuva on saanut ihmiset voimaan pahoin Yhdysvalloissa: oksennuspusseille on tullut käyttöä, eikä ihmisten ole suositeltu syövän juuri ennen näytöstä."

  Että öööh. ööh. Wtf :D?

  ReplyDelete
 9. Verimättöelokuvat voi olla ihan hauskoja sellaisena kauhukomediana tai Tarantinomaiseen tyyliin. Mutta nuo Sawit on mulla katsomatta. Ja voi olla että jää katsomattakain.

  Psykologinen kauhu ja trilleri on enempi mun juttu.

  Mekin katsottiin Painajainen ennen joulua. Poika tykkää siitä paljon, ja sehän sopi hyvin viikonlopun teemaan.

  ReplyDelete
 10. Olen nähnyt molemmat elokuvat. 1408 alkoi jotenkin ärsyttämään mua jossain välissä. Cusack on ihana kuitenkin =) Saw:t olen nähnyt kolmososaan saakka, ja se kolmonen olikin niin oksettavan hirveä, että aloin voimaan ihan fyysisesti pahoin. Loppuja osia en sitten olekaan halunnut nähdä.

  ReplyDelete
 11. Katariina, ollos hyvä ;)

  Jenni, Orpokotihan on oikeasti tosi hyvä ja taidokas leffa, mutta mä en ainakaan halua nähdä sitä koskaan uudestaan o___O Se on niin kammottava.

  Riehu, Orpokoti kannattaa katsoa kyllä, se on niin hieno.. kunhan varautuu yöunien menetykseen ;) Mikään tollanen ällömeininki ei inspaa muakaan.

  Panda, just tollasta mässäilyä en itse oikein ymmärrä o___O Kai sitä nyt on kivempiakin tapoja nauttia elokuvista! En oo nähnyt tota Human Centipedeä, ja kuvauksen perusteella en haluakaan nähdä :D Jessus :D

  Suvi, Tarantino onkin omaa luokkaansa, eikä hänen tekeleitä voi oikein verrata muihin verenlentojuttuihin. Mulle ei toi kauhukomediakaan oikein uppoa.. :) Tai muutenkin komedia tosi harvoin. Enkä usko että oot menettänyt mitään, jos et oo Saweja nähnyt! Yh.

  Chatrin, joo 1408 meni jossain vaiheessa täysin yli, kuten niin monet tämmöset.. Ja Kingin kirjoista tehdyt leffat etenkin. Ei se ole enää pelottavaa, jos näytetään liikaa asioita! Ja huh, taidan jättää omat Saw-kokemukseni tohon yhteen ihan suosiolla.

  ReplyDelete
 12. Onpa sattuma mäkin katsoin 1408 nyt halloweenina! Oon myös samoilla linjoilla sun kanssa, etten halua katsoa mitään kauhu tai saw tyylisiä-leffoja, jos haluan pelätä niin psykologiset on juri se juttu..1408 oli ihan hyvä, muttei mitenkään ihmeellinen, kannattaa katsoa strangers jollet ole vielä nähnyt, siinä oli kunnon hiippailua!

  ReplyDelete
 13. Lady Laetitia, hassua! Ja laitetaanpa Strangers korvan taakse, kiitos :)

  ReplyDelete
 14. Saw:n ei ole tarkoitus ollakaan pelottava. Itse pidän koko sarjasta paljon sillä siinä on jatkuva tarina ja mitä mielikuvituksellisempia tapoja kuolla ;O) Saw on lisäksi harvoja menestyneitä kauhuleffa-sarjoja joten onhan ne katsottava, ihan kannatuksen vuoksi. Ymmärrän kyllä ettei kaikki niistä pidä, joillekin liikaa suolia ja leffasnobit nyt tykkää mollata mitä tahansa hauskaa...

  ReplyDelete
 15. Mikaela, ymmärrän toki että idea on vähän eri kuin esim. Kingin perinteisissä kauhufilkoissa :) Mutta en silti saanut Sawista ehkä tarpeeksi irti.. En sillä tavalla välitä mässäilystä. Siitäkin huolimatta, että idea on tosiaan melkoinen ja elokuvasarjana varmasti tietyllä tapaa koukuttavakin. Mutta silti jos leffa isketään kauhu-genreen, pitäisi sen olla pelottavakin :) Vaikka tokihan pelkkä veripisaran näkeminen on joillekin suuri kauhun paikka!

  ReplyDelete